Alimentatie

Pestele in alimentatia copiilor

Pestele in alimentatia copiilor – iata cand se introduce pestele in alimentatia celor mici, ce pesti sunt recomandati, cum incurajam copilul sa consume peste si ce este alergia la peste.

CUPRINS:

1. Importanta pestelui in alimentatia copiilor
2. Cantitatea de peste recomandata copiilor
3. Pestele in alimentatia copiilor – ce tipuri sunt recomandate?
4. Sfaturi pentru a incuraja consumul de peste in randul copiilor
5. Alergia la peste 

Importanta pestelui in alimentatia copiilor

Adaugarea de peste in dieta copilului este o modalitate excelenta de a-i asigura nutrienti importanti. Pestele in general tinde sa fie o buna sursa de proteine, acizi grasi Omega-3, iod, calciu si seleniu. Acesti nutrienti, inclusiv Omega-3, sunt importanti pentru sanatatea inimii si, de asemenea, pentru sustinerea dezvoltarii sanatoase a bebelusului in timpul sarcinii si nu numai. In timpul sarcinii, acizii grasi Omega-3 sunt in plus importanti pentru dezvoltarea sistemului nervos central al bebelusului.

Pestele – sursa importanta de proteine, vitamine si minerale

Pestele este bogat in proteine, nutrientul de care organismul are nevoie pentru a-si construi muschi si oase sanatoase si puternice. Proteinele sunt necesare pentru fiecare tesut din corp si sunt un nutrient vital pentru o dezvoltare sanatoasa. In afara de proteine, pestele este, de asemenea, bogat in mai multe vitamine si minerale esentiale. Toti pestii sunt bogati in seleniu, iod si zinc. Seleniul este un puternic antioxidant care ajuta la protejarea organismului de toxine si poate juca un rol in prevenirea cancerului. Iodul este esential pentru un metabolism sanatos, iar zincul ajuta la stimularea sistemului imunitar si la combaterea tusei si racelilor.

Pestele gras (somon, pastrav, macrou, hering si sardine) este bogat in vitaminele A si D. Vitamina A este necesara pentru sanatatea pielii si a ochilor, iar vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul necesar pentru cresterea oaselor. Pestele gras este unul dintre putinele alimente care contin vitamina D, astfel incat este bine sa incurajam copiii sa manance peste gras cel putin o data pe saptamana. Toti pestii contin vitaminele B, vitamine care ajuta organismul sa elibereze energia din alimente. Pestele contine multa vitamina B12, care este vitala pentru cresterea celulelor sangvine.

Pestele si Omega-3

Pe langa proteine, vitamine si minerale de inalta calitate, pestele este o sursa excelenta de grasimi sanatoase, cum ar fi acidul docosahexaenoic (DHA), care sunt esentiale pentru sanatatea creierului, a sistemului nervos si pentru vedere. Unul dintre cei mai importanti nutrienti gasiti in pestele gras este Omega-3. Exista peste tot suplimente de Omega 3, dar cel mai bun mod de a obtine aceste grasimi Omega-3 este sa-l obtineti din surse care provin din peste gras in loc de suplimente. Aceste grasimi speciale nu pot fi produse in organism, de aceea este important sa le obtinem din alimentele pe care le consumam. Grasimile Omega-3 sunt deosebit de importante pentru copii, deoarece joaca un rol esential in dezvoltarea timpurie a creierului si a nervilor.

In timp ce in burtica bebelusul obtine grasimi omega-3 din alimentele pe care le mananca mama, dupa nastere trebuie sa le obtina din laptele matern sau din formula de lapte praf fortificata. Pe masura ce se renunta la laptele matern sau la formula, copiii trebuie sa inceapa sa obtina mai multe grasimi Omega-3 din alimentatia lor, pentru a sustine dezvoltarea creierului.

Cantitatea de peste recomandata copiilor

Copiii ar trebui sa consume portii mici dintr-o varietate de tipuri peste si crustacee de 1 – 2 ori pe saptamana. Se recomanda 30 g la 1-2 ani, cam 45 g pentru copii de 4-6 ani si 60 g pentru copii peste 6 ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea pestelui in alimentatia copilului intre 6-11 luni, in functie de recomandarile medicului pediatru. Se incepe cu peste cu carne alba, cum ar fi codul. Pestele trebuie sa fie fara oase si gatit foarte bine. Introducerea crustaceelor si a fructelor de mare se recomanda de cele mai multe ori sa se faca dupa varsta de 3-4 ani. Daca bebe are anumite alergii sau aveti istoric familial de alergii, medicul va poate recomanda sa amanati introducerea pestelui cateva luni. De multe ori, din prudenta, medicii recomanda sa introduceti pestele dupa varsta de 12 luni.

Nu exista nicio recomandare specifica cu privire la cat de mult peste ar trebui sa manance un bebelus. Cu toate acestea, de obicei recomandarile privind consumul de peste la bebelusi si copii sunt de 1- 2 portii de peste pe saptamana, dintre care una sa fie peste gras. Ce inseamna peste gras? Pestele gras include pesti precum somon, macrou, sardine, pastrav si hering, care sunt deosebit de bogati in acizi grasi Omega-3 cu lant lung si, de asemenea, o sursa buna de vitamina D.

Pestele in alimentatia copiilor – ce tipuri sunt recomandate?

Aproape toti pestii contin cantitati de metilmercur, un contaminant de mediu. In cantitati mari, toate formele de mercur sunt toxice pentru celulele nervoase si pot cauza probleme de vedere, coordonare deficitara si probleme de invatare. Cu toate acestea, exista multe tipuri de pesti care pot fi consumati in siguranta in cantitatile recomandate. Acest metal care se produce in mod natural este eliberat in aer prin arderea combustibililor fosili (carbune, petrol si gaze naturale), deseuri solide si de unele fabrici. Cand ajunge in apa, bacteriile schimba mercurul intr-o forma mai periculoasa, metilmercurul. Metilmercurul se poate acumula in pesti – in special in cei care traiesc mai mult, cum ar fi rechinul si pestele sabie. Consumul unei cantitati prea mare de pesti contaminati poate avea efecte daunatoare asupra sistemului nervos al copilului, care se afla in curs de dezvoltare.

Pestele cu continut redus de mercur

Cert este ca majoritatea pestilor contin o anumita cantitate de metilmercur, o forma de mercur care poate fi toxica pentru creier in cantitati mari. De obicei, pestii foarte mari, care traiesc mult timp, tind sa aiba cea mai mare contaminare – rechinul, pestele sabie. Alte tipuri au cantitati mult mai mici de mercur – in unele cazuri, doar urme – si sunt sigure chiar si pentru copiii mici si femeile insarcinate – scoici, creveti, stridii, midii, somn, sardine, somon.

Tonul din conserva este o alegere populara pentru multe persoane, deoarece este convenabil si accesibil. Contine cantitati mai mari de mercur decat soiurile enumerate mai sus. Tonul conservat usor (solid sau bucati) pare a fi printre cele mai bune alegeri de peste pentru copii. Tonul „light” are o culoare rozalie. Somonul, salaul, stiuca, pastravul si heringul sunt considerate sarace in mercur si bogate in DHA. Alte tipuri de peste si fructe de mare considerate cele mai bune alegeri includ creveti, cod, crab, scoici, pastrav, biban, sardine, hamsii, raci, scoici, stridii si homar.

Sfaturi pentru a incuraja consumul de peste in randul copiilor

  • Includeti treptat pestele in alimentatie, sub forme variate. Poate fi nevoie de cateva incercari. In timp, copiii pot fi mai interesati de peste daca este pregatit intr-o varietate de moduri. De asemenea, copiii pot fi mai receptivi la consumul de peste daca incepeti cu un peste usor. Puteti incepe, de asemenea, cu chiftelute din peste, batoane din peste, crochete de peste etc.
  • Mirosurile de peste sunt o problema pentru oricine – si dintr-un motiv bun. Mirosurile foarte neplacute sunt un semn ca pestele si fructele de mare nu mai sunt proaspete. Pestele ar trebui sa miroase a mare, nu urat.
  • Mergeti la pescuit – Cand copiii prind propriul peste si poate fi consumat, vor fi mandri si pot fi mai motivati sa-l manance. Nu trebuie sa consumati neaparat pestele prins, ci poate fi folosita iesirea in natura pentru a familiariza copilul cu acest obicei si cu pestisorii.
  • Pestele trebuie sa fie bine gatit – pentru a evita contaminarea si probleme gastrointestinale. Copilul nu trebuie sa consume peste crud. Se recomanda gatirea la auri, prin fierbere sau la cuptor, precum si la gratar.
  • Se recomanda consumul de peste proaspat, nu congelat. Alegeti peste fara oase sau cu oase foarte mari, usor de indepartat, pentru a reduce orice risc ca cel mic sa se inece.
  • Incercati tot felul de retete atractive pentru cei mici, dati nume vesele retetelor cu peste si fructe de mare si serviti pestele intr-un mod distractiv – aranjati frumos farfuria. Pregatiti sosuri delicioase care sa incante si mai mult papilele gustative ale celor mici.

Alergia la peste

Alergia la peste nu este exact aceeasi cu o alergie la fructe de mare. Fructele de mare includ peste (precum tonul sau codul) si crustacee (precum homarul sau scoicile). Chiar daca amandoua se incadreaza in categoria „fructe de mare”, pestele si crustaceele sunt diferite din punct de vedere biologic. Deci, crustaceele pot provoca o reactie alergica unei persoane cu alergie la peste numai daca acea persoana are si alergie la crustacee.

Persoanele cu alergie la peste ar putea fi alergice la unele tipuri de peste, dar nu si la altele. Alergia la peste se poate dezvolta la orice varsta. Chiar si persoanele care au mancat peste in trecut pot dezvolta o alergie. Unii depasesc in timp anumite alergii alimentare.

Semne si simptome

Atunci cand cineva este alergic la peste, sistemul imunitar al organismului, care combate in mod normal infectiile, reactioneaza excesiv la proteine ​​din peste. De fiecare data cand persoana mananca (sau, in unele cazuri, inspira sau pune mana doar) peste, organismul crede ca aceste proteine ​​sunt elemente daunatoare si elibereaza substante chimice precum histamina. Acest lucru poate provoca simptome precum:

  • respiratie suieratoare si probleme de respiratie;
  • tuse si raguseala;
  • senzatie de etanseitate in gat;
  • dureri de burta;
  • varsaturi si diaree;
  • urticarie;
  • umflarea buzelor, fetei si a limbii.

Riscurile alergiilor

Daca cel mic are alergie la peste (sau orice fel de alergie alimentara grava), se recomanda epinefrina in caz de urgenta. Este un medicament care se elibereaza pe baza de reteta, care vine intr-un recipient mic, usor de transportat. Fiecare secunda conteaza intr-o reactie alergica. Copilul ar putea avea reactii diferite la diferite tipuri de pesti sau sa reactioneze diferit in momente diferite. Unele reactii pot fi foarte usoare si implica doar un singur sistem al corpului, precum simptomele ce apar pe piele. Alte reactii pot fi mai severe si implica mai multe parti ale corpului.

Alergiile la peste pot provoca o reactie severa numita anafilaxie. Anafilaxia poate incepe cu unele din aceleasi simptome ca o reactie mai putin severa, dar apoi se poate agrava rapid, ducand la probleme de respiratie. Daca nu este tratata, anafilaxia poate pune viata in pericol.

Pentru a preveni reactiile alergice la peste, copilul nu trebuie sa manance peste. De asemenea, copilul nu trebuie sa manance alimente care ar putea sa contina peste ca ingrediente. Cititi etichetele alimentare pentru a vedea daca un aliment contine ingrediente de peste. Pestele poate fi gasit in alimente la care nu v-ati gandi, cum ar fi anumite dressing-uri pentru salate sau sosuri la gratar, deci cititi etichetele de pe toate alimentele.

Contaminarea incrucisata

Contaminarea incrucisata apare adesea in restaurante,  in bucatarii atunci cand pestele ajunge intr-un produs alimentar, deoarece personalul foloseste aceleasi suprafete, ustensile (cum ar fi cutite sau tigai) sau ulei pentru a prepara atat pestele, cat si alte alimente. Deoarece pestele este folosit si in multe preparate asiatice, exista riscul de contaminare incrucisata in restaurantele chinezesti, vietnameze, thailandeze sau japoneze.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago