Pielea bebelusului iarna – vantul, frigul, diferentele de temperatura nu sunt deloc prietenoase cu pielea bebelusului, inca insuficient dezvoltata. Iata ce probleme pot aparea si ce masuri de ingrijire sunt necesare.
Stratul superior al pielii bebelusului este mult mai subtire decat in cazul adultilor. Bariera cutanata protectoare este inca destul de limitata la copil intre 0 si 2 ani. In plus, glandele sebacee si sudoripare nu sunt inca pe deplin functionale si nu regleaza asa cum ar fi necesar temperatura extremitatilor celui mic. Drept urmare, pielea bebelusului iarna, in special, este foarte vulnerabila in fata agresiunilor externe: ger, zapada, vant, umezeala, diferente de temperatura dintre casa si afara.
In cadrul programului de cercetare EVEILS, desfasurat la nivel mondial, cercetatorii au descoperit ca pielea bebelusului este pe cat de gingasa si frumoasa, pe atat de sensibila in primii doi ani de viata. Bariera cutanata se dezvolta in aceasta perioada, iar de modul in care este protejata pana la varsta de 2 ani depinde in buna masura starea ei de sanatate pentru tot restul vietii.
Principalele probleme apar din cauza faptului ca pielea bebelusului iarna sufera un deficit de hidratare. De aceea, tinde sa devina uscata, aspra, deshidratata, expusa la iritatii si eczeme. Medicii grupeaza toate acestea sub cupola unei afectiuni numite xeroza cutanata. Iata cu ce simptome se pot confrunta bebelusii la nivelul pielii in sezonul rece:
Zona din jurul gurii – expusa la combinatia dintre frig, saliva si eventual suzeta, jucarii – este foarte expusa la crapaturi. De asemenea, zona din jurul nasului – mai ales daca micutul este racit si trebuie sa-i stergi nasul de multe ori – este si ea predispusa la deshidratare. Pielea de pe nari se cojeste si chiar pot aparea crapaturi.
Expusi vantului si zapezii, pielea de la nivelul obrajilor devine uscata si inrosita, ca si cand ar fi arsa de soare. Ceea ce chiar se poate intampla, daca bebelusul este scos la plimbare intr-o zi insorita si stratul de zapada reflecta razele ultraviolete.
Iarna, bebelusii cu piele sensibila se pot confrunta frecvent cu iritatii pe diverse zone ale corpului: mai frecvent – pe fata, brate, picioare, fundulet; mai rar – pe burtica, spate. Uneori, aceste bubite rosii sunt cauzate de supraincalzire, nu neaparat de frigul in sine. Din cauza infofolirii, copilul transpira si astfel apar iritatiile.
De departe cele mai frecvente probleme cutanate ale bebelusilor in sezonul rece sunt eczemele. Cei mai expusi sunt copiii cu piele atopica. Dermatita atopica, cunoscuta si ca eczema atopica, afecteaza in jur de 15% si 30% dintre copii. Eczema se manifesta prin aparitia unor eruptii sau zone inrosite, unde pielea este uscata, aspra, se decojeste si capata aspect solzos. Copilul sufera mancarimi intense (urticarie). Eczemele apar de obicei in zonele cu pliuri: coate, genunchi, incheieturi, spatele urechilor, sub gat.
Deshidratarea pielii se afla la originea problemelor pe care le poti observa la bebelusul tau. Ce ai de facut pentru a preveni uscarea pielii bebelusului?
Piatra de temelie pentru prevenirea deshidratarii pielii o constituie cremele/lotiunile balsam pentru corp si fata. Opteaza pentru un produs emolient, hipoalergenic, special conceput pentru bebelusi. Sunt de evitat lotiunile sau cremele foarte parfumate, cu lista lunga de ingrediente chimice pe eticheta. In cazul in care bebelusul are deja eczeme sau iritatii, este bine sa te adresezi unui medic dermatolog pentru prescrierea tratamentului adecvat.
Apa si sapunul utilizate necorespunzator usuca puternic pielea bebelusului iarna. Baia bebelusului trebuie facuta o singura data pe zi, seara, inainte de culcare. Baita nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute. Apa va fi la o temperatura de 37 de grade. Daca folosesti apa mai fierbinte sau mai rece nu faci decat sa agresezi bariera cutanata. Alege un gel de dus hidratant si adaptat pielii bebelusului. Gelurile de dus crema sunt alternative excelente la sapunurile dure care usuca pielea. Obligatoriu, dupa baie, trebuie sa aplici pe tot corpul o crema emolienta fara parfum, parabeni sau coloranti.
Pielea din zona scutecului, desi pare bine acoperita, este predispusa de asemenea la deshidratare si iritatii in sezonul rece. Schimbatul scutecelor trebuie sa se faca ori de cate ori este necesar, cat mai curand posibil dupa umezire sau murdarire. Insa unele forme de eritem fesier (iritatie de scutec) pot fi rezultatul alergiilor sau sensibilitatii la chimicalele continute de scutece. Pentru a proteja pielea sensibila a bebelusului poti opta pentru scutece eco, fabricate din materiale biodegradabile, blande cu pielea, sigure si confortabile.
Citeste despre Cum sa alegi cele mai bune scutece pentru bebelusul tau
Unele dintre cele mai utilizate produse pentru curatarea pielii bebelusilor sunt servetele umede. Sunt comode, practice, usor de folosit atat acasa, cat si atunci cand sunteti plecati. Important este sa folositi servetele sigure, fara parfum, fara conservanti, fara alergeni. Exista servetele umede pe baza de apa purificata, care asigura o igiena corespunzatoare, nu usuca si nu irita pielea bebelusului. Utilizarea acestor servetele este cu atat mai importanta, cu cat spalarile excesive trebuie evitate iarna.
O sanatate buna pentru pielea bebelusului iarna este obtinuta prin respectarea urmatoarelor masuri preventive:
Indiscutabil, petrecerea a cat mai mult timp in aer liber reprezinta un beneficiu pentru sanatatea bebelusului. Iarna nu face exceptie, dar durata iesirilor la plimbare trebuie adaptata conditiilor meteorologice. Vor fi evitate plimbarile atunci cand ploua abundent, cand bate vantul, este ceata groasa, este viscol sau temperaturile sunt sub 0 sau -5 grade Celsius. Iarna, intervalul preferabil pentru iesirea la aer este 11.00-17.00, cand temperaturile sunt ceva mai ridicate decat in restul zilei si, uneori, puteti beneficia si de razele soarelui.
Pentru a preveni uscarea si craparea pielii din zonele expuse la aer rece, aplicati o crema hidratanta sau cold cream pentru bebelusi. Se recomanda protejarea fetei, mai ales in zona gurii, obrajilor si nasului, dar si a manutelor.
Copilul trebuie imbracat adecvat, cu haine calduroase, dar nu infofolit din cap pana in picioare. Infofolirea duce la supraincalzire si deci la transpiratie, fapt ce favorizeaza iritatiile si urticariile.
Bebelusii, mai ales cei care sunt in carucior, pierd din caldura destul de rapid. In plus, nu pot spune daca le este frig. Din acest motiv trebuie protejati corespunzator. Capul va fi acoperit cu o caciula calduroasa, care acopera bine urechile. In functie de temperatura exterioara, la nivelul corpului sunt necesare trei-patru straturi de haine: maiou (body) din bumbac, helanca din bumbac, pulover, geaca (sau combinezon daca bebelusul nu merge singur si sta in carucior). Evitati ca hainele din lana sau materiale sintetice sa intre in contact direct cu pielea, pentru ca pot cauza iritatii.
Pentru protejarea extremitatilor sunt necesare manusi si fular doar in jurul gatului. Medicii nu recomanda punerea fularului peste nas. Acoperirea cailor respiratorii favorizeaza condensul sub fular. Aceasta umezeala provoaca nu doar iritatii, ci si viroze respiratorii.
Atentie! Mersul la mall sau la supermarket nu se pune la capitolul iesire la aer sau plimbare cu bebelusul.
Referinte:
„Les secrets de la peau des bebes” – https://www.mamanpourlavie.com/bebe/0-12-mois/soins-de-bebe/bain-et-autres-soins/14503-les-secrets-de-la-peau-des-b-b-s.thtml
„Comment proteger la peau des tous petits en hiver” – https://www.mamanpourlavie.com/bebe/0-12-mois/soins-de-bebe/bain-et-autres-soins/17181-comment-prot-ger-la-peau-des-tout-petits-en-hiver.thtml
„Proteger bebe du froid” – https://www.doctissimo.fr/html/grossesse/bebe/soins-quotidiens/articles/10198-proteger-bebe-froid.htm
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…