Vopsirea parului in sarcina – imi pot vopsi parul in sarcina sau nu? Iata cat de sigur este sa ne vopsim parul in sarcina, precum si cateva recomandari suplimentare de siguranta.
CUPRINS:
1. Vopsirea parului in sarcina – sigura sau nu?
2. Recomandari
Ne putem vopsi sau nu parul in sarcina? Cand esti insarcinata, ai deja de-a face cu numeroase schimbari in organism. De la sanii durerosi pana la greturile matinale, picioarele umflate si durerile de spate – asa ca nu vrei sa risti si alte probleme. Astfel, imi pot vopsi parul in sarcina sau nu? Sunt putine cercetari in acest sens. Majoritatea indica faptul ca substantele chimice gasite in vopselele de par sunt absorbite in cantitate foarte mica la nivelul pielii si exista un risc foarte redus sa ajunga la fat. Cu toate acestea, unii medici recomanda sa se evite vopsitul frecvent in sarcina si sa se reduca pe cat posibil contactul dintre vopsea si scalp. Deoarece majoritatea vopselelor de par au un contact redus cu scapul, riscul ca orice substanta chimica sa ajunga in sange si, prin urmare, la bebelus, este scazut.
Doar o cantitate mica de vopsea de par poate fi absorbita in piele (daca vopseaua atinge scalpul). Insa, exista si alte lucruri de luat in considerare. Desi absorbtia este minima, inhalarea vaporilor de vopsea permanenta de par in sarcina poate fi daunatoare. Astfel, e bine ca intregul proces sa aiba loc intr-o camera bine ventilata.
Vopseaua de par vine sub diferite forme: vopsea permanenta, semipermanenta si temporara. Vopseaua pentru culoarea permanenta a parului implica cel mai complex proces si persista luni intregi, cu decolorare putina sau deloc. Vopseaua semipermanenta dureaza cateva saptamani si poate fi aplicata si acasa cu usurinta, pentru a acoperi firele albe. Vopseaua temporara se gaseste de obicei sub forma de sampon sau spray si se estompeaza dupa 1-2 spalari. Exista, de asemenea, diferite moduri de a aplica vopseaua pe par. O acoperire a radacinilor este atunci cand vopseaua este aplicata pe radacini pentru a se potrivi cu nuanta parului. Aceasta este de obicei o tehnica de acoperire a radacinilor. Vopsirea completa este atunci cand se aplica vopsea pentru a acoperi tot parul. Exista si alte tehnici, precum balayage, sau cand se vopsesc doar varfurile sau anumite suvite pentru a duce la un contrast.
Vopseaua de par contine substante chimice, dar o cantitate foarte redusa este absorbita la nivelul scalpului. Vopseaua aplicata mai sus de foliculii de par nu are cum sa ajunga in organism. Doar la nivelul scalpului elementele din vopsea pot sa patrunda in piele. Insa, riscul ca substantele chimice sa ajunga la fat este foarte redus. Intr-adevar, substantele chimice din vopselele de par, in sine, sunt toxice si pot avea efecte asupra fatului, insa in cantitati foarte mari.
Cantitatea din vopseaua de par si durata de aplicare sunt reduse, astfel ca vorbim de cantitati mici si expunere prea mica pentru a cauza malformatii sau alte probleme. Prin scalp poate patrunde o cantitate mica de elemente chimice. Astfel, este putin probabil ca substanta sa aiba vreun efect daunator asupra fatului in curs de dezvoltare. Vopseaua de par nu ramane in contact cu pielea suficient de mult timp pentru a ajunge in fluxul sangvin si sa afecteze fatul in crestere.
Insa, desi prin pielea intacta a scalpului ar trebui sa se absoarba foarte putina vopsea, o taietura sau o rana la nivelul scalpului poate creste absorbtia. Asta inseamna ca, daca aveti leziuni sau taieturi pe cap, puteti absorbi mai multe elemente chimice. In general, indiferent ca sunteti gravida sau nu, este contraindicat sa vopsiti parul daca scalpul prezinta iritatii, leziuni, taieturi etc.
Principala problema ce poate sa apara atunci cand va vopsiti parul, indiferent daca sunteti gravida sau nu, este iritarea sau o reactie alergica la produsul care intra in contact cu pielea.
Daca alegeti sa va vopsiti parul in sarcina, poate fi util sa tineti cont de o serie de recomandari, pentru a reduce si mai mult riscul de expunere la anumite substante.
Desi riscul ca substantele chimice din vopsea sa afecteze fatul este foarte redus, unii medici recomanda sa asteptati pana in al doilea sau al treilea trimestru, pentru a minimiza orice risc asupra bebelusului care se dezvolta rapid in primul trimestru. Cercetarile pe acest subiect sunt limitate, dar unii experti recomanda ca viitoarele mame sa astepte cel putin pana la inceputul celui de-al doilea trimestru. Primele 12 saptamani sunt o perioada de dezvoltare majora pentru bebelus. Chiar daca riscul ca substantele chimice din vopsea sa ajunga la fat sunt minime, uneori poate fi mai bine sa evitati orice forma de expunere. Parul poate creste intr-un ritm mai rapid in timpul sarcinii, deci este posibil sa aveti nevoie de mai multe retusuri ale radacinii in aceste 9 luni. Pentru a minimiza riscul pentru un fat in curs de dezvoltare, unii medici recomanda sa nu vopsiti parul in primele 12 saptamani de sarcina.
Daca sunteti ingrijorata de potentialele efecte daunatoare, alegeti tratamente mai blande pentru par pentru a reduce la minimum expunerea la substante chimice. Daca sunteti in cautarea celor mai sigure modalitati de a va vopsi parul si de a reduce la minimum orice riscuri potentiale pentru sarcina, luati in considerare si alte tehnici de vopsire a parului disponibile. In loc sa va vopsiti tot parul, ati putea alege un tratament precum suvite, ombre sau balayage. Aceste metode mentin in general culoarea parului de la radacina – astfel ca vopseaua nu atinge scalpul, locul unde substantele chimice pot fi absorbite in corp.
O alta recomandare este sa alegeti o alternativa la vopselele permanente de par. De exemplu, puteti alegeti o culoare semipermanenta fara amoniac sau fara decolorant. O vopsea semipermanenta nu va dura atat de mult ca una permanenta, dar se reduce expunerea la substante chimice si toxine. De asemenea, puteti alege o metoda complet naturala de vopsire a parului folosind henna si alte ingrediente naturale. Retineti, insa, ca pot aparea reactii si dupa folosirea acestor produse – astfel ca e indicat sa testati si astfel de produse inainte, pe o zona mica de piele.
Asigurati-va ca nu aveti o reactie alergica testand mai intai produsul pe o zona mica de piele. Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot afecta modul in care parul reactioneaza la vopsire. Inainte de a aplica vopseaua pe par, faceti un mic test – aplicati o cantitate mica de vopsea pe o zona pentru a vedea daca apar anumite efecte.
Daca va vopsiti parul, asigurati-va ca purtati manusi pentru a minimiza expunerea pielii la substantele chimice. De asemenea, indiferent daca va vopsiti parul acasa sau la salon, asigurati-va ca incaperea este bine ventilata pentru a nu inhala vaporii de la vopsea. Mentineti usile si ferestrele deschise pe durata intregii proceduri. Poate fi util sa purtati o masa de protectie pentru nas si gura pe durata vopsirii. Nu lasati sa actioneze vopseaua mai mult decat este indicat pe ambalaj. Spalati-va bine scalpul dupa vopsire.
Referinte:
(1) https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/is-it-safe-to-dye-my-hair-during-pregnancy_3273
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2567273/
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/dying-hair#Other-Ways-to-Reduce-Chemical-Exposure
(4) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/hair-dye
(5) https://pdfs.semanticscholar.org/3b93/31ac5c15617cbecaa085311462116c0a3130.pdf
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…