Hiperlactatia inseamna o productie excesiva de lapte – iata care pot fi cauzele si ce impact are asupra mamei si bebelusului, precum si ce solutii exista.
CUPRINS:
1. Ce inseamna hiperlactatie?
2. Cauzele hiperlactatiei
3. Ce solutii exista?
Deoarece multe mamici sunt mai familiarizate cu problemele de lactatie – lactatia insuficienta perceputa sau reala ca o problema de alaptare, surplusul poate fi uneori dificil de inteles. Hiperlactatie inseamna lactatie excesiva sau productie excesiva de lapte matern. Cand sanii produc lapte in exces, acest lucru poate avea efecte atat pentru mama, cat si pentru bebe. Alaptarea functioneaza pe principiul de cerere si oferta. Lactatia se adapteaza de obicei la nevoile bebelusului sau dupa aproximativ 4 saptamani de alaptare. Insa, uneori, unele mame continua sa produca mai mult lapte decat are nevoie bebelusul. Vezi aici mai multe informatii despre alaptarea la san.
Lactatia este influentata de diferiti factori, inclusiv cat de des alaptati sau stoarceti lapte si cat de bine va goliti sanii. In primele cateva saptamani de alaptare, este normal sa experimentati o cantitate mai mare de obicei de lapte matern. Insa, lactatia se regleaza de obicei in cateva saptamani. Alteori, lactatia excesiva persista pe toata durata alaptarii.
De fiecare data cand bebelusul suge la san, initial obtine lapte cu un continut scazut de grasimi, cu un continut ridicat de zaharuri si apa, denumit lapte primar. Pe masura ce hranirea progreseaza, laptele devine mai gras si mai cremos – si ofera mai multa satietate. Cand apare o productie prea mare de lapte, bebelusul suge in prima etapa prea mult lapte primar si se satura inainte sa ajunga la acel lapte mai dens. Astfel, este posibil sa i se faca iar foame in scurt timp si sa aiba nevoie de hraniri mai frecvente. Lipsa consumul de lapte din etapa in care e mai des, cu suficiente calorii, poate duce la probleme de crestere. De cealalata parte, uneori copiii au tendinta de a consuma mai mult lapte decat e necesar, ceea ce poate duce la crestere prea mare in greutate.
De asemenea, hiperlactatia este adesea asociata cu un reflex de curgere mai puternic. Astfel, poate fi o provocare pentru bebelus sa suga. Apare risc de sufocare si bebelusul poate avea dificultati la hranire. Poate avea tendinta sa muste mamelonul pentru a incetini fluxul si pot aparea dificultati de atasare la san. De asemenea, cel mic poate fi nelinistit in timpul hranirii, poate sa planga sau sa se retraga de la san. Inghite mai des in timpul hranirilor si implicit va inghiti si mai mult aer, ceea ce poate cauza gaze abdominale.
Retineti ca hiperlactatia difera de un flux puternic al laptelui. Uneori, mama produce cantitatea potrivita de lapte, dar fluxul este prea rapid.
In caz de hiperlactatie, sanii pot fi foarte grei si predispusi la mastita si canale mamare infundate, apar scurgeri intense de lapte si bebelusului ii este dificil sa suga intr-un ritm rezonabil. In cazul mamei, apare de obicei si o eliberare puternica a laptelui, cunoscuta si sub denumirea de reflex hiperactiv de ejectie a laptelui matern. Acest lucru duce si la scurgeri excesive de lapte de la san, angorjarea sanilor, sani care nu devin moi dupa hranire, mameloane dureroase. De asemenea, sanii se simt foarte plini, nu se simt niciodata complet goi si par sa se umple foarte repede dupa hraniri.
Cauza surplusului de lapte matern este adesea spontana si necunoscuta. Uneori, totusi, poate rezulta din anumite comportamente legate de alaptare sau dintr-o afectiune medicala. Productia prea mare de lapte matern care continua dupa primele 4 saptamani poate avea mai multe cauze. Modelele de hranire pot provoca hiperlactatia, si anume:
Alte cauze ale lactatiei excesive includ:
Cum este tratata supraproductia de lapte matern? Scopul tratamentului este de a reduce productia de lapte. E bine sa apelati la medic sau la un consultant in alaptare.
Uneori, ajustarea pozitiei de alaptare, modificarea frecventei hranirii si stoarcerea unei cantitati mai mici de lapte, doar pentru confort intre hraniri va poate ajuta sa alaptati mai confortabil. O metoda poate fi hranirea la cate un singur san la un moment dat, la un interval de 3-4 ore, apoi sa treceti la celalalt. Se continua acest model cateva zile – uneori e nevoie sa stoarceti lapte din sanul neutilizat pentru a ameliora presiunea si disconfortul, dar fara a-l goli – laptele rezidual din sanul neutilizat poate ajuta la reducerea productiei de lapte. Acest lucru va determina ambii sani sa reduca productia de lapte si ar trebui sa se reduca treptat lactatia in exces.
De asemenena, alegeti o pozitie de alaptare in care sanul sa fie orientat usor „in sus”, pentru a incetini fluxul de lapte catre bebelus si pentru a reduce disconfortul. Puteti sta si intinsa sau aplecata pe spate si copilul sa fie pozitionat deasupra pentru hranire – fiind o pozitie relaxata de alaptare, se foloseste gravitatia pentru a incetini fluxul. E indicat si ca inainte de alaptare sa pompati lapte pentru a reduce fluxul – insa, nu pompati prea mult pentru ca veti creste productia. Stoarceti doar cat este necesr inainte de hranire pentru ca fluxul de lapte sa fie ulterior mai usor.
E bine si sa alaptati copilul cand abia s-a trezit si e somnoros sau cand nu ii este foarte foame, pentru ca va suge mai usor iar suptul mai lent stimuleaza mai putin sanii – asta poate reduce fluxul de lapte si productia de lapte. Medicii pot recomanda uneori suplimente sau medicamente pentru reducerea productiei de lapte. Evitati folosirea de remedii sau suplimente pe baza de plante pentru reducerea lactatiei – discutati cu medicul despre siguranta acestor tratamente.
Referinte:
(1) https://www.llli.org/breastfeeding-info/oversupply/
(2) https://www.babycenter.com/baby/breastfeeding/hyperlactation-overabundant-milk-supply_8488
(3) https://www.laleche.org.uk/too-much-milk-and-oversupply/
(4) https://www.llli.org/oversupply-gift-curse/
(5) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/oversupply
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…
View Comments
Bună seara! Până la ce vârstă este recomandată alăptarea și ce metode sunt pentru înțărcat? Mulțumesc!