Esti un parinte prea permisiv? Iata care sunt partile bune, dar si efectele mai putin bune asupra celor mici, precum si cateva recomandari si sfaturi.
CUPRINS:
1. Ce inseamna a fi un parinte prea permisiv?
2. Parenting permisiv – efecte asupra copiilor
3. Recomandari si sfaturi
Parentingul permisiv este un tip de parenting caracterizat prin cerinte scazute, cu o capacitate de raspuns ridicata. Parintii foarte permisivi tind sa fie foarte iubitori, receptivi la nevoile emotionale ale copilului, dar ofera putine indrumari si reguli, nu stabilesc limite si sunt inconsecventi in aplicarea limitelor. Acesti parinti nu se asteapta la un anumit comportament responsabil de la copiii lor si adesea par mai degraba un prieten decat o figura parentala. Stilul acesta de parenting implica foarte putine reguli si asteptari de la copii.
A fi parinte permisiv sau foarte indulgent nu este acelasi lucru cu a fi parinte hiperprotector sau „parinte elicopter”. In loc sa controleze fiecare miscare a copiilor, parintii permisivi rareori fac sau impun orice tip de reguli sau structura. Se evita confruntarea parinte-copil si in loc sa se stabileasca reguli si asteptari pentru a preveni anumite probleme, copilul este lasat sa isi dea seama singur. Un parinte permisiv incearca sa evite conflictele si nu vrea ca cel mic sa experimenteze tristetea sau esecul. De multe ori, parintii care au fost crescuti de parintii lor intr-un mod prea strict (parinti prea autoritari) pot deveni permisivi ca raspuns la propria lor educatie. Unii pot deveni permisivi pentru a compensa divortul sau pentru ca se simt vinovati pentru ca muncesc prea mult. In alte cazuri, parintii sunt prea obositi din cauza programelor incarcate pentru a mai impune limite.
Parintii permisivi vor ca cei mici sa-i vada mai degraba ca prieteni decat ca figuri de autoritate. De asemenea, tind sa puna foarte putina responsabilitate, cum ar fi sarcini si responsabilitati sau teme, asupra copiilor. Pot lasa copiii sa ia uneori decizii majore, in general rezervate adultilor. Pun mai mult pret pe libertate decat pe responsabilitate. De asemenea, pot folosi recompense si mita, ca jucarii, dulciuri, cadouri etc. ca mijloc de a determina copilul sa aiba un anumit comportament.
Nu este ca si cum nu ar exista calitati pozitive pentru parintii permisivi. Cei mai multi parinti permisivi sunt receptivi din punct de vedere emotional si sunt in acord cu copiii lor. Problema este ca acesti parinti sunt prea indulgenti. Copiii au nevoie de structura, limite si reguli pentru o dezvoltare sanatoasa. Trebuie sa invete despre responsabilitate si au nevoie sa invete abilitati functionale si adaptative pentru o dezvoltare adecvata. Trebuie sa invete despre comportamente si consecinte, trebuie sa aiba un program, o structura si anumite limite consecvente.
Cercetatorii au descoperit ca abordarea prea relaxata a parintilor prea permisivi poate duce la o serie de rezultate negative. Copiii crescuti de parinti permisivi tind sa nu aiba autodisciplina, sa aiba unele abilitati sociale slabe, pot fi pretentiosi si se pot simti nesiguri din cauza lipsei de limite si de indrumare.
In timp ce parintii permisivi sunt de obicei afectuosi si calzi, prin faptul ca nu stabilesc limite si reguli pot impiedica anumite abilitati importante de dezvoltare pe care copiii trebuie sa le dezvolte.
Iata mai multe despre efectele posibile ale parentingului prea permisiv asupra copiilor:
Pot avea rezultate mai slabe la scoala sau in multe domenii, deoarece parintii nu au asteptari de la ei sau au putine, astfel ca nu depun eforturi. Parintii permisivi, de asemenea, tind sa nu puna prea mult pret pe performante scolare sau pe stabilirea anumitor obiective.
Deoarece parintii nu stabilesc sau impun niciun fel de reguli sau limite, cei mici nu invata abilitati bune de rezolvare a problemelor si de luare a deciziilor.
Deoarece nu invata sa-si gestioneze emotiile in mod eficient, in special in situatiile in care nu obtin ceea ce isi doresc, copiii cu parinti permisivi pot avea dificultati atunci cand se confrunta cu situatii stresante sau dificile din punct de vedere emotional. Copiii pot fi mai putin constienti de limitele comportamentului acceptabil. De asemenea, prezinta un control mai slab al impulsurilor si pot avea mai multe probleme de comportament. Cand se confrunta cu situatii stresante, este mai probabil sa recurga la agresivitate. Pot sa apara probleme cu reglarea emotionala.
Studiile au aratat ca unii copii crescuti de parinti permisivi tind sa aiba mai putina empatie, ceea ce duce la abilitati sociale mai slabe. Pot manifesta, in general, un comportament mai antisocial.
Din cauza lipsei de structura si de reguli in casa, acesti copii nu invata despre limite, astfel ca pot ajunge sa petreaca prea mult timp pe telefon, pe internet sau la televizor, pot aparea probleme privind obiceiurile alimentare etc. Nu au de obicei rutine structurate pentru somn, teme, timpul petrecut in fata ecranelor etc.
Daca aveti tendinta de a fi un parinte prea permisiv, este important sa gasiti modalitati prin care va puteti ajuta copiii sa va inteleaga asteptarile si limitele si sa fiti consecvent in ceea ce priveste aplicarea acestor reguli. Oferindu-le copiilor echilibrul potrivit de structura si sprijin, va puteti asigura ca acestia dezvolta abilitatile de care au nevoie pentru mai tarziu in viata.
Iata cateva strategii pe care le poti lua in considerare:
Referinte:
(1) https://www.betterhelp.com/advice/parenting/what-is-permissive-parenting-definition-pros-and-cons/
(2) https://www.healthline.com/health/parenting/what-is-permissive-parenting#effects-on-kids
(3) https://psychcentral.com/blog/childhood-neglect/2018/10/the-dark-side-of-being-raised-by-permissive-parents
(4) https://www.parentingforbrain.com/permissive-parenting/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…