Iata la ce se refera notiunea de parenting constient, care sunt principiile de baza, beneficii pentru parinti si copii, precum si recomandari in acest sens.
CUPRINS:
1. Ce inseamna parenting constient?
2. Principiile parenting-ului constient
3. Beneficiile parenting-ului constient
4. Recomandari si sfaturi
Mindfulness este constientizarea intentionata, fara judecata, a propriilor ganduri si sentimente. Este vorba despre a fi pe deplin prezent in acest moment si de a accepta lucrurile asa cum sunt, fara sa ne ingrijoram de trecut sau de viitor in mod exagerat. Parenting constient sau Mindful Parenting inseamna aplicarea principiilor mindfulness in educatia parentala. Implica aspecte precum:
Gestionarea propriilor emotii si comportamente este cheia pentru a-i invata pe copii cum sa le gestioneze pe ale lor. Trebuie sa fim noi bine cu noi ca parinti pentru a putea modela comportamentul copiilor. Parenting constient nu inseamna a fi un „parinte perfect”. Necesita practica, la fel ca multe aspecte ale educatiei parentale.
Vezi si: Parintii hiperprotectori – efecte asupra copiilor
Mindful Parenting este mai degraba o atitudine si o mentalitate decat o abordare structurata si sistematica a parenting-ului.
In esenta, parenting-ul constient implica:
Vezi si: Parenting prin propriul exemplu – copiii invata prin imitatie
Exista mai multe studii care au analizat posibilele beneficii legate de mindfulness si mindful parenting (parenting constient). Pentru parinti, aceste beneficii pot include reducerea stresului si a tulburarilor de dispozitie, cum ar fi depresia si anxietatea. Mindfulness este binecunoscut pentru efectul sau pozitiv asupra sanatatii mentale si emotionale. Se stie ca practicarea regulata a mindfulness-ului reduce stresul si imbunatateste reglarea emotionala.
Educatia parentala atenta nu imbunatateste doar sanatatea mentala a parintilor. Parenting-ul constient sustine si bunastarea copilului si intareste legatura parinte-copil. Are un impact pozitiv asupra vietii de zi cu zi a parintilor si copiilor.
Vezi si: Parenting in stil nordic (scandinav)
Exista si programe si cursuri de parenting constient concepute pentru a ajuta parintii sa practice si sa inteleaga si mai bine acest concept. Mindfulness poate fi incorporat in parenting in orice moment si ritm de catre orice parinte. Mindful parenting nu este un stil parental in sine, dar practicile de mindfulness pot fi incorporate in stilul parental pozitiv.
Desi parenting-ul constient nu este in prezent recunoscut ca un stil de parenting in sine, castiga popularitate ca strategie eficienta. Cea mai mare diferenta dintre parenting-ul constient si alte strategii de parenting este ca se concentreaza mai putin pe reguli clare si mai mult pe a te incuraja sa-ti faci pur si simplu timp pentru a fi prezent.
De exemplu, in parenting-ul autoritar, un parinte autoritar pune mai mult accent pe structura cu reguli si pedepse si mai putin pe educatie, comunicare si oportunitati de negociere. O abordare atenta a educatiei parentale ar putea ajuta un parinte autoritar sa devina mai constient de propriile obiceiuri. De cealalta parte, un parinte prea permisiv are o abordare relaxata, poate sa nu ofere structura, precum si reguli sau consecinte consecvente. Parintii le pot permite copiilor sa incalce regulile si lasa de la ei pentru a evita conflictele. Insa, copiii au nevoie de structura, de reguli si limite.
Parenting-ul neimplicat se caracterizeaza, asa cum spune si numele sau, prin lipsa implicarii. Copiilor li se asigura de obicei doar nevoile de baza, iar in rest sunt lasati sa aiba grija de ei insisi. Parintii neimplicati nu sunt adesea constienti de bunastarea fizica si emotionala, de nevoile si siguranta copilului. Copiii tind adesea in astfel de cazuri sa se maturizeze prea devreme.
Un al patrulea stil de parenting este parenting-ul echilibrat sau democratic. In acest caz parintele este atat autoritar, dar si afectuos. Stabileste reguli, limite, este un ghid pentru copil, dar totul cu afectiune, iubire, empatie, intelegere, respect. Parenting-ul constient poate veni in completarea acestui stil de parenting democratic sau echilibrat. Scopul final este de a-i oferi copilului instrumentele pentru a face fata propriilor factori de stres intr-un mod mai atent.
Referinte:
(1) https://childmind.org/article/mindful-parenting-2/
(2) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2019.00550/full
(3) https://www.ahaparenting.com/read/peaceful-mindful-parenting
(4) https://www.nct.org.uk/life-parent/parenting-styles-and-approaches/what-mindful-parenting-and-it-right-for-me
(5) https://www.healthline.com/health/parenting/mindful-parenting
(6) https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/18344909211037016
(7) https://www.psychologytoday.com/us/blog/going-beyond-intelligence/202001/mindfulness-parenting
(8) https://www.parentingforbrain.com/mindful-parenting/
Surse foto: Pixabay, Pexels
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…