Sanatate copii

Hernia la bebelusi – cauze, tratament

Hernia la bebelusi este o problema medicala destul de comuna. Iata de cate feluri pot fi herniile la bebelusi, care sunt cauzele, simptomele si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este hernia?
2. Simptome hernie
3. Cauzele herniilor la copii
4. Depistarea unei hernii
5. Tratament pentru hernia la bebelusi
6. Complicatii

Ce este hernia?

In mod normal, muschii de la nivel abdominal si pelvin mentin in loc si protejeaza organele, precum si intestinele. In caz de hernie, exista un decalaj in acest strat muscular – tesuturile, fluidele sau chiar o parte a intestinului pot impinge prin acest spatiu si pot crea o umflatura sub piele. Herniile ombilicale sunt cele mai frecvente la nou-nascuti si sugari cu varsta sub 6 luni. Herniile pot aparea si la copiii mai mari.

Tipuri de hernii

Adesea, bebelusii se nasc cu anumite deschideri mici in interiorul corpului, dar acestea se inchid de obicei la un moment dat. Pe masura ce bebelusul creste, aceasta deschidere a muschilor se inchide. In unele cazuri, cand muschii nu se unesc, se creeaza un mic decalaj in regiune. Daca o mica parte din intestin sau tesutul din jur se strecoara prin aceasta deschidere, rezulta o hernie. Membrana abdominala sau intestinele subtiri pot iesi prin acest punct slab, provocand o umflatura moale cunoscuta sub numele de hernie ombilicala. Majoritatea herniilor ombilicale tind sa dispara de la sine, deoarece golul din peretele muscular se inchide pana la varsta de aproximativ 1 an.

Astfel, exista doua tipuri comune de hernii la bebelusi si copii mici:

  • hernia ombilicala – apare la nivelul ombilicului;
  • hernia inghinala – apare in zona inghinala, eventual extinzandu-se pana la burta.

Un al treilea tip de hernie este mult mai rar. Se numeste hernie diafragmatica.

Simptome hernie

Semnul principal al unei hernii ombilicale este o umflatura vizibila sub piele in zona buricului. Hernia poate deveni din ce in ce mai mare cand copilul plange, tuseste sau incearca sa elimina scaunul. Se poate micsora din nou atunci cand copilul sta intins si este calm. Herniile inghinale apar ca o umflatura in zona inghinala sau scrot. In ambele cazuri, umflarea poate fi mai usor de vazut cand bebelusul plange, tuseste sau incearca sa elimine scaunul. Se poate micsora sau poate disparea atunci cand bebelusul se relaxeaza.

Cauzele herniilor la copii

In primele cateva saptamani de sarcina, este normal ca bebelusul sa aiba un spatiu in muschii burticii. Cu toate acestea, daca acest decalaj nu se inchide complet cat bebelusul se dezvolta in uter, acesta se poate naste cu o hernie. Unii bebelusi sunt mai predispusi sa se nasca cu o hernie decat altii. Herniile apar si mai frecvent la bebelusii care se nasc prematur. Asta din cauza faptului ca muschii abdominali nu au timp sa se dezvolte complet inainte de nastere.

Cauza principala pentru hernia inghinala este formarea unui sac care este lasat deschis in inelul inghinal in timpul etapei fetale. Acest sac ar trebui sa se inchida singur la nastere. Daca nu se inchide, sacul permite ca muschii abdominali sa se strecoare prin inel in zona inghinala.

De asemenea, o bucla de intestin se poate deplasa in deschiderea dintre muschii burticii. Acest lucru provoaca o hernie ombilicala. Inelul ombilical este un muschi ce inconjoara buricul. In timpul sarcinii, cordonul ombilical trece prin inelul ombilical pentru a aduce sange si substante nutritive copilului in curs de dezvoltare. Inelul ombilical ar trebui sa se inchida la scurt timp dupa nastere. Daca nu se inchide corect, intestinele se pot strecura pe acolo. Acest lucru poate provoca o umflatura in apropierea buricului, in special cand bebelusul plange, tuseste sau elimina scaunul.

Depistarea unei hernii

Pediatrul poate observa o hernie atunci cand copilul se naste. Cu toate acestea, este posibil sa se observe hernia abia mai tarziu, atunci cand copilul este mai mare. Daca este relativ mica, hernia poate deveni vizibila atunci cand copilul isi incordeaza muschii abdominali pentru a plange, pentru a tusi sau cand elimina scaunul. Apoi, hernia se retrage.

Principalul pericol cauzat de o hernie este ca o parte a intestinului poate fi prinsa si devine blocata – hernie strangulata.

Tratament pentru hernia la bebelusi

Majoritatea herniilor ombilicale dispar de la sine, pe masura ce copilul creste si muschii devin mai puternici. De obicei, nu cauzeaza probleme. Medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru tratarea herniei numai daca aceasta nu dispare. Pe termen scurt, medicul poate sa impinga usor hernia inapoi – hernie reductibila. Nu incercati sa faceti acasa acasa – puteti rani bebelusul. Cu toate acestea, tratamentul principal pentru o hernie este interventia chirurgicala. Este o operatie comuna la copii. Practic, chirurgul impinge intestinul inapoi in loc. E nevoie de anestezie generala.

Tratament hernie inghinala

De obicei, este necesara interventia chirurgicala pentru a trata o hernie inghinala. In multe cazuri, interventia chirurgicala se face la scurt timp dupa depistarea herniei. Asta din cauza faptului ca intestinul se poate bloca in canalul inghinal. Cand se intampla acest lucru, alimentarea cu sange a intestinului poate fi intrerupta si intestinul poate fi deteriorat. In timpul operatiei de hernie, copilului i se va face anestezie. Se face o mica taietura sau incizie in zona herniei. Bucla intestinului este reintrodusa in abdomen. Muschii sunt apoi cusuti – uneori, se foloseste o bucata de material tip plasa.

Tratament hernie ombilicala

In multe cazuri, o hernie ombilicala se inchide de la sine pana la varsta de 1 an. Aproape toate herniile ombilicale se inchid fara interventie chirurgicala pana la varsta de 5 ani. Din aceasta cauza, exista opinii diferite privind momentul in care este necesara o interventie chirurgicala pentru o hernie ombilicala. In majoritatea cazurilor, medicul poate sugera o interventie chirurgicala daca hernia ombilicala se mareste odata cu varsta, nu poate fi impinsa inapoi in abdomen, persista dupa varsta de 3 ani. In timpul interventiei chirurgicale pentru o hernie ombilicala, copilului i se va face anestezie. Se face o mica taietura sau incizie in zona buricului. Bucla intestinului este reintrodusa in abdomen si muschii sunt cusuti.

ATENTIE!

Cel mai bine este sa NU incercati remedii acasa pentru hernii. Desi multi cred ca herniile ombilicale pot fi tratate prin lipirea sau legarea unei monede deasupra buricului bebelusului, nu exista dovezi care sa sustina acest lucru. De asemenea, exista riscuri posibile de infectie si iritare a pielii.

Ingrijire dupa operatie

Dupa operatie, se va pune un mic pansament pe rana. Pansamentele pot fi lasate acolo pana cand cad sau pana la urmatoarea consultatie. Este important sa pastrati pansamentul cat mai uscat posibil. Vor ramane cicatrici foarte mici care vor disparea in 6 – 12 luni. Medicul poate prescrie analgezice pentru controlul durerii. Medicamentele precum paracetamolul sau un medicament antiinflamator precum Ibuprofen (Nurofen) ar trebui sa fie suficiente pentru ameliorarea disconfortului copilului.

De obicei, se poate relua alimentatia obisnuita la scurt timp dupa operatie. Timpul de recuperare variaza de la copil la copil. Contactati medicul daca apar sangerari sau scurgeri la locul inciziei, roseata in jurul plagii, febra, varsaturi, copilul nu urineaza sau uda mai putine scutece decat de obicei.

Complicatii

Uneori, bucla intestinului care impinge printr-o hernie se poate bloca. Asta inseamna ca ansa intestinala nu poate fi impinsa usor inapoi in stomac. Aportul de sange poate fi blocat intr-o parte a intestinului – este o urgenta medicala. Contactati imediat medicul daca hernia copilului devine rosie sau decolorata, daca ii provoaca celui mic durere, varsaturi sau febra.

Complicatiile care se pot dezvolta ca urmare a unei hernii includ:

  • obstructie – in cazul in care o sectiune a intestinului se blocheaza in afara abdomenului, provocand greata, varsaturi si durere;
  • strangulare – in cazul in care o sectiune a intestinului este prinsa si aportul de sange este intrerupt; acest lucru necesita o interventie chirurgicala de urgenta in cateva ore pentru a elibera blocajele si pentru a restabili aportul de sange.

O hernie inghinala difera de hidrocel. Un hidrocel este un sac umplut cu lichid in zona inghinala sau scrot. Hidrocelul poate arata ca o hernie inghinala, dar in sac nu se gaseste parte de intestin sau tesut. Fluidul e produs in interiorul burticii. Umflarea hidrocelului poate provoca durere si sensibilitate in acea zona. Un hidrocel nu necesita interventie chirurgicala de obicei.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/hernia.html
(2) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Inguinal-Hernia.aspx
(3) https://www.hernia.org/types/inguinal-umbilical-hernias-in-infancy-and-childhood/
(4) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Inguinal-Hernia.aspx
(5) https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=inguinal-and-umbilical-hernias-in-children-90-P01998
(6) https://www.hernia.org/types/inguinal-umbilical-hernias-in-infancy-and-childhood/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

2 săptămâni ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago