Alaptare

Mameloane plate – sfaturi pentru alaptare

Mameloane plate – iata ce inseamna sa ai mameloane plate sau inversate, cum afecteaza alaptarea si cateva metode prin care putem facilita hranirea copilului la san.

CUPRINS:

1. Ce inseamna sa ai mameloane plate?
2. Pot alapta daca am mameloane plate sau inversate?
3. Recomandari pentru alaptare

Ce inseamna sa ai mameloane plate?

Mameloanele sunt de diferite forme si dimensiuni. In timpul alaptarii, mamelonul se mareste si se extinde – la fel si cand se foloseste pompa de san. Insa, un mamelon plat nu se extinde pe lungime sau se extinde foarte putin. In mod normal, mameloanele devin proeminente (datorita terminatiilor nervoase) la stimuli ca frigul sau atingerea. Aproximativ 10% dintre femei au mameloane plate sau inversate (sau retractie mamelonara).

Mameloanele plate sau ombilicate nu sunt proeminente – sunt la nivelul areolei – nu raspund la stimuli ca atingerea sau frigul. Multe femei au mameloane care doar par plate de cele mai multe ori, dar devin proeminente cand sunt expune la temperaturi scazute sau la stimulare sau atingere – in acest caz, nu vorbim despre mameloane plate in adevarul sens al cuvantului. Multe femei au sfarcuri care par plate de cele mai multe ori, dar apoi devin proeminente cand sunt expuse la temperaturi scazute sau la stimulare sexuala – nu este vorba despre mameloane cu adevarat plate. Mameloane plate sunt cele care nu raspund la stimuli si nu devin proeminente. Cu toate acestea, chiar daca aveti mameloane care raman plate tot timpul, acestea vor incepe deseori sa devina usor proeminente in timpul sarcinii.

Ce inseamna mamelon inversat?

Mameloanele inversate sunt cele retrase spre interior, fara proeminenta. In cazuri usoare, mameloanele sunt inversate ocazional, dar vor deveni spontan proeminente odata cu stimularea. In cazuri mai severe, mamelonul nu va deveni proeminent in mod natural. Daca o persoana s-a nascut cu mameloane inversate, nu vorbim de probleme medicale de baza. Insa, daca mameloanele devin inversate pe parcursul vietii, acest lucru poate fi semnul unei afectiuni medicale si e important sa mergeti la medic pentru un control. Citeste aici mai multe despre sanatatea sanilor. Exista diferite grade posibile de inversare a mamelonului. Gradul mai mic de inversare este clasificat ca fiind usor. Forma moderata pana la severa inseamna ca mamelonul se retrage profund atunci cand areola este comprimata, la un nivel chiar sub areola.

Pot alapta daca am mameloane plate sau inversate?

Vestea buna este ca aspectul exterior al sfarcurilor nu are niciun efect asupra capacitatii sanilor de a produce lapte – lactatie. Vestea mai putin buna este ca o forma plata sau inversata ar putea afecta capacitatea copilului de a se atasa la san si de a suge. In general, mameloanele plate sau inversate nu afecteaza alaptarea atat timp cat bebelusul poate sa se ataseze la san. Insa, va fi nevoie de putin efort suplimentar, in functie de cat de mult sunt inversate mameloanele. De asemenea, depinde si de bebelus – unii bebelusi se ataseaza mai usor la san si nu au probleme cu suptul.

Este normal sa experimentati o anumita durere in primele saptamani de alaptare daca aveti mameloane plate sau inversate. Este posibil ca bebelusul sa exercite o presiune suplimentara asupra zonei in timp ce incearca sa apuce mamelonul, ceea ce ar putea deteriora pielea. Uneori, durerea se va reduce de la sine intr-o saptamana sau doua, pe masura ce bebelusul se ataseaza mai bine la san. Aveti grija, de asemenea, sa mentineti sfarcurile curate si uscate intre hraniri – daca aveti pielea crapata sau afectata, creste riscul de infectie.

Recomandari pentru alaptare

Mameloanele plate nu cauzeaza intotdeauna probleme in timpul alaptarii. Insa, in anumite situatii pot afecta alaptarea. Iata cateva recomandari in acest sens.

  • Stimularea mamelonului poate ajuta – Inainte de a alapta, incercati sa stimulati mamelonul rotindu-l usor intre degetul aratator si degetul mare.
  • Incercati sa faceti mamelonul usor proeminent inainte de a pune copilul la san. Puteti face acest lucru prin strangerea usoara a sanului in forma de „C” sau „V” in jurul areolei pentru a forma un aspect usor proeminent. De asemenea, puteti incerca sa apucati mamelonul intre degetul mare si degetul aratator si cu cealalta mana sa trageti usor areola spre inapoi. Chiar daca mamelonul nu iese complet in afara, retractia usoara poate ajuta bebelusul sa se ataseze mai bine.
  • Puteti incerca, de asemenea, tehnica Hoffman, care a fost creata pentru a ajuta femeile cu mameloane plate sau inversate sa alapteze. Asezati degetul aratator si degetul mare de ambele parti ale mamelonului si apasati ferm degetele in tesutul mamar. Intindeti usor areola in fiecare directie.
  • Uneori poate fi util sa folositi o compresa rece inainte de alaptare – poate intari mamelonul, facilitand atasarea la san. Nu mentineti compresa rece prea mult, pentru a ca poate afecta fluxul de lapte.
  • Nu lasati sanii sa devina prea plini. Cand sanii sunt foarte plini, poate fi mai dificil sa faceti mamelonul sa devina proeminent. Alaptati copilul cat mai des si folositi pompa de san pentru a stoarce laptele sau inainte de a pune copilul la san.

Alte solutii

  • De asemenea, o pompa pentru formarea mamelonului poate facilita marirea usoara a sfarcului, pentru a permite atasarea la san. Insa, acest efect este de obicei foarte scurt, asa ca e bine sa faceti asta fix inainte de a pune copilul la san.
  • Puteti folosi si aparatoare mamelon din silicon pentru alaptare – sunt dispozitive din plastic, circulare, in forma de cupola, ce se fixeaza peste mamelon. De asemenea, exista si anumite cupe din silicon pentru corectarea mameloanelor plate. Piesa interioara are o gaura care se potriveste peste mamelon. Presiunea asupra tesutului din jurul mamelonului determina mamelonul in sine sa iasa prin orificiu. Aceste sisteme pot fi purtate inca din timpul sarcinii datorita cresterii naturale a elasticitatii pielii, aplicand o presiune usoara, dar constanta, pentru a intinde aderentele subiacente (tesutul conjunctiv) si pentru a extrage mamelonul. Dupa nastere, pot fi purtate aproximativ o jumatate de ora inainte de hranire.

Retineti ca mameloanele plate sau ombilicate nu trebuie sa insemne sfarsitul alaptarii. Este bine sa solicitati sfatul medicului sau al unui consultant in alaptare.

In anumite cazuri, daca metodele naturale nu functioneaza, chirurgia poate fi o optiune pentru a facilita alaptarea pe viitor in caz de mameloane plate sau inversate. Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale pentru mameloanele inversate.

Referinte:
(1) https://www.breastfeeding.asn.au/bfinfo/inverted-and-flat-nipples
(2) https://www.babycenter.com/baby/breastfeeding/breastfeeding-with-flat-or-inverted-nipples_8689
(3) https://www.whattoexpect.com/breastfeeding-with-flat-and-inverted-nipples.aspx
(4) https://www.llli.org/breastfeeding-info/inverted-flat-nipples/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago