Intrebari frecvente

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate nopțile nedormite, scutecele schimbate și o nouă persoană care îți ocupă tot timpul…relația în cuplu nu mai este la fel.
Nu îți face griji! Această situație este mai mult decât comună, iar calea spre echilibru este scurtă atunci când este parcursă în doi.
Vestea bună este că o treime dintre părinții de succes au raportat o apropiere crescută și o satisfacție sexuală mai mare atunci când au devenit părinți.
Dacă nu te gândeai că s-ar putea să fii în această situație, dar îți dorești cu ardoare ca relația ta să revină la normal, citește în continuare!

Relația de cuplu după copii

Întâmpinarea copiilor în viața ta este o experiență fericită și transformatoare. Cu toate acestea, nu este un secret pentru nimeni că sosirea celor mici poate avea un impact semnificativ asupra dinamicii unei căsnicii, inclusiv asupra nivelului de intimitate și pasiune dintre parteneri.
Este normal ca un nou părinte să se simtă epuizat și „de neatins” printre lipsa de somn, modificarile hormonale, stresul și anxietatea crescute care însoțesc adesea noul statut de a fi părinte. Cei care simt că cea mai mare parte a îngrijirii copiilor și a responsabilităților gospodăriei le cade pe umeri pot dezvolta chiar simptome de depresie. Iar la finalul zilei, mai au foarte puțin de oferit partenerilor care, la rândul lor, se pot simți neglijați sau respinși.
În acest articol, vom explora strategii practice care să te ajute să menții aprinsă flacăra pasiunii în căsnicia ta, în timp ce navighezi frumoasa viață de părinte.

Cum să păstrezi pasiunea în cuplu?

Există o grămadă de moduri în care poți să reaprinzi flacăra pasiunii, fiecare fiind potrivit pentru un cuplu diferit. Iată care sunt cele mai simple, dar eficiente idei pentru a readuce viața în cuplu:

Ajutați-vă reciproc

În primul rând, atunci când aveți unul sau mai mulți copii, trebuie să simți că tu și partenerul tău sunteți o echipă. Este nevoie să știi că te poți baza pe acesta să aibă grijă de copii, și că el simte același lucru.
Să fii părinte vine cu un set nou de responsabilități și griji, iar atunci când ai susținerea partenerului tău, este mult mai ușor să treceți peste obstacole și să navigați aceste ape necunoscute.

Comunicați deschis în cuplu

Comunicarea eficientă este fundamentul oricărei relații prospere, mai ales după ce ați devenit părinți.
Împărtășește-ți gândurile, dorințele și preocupările în mod deschis cu partenerul tău. Exprimă-ți nevoia de intimitate și conexiune și ascultă cu atenție și perspectiva soțului tău. Comunicarea sinceră și deschisă construiește încredere, înțelegere și vă permite să lucrați împreună pentru a găsi soluții creative care să prioritizeze atât nevoile individuale, cât și cele comune.

Petreceți timp separat uneori

Indiferent de cât de bine vă înțelegeți, pentru a avea o conexiune bună și o relație reușită, este nevoie și de timp pe cont propriu.
Dedică-ți timp să te redescoperi, să te cunoști din postura de mamă, să te reobișnuiești cu corpul tău. Atunci când ai posibilitatea, odihnește-te, caută hobby-uri noi sau reîntoarce-te la ocupații vechi, de care nu ai avut timp în ultima perioadă.
Atunci când te cunoști pe tine, când te obișnuiești cu noua ta versiune și te iubești așa cum ești, este mai ușor să transpui aceste sentimente de iubire și mulțumire în relație.

Organizați seri speciale pentru întâlniri

Ei bine, asta nu era un secret: ieșiți la întâlniri. Pasiunea în cuplu are de suferit după un sosirea unui copil, în principal din cauza lipsei de timp.
După ce vă simțiți confortabil cu ideea de a ieși în oraș fără copii pentru puțin timp, puteți să inițiați activități romantice. Fie că mergeți la un restaurant, la o cafea sau pur și simplu la o plimbare în parc, faceți neapărat timp pentru cuplu.

Astfel, puteți discuta și simți lucruri pe care altfel le-ați lăsa deoparte în tumultul noii rutine de familie.

Fiți spontani

Ultimul sfat, dar nu cel din urmă este acesta: Îmbrățișați spontaneitatea.
Copiii nu vin cu manuale de utilizare, și fiecare familie este unică în felul ei. Spontaneitatea și dorința voastră de adaptare joacă un rol extrem de important pentru o relație de cuplu reușită, în special atunci când adăugați un nou membru familiei.

Concluzie

Relațiile sunt complicate. Este normal ca dorința sexuală și nevoia de intimitate să se miște în cicluri pe tot parcursul relației tale. Cu toate acestea, a deveni părinte nu trebuie sa însemne sfârșitul vieții tale sexuale și sfârșitul relației de cuplu.
Lucrați la construirea unei prietenii solide, respect reciproc și parteneriat. La final, veți vedea că va merita fiecare moment de implicare!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania

Arabolea Andrei

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

3 zile ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago