Articole

Igiena organelor genitale la copii – sfaturi si recomandari

Igiena organelor genitale la copii – Este extrem de important sa se mentina curata zona organelor genitale la copii. Acest lucru va ajuta la prevenirea infectiilor si la mentinerea sanatatii.

CUPRINS:

1. Dezvoltarea organelor genitale
2. Principalele probleme ale organelor genitale
3. Igiena organelor genitale la fetite
4. Igiena organelor genitale la baieti
5. Folosirea toaletei si a olitei
6. Produse recomandate

Dezvoltarea organelor genitale

Sexul copilului este determinat la conceptie de genele sale. Embrionii cu cromozomi XY devin baieti, iar cei cu cromozomi XX devin fetite. Exista 70 de gene diferite localizate pe cromozomii sexuali care definesc sexul unui bebelus. De-a lungul sarcinii, expunerea la hormoni influenteaza anatomia, fiziologia si chiar comportamentul copilului.

La inceput, baietii si fetele sunt la fel in ceea ce priveste sexul. Pana la aproximativ saptamanile 7-8 de sarcina, se stabileste un set preliminar identic de organe genitale care, in cele din urma, se va diferentia pentru a se forma organe genitale masculine sau feminine. Toate organele sexuale provin din aceleasi fundament: testiculele la barbati sunt echivalentul pentru labiile si ovarele la femei, iar penisul este echivalentul clitorisului.

Organele sexuale ale bebelusilor se dezvolta mai ales intre saptamanile 7 – 12 de sarcina. Testiculele vor incepe sa coboare in jur de saptamana 26 de sarcina, in timp ce penisul bebelusului creste cel mai mult in al treilea trimestru de sarcina. Ovarele se formeaza in jurul saptamanilor 11-12 de sarcina.

Principalele probleme ale organelor genitale la copii

Probleme ale organelor genitale la baieti

Testicule necoborate

Testiculele se formeaza in interiorul abdomenului, si cu putin timp inainte de nastere, coboara de obicei in scrot. Uneori, unul sau ambele testicule nu se muta in pozitia corecta inainte de nastere – afectiune cunoscuta sub numele de criptorhidie sau testicule necoborate.

In majoritatea cazurilor, nu este necesar un tratament si testiculele se deplaseaza in mod natural in scrot in primele 6 luni de viata. Ocazional, este necesara interventia chirurgicala pentru a remedia problema. Acest lucru este de obicei efectuat intre varsta de 6 luni si 2 ani, pentru a preveni eventualele probleme de fertilitate la varsta adulta.

Hipospadiasul la copii

Aceasta afectiune a penisului este de obicei o problema cu 3 variante:

  • deschiderea uretrei nu este la locul potrivit;
  • penisul poate fi indoit sau curbat;
  • o parte a preputului lipseste.

Medicii vor diagnostica de obicei problema la scurt timp dupa nastere, desi ocazional un baiat poate fi diagnosticat ani mai tarziu. In cazuri mai severe, chirurgia poate fi necesara pentru a „muta” deschiderea uretrala, pentru a indrepta penisul si pentru a modifica preputul.

Hernie inghinala

O hernie inghinala este o masa care apare in regiunea inghinala. De obicei, este o proeminenta de tesut intestinal ce trece prin canalul inghinal – calea de circulatie a testiculelor se deplaseaza in jos, cand coboara din abdomen in scrot.

Hidrocel

Hidrocel inseamna o acumulare de lichid in jurul unuia sau a ambelor testicule. Daca este prezent un hidocel, scrotul devine umflat sau rosu si poate fi dureros. Uneori, afectiunea este asociata si cu o hernie inghinala. De obicei, un hidrocel va disparea de la sine in primul an de viata –  pe masura ce corpul reabsorbeste lichidul. Ocazional, nu va disparea sau poate deveni mai mare, caz in care va fi necesara interventia chirurgicala.

Balanita

Balanita se refera la o infectie sau inflamatie a varfului penisului. Printre simptome se numara roseata, umflarea, un miros neobisnuit si durere. Spalarea penisului cu apa calda si aplicarea unei creme anti-fungice sau antiinflamatoare este de obicei singurul tratament care este necesar – si problema dispare de obicei intr-o saptamana. Daca problema persista, poate fi recomandata circumcizia.

Fimoza si parafimoza

Fimoza si parafimoza sunt probleme la nivelul preputului. Fimoza apare cand nu poate fi retractat preputul, iar parafimoza este cand preputul nu poate fi retras inapoi in spatele glandului. Tratamentul poate include unguente si uneori chiar o interventie chirurgicala.

Probleme ale organelor genitale la fete

Coalescenta labiala (sau adeziune labiala)

Uneori, labiile se alipesc impreuna printr-o membrana subtire. Este neobisnuit sa fie prezenta la nastere aceasta afectiune, de obicei este mai probabil sa apara in primii 2 ani. Tratamentul chirurgical nu este recomandat, deoarece poate incuraja reaparitia si poate cauza, de asemenea, durere.

Roseata in jurul vaginului

Vulvovaginita este o iritatie a zonei vaginale externe, insotita de durere sau mancarime. Este adesea cauzata de imbracaminte prea stransa, stergerea incorecta la fundulet dupa folosirea toaletei sau de sensibilitatea la sapun. De obicei apare la fete de varsta prescolara. Iritatia locala nu este o problema grava, dar trebuie sa fie abordata inainte de a se agrava.

Probleme care afecteaza atat baietii, cat si fetele

Organe genitale umflate dupa nastere

Este foarte frecvent ca organele genitale ale baietilor si ale fetelor sa fie umflate si rosii dupa nastere. Acest lucru poate fi din cauza unei combinatii de factori, inclusiv nastere sau travaliu lung sau traumatic si cresterea suplimentara a hormonilor transmisi de la mama chiar inainte de nastere. Fetitele pot avea o secretie vaginala sau o sangerare vaginala usoara dupa nastere, care dureaza de obicei doar cateva zile.

Nu trebuie facut nimic in general pentru umflarea genitala normala la nou-nascuti. Toti nou-nascutii beneficiaza de un examen medical complet dupa nastere, iar zona genitala va fi evaluata ca parte a acestei examinari.

Infectii urinare la copii

O infectie urinara poate fi frecventa la bebelusi si copii mici. In cele mai multe cazuri, bacteriile din intestin sau fecale ajung in tractul urinar si provoaca o infectie. Poate cauza dureri la urinare si uneori febra. Infectiile urinare sunt mai frecvente la fete, pentru ca au uretra mai scurta si mai aproape de perineu decat baietii, facand mai usoara patrunderea bacteriilor spre vezica.

Eruptiile de scutec

Eruptiile de scutec apar ca regiuni de piele rosiatice, cu mancarime, in zona scutecului. De obicei, se reduc prin aplicarea unei creme de bariera. Alteori, medicul poate prescrie o crema antifungica. Igiena corespunzatoare a zonei de scutec poate ajuta la reducerea eruptiilor. Schimbati scutecele des, pastrati zona de scutec curata, folositi o crema de bariera si permiteti o expunere suficienta la aer a zonei de scutec.

Mancarimi la fundulet la copii

Viermii intestinali sunt paraziti care se pot dezvolta si trai in interiorul intestinelor. Orice copil poate face viermisori, desi este cel mai frecvent la prescolari si cand contactul strans faciliteaza raspandirea – ca la gradinita sau alt tip de colectivitate. E necesar o testare a scaunului pentru a se face un diagnostic. Va fi prescrisa in general o doza unica de medicamene antiparazitar oral, de obicei intregii familii si repetat testul si tratamentul doua saptamani mai tarziu, ca o precautie suplimentara.

Igiena organelor genitale la fetite

  • Curatati zilnic zona de scutec si zona intima. Pentru nou-nascuti si bebelusi mici se foloseste doar apa si un prosopel curat sau o discheta de bumbac. Puteti folosi ulterior un sapun lichid delicat pentru bebelusi pentru a spala zona externa sau puteti utiliza servetele umede fara parfum, fara alcool, din ingrediente 100% naturale.
  • Cand schimbati scutecul, stergeti intotdeauna zona din fata in spate, protejand vaginul si uretra. Stergerea din fata in spate va ajuta la prevenirea transferului de bacterii de la fundulet spre vagin sau uretra.
  • Pentru a curata labiile, udati o discheta de bumbac, tineti picioarele bebelusului si stergeti intre labii cu discheta de bumbac. Incepeti din fata si stergeti usor spre spate. Tamponati usor zona genitala a bebelusului pentru uscare cu un prosopel curat.
  • Nu folositi sapun pe zona din apropierea vaginului sau a uretrei. Nu folositi uleiuri de baie in zona vaginala sau produse destinale igienei adultilor.

Igiena organelor genitale la baieti

  • Spalati zilnic si curatati zona de scutec si zona intima – penis, testicule, fundulet. Curatati doar exteriorul preputului. Este normal ca o substanta alba laptoasa (numita smegma) sa se adune sub preput. Aceasta este compusa doar din celule moarte ale pielii si secretii naturale.
  • Nu decalotati penisul la baita. Initial, preputul este conectat printr-un tesut la glandul sau capul penisului, asa ca nu ar trebui sa incercati sa-l retrageti. Evitati cu orice pret decalotare fortata. Daca fortati preputul sa se retraga inainte de a fi pregatit, puteti provoca sangerari, dureri si leziuni. Dupa ce se produce separarea naturala a glandului, retrageti preputul ocazional pentru a curata usor capul penisului. Pe masura ce copilul creste, invatati-l sa se spele singurel la penis si sa retraga preputul corect.
  • Nu folositi produse cu alcool, parfum, coloranti sau sapunuri dure.

Folosirea toaletei si a olitei

Cum invatam copilul sa se stearga corect la fundulet? Odata ce copilul renunta la scutece, este momentul perfect pentru a incepe antrenamentul pentru stergerea corecta la fundulet – sa invatam copiii sa se stearga singuri corect la fundulet dupa folosirea olitei sau a toaletei.

  • Explicati-le copiilor de ce este important sa se stearga la fund. Spuneti-le ca fecalele contin germeni ce provoaca ititatii si singura modalitate de a preveni asta este prin stergerea corecta.
  • Alegeti hartie igienica moale – Hartia igienica va intra in contact direct cu pielea sensibila a copilului, asa ca trebuie sa fie moale, fara coloranti sau parfumuri. Puteti lua in considerarea si utilizarea de servetele umede.
  • Directia de sters – Unul dintre lucrurile importante este directia de sters – aceasta trebuie sa fie din fata in spate.
  • Invatati copiii sa arunce in vasul de toaleta sau la cos hartia igienica folosita si sa traga apa.
  • Urmeaza spalarea atenta a mainilor. E nevoie de spalarea mainilor cu apa calda si sapun minimum 30 secunde pentru a indeparta toti germenii si murdaria.

Produse recomandate

Servetele umede pentru bebelusi, Water Wipes

Afla mai multe despre Servetele umede pentru bebelusi, Water Wipes

  • tehnologie patentata – 99,9% apa si 0,1 % extract de fructe;
  • fara ingrediente chimice;
  • hidrateaza eficient pielea;
  • aprobate de Allergy UK;
  • ingrijesc delicat pielea bebelusilor.

Servetele umede Sensitive ECO by Naty

Afla mai multe despre Servetele umede Sensitive ECO by Naty

  • servetele pentru pielea delicata a copiilor;
  • ingrediente 100% naturale;
  • hipoalergenice;
  • fara alcool sau parfum;
  • cu aloe vera naturala.

Crema anti-iritanta Baby Moments Chicco, cu panthenol si oxid de zinc

Afla mai multe despre Crema anti-iritanta Baby Moments Chicco, cu panthenol si oxid de zinc

  • protejeaza pielea delicata a copiilor;
  • ideale pentru nou-nascuti;
  • cu panthenol si oxid de zinc;
  • formeaza o bariera de protectie pe piele;
  • hipoalergenica;
  • ingrediente naturale.

Referinte:
(1) https://raisingchildren.net.au/newborns/health-daily-care/hygiene-keeping-clean/genitals-care-cleaning
(2) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/washing-your-baby/
(3) https://www.babycentre.co.uk/x1053619/how-should-i-care-for-my-baby-girls-genitals
(4) https://www.babycentre.co.uk/a115/caring-for-your-babys-genitals
(5) https://www.webmd.com/parenting/baby/your-newborn-boys-genitals-care-of-penis
(6) https://www.parents.com/baby/health/other-issues/baby-genital-care/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago