Articole

Increderea in sine a copilului – cum poate fi stimulata de parinti

Increderea in sine a copilului reprezinta o capacitate importanta pentru a face fata in mod echilibrat tuturor etapelor parcurse de-a lungul vietii. Afla cum se formeaza increderea in sine la copii si ce poti face pentru a creste un copil increzator in fortele proprii.

Cuprins:

  1. Ce este increderea in sine?
  2. Importanta increderii in sine
  3. Cum dobandesc copiii incredere de sine?
  4. Sfaturi si strategii pentru a creste un copil increzator
  5. Jocuri pentru dezvoltarea increderii in sine
  6. Ce ar trebui sa evite parintii?

Ce este increderea in sine?

Increderea in sine se refera la o estimare a capacitatilor noastre in raport cu lumea ce ne inconjoara: familie, prieteni, societate, natura… Aceasta implica sentimentul si convingerea ca avem puterea interioara pentru indeplinirea dorintelor.

Potrivit psihologilor, increderea in sine este:

  • sentimentul ca ai capacitatea de a stabili si a sustine relatii sociale;
  • capacitatea de a duce la bun sfarsit diferite sarcini;
  • capacitatea de a gestiona situatii noi;
  • capacitatea de a te baza pe propria judecata si pe rationamente personale;
  • convingerea ca altii au incredere in tine si te apreciaza pentru abilitatile tale.

Incredere in sine si respect de sine

Increderea in sine este apropiata de respectul de sine si, totusi, diferita. Respectul de sine se refera la convingerea unei persoane de valoarea sa intrinseca. Aceasta implica o perspectiva asupra a ceea ce avem inauntru. Increderea in sine se refera la ceea ce credem despre propria persoana in raport cu lumea exterioara. Aceasta implica o perspectiva a sinelui in societate.

Respectul de sine si increderea in sine functioneaza impreuna. A avea incredere este un ingredient fundamental al puterii de a crede in sine. Dictionarul Oxford defineste aceasta credinta drept „convingere ferma, perspectiva sigura, cutezanta”. Toate acestea vin din interior si se dezvolta la copil in functie de interactiunile cu persoanele din jur.

Daca in prima parte a vietii, parintii – persoanele cele mai importante pentru copil – au incredere in el si ii asigura un mediu coerent si sigur, atunci exista toate sansele ca viitorul adult sa devina increzator in propriile decizii si comportament, cat si ale celor din jur. Copiii care nu beneficiaza de un anumit grad de coerenta si siguranta in viata lor dobandesc cu mare greutate incredere in altii sau in sine.

Importanta increderii in sine

Formarea increderii in sine la copil este importanta pentru ca:

  • Ajuta copilul sa fie deschis si sociabil
  • Stimuleaza integritatea si il face pe copil sa fie corect, direct, dintr-o bucata
  • Ajuta copilul sa devina echilibrat, hotarat, curajos si increzator
  • Formeaza capacitatea de a duce lucrurile la bun sfarsit
  • Creeaza perspectiva devenirii unei persoane de incredere, pe care ceilalti semeni se pot baza

Lipsa de incredere in sine: efecte si consecinte

Pentru copilul cu incredere de sine scazuta, provocarile de zi cu zi sunt surse majore de anxietate. Chiar si mersul zi de zi la scoala poate deveni o mare problema. Copilul lipsit de incredere este pasiv, nu participa la activitatile scolare, retras, nu isi face prieteni, sau chiar deprimat. Confruntat cu o noua sarcina, raspunsul lui este „nu vreau” sau „ nu pot”.

Lipsa de incredere il face sa creada despre sine ca nu este capabil, ca nu are rost sa faca anumite lucruri, ca nimanui nu-i pasa de el. Un astfel de copil are o toleranta scazuta la frustrare, renunta usor, este irascibil, asteapta ca mereu cineva sa ii preia responsabilitatile, nu are initiativa, este pesimist si pare neajutorat.

Cum dobandesc copiii incredere de sine?

Increderea de sine incepe sa se formeze inca de la nastere si se dezvolta pe tot parcursul vietii. Evident ca parintii au un rol extrem de important in dezvoltarea increderii si stimei de sine. In acest sens, este indicat ca din primele zile de viata sa ii asigurati bebelusului un mediu sigur si confortabil. Purtarea bebelusului in brate, mangaierile si gesturile blande ii confera acestuia un mediu prielnic de dezvoltare. A se simti iubit si in siguranta reprezinta este un factor primordial pentru formarea precoce a increderii in sine.

Pe masura ce copilul creste, urmeaza perioada primelor reusite, primele cuvinte, primii pasi, momente in care trebuie valorizat pentru ceea ce reuseste si incurajat sa mearga mai departe, dar respectand ritmul sau etapele dezvoltarii copilului. Nu este bine sa il constrangeti la realizarea unor lucruri pentru care nu este pregatit: mers mai devreme decat de obicei, reguli de curatenie, renuntarea precoce la suzeta. Acestea nu fac decat sa-i slabeasca increderea de sine.

Perioada prescolaritatii si a scolaritatii sunt etape esentiale in dobandirea increderii de sine. Parintii, familia si educatorii pot contribui printr-o buna relatie de cooperare la incurajarea si motivarea copilului pentru dobandirea de noi cunostinte, experiente, relatii. O metoda adecvata in aceasta perioada este disciplina pozitiva.

Mic ghid despre incredere

Increderea in sine este dobandita atunci cand copilul:

  • este acceptat asa cum este;
  • are alaturi de parinti si alte persoane de pe care se poate baza;
  • stie ca este bun la ceva;
  • are asteptari predictibile privind comportamentul celorlalti;
  • nu ii este frica de esec;
  • admira si imita persoane increzatoare si fericite.

Pe scurt, copiii vor avea incredere in ei insisi daca parintii le arata ca au incredere in ei si le asigura un mediu predictibil, care le da un sentiment de siguranta.

Sfaturi si strategii pentru a creste un copil increzator

O conditie esentiala pentru a forma si mentine incredere in sine a copilului tau este sa ii oferi iubire neconditionata. Acest lucru nu inseamna sa-i spui de nenumarate ori pe zi „te iubesc”, ci sa-i demonstrezi acest lucru prin comportamentul tau. Dragostea parinteasca va contribui la construirea unei stari de spirit sanatoase si optimiste. Imbratiseaza-ti copilul si spune-i ca esti mandru(a) pentru micile realizari de zi cu zi.

Asigura-i copilului un mediu predictibil, in care rutina si obiceiurile zilnice sa-i ofere siguranta. Daca apar situatii in viata de familie pe care copilul nu le poate anticipa, este bine sa ii explici pe intelesul lui „de ce” se intampla lucrurile respective. Acest lucru este important in caz de schimbarea domiciliului si/sau a scolii, divortul parintilor, decesul unui membru al familiei, aspecte legate de serviciul unui parinte care se rasfrang asupra familiei. Daca se poate, pune in practica schimbarile majore incetul cu incetul, astfel incat sa ii dai copilului timp de adaptare. De exemplu, nu te astepta ca un copil sa faca fata simultan inceperii scolii, intoarcerii mamei la munca si schimbarii obiceiurilor zilnice.

Fa-ti copilul sa se simta capabil

Solicita ajutorul copilului atunci cand faci ceva la care se pricepe. Astfel ii arati ca este capabil si il apreciezi pentru asta. De exemplu, lasa-l sa te ajute in bucatarie, la gradinarit, la curatenie sau la reparat ceva. Implica-l in luarea deciziilor, cum ar fi de exemplu alegerea unui obiect de mobilier sau programul de weekend. Confirma-i ca are motive sa fie mandru de realizarile proprii. Cand copilul incearca ceva nou, fii alaturi de el si ajuta-l. Incurajeaza-l sa practice un sport sau o activitate care ii place si pentru care este talentat. Ofera-i ocazia de a incerca lucruri noi, intereseaza-te la scoala ce il preocupa si orienteaza-l catre activitatea care il face sa se simta bine.

Dezvolta capacitatile sociale ale copilului

Implica-l pe cat posibil in viata sociala a familiei. Daca il luati cu voi la anumite evenimente, intalniri, ii arati nu numai ca va simtiti bine in imprejurarile respective, ci il si invatati cum sa faca fata unor situatii sociale noi. Incearca sa il duci cat mai des in locuri unde sunt multi copii: parcuri, spatii de joaca, cluburi. Invatand sa interactioneze cu copii si adulti noi, increderea in sine creste considerabil.

Atentie la reguli, laude si critici!

Modul in care stabilesti reguli privind ce este permis si nu este permis trebuie respectat in mod consecvent de catre intreaga familie. Este necesar sa existe un echilibru: nici prea multe, nici prea putine reguli. Nu-ti fie teama de reactiile copilului. Toti copiii au nevoie de limite dincolo de care sa stie ca nu au voie sa treaca.

Este bine sa iti apreciezi copilul, dar laudele sa fie pentru lucruri concrete, nu la modul general. Spre exemplu, in loc sa-i spui „esti inteligent”, spune-i „a fost istet din partea ta cum ai rezolvat problema de la test”. Foloseste cuvinte de incurajare: „Am incredere in tine!”, „Cred ca vei reusi”.

De asemenea, atunci cand greseste, nu-i spui „nu esti bun de nimic”, ci „ai gresit aici pentru ca…, hai sa vedem cum rezolvam”.

Jocuri pentru dezvoltarea increderii in sine

Jocul este activitatea principala a copilului, de aceea, pana la o anumita varsta, el invata cel mai bine prin joc. Inclusiv increderea in sine, comunicarea, gestionarea emotiilor se invata foarte bine prin activitati ludice. Iata ce jocuri poti faci impreuna cu copilul tau.

Caietul succeselor

Increderea se dezvolta prin experiente pozitive. In general, copiii au tendinta de a minimiza reusitele si isi imagineaza ca rateaza inainte de a incerca. Obiectivul acestui joc este de a intari impactul reusitelor, chiar daca sunt lucruri marunte.

Cumpara un caiet cu personajul preferat si ofera-l copilului. Cel putin de 3 ori pe saptamana, ideal ar fi zilnic, noteaza impreuna cu copilul ceea ce a reusit sa faca, lucrurile de care este mandru. Daca nu stie sa scrie, poate face un desen sau sa lipeasca fotografii. Pe masura ce trece timpul isi va da seama ca este capabil de multe lucruri.

Pestisorul colorat

Pentru acest joc este nevoie sa scoti la implimanta o plansa de colorat cu un pestisor. Copilul coloreaza solzii pestelui in culori calde sau culori reci, pentru a-si reprezenta reusitele, calitatile, respectiv lucrurile pe care le are de imbunatatit, greselile. Discutati impreuna despre ce inseamna calitati/defecte, reusite/greseli. Nu-i reprosa faptul ca a gresit, ci explica-i cum sa indrepte greseala.

Practicarea unui sport

Incurajeaza-ti copilul sa descopere o activitate fizica pe placul lui si sustine-l pentru a o practica in mod consecvent. Pe langa favorizarea sanatatii fizice, sportul este o modalitate excelenta pentru dezvoltarea mentala si emotionala a copiilor. Sportul este un bun antrenament pentru viata, invatandu-i pe copii sa gestioneze atat victoriile, cat si infrangerile, atat bucuria, cat si dezamagirea.

Ce ar trebui sa evite parintii?

  • Nu raniti sentimentele copilului fata de propriile abilitati.
  • Nu il descurajati atunci cand i se pare ca poate face un lucru.
  • Nu il etichetati si nu il comparati cu alti copii, abtineti-va de la comentarii de genul „Ai facut la fel de bine/mai bine/mai rau decat Ionel”.
  • Nu confundati increderea in capacitatea copilului de a se descurca fara voi cu lipsa de responsabilitate.
  • Nu amanati discutiile sincere si explicatiile accesibile in cazul unor schimbari sau situatii problematice in familie.
  • Nu protejati excesiv copilul si nu ii oferiti imediat solutia la problemele cu care se confrunta. Incurajeaza-l sa accepte provocarile si greselile.
  • Nu amanati solicitarea ajutorului din partea unui specialist daca observati ca lipsa de incredere a copilului isi pune amprenta asupra dezvoltarii lui.
Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago