Articole

Mucusul cervical – ce este si ce rol are

Mucusul cervical are numeroase functii importante in organism. Iata care sunt acestea, ce modificari apar de-a lungul ciclului menstrual si ce e normal si ce nu e cand vine vorba de mucusul cervical.

CUPRINS:

1. Ce rol are mucusul cervical?
2. Monitorizarea secretiei cervicale
3. Mucus cervical – ce nu e normal?

Ce rol are mucusul cervical?

Mucusul cervical este o scurgere fluida sau gelatinoasa din colul uterin. Este secretat de glandele gasite in interiorul si in jurul colului uterin. Modificarile hormonale de-a lungul ciclului menstrual al unei femei modifica si cantitatea si consistenta acestui mucus. Acest lucru se datoreaza nivelurilor hormonale care fluctueaza pe tot parcursul ciclului. Hormonii stimuleaza glandele din colul uterin pentru a produce mucus. Mucusul cervical se mai numeste si lichid cervical.

Rolul mucusului cervical:

  • faciliteaza sarcina – pe masura ce se apropie ovulatia, consistenta mucusului faciliteaza traseul spermatozoizilor la ovul pentru fertilizare si hraneste spermatozoizii;
  • ajuta la prevenirea sarcinilor nedorite – desi nu este cu siguranta o forma eficienta de contraceptie – desi uneori faciliteaza sarcina, in rest previne ca anumite elemente sa patrunde mai departe de vagin – dupa ovulatie, fiind uscat si lipicios, protejeaza vaginul si poate preveni sarcina;
  • mentine vaginul lubrifiat;
  • mentine sanatatea vaginala – impedica dezvoltarea bacteriilor si previne infectiile vaginale.

Mucusul cervical fertil este un indiciu ca se apropie ovulatia. Scurgerea vaginala indica perioada fertila cand seamana cu albusul de ou crud.

Mucusul cervical si fertilitatea

Mucusul cervical se modifica in cantitate, culoare si consistenta, in functie de perioada ciclului menstrual. Urmarirea acestor modificari va poate ajuta sa identificati ovulatia si, de asemenea, sa identificati fereastra fertila (cele mai fertile zile: cele 5 zile inainte de ovulatie si cele 24 de ore dupa ovulatie). Modificarile mucusului cervical sunt determinate de fluctuatiile hormonilor. Inainte de ovulatie, estrogenul este produs de foliculii in dezvoltare din ovare, care stimuleaza apoi producerea secretiilor cervicale. Aceste secretii faciliteaza trecerea spermei. Dupa ovulatie, progesteronul alimenteaza modificarea secretiilor – ceea ce impiedica apoi migrarea si maturarea spermatozoizilor.

Astfel, la inceputul ciclului menstrual, apare menstruatia. Treptat, mucusul cervical ramane acoperit cu sange si mascat de sangerare. Pe masura ce nivelul hormonal creste pentru ovulatie, mucusul cervical va deveni mai tulbure sau lipicios. In ziua ovulatie, mucusul este considerat cel mai fertil mucus cervical. Cantitatea de lichid este diferita pentru fiecare femeie, dar mucusl este alunecos, limpede si elastic – mucus cu aspect de albus de ou crud. Dupa ovulatie, mucusul se reduce, deoarece progesteronul atinge un nivel de varf in acest timp (in pregatirea unei sarcini posibile) si usuca mucusul cervical.

Mucusul cervical fertil

Mucusul cervical fertil este subtire, clara sau alb si alunecos, la fel ca albusul de ou. Acest tip de scurgere semnaleaza ca se apropie ovulatia. Lichidul cervical fertil ajuta sperma sa se deplaseze in sus pentru a fertiliza un ovul. De asemenea, mentine sperma sanatoasa in timpul acesta. Se observa de obicei o scurgere de acest tip cu cateva zile inainte de ovulatie. Scurgerea poate deveni mai umeda si mai alunecoasa in cateva zile. Dupa ovulatie, cantitatea de secretie de obicei scade.

Mucusul cervical dupa conceptie

Dupa conceptie, modificarile mucusului cervical pot fi un semn foarte timpuriu al sarcinii. Implantarea este atasarea unui ovul fertilizat in uter. Dupa implantare, mucusul tinde sa fie mai gros si de culoare limpede. Unele femei se confrunta cu sangerare de implantare sau spotting. Aceasta poate aparea la 6 – 12 zile dupa conceptie.

In primele saptamani de sarcina, mucusul isi poate schimba culoarea si consistenta. Este posibil sa fie mai lipicios, alb sau galben, cunoscut sub numele de leucoree. Pe masura ce sarcina avanseaza, secretia vaginala continua sa se schimbe.

Monitorizarea secretiei cervicale

Metoda mucusului cervical este o metoda de planificare familiala naturala. Daca sperati sa ramaneti gravida, puteti urmari modificarile la nivelul mucusului cervical pentru a prezice cand veti ovula. Va trebui sa urmariti mucusul cervical zilnic timp de mai multe cicluri. Acest lucru va va ajuta sa recunoasteti cel mai bine tiparele.

Exista o schimbare in cantitatea si textura secretiilor cervicale in diferite momente ale ciclului menstrual. In primele zile dupa menstruatie, veti constata ca vaginul este uscat si nu puteti simti mucus. Pe masura ce nivelul hormonilor creste pentru a pregati corpul pentru ovulatie, creste productia de mucus care este umed, lipicios, alb si cremos. Aceasta etapa marcheaza inceputul perioadei fertile a ciclului menstrual. Inainte de ovulatie, mucusul va deveni mai umed, mai limpede si alunecos – cam ca albusul de ou crud – perioada cea mai fertila.

Metoda ovulatiei – utila?

Examinarea mucusului cervical este considerata o metoda naturala de planificare familiala sau contraceptie. E nevoie, insa, sa fie cunoscuta exact si urmata corect, dar nu garanteaza ca nu veti ramane insarcinata. Este nevoie de practica pentru a utiliza in mod eficient planificarea familiala naturala. Planificarea familiala naturala poate fi utilizata fie pentru a evita sarcina, fie pentru a ramane gravida. Te poate ajuta sa recunosti secretiile vaginale normale si anormale.

Metoda mucusului cervical se mai numeste metoda ovulatiei sau metoda Billings. Cel mai bine este sa incepeti aceasta metoda cu ajutorul unui expert, cum ar fi un medic, o asistenta medicala sau un consilier de planificare familiala, deoarece poate fi greu de invatat pe cont propriu deseori. Nu va bazati pe metoda mucusului cervical pentru prevenirea unei sarcini nedorite pana cand nu va examinati deja mucusul de cel putin 1 ciclu. Metoda mucusului cervical este mai eficienta daca o utilizati impreuna cu metoda temperaturii bazale.

Cum sa va examinati mucusul cervical?

Incepeti prin spalarea si uscarea mainilor. Gasiti o pozitie confortabila, fie asezandu-va pe toaleta, ghemuit, fie in picioare si punand un picior in sus pe marginea cazii sau pe vasul de toaleta. Introduceti un deget in interiorul vaginului usor. Scoateti degetul din vagin si observati consistenta mucusului. Examinati mucusul si cat de lipicios este – rotiti mucusul intre doua degete – de obicei degetul mare si degetul aratator. Incercati sa apasati degetele impreuna si apoi sa le indepartati incet. Puteti examina mucusul cervical si de pe lenjerie sau hartia igienica.

Daca mucusul pare lipicios sau nu e prezent, cel mai probabil nu ovulati inca. Daca este cremos, este posibil sa va apropiati usor de ovulatie. Daca este umed, apos si usor intins, ovulatia se apropie. In cazul in care mucusul este foarte umed, se intinde intre degete un centimetru sau mai mult si seamana cu albus de ou crud, mucusul cervical este foarte fertil. Nu va examinati mucusul cervical in timpul actului sexual sau imediat dupa sex – poate fi confundat cu materialul seminal amestecat cu secretiile cervicale. De asemenea, evitati sa verificati mucusul cand va simtiti excitata sexual. Fluidele de excitare difera de mucusul cervical fertil, dar uneori e posibil sa nu faceti diferenta.

SFATURI

  • Nu incercati sa scapati de fluidele vaginale naturale. Mucusul cervical este normal si sanatos. Reducerea cantitatii generale de mucus poate afecta fertilitatea.
  • Asigurati-va ca beti suficienta apa. Daca nu beti suficienta apa, membranele mucoase (care includ zona cervicala) nu vor fi la fel de umede.

Mucus cervical – ce nu e normal?

Este important sa informati medicul despre orice scurgere anormala. Aceasta poate fi un simptom al unei infectii. Solicitati ajutor medical daca va confruntati cu:

  • mucus galben, verde, scurgeri maronii sau gri;
  • scurgeri vaginale cu mancarime sau senzatie de arsura;
  • scurgere cu miros neplacut;
  • roseata si umflaturi in zona vaginala.

Daca sangerati in afara perioadei menstruale normale si nu credeti ca sunteti insarcinata, consultati medicul.

Modificarile mucusului cervical – cauze

Anumite activitati sau conditii pot afecta mucusul cervical natural si pot face aceasta metoda (metoda mucusului cervical pentru depistarea ovulatiei) mai putin eficienta si dificil de utilizat. Acestea includ:

  • alaptarea;
  • chirurgie pe colul uterin;
  • dus vaginal;
  • menopauza timpurie;
  • folosirea recenta a pilulei de a doua zi;
  • infectii cu transmitere sexuala;
  • vaginita.

Secretiile vaginale in cazul excitatiei sexuale

Scurgerea vaginala este un termen umbrela pentru lichidul produs la nivel vaginal si uterin. Mucusul cervical este un aspect al scurgerii care se schimba pe tot parcursul ciclului pentru a preveni sau a facilita spermatozoizii sa treaca dincolo de colul uterin. Scurgerea de excitare este produsa in vagin ca parte a ciclului de raspuns sexual uman. Scurgerea vaginala este un termen generalizat si este alcatuit din celule din colul uterin si din vagin, bacterii, mucus si apa.

Lichidul produs in timpul activitatii sexuale este o reactie fiziologica normala pentru a pregati organismul pentru sex. Cu toate acestea, excitatia sexuala este atat un raspuns fiziologic, cat si psihologic. O crestere a fluxului de sange la nivel genital duce la umflarea vaselor de sange. Aceasta crestere a fluxului sangvin si a presiunii determina impingerea fluidului pe suprafata peretilor vaginali. Are rolul de a lubrifia vaginul pentru a permite penetrarea nedureroasa. O cantitate mica de lichid laptos poate fi produsa la orgasm de catre glandele secretoare situate in apropierea uretrei feminine, cunoscute sub numele de glandele Skene.

Mucus cervical vs Dopul gelatinos

Poate fi greu sa faci diferenta dintre scurgerea vaginala si dopul de mucus in timpul sarcinii. Pierderea dopului gelatinos poate fi un semn ca sunteti aproape sa intrati in travaliu sau poate fi cauzata de deschiderea colului uterin. Dopul gelatinos este o colectie de mucus cervical din canalul cervical. Cand ramai insarcinata, corpul incepe sa se pregateasca pentru a sustine si a hrani fatul. Asta include, de asemenea, protejarea copilului de bacterii si germeni.

Mucusul secretat din canalul cervical are doua scopuri principale – de a capta bacteriile care isi gasesc drum in canalul cervical si de a mentine zona umeda. Pe tot parcursul sarcinii, mucusul continua sa se acumuleze si, in cele din urma, sigileaza complet canalul cervical. Acest sigiliu final impiedica bacteriile din exterior sa intre si il mentin umed in interior.

Mucusul din canalul cervical este foarte gros si gelatinos. Poate fi transparent sau roziu si cu urme de sange. Este format din glicoproteine ​​mari sau mucine. Mucinele au molecule mult mai mari, ceea ce face mucusul foarte gros. Scurgerea vaginala este cunoscuta sub numele de leucoree si este de obicei un lichid subtire care este usor gelatinos. Poate varia de la limpede la alb-laptos si tinde sa aiba un miros usor sau fara miros.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/womens-health/cervical-mucus
(2) https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/fertility-awareness/whats-cervical-mucus-method-fams
(3) https://www.med.unc.edu/timetoconceive/study-participant-resources/cervical-mucus-testing-information/
(4) https://www.medicalnewstoday.com/articles/323503
(5) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/cervical-mucus.aspx
(6) https://americanpregnancy.org/getting-pregnant/cervical-mucus-4558

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago