Articole

Picioare umflate in sarcina – preventie si tratament

Majoritatea femeilor gravide se confrunta cu problema data de picioare umflate in sarcina. Iata care sunt cauzele si ce e de facut.

CUPRINS:

1. Cauzele umflarii picioarelor in sarcina
2. Semne de ingrijorare
3. Sfaturi pentru gestionarea picioarelor umflate in sarcina
4. Remedii pentru picioare umflate

Cauzele umflarii picioarelor in sarcina

Daca te confrunti cu picioare umflate in sarcina, trebuie sa stii ca aceasta problema poate fi data de sarcina in sine sau de o serie de factori ca suprasolicitarea, alte afectiuni etc. In mod normal, este temporar si nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Cu toate acestea, este o problema ce cauzeaza disconfort si afecteaza calitatea vietii.

Din pacate, majoritatea femeilor (50-80%) se confrunta cu picioare umflate in sarcina, mai ales in al treilea trimestru de sarcina. Putine femei se confrunta cu picioare umflate in primul trimestru de sarcina.

De ce se umfla picioarele in sarcina?

Sarcina provoaca tot felul de modificari ale corpului, unele placute, altele dificil de suportat. Umflarea picioarelor este una dintre cele mai frecvente probleme intalnite la gravide, iar explicatiile sunt simple. In timpul sarcinii, corpul viitoarei mamici va retine in mod natural mai multa apa pentru a asigura mai mult sange si mai multe fluide pentru dezvoltarea fatului. Aceste lichide suplimentare ajuta la sustinerea modificarilor fizice, dar pot reprezenta si o suprasolicitare pentru inima, ceea ce duce la acumularea in extremitati.

O alta cauza este faptul ca greutatea fatului pune presiune suplimentara pe vene, ceea ce ingreuneaza circulatia lichidelor catre membrele inferioare. In timpul sarcinii, organismul produce cu aproximativ 50% mai mult sange si fluide pentru a satisface nevoile copilului in curs de dezvoltare. Umflarea este o parte normala a sarcinii care este cauzata de acest sange suplimentar si fluid. De asemenea, lichidul suplimentar ajuta la pregatirea articulatiilor pelvine si a tesuturilor pentru nastere. Fluidele suplimentare reprezinta aproximativ 25% din greutatea castigata a femeilor in timpul sarcinii.

Fluidul se acumuleaza in timpul sarcinii si deoarece glandele suprarenale produc mai multi hormoni care fac ca organismul sa retina fluide (aldosteron si cortizol). Pe masura ce sarcina progreseaza, lichidul se poate acumula in tesuturi, de obicei in picioare. Aceasta problema se numeste edem fiziologic in sarcina. Ocazional, se umfla si fata sau mainile. Edemul in sarcina este o problema normala in general, mai ales in al treilea trimestru de sarcina.

Ce agraveaza umflarea picioarelor?

Daca stai mult timp in picioare, atunci acestea pot deveni si mai umflate spre finalul zilei, deoarece lipsa miscarii face ca sangele si lichidele sa se acumuleze in membre si sa fie afectata circulatia.

Cauze mai putin frecvente includ unele afectiuni, ca tromboza venoasa profunda, preeclampsia, celulita. Sarcina creste riscul pentru aceste tulburari in mai multe moduri. In timpul sarcinii, organismul produce proteine ce favorizeaza coagularea si cresc riscul de cheaguri de sange. Astfel de cheaguri se pot desprinde si pot afecta fluxul de sange. Poate aparea un blocaj – embolie pulmonara – ce poate pune viata in pericol.

Umflarea poate fi experimentata in orice moment in timpul sarcinii, dar tinde sa fie observata in jurul lunii 5 de sarcina, poate creste in trimestrul al treilea si multe femei se confrunta cu picioare umflate in ultima luna de sarcina.

Factori de risc

Factori de risc:

  • probleme circulatorii;
  • hipertensiune arteriala;
  • diabet;
  • fumatul;
  • temperaturile inalte;
  • statul prelungit in picioare;
  • suprasolicitarea;
  • consumul crescut de sodiu;
  • consumul crescut de cofeina;
  • sedentarismul.

Semne de ingrijorare

Umflarea moderata a picioarelor in sarcina – edem fiziologic – nu reprezinta o problema pe termen lung. In schimb, in unele cazuri, umflarea persista sau poate fi asociata si cu alte cauze. Semne posibile de complicatii date de picioare umflate in sarcina includ:

  • umflarea persista mai mult de o zi si nu se reduce peste noapte sau dupa odihna;
  • umflaturi in jurul ochilor;
  • umflarea fetei si a mainilor;
  • umflarea se agraveaza;
  • un picior mai umflat decat celalalt in sarcina;
  • tensiune arteriala de 140/90 mm Hg sau mai mult;
  • picioarele sunt calde, rosii si cu aspect inflamat;
  • confuzie, probleme respiratorii.

Aceste edeme in sarcina insotite de anumite alte simptome pot semnala probleme mai grave. Umflarea insotita de durere poate semnala un cheag de sange. De asemenea, durerile de cap persistente impreuna cu picioare umflate pot fi un semn de preeclampsie (hipertensiune arteriala in sarcina), iar durerile in piept si problemele de respiratie pot indica probleme ale inimii. De asemenea, picioarele umflate pot fi insotite de durerile articulare in sarcina.

Sfaturi pentru gestionarea picioarelor umflate in sarcina

  • Evitati statul prelungit pe scaun, mai ales statul picior peste picior. Evitati statul in aceeasi pozitie un timp prelungit. Periodic, ridicati picioarele mai sus de nivelul inimii de mai multe ori pe zi pentru a favoriza circulatia. De asemenea, puteti ridica si sprijini picioarele pe perete in sus timp de cateva minute. Daca stati la birou, plasati talpile pe un suport pentru picioare sau un scaunel pentru a favoriza circulatia. Efectuati miscari de intindere a musculaturii picioarelor – rasuciri, intinderi, flexii etc.
  • Faceti plimbari, folositi bicicletele stationare sau inotati in piscina. Desi exista putine cercetari privind utilizarea presiunii apei pentru picioare umflate, inotul sau exercitiile usoare in apa pot asigura o reducere usoara a presiunii si a edemului in picioare.
  • Evitati hainele (pantalonii) si ciorapii stransi pe picior care pot afecta circulatia sangelui. Purtati haine lejere. Imbracamintea stramta poate limita fluxul sangvin. Nu purtati sosete sau ciorapi cu banda stransa pe glezne sau gambe.
  • Purtati pantofi confortabili care sa sustina picioarele.
  • Purtati ciorapi de compresie daca va recomanda medicul. Daca trebuie sa stati in picioare mai mult timp, ciorapii de compresie pot asigura o presiune graduala in regiunea inferioara a picioarelor pentru a preveni acumularea de fluide. Daca observati ca umflarea apare rapid, daca nu se reduce cu remedii simple sau daca este insotita de dureri de cap sau vedere incetosata, solicitati asistenta medicala imediata, deoarece acestea pot fi semne de hipertensiune arteriala sau preeclampsie.
  • Beti suficienta apa.

Alimentatia

  • Consumati suficiente profeinte si nutrienti esentiali. Nutrientii si mineralele esentiale influenteaza in mod direct modul in care organismul gestioneaza fluidele suplimentare, ceea ce se numeste echilibru electrolitic.
  • Evitati alimentele procesate si cu adaosuri chimice, care contin cantitati mari de sare si alegeti alimentele naturale, neprocesate, care contin numeroase elemente nutritive benefice, vitamine si minerale.
  • Limitati consumul de sare.
  • Alimentele bogate in potasiu pot favoriza circulatia sangelui. Potasiul este un mineral important care ajuta la mentinerea echilibrului sarurilor din organism. Alimentele care sunt bogate in potasiu include bananele, avocado, smochinele, verdeturile, castravetii, telina, papaya, patrunjel, anghinare, kiwi, prune, spanac, varza, marar etc.
  • Limitati consumul de cofeina. Cofeina are rol diuretic, astfel creste urinarea, duce la deshidratare si retentia de lichide. Optati pentru ceaiuri de musetel sau de menta, care contin minerale suplimentare, inclusiv potasiu.

Remedii pentru picioare umflate

Medicamentele numite diuretice nu sunt recomandate. Diureticele ajuta rinichii sa elibereze apa si sodiu pentru a scapa de lichid. In loc sa utilizati diuretice, incercati alte metode pentru a controla umflarea. Atunci cand umflarea rezulta dintr-o problema de sanatate, aceasta trebuie tratata.

Umflarea care apare normal in timpul sarcinii poate fi redusa prin adoptarea unor serie de masuri:

  • Ridicati picioarele timp de 20 de minute, de 3-4 ori pe zi. Utilizati perne pentru a va sprijini picioarele usor peste nivelul inimii, pentru a va asigura ca sangele si lichidul revin la inima, reducand umflarea picioarelor.
  • Ridicati picioarele mai sus de nivelul inimii de cateva ori pe zi pentru a favoriza circulatia.
  • Alegeti sa stati mai mult pe partea stanga, indiferent daca va odihniti sau dormiti. Statul pe partea stanga poate favoriza circulatia sangelui in corp, reducand umflarea picioarelor.
  • Evitati statul prelungit in picioare sau statul prelungit pe scaun. Faceti pauze scurte periodice cel putin la fiecare 30-60 minute. Faceti miscare minimum 30 minute pe zi, efectuand miscari usoare, ca yoga, stretching sau pilates, pentru a favoriza circulatia sangvina in corp. Indoiti piciorul in sus si in jos de 30 de ori, apoi rotiti-l de opt ori intr-o singura directie si de opt ori in cealalta. Repetati cu celalalt picior. Faceti miscare, atat cat va permite starea de sanatate; mergeti pe jos, faceti yoga, pilates say stretching.
  • Purtati pantofi confortabili, atat in casa cat si afara, evitati tocurile si alegeti pantofi ortotici, cu insertii speciali care confera suport, sunt confortabili si reduc durerile.
  • Consumati suficienta apa pentru a elimina lichidele, in jur de 8 pahare pe zi, si pentru a elimina excesul de sodiu si deseuri. Acest lucru poate favoriza reducerea edemului.

Remedii naturiste

  • Ceaiul de urzica si papadie poate favoriza circulatia sangelui si echilibrul electrolitic din organism.
  • Baile cu sare Epsom relaxeaza intregul organism si pot favoriza circulatia. Apa nu trebuie sa fie fierbinte, dar nici rece. Puteti adauga si cateva picaturi de ulei esential de lavanda, ulei de trandafir, ulei de rozmarin etc.
  • Un remediu pentru picioare umflate poate fi si masajul. Masati picioarele pentru a favoriza circulatia sangelui. Puteti folosi ulei de arnica ce are si rolul de a ameliora durerile si de a relaxa musculatura. De asemenea, puteti folosi si creme pentru picioare umflate in sarcina.
  • Reflexoterapia poate fi uneori utila in reducerea edemului. Unele cercetari sugereaza ca masajul piciorului si reflexoterapia, care presupune aplicarea presiunii asupra anumitor zone ale picioarelor, mainilor si urechilor, ar putea contribui la scaderea umflarii picioarelor si gleznelor in timpul sarcinii. Reflexoterapia funcționează pe principiul ca picioarele sau mainile reprezintă o harta a corpului, cu anumite puncte care corespund functiilor corpului. Exista studii limitate care arata insa ca reflexologia reduce umflarea si disconfortul.
  • Aromaterapia poate fi utila in reducerea picioarelor umflate. Se poate folosi ulei de lavanda sau ulei de musetel. Se poate folosi la masaj unei de baza in combinatie cu 2-3 picaturi de ulei esential. Nu aplicati ulei esential direct pe piele. Se pot face si bai caldute la picioare cu cateva picaturi de uleiuri esentiale.

Cand sa te prezinti la medic?

Solicitati ajutorul medical daca apar oricare dintre urmatoarele manifestari:

  • umflarea picioarelor apare brusc si intens;
  • la apasarea pielii in zona umflata ramane o urma in tesut (pielea nu revine rapid la forma initiala);
  • apar durere, roseata, iritatie, umflaturi severe in picior – pot fi semn de cheag de sange;
  • apar dureri de cap persistente, varsaturi, vedere incetosata, sensibilitate la lumina – semn de preeclampsie;
  • apar dureri in piept, probleme de respiratie – semne de probleme cardiace.

Referinte:
(1) Swelling during pregnancy, link: https://www.pregnancybirthbaby.org.au/swelling-during-pregnancy
(2) What’s Causing My Swollen Feet?, link: https://www.healthline.com/health/swollen-feet#pregnancy
(3) Swelling (oedema) in pregnancy, link: https://www.babycentre.co.uk/a230/swelling-oedema-in-pregnancy
(4) Swelling During Late Pregnancy, link: https://www.msdmanuals.com/home/women-s-health-issues/symptoms-during-pregnancy/swelling-during-late-pregnancy
(5) What is edema, link: https://www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/edema-overview#1
(6) Lower extremity edema during pregnancy, link: https://www.msdmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/symptoms-during-pregnancy/lower-extremity-edema-during-late-pregnancy

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago