Citeste pe larg despre ipohondria sau anxietatea de boala – care sunt cauzele si factorii de risc, semnele ca te confrunti cu aceasta problema si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Ce este ipohondria?
2. Semne ca te confrunti cu anxietate de boala
3. Cauze
4. Tratament
5. Anxietatea de boala la parinti
6. Anxietatea de boala in sarcina
7. Ipohondria la copii
Ipohondria sau anxietatea de boala este atunci cand o persoana petrece prea mult timp ingrijorandu-se ca este bolnava sau ca se va imbolnavi, afectandu-i calitatea vietii. Este posibil sa nu aveti simptome fizice sau puteti crede ca senzatiile normale ale corpului sau simptomele minore sunt semne ale unei boli grave, chiar daca investigatiile medicale amanuntite nu dezvaluie o afectiune grava.
Este posibil sa apara o senzatie extrema de anxietate ca senzatiile corpului, cum ar fi anumite zvacniri ale muschilor sau oboseala, sunt asociate cu o boala grava. Aceasta anxietate excesiva – mai degraba decat simptomul fizic in sine – are ca rezultat o stare generala de rau fizic si mental, ce afecteaza calitatea vietii.
Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mintale (DSM-5) nu mai include ipohondria ca diagnostic. In schimb, persoanele diagnosticate anterior cu ipohondrie pot fi diagnosticate ca avand o tulburare de anxietate, in care frica si ingrijorarea se concentreaza pe senzatii fizice incomode sau neobisnuite.
Simptomele tulburarii de anxietate de boala implica preocuparea excesiva cu privire la o eventuala boala, bazata pe senzatii normale ale corpului sau simptome minore (cum ar fi o durere de cap sau o eruptie cutanata minora). Semnele si simptomele pot include:
Atentia unor oameni se poate concentra asupra unui anumit organ, asupra unei boli specifice sau poate sa apara teama cu privire la mai multe probleme de sanatate. Unele persoane tind sa vorbeasca excesiv despre sanatatea lor si anumite boli. In plus, anxietatea in sine poate provoca simptome precum dureri de cap sau batai accelerate ale inimii pe care le puteti confunda cu semne de boala. De multe ori apar probleme cu somnul sau probleme cu viata de familie, la locul de munca si social din cauza preocuparilor legate de sanatate.
Cauza exacta a tulburarii de anxietate de boala nu este clara, dar unii factori pot juca un rol:
Tulburarea de anxietate de boala poate fi asociata cu:
Frica si ingrijorarea constanta pot provoca stres care afecteaza bunastarea fizica si mentala, crescand riscul de depresie.
Scopul tratamentului este sa va ajute sa gestionati anxietatea legata de sanatate si sa va imbunatatiti capacitatea de a functiona in viata de zi cu zi.
Deoarece senzatiile fizice pot fi legate de stresul emotional si anxietatea de sanatate, psihoterapia – in special terapia cognitiv comportamentala – poate fi un tratament eficient. Aceasta forma de terapie va ajuta sa invatati abilitati de a gestiona tulburarea de anxietate si de a gasi diferite modalitati de a va gestiona grijile legate de sanatate. Va poate ajuta sa va identificati temerile si convingerile cu privire la o boala grava, sa invatati modalitati alternative de a vedea senzatiile corpului pentru a evita gandurile negative. Va ajuta si sa deveniti mai constienti de modul in care va afecteaza grijile si comportamentul, sa schimbati modul in care raspundeti la senzatiile si simptomele corpului si sa invatati abilitati pentru a face fata si a tolera anxietatea si stresul.
Alte terapii, cum ar fi managementul stresului si terapia de expunere, pot fi, de asemenea, utile.
Antidepresivele, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, pot ajuta la tratarea tulburarii de anxietate – in cazurile grave. Medicamentele pentru tratarea tulburarilor de dispozitie sau de anxietate, daca sunt prezente, pot ajuta. Discutati cu medicul despre optiunile de tratament medicamentos si despre posibilele efecte secundare si riscuri.
Pe langa psihoterapie (si medicamente atunci cand este cazul) exista si o serie de recomandari care pot ajuta in caz de anxietate de sanatate:
Anxietatea parentala se refera la ingrijorarea, teama si stresul pe care unii oameni le experimenteaza in legatura cu rolul de parinte sau de ingrijitor. A avea grija de un copil este o mare responsabilitate. Majoritatea parintilor sau ingrijitorilor simt ocazional anxietate, dar in unele situatii anxietatea poate afecta calitatea vietii lor sau a copilului. Anxietatea parentala poate implica ingrijorare cu privire la sanatatea si bunastarea copilului, performanta sa la scoala si viata sociala.
Mai multi factori pot declansa anxietatea parentala. Acestia includ griji legate de sanatatea copilului, de dezvoltarea sa, de starea sa emotionala etc. Anumiti factori de risc contribuie la anxietate de sanatate in randul parintilor – inclusiv o sarcina cu probleme sau faptul ca sarcina a fost obtinuta greu, anumite probleme la nastere, nastere prematura, daca cel mic are sau a avut anumite probleme de sanatate etc.
Unul dintre cele mai dificile efecte de luat in considerare pentru parintii anxiosi este daca propria lor anxietate ii afecteaza pe copii. Anxietatea parentala poate creste riscul copilului de a dezvolta anxietate in copilarie. Conform cercetarilor, anxietatea severa a parintilor poate creste riscul ca si copilul sa dezvolte tipuri specifice de anxietate: tulburare de anxietate generalizata, tulburare de anxietate de separare sau fobii specifice.
Terapia poate fi unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru anxietate, chiar mai mult decat medicamentele in unele cazuri.
Anxietatea de sanatate este de obicei definita ca perceptia de a avea o boala bazata pe interpretarea gresita a simptomelor. Un simptom al anxietatii de sanatate poate fi un numar crescut de controale medicale. Deoarece acest lucru este normal in timpul sarcinii, poate masca semnele ca o femeie gravida se confrunta cu anxietate de sanatate.
Este cunoscut faptul ca depresia postpartum este o preocupare majora pentru femei dupa nastere. Insa, exista si alte probleme de dispozitie care pot afecta sarcina. Un anumit nivel de ingrijorare este natural in timpul sarcinii. Insa, daca aceste griji incep sa interfereze cu viata de zi cu zi, este posibil sa fie vorba despre anxietate. Apare o ingrijorare excesiva cu privire la sarcina, la sanatatea voastra si a copilului, insotita de o senzatie de iritatie sau agitatie, probleme de somn etc. Ocazional, crizele de anxietate pot duce la atacuri de panica. In unele cazuri apare si tocofobie sau frica de nastere.
Preocuparea generala cu privire la sanatatea bebelusului este de asteptat in timpul sarcinii, dar ingrijorarea excesiva poate deveni un factor de stres psihologic care poate afecta atat mama, cat si copilul. Pentru femeile gravide, orice simptom poate cauza ingrijorare. Fiecare sarcina este diferita si in plus adesea o femeie poate interpreta anumite semne normale din sarcina ca fiind simptomele unei boli. Greturile matinale, de exemplu, pot fi confundate cu hiperemesis gravidarum, in timp ce cresterea urinarii experimentata pe parcursul sarcinii ca urmare a modificarilor nivelurilor hormonale poate fi perceputa ca o infectie a tractului urinar.
Copiii tind sa aiba mai multe temeri si stari de anxietate in comparatie cu adultii. Majoritatea acestor temeri sunt considerate normale si tind sa dispara pe masura ce cresc. Cu toate acestea, in unele cazuri aceste stari de anxietate le influenteaza comportamentul. Copiii, la fel ca adultii, se pot confrunta uneori cu anxietate de boala. Semnele ca cel mic se poate confrunta cu ipohondrie includ:
Anxietatea de sanatate poate avea de fapt propriile simptome si este posibil ca cel mic sa aiba dureri de stomac, ameteli sau dureri ca urmare a anxietatii.
Exista mai multe cauze care duc la anxietatea de sanatate in randul copiilor. Uneori poate fi vorba despre un istoric medical de probleme de sanatate – daca a avut o anumita afectiune sau a avut anumite simptome in trecut. In unele cazuri, anxietatea de sanatate poate fi trecatoare si se invarte in jurul unei singure experiente, cum ar fi daca un coleg de clasa s-a imbolnavit, sau poate fi de durata si se invarte in jurul unei experiente mai mari, cum ar fi imbolnavirea sau pierderea unei persoane dragi sau pandemia de COVID-19.
In cazurile in care mama sau tatal este afectat de o boala, acest lucru ar putea declansa anxietate sau teama copilului. Il poate face pe copil sa fie ingrijorat ca si el poate dezvolta boala. Cauza anxietatii de sanatate la copii se afla uneori si in mediul de comunicare. Daca un copil urmareste stiri la televizor despre anumite probleme de sanatate, poate dezvolta ganduri infricosatoare cu privire la propria sanatate sau a celor din jur. Factorii de risc includ si personalitatea copilului si tendinta de a se ingrijora excesiv sau faptul ca si parintii se confrunta cu ipohondrie.
In primul rand este foarte important sa excludeti afectiunile medicale subiacente atunci cand cei mici se plang de anumite simptome. Vorbiti cu cei mici despre anxietatea de sanatate. Doar pentru ca un copil poate manifesta o ingrijorare excesiva sau stres in legatura cu sanatatea sa, nu inseamna ca nu se confrunta cu ceva real. Trebuie sa validati emotiile si trairile copilului.
Exista mai multe metode de tratament care pot vindeca aceasta forma de anxietate. Cea mai frecventa terapie practicata este terapia cognitiv comportamentala. Aceasta terapie ii ajuta pe copii sa isi inteleaga gandurile legate de sanatate si sa le gestioneze. Este o terapie eficienta folosita mai ales pentru gestionarea starilor de anxietate. Puteti ajuta copilul explicandu-i ca daca se concentreaza prea mult pe a fi bolnav acest lucru ii poate provoca anxietate care ii inrautateste simptomele si senzatiile corporale. De asemenea, ajutati copilul sa invete tehnici de gestionare a stresului si de relaxare.
Referinte:
(1) https://www.healthdirect.gov.au/hypochondria
(2) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/illness-anxiety-disorder/diagnosis-treatment/drc-20373787
(3) https://adaa.org/learn-from-us/from-the-experts/blog-posts/consumer/health-anxiety-what-it-and-how-beat-it
(4) https://www.britishjournalofmidwifery.com/content/clinical-practice/pregnancy-specific-health-anxiety-symptom-or-diagnosis/
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…