Sanatate copii

Leucocite crescute la adulti sau copii – ce inseamna

Afla care pot fi cauzele pentru leucocite crescute la adulti sau copii, simptome posibile asociate, cand sunt necesare tratamentele si ce implica acestea.

CUPRINS:

1. Ce sunt leucocitele?
2. Ce inseamna leucocite crescute?
3. Care sunt simptomele?
4. Cauze pentru leucocite crescute la adulti sau copii
5. Leucocitoza in sarcina
6. Leucocite crescute la copii – care pot fi cauzele?
7. Tratament pentru leucocite crescute la adulti sau copii

Ce sunt leucocitele?

Leucocitele sunt globulele albe din sange si ofera protectie organismului impotriva bolilor si infectiilor. Globulele albe sunt produse in maduva osoasa si stocate in sange si tesuturile limfatice. In mod normal, atunci cand agentii infectiosi sau daunatori patrund in corp, sunt produse mai multe globule albe care identifica si distrug germenii.

Exista mai multe tipuri diferite de globule albe, fiecare avand functii usor diferite:

  • Neutrofilele – sunt prima linie de aparare a organismului atunci cand apare infectia. Distrug si digera bacteriile si alti agenti. Sunt cele mai numeroase tipuri de globule albe, reprezentand aproximativ 60 – 70% din numarul total de globule albe.
  • Limfocitele – creeaza anticorpi pentru a lupta impotriva bacteriilor, virusurilor si altor germeni daunatori. Exista mai multe tipuri diferite de limfocite si reprezinta aproximativ 30% din numarul total de globule albe.
  • Monocitele – au o durata de viata mai lunga decat alte globule albe si ajuta la descompunerea bacteriilor. Reprezinta aproximativ 8% din numarul total de globule albe.
  • Eozinofilele – ataca si distrug parazitii si celulele canceroase si ajuta la raspunsurile alergice. Reprezinta aproximativ 1 – 3% din numarul total de globule albe.
  • Bazofilele – elibereaza histamina in timpul unei reactii alergice care directioneaza fluxul de sange catre tesuturile corpului. Joaca un rol in lupta impotriva infectiilor si reprezinta aproximativ 0,5% din numarul total de globule albe.

Ce inseamna leucocite crescute?

Un numar mare de globule albe sau leucocite se numeste leucocitoza. Aceasta este, in general, diagnosticata atunci cand nivelurile de globule albe din sange depasesc 10.000/μL. Acest lucru se intampla atunci cand sistemul imunitar este stimulat intr-un fel. Un numar normal de globule albe este in general de aproximativ 4.500 – 10.000/μL.

In functie de tipul de leucocite crescute, exista cinci tipuri diferite de leucocitoza:

  • Neutrofilie – Acest tip comun de leucocitoza este cauzat de o crestere a neutrofilelor.
  • Limfocitoza  -Apare atunci cand este un nivel ridicat de limfocite.
  • Monocitoza – Se caracterizeaza prin niveluri ridicate de monocite.
  • Eozinofilie – La fel ca monocitoza, acest tip de leucocitoza este mai putin frecvent si este cauzat de un numar mare de eozinofile.
  • Bazofilie – Fiind cea mai rara forma de leucocitoza, bazofilia apare atunci cand apar niveluri crescute de bazofile.

Care sunt simptomele?

Un numar mare de globule albe in sine nu provoaca niciun simptom. Simptomele pe care le putem resimti pot proveni din problema medicala cu care se lupta globulele albe din sange. De exemplu, daca vorbim de o pneumonie, este posibil sa apara febra si dificultati de respiratie. Acestea sunt simptome ale pneumoniei, nu ale unui numar mare de globule albe.

In unele cazuri, un numer crescut de leucocite se va corecta de la sine – fiind un raspuns normal la infectie. Un bun exemplu in acest sens este daca aveti febra din cauza unei infectii. Cand corpul este atacat, produce mai multe globule albe pentru a se apara impotriva bacteriilor sau virusului. In alte cazuri, este posibil sa aveti nevoie de tratament suplimentar pentru a reduce numarul de globule albe din sange.

Leucocitoza poate provoca si alte simptome. Acest lucru poate fi legat de efectele tipului specific de globule albe crescute sau de orice probleme de sanatate subiacente care cauzeaza leucocitoza. Unele simptome includ:

  • febra;
  • sangerari sau invinetire rapida;
  • senzatie de lesin, ameteala sau transpiratii;
  • senzatie de oboseala, slabiciune sau stare generala de rau;
  • dificultati respiratorii;
  • furnicaturi la nivelul membrelor sau abdomenului etc.

Cauze pentru leucocite crescute la adulti sau copi

Globulele albe pot creste din mai multe motive. Uneori este o reactie la ceva ce se intampla in corpul nostru. Alteori, poate fi cauzata de o problema de baza. Cauzele numarului mare de globule albe pot include:

  • infectii, cum ar fi infectiile bacteriene sau virale;
  • traumatisme, leziuni sau arsuri;
  • inflamatii acute sau cronice – pot fi cauzate de alergii, boli inflamatorii sau boli autoimune;
  • fumat;
  • stres fizic sau emotional;
  • unele medicamente etc.

In anumite situatii, o crestere majora a numarului de leucocite poate fi legata de afectiuni maligne, precum leucemia si limfomul. Desi de obicei vorbim de cu totul alte cauze, care NU sunt cancer, este important sa mergeti la medic pentru un diagnostic corect.

Leucocitoza in sarcina

In sarcina, femeile pot sa aiba un nivel mai mare de globule albe. Aceste valori cresc de obicei destul de lent pe parcursul sarcinii. In ultimul trimestru de sarcina, numarul globulelor albe ajunge sa fie de obicei intre 5.800 si 13.200 pe microlitru de sange. De obicei, un numar mare de globule albe in sarcina inseamna ca organismul se apara de o boala si este supus stresului. Cu toate acestea, in timpul sarcinii, este normal sa avem un numar mai mare de leucocite in sange.

Nu exista o cauza certa pentru a un numar mare de globule albe in timpul sarcinii. Asa cum corpul produce atata transpiratie cat are nevoie pentru a ne racori dupa antrenament sau pe vreme calda, produce si atat de multe globule albe cat are nevoie. In primul rand, numarul de leucocite mai mare poate fi dat de sarcina in sine – din cauza stresului care apare in mod normal, atat psihic, cat si fizic, care poate creste celulele albe din sange. Nivelurile incep sa creasca in primul trimestru si continua sa creasca pana in al treilea trimestru. De asemenea, deoarece globulele albe fac parte din sistemul imunitar, orice infectie poate duce la cresterea numarului de leucocite – inclusiv o raceala sau o infectie oculara.

Daca aveti o boala autoimuna, cum ar fi artrita reumatoida sau lupusul, aceasta determina organismul sa produca cantitati mai mari de globule albe. In mod similar, daca aveti orice inflamatie sau reactie alergica, numarul de globule albe din sange va creste.

In timpul travaliului si in orele de dupa nastere, nivelurile de leucocite pot creste din nou, pana la 9.000 – 25.000 de globule albe pe microlitru de sange. Acest lucru este ca raspuns la stresul fizic si efectul travaliului. In aproximativ 6-8 saptamani de la nastere, leucocitele ar trebui sa revina la nivelurile lor normale. Pe perioada sarcinii se vor face analize si controale medicale pentru a depista eventuale cresteri anormale ale leucocitelor.

Leucocite crescute la copii – care pot fi cauzele?

Cauzele pentru leucocite crescute la copii sunt de obicei aceleasi ca in cazul adultilor. In general vorbim de infectii – iar cresterea leucocitelor este semn ca sistemul imunitar este activat si lupta impotriva agentilor infectiosi. Leucocitele crescute pot fi date si de stres emotional, reactii alergice, infectii respiatorii etc. Se vor face analize si se vor analize semnele si simptomele prezente pentru a putea depista cauza exacta. Tratamentele vor depinde de cauza identificata si pot include, de exemplu, antibiotice in caz de infectie bacteriana.

Uneori, un nou-nascut poate avea un numar mare de leuocite daca mama a avut o anumita infectie in sarcina care a fost transmisa fatului – de exemplu, corioamniotita. De asemenea, leucocite crescute la nou-nascut pot fi date si de o infectie aparuta dupa nastere.

Tratament pentru leucocite crescute la adulti sau copii

Numarul de leucocite este testat in general printr-o hemoleucograma. Nivelurile normale de celule albe din sange variaza de obicei intre 4.500 si 10.000 per microlitru de sange pentru majoritatea adultilor sanatosi. Nivelurile de leucocite peste acest interval pot fi un semn de leucocitoza.

Daca aveti un numar de leucocite intre 50.000 si 100.000 pe microlitru de sange, poate insemna ca aveti o infectie severa, respingere de organ sau alte probleme grave. Un numar foarte mare de leucocite peste 100.000 apare, in general, numai in afectiuni precum leucemia sau alte tipuri de cancer de sange si maduva osoasa.

Tratamentul pentru leucocitoza poate varia in functie de cauza specifica. Unele dintre cele mai comune optiuni de tratament includ:

  • antihistaminice in caz de reactii alergice;
  • antibiotice pentru infectii bacteriene;
  • medicamente pentru stres si anxietate;
  • tratamente pentru afectiuni inflamatorii;
  • tratamente pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, radiatiile sau transplanturile de celule stem pentru leucemie;
  • schimbarea tratamentelor pentru a preveni reactiile adverse la anumite medicamente.

Daca aveti sindrom de hipervascozitate, tratamentul poate implica administrarea de lichide intravenoase si medicamente. Acestea pot ajuta la scaderea rapida a nivelului de leucocite si pot imbunatati fluxul sangvin.

Referinte:
(1) https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentID=35&ContentTypeID=160
(2) https://www.mayoclinic.org/symptoms/high-white-blood-cell-count/basics/causes/sym-20050611
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17704-high-white-blood-cell-count
(4) https://www.medicinenet.com/high_white_blood_cell_count_in_pregnancy/article.htm

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago