Articole

Masca textila pentru fata – cat de utila este si cum poate fi confectionata

Masca textila de fata poate oferi un anumit grad de protectie si poate fi utila in prevenirea raspandirii noului coronavirus, atunci cand mastile medicale nu sunt disponibile. Iata cum pot fi confectionate mastile textile si ce eficienta au.

CUPRINS:

1. Coronavirusul– cum se transmite?
2. Tipuri de masti de protectie
3. Masca textila de fata ne poate proteja de noul coronavirus?
4. Cum purtam masca textila
5. Cum sa faci acasa o masca textila de protectie
6. Masca de protectie la copii

Coronavirusul– cum se transmite?

Coronavirusurile sunt o familie numeroasa de virusuri care provoaca boli ce variaza de la raceala comuna la boli mai severe, precum sindromul respirator acut. In 2019, o noua tulpina de coronavirus, denumita SARS-CoV-2, originara din Wuhan, China, a inceput sa provoace pneumonii grave si potential fatale si boli respiratorii in intreaga lume. Coronavirusul Wuhan din 2019 este legat de coronavirusurile care au cauzat epidemiile Sindromul respirator acut sever (SARS) si Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Coronavirusul se raspandeste prin picaturi respiratorii de la o persoana infectata. Acestea pot ajunge pana la o distanta de 6 m prin tuse sau stranut si cercetarile recente sugereaza ca pot ramane atat pe suprafete o anumita perioada de timp, dar si in aer. De asemenea, studiile sugereaza ca virusul poate fi transmis si de catre persoanele pre-simptomatice si asimptomatice.

Tipuri de masti de protectie

Mastile medicale utilizate in cazul noului coronavirus sunt in special sistemele de protectie respiratorie si masca chirurgicala.

Sistemul de protectie respiratorie

Sistemul respirator este o masca cu un filtru special de aer conceput pentru a retine particulele mici din aer. Aceste masti sunt concepute pentru a se potrivi perfect pe fata unei persoane si sunt de obicei rotunjite ca forma. Aceste masti nu sunt recomandate si disponibile publicului larg.

Mastile respiratorii se potrivesc perfect pe fata si filtreaza 94-95% sau mai mult dintre particulele foarte mici. Au valve speciale care previn eliminarea sau patrunderea de particule. Sunt in numar limitat si rezervate personalului medical. In America sunt sistemele N95, iar in Europa mastile FFP2 (filtreaza 94% dintre particule si au scapari de maximum 8% spre exterior) si FFP3.

Mastile chirurgicale

Mastile chirurgicale se fixeaza pe nas si gura si protejeaza impotriva picaturilor mai mari ce provin din tuse sau stranut. Nu pot bloca cele mai mici particule care pot transporta coronavirus. In cazul mastii chirurgicale, aproximativ 70% din aerul exterior trece prin masca si aproximativ 30% prin jurul partilor laterale. Confera protectie mai mica decat masca respiratorie, dar mai mare decat o masca textila.

Masca textila

Mastile textile retin in general doar o treime dintre particule si pana la 50%. Pot fi spalate si refolosite. Din cauza faptului ca multi nu au acces la masti chirurgicale, se recomanda folosirea de masti textile pentru a va proteja de virus, desi eficienta lor este mai mica.

CDC recomanda utilizarea sistemelor respiratorii sau a mastilor chirurgicale, dar mentioneaza si ca mastile textile pot fi o solutie atunci cand mastile medicale nu sunt disponibile. Conform CDC, mastile din panza pot ajuta la incetinirea raspandirii coronavirusului. Aceste masti din material textil va pot ajuta sa va protejati in locuri publice, unde este mai greu sa pastrati o distanta de 2 metri.

!!! Orice tip de masti folositi, acestea sunt eficiente doar folosite impreuna cu alte masuri ca cele de igiena si distantare sociala.

Masca textila de fata ne poate proteja de noul coronavirus?

O masca de fata acopera gura si nasul. Cand sunteti bolnav, va poate ajuta sa blocati eliberarea picaturilor ce pot contine virus in aer atunci cand tusiti, stranutati sau vorbiti. Daca sunteti sanatosi, va poate ajuta sa va protejati de aceste picaturi. Acest lucru poate ajuta la incetinirea raspandirii coronavirusului.

Mastile de fata pot juca un rol in prevenirea infectiei, dar acest rol este limitat. In primul rand, o masca medicala de protectie este recomandata persoanelor infectate cu noul coronavirus sau cu un risc ridicat de expunere – personal medical sau care intra in contact cu persoane infectate. Desi initial purtarea mastilor in cazul epidemiei COVID-19 a fost recomandata doar celor infectati si cu risc de expunere, acum CDC recomanda tuturor persoanelor – bolnavi sau sanatosi – sa poarte o masca de fata in public.

Cum purtam masca textila?

Potrivit CDC, mastile din panza reprezinta o optiune atunci cand mastile medicale nu sunt disponibile. Aceasta este o masura voluntara de sanatate publica menita sa contribuie la stoparea raspandirii coronavirusului atunci cand oamenii trebuie sa viziteze spatiile publice. Mastile NU trebuie sa fie purtate de copii sub varsta de 2 ani, persoanele cu probleme respiratorii si persoanele inconstiente, incapabile sa inlature masca fara asistenta.

Mastile textile trebuie sa se fixeze bine pe fata, sa aiba mai multe staturi de material textil si sa permita respiratia fara restrictii. Mastile de panza trebuie spalate in mod regulat dupa fiecare utilizare in masina de spalat, uscata si calcata. De asemenea, mastile trebuie indepartate cu atentie, asigurandu-va ca nu va atingeti ochii, nasul sau gura.

Cum fixam masca

Spalati-va mainile cu apa si sapun timp de cel putin 20 – 30 de secunde. Verificati masca pentru a va asigura ca nu are gauri. Fixati elasticele in spatele urechilor. Asezati masca astfel incat sa acopere nasul si gura si sa vina pana sub barbie. Nu trebuie sa existe spatiu intre fata si masca. Prindeti marginea superioara a mastii in jurul puntii nasului. Trebuie sa se potriveasca bine pe fata, dar fara sa cauzeze disconfort – trebuie sa puteti respira bine prin ea.

Nu va atingeri masca cu mana odata ce e pusa pe fata, nu duceti mainile murdare sub masca, nu va dati masca jos in public.

Cum sa faci acasa o masca textila de protectie?

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) a explicat ca in perioadele de criza, mastile textile sunt acceptabile ca ultima solutie. Puteti cumpara o masca textila pre-fabricata sau puteti sa o faceti acasa dintr-o tesatura precum bumbacul. Cea mai buna tesatura pentru mastile de casa este o tesatura stransa, 100% bumbac, dar si tifon. Asigurati-va ca pre-spalati tesatura folosind apa fierbinte pentru a distruge germenii si pentru a pre-micsora materialul, astfel incat sa nu isi schimbe forma dupa ce va fi spalata din nou.

Veti avea nevoie ca material principal de bumbac (strat dublu) – dimensiuni:

  • adulti: in general 21 cm lungime si 19 latime (+ 2 elastice de 18 cm);
  • copii 7-10 ani: 18 cm lungime si 16 cm latime;
  • copii 3-6 ani: 17 cm lungime si 15 cm latime.

Etape de realizare

Se recomanda si un fir de intaritura pe partea de sus a mastii, pentru a se fixa mai bine masca pe nas. Firul acesta poate fi din sarma subtire acoperita cu plastic moale sau alt material elastic moale. Se vor coase laturile de sus, cu un tiv prin care se va introduce apoi firul de intaritura. La final, se introduce firul de intaritura. Se fac pliuri (orientate de sus in jos) – pentru a putea extinde masca. Se vor coase marginile, lasand un spatiu (canal) de 1 cm pentru a introduce elasticul ce se va fixa dupa urechi. Pentru elastic se pot folosi dimensiuni de aproximativ 18 cm, pentru a nu cauza leziuni si disconfort la nivelul urechilor. Elasticul trebuie sa fie moale.

Inainte de a purta masca (si dupa fiecare utilizare si spalare), aceasta trebuie calcata la temperaturi mari.

Iata aici un video demonstrativ cu model de masca facuta acasa:

Masca de protectie la copii

Copiii au nevoie de masti? Este extrem de important de mentionat ca CDC precizeaza in mod specific ca mastile de fata nu trebuie folosite de catre copiii de 2 ani sau mai mici, deoarece exista riscul de sufocare.

Daca aveti un copil mai mare, se recomanda sa poarte masca de fata in public. Izolarea la domiciliu si distantarea sociala este inca cel mai bun mod de a va proteja familia de COVID-19. Este utila mai ales pentru ca cei mici au tendinta de a duce degetele mai gura sau la nas.

Cum convingem copilul sa poarte masca

E extrem de important sa ii protejam pe copii de coronavirus. Cei mici pot fi nelinistiti si speriati de ideea de a purta masca pe fata. Incercati sa le explicati pe intelesul lor de ce e importanta masca, si apelati la mici trucuri si jocuri pentru a-i mentine in siguranta. Daca cel mic refuza sa poarte o masca sau ii e frica, iata cateva sfaturi:

  • Explicati-i motivele pentru care mastile sunt importante, dar fara detalii in exces – informatii adaptate varstei.
  • Puterea exemplului – Aratati-i cum se foloseste si vorbiti-i despre rolul ei. Puteti sa ii puneti o masca unui ursulet de plus sau unei papusi, sa ii aratati poze cu alti copii care poarta masca.
  • Implicati-l in alegerea materialului sau modelului – O modalitate de a-i determina pe cei mici sa poarte masca este sa ii implici in procesul de alegere sau confectionare. Permiteti-le sa aleaga ce model sau culoare vor sa poarte, alegeti masti personalizate si amuzante.
  • Transformati masca in costum – Puteti sa alegeti masti cu imprimeuri amuzante sau sa desenati pe partea exterioara urechi amuzante, de exemplu.
  • Transformati purtarea mastii in joc – O alta optiune pentru a motiva copiii sa poarte o masca este sa faceti din asta ca un joc pentru ei – desi masca este importanta si procesul de preventie trebuie luat in serios. De exemplu, faceti faceti un joc – toti incepeti cu 10 puncte, si de fiecare data cand cineva isi atinge masca pentru a o regla, pierde un punct. In momentul in care ajungeti acasa, persoana cu cele mai multe puncte ramase castiga jocul.

Este extrem de importanta potrivirea corecta a mastilor – acestea trebuie sa fie de dimensiuni speciale pentru copii.

Iata o lista de activitati si jocuri recomandate in perioada de izolare.

Cum pot sa-mi protejez copilul?

  • Limitati expunerea si evitati contactul public inutil.
  • Daca iesirea este esentiala, folositi o masca de fata pentru copii (doar copii peste 2 ani).
  • Incurajati spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun timp de 20 de secunde sau folositi dezinfectant de mana cu cel putin 60% alcool daca apa nu e disponibila in acel moment.
  • Curatati frecvent suprafetele atinse des, cum ar fi manere, clante, intrerupatoare etc.
  • Invatati copiii mai mari sa evite sa isi atinga fata si invatati-i sa se spele pe maini cat mai des. E important sa cunoasca inca de mici regulile de igiena.
  • Daca alaptati copilul, puteti continua alaptarea. Asigurati-va ca va spalati pe maini inainte de a atinge copilul.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/cloth-face-cover.html
(2) https://www.countyofglenn.net/sites/default/files/DIY-cloth-face-covering-instructions.pdf
(3) https://www.researchgate.net/publication/258525804_Testing_the_Efficacy_of_Homemade_Masks_Would_They_Protect_in_an_Influenza_Pandemic
(4) https://www.nature.com/articles/s41591-020-0843-2
(5) https://www.verywellfamily.com/how-to-make-masks-for-your-family-4802120
(6) https://kidshealth.org/en/parents/coronavirus-masks.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago