Iata care sunt semnele si simptomele posibile de hipertiroidism la copii, cauze, precum si ce metode de diagnostic si tratament se folosesc.
CUPRINS:
1. Ce este hipertiroidismul?
2. Semne de hipertiroidism la copii
3. Cauze hipertiroidism la copii
4. Cum este diagnosticat si tratat hipertiroidismul?
Hipertiroidismul apare atunci cand glanda tiroida produce mai multi hormoni tiroidieni decat este nevoie. Cand glanda tiroida elibereaza prea mult hormon, acest lucru accelereaza metabolismul si provoaca probleme precum anxietate, scadere in greutate, batai rapide ale inimii, transpiratii intense, iritabilitate si tremur. De asemenea, in cazul copiilor poate afecta cresterea si dezvoltarea. Cu toate acestea, hipertiroidismul la copii este tratabil si este destul de rar.
Exista mai multe tipuri de hipertiroidism. Cele mai frecvente sunt:
Boala Graves apare atunci cand sistemul imunitar al copilului dezvolta anticorpi care se ataseaza de celulele tiroidiene, facandu-le sa produca prea mult hormon tiroidian. Boala Graves este mult mai putin frecventa decat hipotiroidismul autoimun (tiroidita Hashimoto).
Nodulii tiroidieni hiperfunctionali sunt o alta forma de hipertiroidism. Aceasta problema apare atunci cand una sau mai multe mase benigne de la nivelul tiroidei produc prea mult hormon tiroidian. Majoritatea nodulilor hiperfunctionali sunt benigni, adica nu sunt cancer.
O alta forma de hipertiroidism este tiroidita, ce apare atunci cand tiroida devine inflamata si duce la eliberarea excesului de hormoni tiroidieni in sange. Cele mai multe tipuri de tiroidite sunt nedureroase si adesea se rezolva de la sine.
Exista o forma de hipertiroidism foarte rara, dar severa si care poate pune viata in pericol, numita furtuna tiroidiana sau criza tireotoxica. Apar niveluri extrem de ridicate de hormoni tiroidieni care pot cauza febra mare, deshidratare, diaree, ritm cardiac rapid si neregulat, soc si chiar deces, daca problema nu este tratata la timp.
Excesul de hormoni tiroidieni poate accelera majoritatea functiilor organismului. Simptomele hipertiroidismului pot fi usoare sau severe. In unele cazuri, severitatea simptomelor nu este legata de nivelul hormonului tiroidian.
Simptomele hipertiroidismului la copii pot include:
Cauzele hipertiroidismului la copii pot include:
Boala Graves este o afectiune autoimuna si este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului la copii. In cazul acestei probleme, sistemul imunitar al organismului produce anticorpi care suprastimuleaza glanda tiroida si aceasta devine hiperactiva. In timp, tiroida creste. Boala Graves poate provoca, de asemenea, umflarea tesuturilor din spatele ochilor, incat ochii devin proeminenti.
Aproape toate cazurile de hipertiroidism la copii si adolescenti sunt cauzate de boala autoimuna cunoscuta sub numele de boala Graves. In randul copiilor, hipertiroidismul apare cel mai des la adolescente. Poate sa apara si sa dispara de-a lungul vietii, avand nevoie de tratament luni sau ani la un moment dat si apoi fara sa mai fie nevoie de tratament pentru o perioada de timp.
Boala Graves neonatala este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului la nou-nascuti. Apare dupa ce o mama cu boala Graves ii transmite copilului anticorpi de stimulare a tiroidei, incat copilul dezvolta un caz temporar de hipertiroidism. Boala Graves neonatala dispare odata ce anticorpii mamei sunt eliminati din sangele copilului, de obicei dupa cateva saptamani.
Tiroidita Hashimoto este o afectiune autoimuna in care tiroida este de obicei marita. Acest lucru cauzeaza de obicei hipotiroidism (tiroida subactiva), dar uneori poate face ca tiroida sa elibereze prea mult hormon tiroidian sau sa se devolte noduli tiroidieni. Este o cauza mai putin frecventa a hipertiroidismului.
Tiroidita subacuta este cauzata de o infectie virala. Infectia poate face ca tiroida sa devina dureroasa si inflamata si sa elibereze prea mult hormon tiroidian. Tiroida revine de obicei la normal odata ce infectia dispare. Hipertiroidismul cauzat de tiroidita subacuta este rareori permanent.
Administrarea prea multor medicamente cu hormoni tiroidieni poate provoca hipertiroidism. De asemenea, consumul prea mare de iod alimentar poate provoca uneori hipertiroidism. Iodul este un element important pentru productia de hormoni tiroidieni, motiv pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda utilizarea sarii iodate. Cu toate acestea, este posibil ca uneori sa se consume prea mult iod. Acest lucru se poate intampla din consumul excesiv de alimente bogate in iod, cum ar fi alge marine. Insa, administrarea suplimentelor de iod este cauza majoritatii cazurilor de supradozaj cu iod.
Nodulii tiroidieni, inflamatia tiroidei (tiroidita), consumul prea mare de iod si supraadministrarea de hormon tiroidian sintetic (tratamentul pentru tiroida hipoactiva) sunt cauze mult mai putin frecvente ale hipertiroidismului la copii.
Hipertiroidismul la nou-nascuti apare numai atunci cand un anticorp de stimulare a tiroidei a trecut prin placenta de la o mama care are sau a avut boala Graves. La nou-nascuti, hipertiroidismul este temporar (tranzitoriu) si necesita medicamente pentru doar cateva luni.
La prima vizita, medicul va analiza istoricul medical al copilului, se va face un examen fizic si se va decide daca este nevoie de un test de sange. Discutati cu medicul pediatru al copilului daca sunteti ingrijorat de faptul ca cel mic are simptome de hipertiroidism. Daca nivelul hormonilor tiroidieni al copilului este prea mare, probabil ca acesta va fi diagnosticat cu hipertiroidism si va fi trimis la un endocrinolog pentru ingrijire si tratament suplimentar.
Exista mai multe optiuni pentru tratamentul hipertiroidismului la copii:
De obicei se vor prescrie medicamente antitiroidiene orale, pe care copilul le va lua zilnic. Medicamentul ajuta la ameliorarea simptomelor. Periodic se vor face analize de sange pentru a vedea nivelul hormonilor tiroidieni. Dozele de medicamente se pot ajusta pe masura ce copilul creste si nivelurile hormonale fluctueaza. Acest medicament poate duce la hipotiroidism daca doza este prea mare. Daca se intampla acest lucru, este posibil sa fie necesara scaderea dozei de medicament a copilului.
Pana la 50% dintre pacientii tratati cu medicamente pot obtine in cele din urma remisie, definita ca reducerea hipertiroidismului timp de cel putin 18 luni dupa intreruperea tratamentului. Din pacate, 30-40% dintre acesti pacienti vor experimenta o recidiva.
Daca nivelul hormonului tiroidian ramane ridicat dupa administrarea de medicamente antitiroidiene pentru o anumita perioada de timp, medicul ar putea recomanda ablatia cu iod radioactiv. Acesta este un tratament permanent, care distruge glanda tiroida a copilului pentru a incetini productia de hormon tiroidian.
Luat sub forma de capsula sau lichid, iodul radioactiv distruge lent glanda tiroida pe o perioada de cateva luni. Daca cel mic prezinta reactii adverse in urma utilizarii medicamentelor antitiroidiene, cum ar fi urticarie, mancarime, eruptii cutanate, dureri articulare sau numar scazut de globule albe din sange, sau daca medicamentul nu mai functioneaza, se poate recomanda iod radioactiv. Acest lucru cauzeaza hipotiroidism, asa ca cel mic va trebui sa ia levotiroxina in fiecare zi pe viata daca urmeaza acest tratament.
In cazuri rare, medicul ar putea recomanda o interventie chirurgicala. In timpul acestei interventii, se indeparteaza partial sau in intregime glanda tiroida. Acest tratament prezinta insa riscuri. Riscurile includ afectarea glandelor paratiroide (poate duce la un nivel scazut de calciu si un nivel ridicat de fosfor in sange) si a nervilor laringieni (poate duce la o voce ragusita). Indepartarea tiroidei cauzeaza hipotiroidism, astfel incat copilul va trebui sa ia levotiroxina in fiecare zi pe viata daca urmeaza acest tratament.
Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608005/
(2) https://www.childrenscolorado.org/conditions-and-advice/conditions-and-symptoms/conditions/pediatric-hyperthyroidism/
(3) https://www.childrenshospital.org/conditions/hyperthyroidism
(4) https://www.thyroid.org/hyperthyroidism-children-adolescents/
(5) https://www.chop.edu/conditions-diseases/hyperthyroidism
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…