Articole

Paracetamol in sarcina – riscuri si recomandari

Paracetamol in sarcina – este sigur sau ar trebui evitat? Iata care sunt recomandarile privind paracetamolul (acetaminofen), doze maxime admise, indicatii si ce efecte adverse poate avea.

CUPRINS:

1. Ce este paracetamolul?
2. Este permis paracetamolul in sarcina?
3. Riscuri ale utilizarii de paracetamol in sarcina

Ce este paracetamolul?

Paracetamolul (acetaminofen) este un medicament analgezic si de reducere a febrei. Este utilizat pentru a trata multe probleme, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare, dureri date de artrita, dureri de spate, dureri de dinti, simptome de raceala si febra. Amelioreaza durerea in artrita usoara, dar nu are niciun efect asupra inflamatiei de baza si umflarii.

Se gaseste sub forma de tablete, capsule, comprimate solubile, sirop, injectabil.

Paracetamolul a fost folosit in general de mai bine de 50 de ani, dar modul in care actioneaza pentru a reduce durerea si febra nu este pe deplin inteles. Paracetamolul incepe sa reduca durerea si sa scada febra dupa aproximativ 30 de minute de la administrarea unei doze. Efectele sale dureaza de obicei aproximativ 4-6 ore.

Prospect paracetamol

Paracetamol (paraacetilaminofenol, acetaminofen – paracetamol formula C8H9NO2 ) este utilizat pentru a trata dureri usoare pana la moderate (dureri de cap, dureri menstruale, dureri de dinti, dureri de spate, dureri date de osteoartrita sau dureri de la raceala / gripa – paracetamol raceala) si pentru a reduce febra.

Administrare

Paracetamolul poate fi utilizat in siguranta de adulti, inclusiv de femeile insarcinate, dar exista o limita privind cantitatea de paracetamol care poate fi luata in siguranta intr-o perioada de 24 de ore. Depasirea dozei zilnice poate fi nociva pentru ficat. Pentru adulti, doza maxima obisnuita este de 4 g pe zi.

Tabletele de paracetamol sunt disponibile in doua concentratii in general – comprimate de 500 mg sau comprimate de 665 mg, dar si paracetamol 1000 mg. Doza uzuala la adulti este de 500 – 1000 mg (1 sau 2 comprimate) la fiecare 4 – 6 ore, atunci cand este necesar pentru durere. Asteptati cel putin 4 ore intre doze. Nu luati mai mult de 4 g in 24 de ore. Asta inseamna echivalentul  a 8 comprimate de 500 mg sau 6 comprimate de 665 mg comprimate pe zi.

Indicatii

  • Luati acest produs pe cale orala conform indicatiilor. Urmati toate indicatiile de pe ambalaj. Daca nu sunteti sigur de informatii, consultati medicul sau farmacistul.
  • Cititi cu atentie instructiunile de dozare pentru fiecare produs, deoarece cantitatea de acetaminofen poate fi diferita intre produse.
  • Daca administrati acetaminofen unui copil, asigurati-va ca utilizati un produs destinat copiilor. Folositi greutatea copilului pentru a gasi doza potrivita pe ambalajul produsului. Daca nu stiti greutatea copilului, puteti folosi varsta lui.
  • Pentru suspensii, agitati medicamentul inainte de fiecare doza. Unele lichide nu trebuie agitate inainte de utilizare. Urmati toate indicatiile de pe ambalaj. Masurati doza lichida cu lingura / picuratorul / seringa pentru masurarea dozei furnizate pentru a va asigura ca se administreaza doza corecta.
  • Nu zdrobiti si nu mestecati comprimatele cu eliberare prelungita. Daca faceti acest lucru, puteti elibera tot medicamentul simultan, crescand riscul de reactii adverse. Pentru comprimatele efervescente, dizolvati doza in cantitatea recomandata de apa, apoi beti amestecul.
  • Medicamentele pentru durere functioneaza cel mai bine daca sunt utilizate la primele semne de durere. Daca asteptati pana cand simptomele s-au agravat, este posibil ca medicatia sa nu functioneze la fel de bine.

Cand nu trebuie sa iei paracetamol?

Nu luati paracetamol daca:

  • aveti alergie la paracetamol;
  • luati alte medicamente care contin paracetamol;
  • ati luat deja doza recomandata intr-o perioada de 24 de ore.

Consultati medicul sau farmacistul inainte de a lua paracetamol daca aveti:

  • probleme hepatice;
  • probleme renale;
  • probleme cu alcoolul;
  • supraponderalitate.

Nu luati paracetamol daca luati si alte medicamente care contin paracetamol, cum ar fi combinatii de paracetamol / ibuprofen, preparate pentru migrene si remedii pentru tuse si raceala, din cauza riscului de supradoza de paracetamol. Acest lucru va poate afecta grav ficatul si poate fi fatal. Paracetamolul nu va interactiona cu multe alte medicamente daca este luat doar cateva zile pentru durere sau febra. De asemenea, este sigur sa luati paracetamol daca luati tratament cu antibiotice.

Durata administrare

Nu luati acest medicament pentru febra mai mult de 3 zile, daca nu este recomandat de medic. Pentru adulti, nu luati acest produs pentru durere mai mult de 10 zile (5 zile in cazul copiilor) decat daca este recomandat de medic.

Efecte secundare paracetamol

Efectele secundare ale paracetamolului sunt rare si apar in general dupa doze mari sau in caz de alergii. Solicitati ajutor medical de urgenta daca aveti oricare dintre aceste semne ale unei reactii alergice la paracetamol:

  • respiratie dificila;
  • umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului.

Alte efecte adverse grave pot fi:

  • febra usoara cu greata, dureri de stomac si pierderea poftei de mancare;
  • urina inchisa la culoare, scaune de culoarea argilei;
  • icter (ingalbenirea pielii sau a ochilor).

Este permis paracetamolul in sarcina?

Paracetamolul este considerat prima alegere de analgezic daca sunteti gravida, deoarece a fost luat de un numar mare de femei insarcinate, fara niciun efect advers asupra mamei sau a copilului. Cu toate acestea, daca luati paracetamol cand sunteti gravida, asigurati-va ca il luati pentru cel mai scurt timp posibil si in forma pura. De exemplu, paracetamol sinus in sarcina nu este indicat din cauza altor compusi din acesta.

Paracetamolul a fost utilizat de femeile insarcinate timp de mai multi ani, fara efecte daunatoare evidente asupra copilului in curs de dezvoltare. Din acest motiv, paracetamolul este, de obicei, recomandat ca fiind prima alegere de analgezic pentru femeile insarcinate. Alte analgezice, inclusiv cele vandute fara prescriptie medicala nu s-au dovedit a fi mai sigure decat paracetamolul. In plus, unele nu sunt potrivite pentru utilizare in anumite etape ale sarcinii. Desi nu se poate spune ca orice medicament este absolut sigur de utilizat in sarcina, in prezent nu exista dovezi ca paracetamolul va afecta sanatatea copilului.

Cand vine vorba de doza maxima de paracetamol in sarcina sau cate zile poti lua paracetamol in sarcina nu exista date concrete, recomandat fiind sa se administreze doza minima.

In general, este recomandat ca femeile care sunt insarcinate sa utilizeze cea mai mica doza de paracetamol, doar atat timp cat este necesar.

Indicatii in sarcina

In sarcina, paracetamolul este indicat pentru:

Paracetamolul a fost utilizat de rutina in toate etapele sarcinii pentru a reduce temperatura ridicata si pentru ameliorarea durerii. Nu exista dovezi clare ca are efecte daunatoare asupra unui copil nenascut. Dar, ca in cazul oricarui medicament luat in timpul sarcinii, utilizati paracetamol la cea mai mica doza eficienta pentru cel mai scurt timp posibil. Daca doza recomandata de paracetamol nu va reduce simptomele sau daca aveti dureri, discutati cu medicul despre alte optiuni de tratament.

Doza generala maxima este de una sau doua comprimate (500 mg sau 1.000 mg in total) luate la fiecare 4-6 ore, de pana la 4 ori in 24 de ore. Cu toate acestea, daca sunteti gravida, e indicat  sa luati doza minima necesara. Evitati sa luati o alta doza, doar in cazul in care durerea va reveni.

De asemenea, retineti ca unele alte medicamente pot contine, de asemenea, paracetamol, astfel incat poate fi usor sa treceti peste limita admisa.

Pot lua paracetamol daca alaptez?

Paracetamolul poate fi utilizat in caz de alaptare. Ajunge in laptele matern in cantitati foarte mici, care este putin probabil sa afecteze sanatatea copilului. Asigurati-va insa ca il luati pentru putin timp.

Riscuri ale utilizarii de paracetamol in sarcina

Care sunt efectele secundare posibile ale paracetamolului? Oamenii reactioneaza diferit la medicamente. Doar pentru ca un efect secundar este listat nu inseamna ca veti experimenta efectul secundar. Efectele secundare ale paracetamolului sunt rare, dar includ:

  • reactie alergica, inclusiv o eruptie cutanata sau umflare;
  • eczema;
  • probleme ale sangelui;
  • leziuni hepatice si renale (atunci cand sunt luate in doze mai mari decat cele recomandate).

Paracetamolul si avortul spontan

Nu s-a identificat niciun risc crescut de avort in cercetarile asupra femeilor care au luat paracetamol in timpul sarcinii in dozele minime admise.

Paracetamolul si defectele congenitale

Corpul unui bebelus si majoritatea organelor interne se formeaza in primele 12 saptamani de sarcina. Este cunoscut mai ales in aceasta perioada ca unele medicamente cauzeaza defecte la nastere. Majoritatea studiilor au aratat ca femeile care au luat paracetamol in primele 3 luni de sarcina nu sunt mai expuse riscului de defecte congenitale. Cu toate acestea, se recomanda evitarea oricaror medicamente in primele 12 saptamani de sarcina.

Paracetamol si nastere prematura

Nu a fost prezentat niciun risc crescut de a naste prea devreme (inainte de 37 de saptamani de sarcina) in cercetarile privind acest risc la femeile care au luat paracetamol in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina.

Paracetamol si greutate mica la nastere

Nu a fost identificat niciun risc crescut de a avea un copil care cantareste mai putin de 2500 g la nastere dupa utilizarea paracetamolului in sarcina in cadrul cercetarilor.

Paracetamolul si problemele de comportament la copil

Creierul unui copil continua sa se dezvolte chiar pana la sfarsitul sarcinii. Prin urmare, este posibil ca administrarea anumitor medicamente in orice stadiu de sarcina sa aiba un efect de durata asupra invatarii sau comportamentului copilului. In prezent, exista numeroase cercetari privind cauzele posibile ale invatarii si problemelor de comportament, cum ar fi tulburarea de spectru autism si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). Cu toate acestea, in prezent exista doar informatii stiintifice limitate pe aceasta tema.

In concluzie: Acetaminofenul este sigur? Din pacate, nu exista un raspuns simplu. Majoritatea studiilor nu prezinta efecte pe termen lung daca acetaminofenul este luat sporadic si in doze mici.

E o linie fina intre risc si beneficiu cand vine vorba de orice medicamente in sarcina. Se recomanda prudenta, administrarea medicamentelor doar la indicatiile medicului si folosirea de doze minime, doar in cazuri cand e absolut necesar.

Sfaturi

  • Aveti grija la dozele de paracetamol si cititi eticheta medicamentului.
  • Cititi si urmati toate instructiunile de pe eticheta.
  • Nu luati mai mult decat doza maxima recomandata pe eticheta.
  • Aveti grija cand luati medicamente contra gripei si racelii si acetaminofen in acelasi timp. Multe dintre aceste medicamente contin deja acetaminofen.
  • Nu utilizati alte medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), fara a cere intai parerea medicului.

Referinte:
(1) Paracetamol, link: http://www.medicinesinpregnancy.org/Medicine–pregnancy/Paracetamol/
(2) Can I take paracetamol when I’m pregnant?, link: https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/can-i-take-paracetamol-when-i-am-pregnant/
(3) Is acetaminophen really safe in pregnancy?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320584.php
(4) Paracetamol Tablet, link: https://www.webmd.com/drugs/2/drug-57595/paracetamol-oral/details
(5) Paracetamol, link: https://www.drugs.com/paracetamol.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago