Sanatate copii

Hepatita la copii – cauze, tratament

Citeste mai multe despre hepatita la copii – care sunt simptomele, cauzele si factorii de risc, tipuri de hepatita, metode de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este hepatita?
2. Cauze si factori de risc – tipuri de hepatita
3. Diagnostic si tratament hepatita la copii

Ce este hepatita?

Hepatita este termenul folosit pentru a descrie inflamatia ficatului. De obicei, este rezultatul unei infectii virale. Unele forme si cazuri sunt usoare, in timp ce altele pot fi de lunga durata (cronice) si pot provoca cicatrici ale ficatului (ciroza) sau pierderea functiei hepatice. Exista cinci tipuri principale de virusuri hepatice, inclusiv virusul hepatitei A, B, C, D, E – hepatita virala. Pe langa infectia produsa de virusuri, ce ataca celulele hepatice, ducand la o functionare deficitara a ficatului, pot aparea si alte forme de hepatita – hepatita toxica (ce este cauzata de abuzul de substante sau medicamente), hepatita alcoolica sau hepatita autoimuna (celulele hepatice nu sunt atacate de un virus, ci de propriul sistem imunitar).

Hepatita A, hepatita B si hepatita C sunt cele mai frecvente tipuri si sunt cauzate de virusuri. Mai rar, hepatita poate fi cauzata de bacterii, paraziti, o tulburare ereditara sau anumite medicamente. Recent, au fost raportate unele cazuri de hepatita severa (inflamatie a ficatului) in randul copiilor, care poate fi asociata cu un tip comun de virus numit adenovirus. Daca ficatul este afectat de inflamatie, o infectie sau de cicatrici, acesta nu isi poate indeplini eficient toate functiile.

Simptome hepatita

Fiecare copil poate prezenta simptome diferite, iar unii nu au deloc simptome. Hepatita de scurta durata (hepatita acuta) nu are adesea simptome vizibile, asa ca este posibil nici sa nu fie depistata initial problema. Daca se dezvolta simptome, acestea pot include:

  • simptome asemanatoare gripei;
  • dureri musculare si articulare;
  • greturi si varsaturi;
  • febra;
  • stare generala de rau;
  • oboseala;
  • pierderea poftei de mancare;
  • dureri abdominale;
  • scaune de culoarea argilei;
  • urina inchisa la culoare;
  • piele iritata;
  • icter.

De asemenea, hepatita pe termen lung (hepatita cronica) poate sa nu aiba simptome evidente pana cand ficatul devine foarte afectat (insuficienta hepatica). Problema este de obicei detectata numai in timpul analizelor de sange. In etapele ulterioare poate provoca icter, umflarea picioarelor, sange in scaun sau varsaturi.

Este foarte important sa retinem ca nu toti cei care sufera de hepatita au simptome. Singura modalitate de a afla daca aveti hepatita este sa discutati cu medicul si sa se faca analize de sange.

Cauze si factori de risc – tipuri de hepatita

Hepatita la copii are multe origini sau cauze diferite. Hepatita virala este o infectie contagioasa. Forma transmiterii depinde de tipul de hepatita. Hepatita toxica este legata de expunerea la anumite toxine, in timp ce hepatita virala are la baza drept cauza anumite virusuri. Un copil poate contracta hepatita in urma expunerii la o sursa virala. Iata cateva dintre virusurile asociate cu inflamatia hepatica:

  • virusuri hepatice – au fost identificate cinci tipuri principale de virusuri hepatice, inclusiv virusul hepatitei A, B, C, D sau E;
  • citomegalovirus – acest virus face parte din familia virusului herpetic, ce poate fi transmis de la o persoana la alta;
  • virusul Epstein-Barr – virusul cel mai frecvent asociat cu mononucleoza infectioasa;
  • virusul herpes simplex;
  • virusul varicelo-zosterian;
  • enterovirusuri;
  • virusul ce cauzeaza rubeola;
  • adenovirusuri – un grup de virusuri ce provoaca de obicei raceli, amigdalite si infectii ale urechii la copii;
  • parvovirus.

Hepatita A

Aceasta forma a virusului este transmisa prin contact fecal-oral. Virusul traieste in fecalele unei persoane infectate. De aceea, este atat de important sa ne spalam pe maini inainte de a manca si dupa ce folosim toaleta. Hepatita A este numita si „boala mainilor murdare”.

Hepatita A este cauzata de virusul hepatitei A. Este de obicei transmis prin consumul de alimente si bauturi contaminate cu fecale de la o persoana infectata. Hepatita A trece de obicei in cateva luni, desi ocazional poate fi severa si chiar poate pune viata in pericol. Nu exista un tratament specific pentru aceasta, in afara de ameliorarea simptomelor precum durerea, greata si mancarimea.

Hepatita B

Hepatita B se raspandeste prin contact cu sangele unei persoane infectate – inclusiv prin folosirea de ace contaminate etc. De asemenea, poate fi raspandita prin folosirea in comun a obiectelor personale, cum ar fi aparatele de ras si periutele de dinti. Bebelusii pot dezvolta boala daca mama a fost infectata in sarcina. Hepatita B are o gama larga de manifestari clinice. Poate fi usoara, fara simptome sau poate provoca hepatita cronica. In unele cazuri, atunci cand sugarii si copiii mici dobandesc hepatita B, acestia prezinta un risc crescut de afectare hepatica cronica si insuficienta hepatica.

Forma aceasta este cauzata de virusul hepatitei B, ce se raspandeste prin contactul cu sangele unei persoane infectate. Este o infectie comuna in intreaga lume. Multe persoane infectate in copilarie dezvolta o infectie pe termen lung. Aceasta este cunoscuta sub numele de hepatita cronica B si poate duce la ciroza si alte probleme. Pentru tratarea acesteia se pot folosi medicamente antivirale.

Hepatita C

Hepatita C se transmite prin contact cu sangele infectat. Se poate transmite si prin contact sexual. De asemenea, mamele pot transmite virusul copiilor in timpul sarcinii. Forma aceasta este cauzata de virusul hepatitei C. De obicei, se transmite prin contactul cu sangele unei persoane infectate. Hepatita C nu provoaca adesea simptome vizibile sau doar simptome asemanatoare gripei, asa ca multi nu stiu ca sunt infectati. De obicei, infectia se reduce usor, insa in unele cazuri virusul ramane in organism multi ani – hepatita cronica C si poate provoca ciroza sau insuficienta hepatica. Simptomele hepatitei C sunt de obicei usoare si treptate. Copiii adesea nu prezinta deloc simptome.

Hepatita D

Hepatita D este cauzata de virusul hepatic D. Hepatita D poate aparea in acelasi timp in care copilul este infectat cu hepatita B, sau poate sa apara mai tarziu. Hepatita D nu se transmite de obicei de la mama la copil in timpul sarcinii. Se transmite de obicei prin contact cu sangele infectat. Infectia pe termen lung cu hepatita D si hepatita B poate creste riscul de a dezvolta probleme grave, cum ar fi ciroza.

Transmiterea hepatitei D are loc in acelasi mod ca in hepatita B, cu exceptia faptului ca transmiterea de la mama la copil este mai putin frecventa.

Hepatita E

Hepatita E este cauzata de virusul hepatic E. Aceasta forma de hepatita este similara cu hepatita A. Transmiterea are loc prin contaminare fecal-orala. Este mai putin frecventa la copii decat hepatita A. Virusul a fost asociat in principal cu consumul de carne sau organe de porc crude sau insuficient gatite, dar si crustacee. Hepatita E este, in general, o infectie usoara si de scurta durata care nu necesita tratament, dar poate fi grava la unele persoane, cum ar fi cei care au un sistem imunitar slabit.

Hepatita autoimuna

Hepatita autoimuna este o cauza rara a hepatitei cronice in care sistemul imunitar ataca si afecteaza celulele ficatului. In cele din urma, ficatul poate deveni atat de afectat incat nu mai functioneaza corect. Tratamentul hepatitei autoimune presupune medicamente foarte eficiente care suprima sistemul imunitar si reduc inflamatia.

Hepatita acuta de cauza necunoscuta

Recent au fost raportate in mai multe tari cazuri de hepatita acuta de origine necunoscuta, la copii cu varste intre o luna si 16 ani. Cele mai multe cazuri s-au inregistrat in Marea Britanie, unde analizele de laborator au indicat prezenta tulpiniei de adenovirus F41 la multi dintre pacienti. Aceste cazuri au in comun simptome de inflamatie hepatica (hepatita acuta), impreuna cu nivelul enzimelor hepatice crescut. De asemenea, au fost raportate simptome ca dureri abdominale, varsaturi si diaree.

Aceste adenovirusuri sunt frecvente si obisnuite – de obicei provoaca diferite probleme si infectii respiratorii si gastrointestinale. Exista peste 50 tipuri de astfel de adenovirusuri. Tulpina de adenovirus F41 nu a fost in trecut legata strans de hepatita severa. Cresterea infectiilor cu adenovirus se crede ca ar putea fi legata si de efectele pandemiei, lipsa anumitor virusuri din comunitate in ultimii ani, din cauza masurilor impuse pentru a limita infectiile COVID-19. Inca nu se cunosc in prezent prea mult date despre aceasta noua forma de hepatita la copii.

Niciunul dintre virusurile hepatitice cunoscute nu a fost identificat drept cauza a infectarii (de aici si denumirea de „hepatita misterioasa”). Testele de laborator efectuate au exclus prezenta virusurilor hepatice A, B, C, D, E, precum si a altor cauze cunoscute ale hepatitelor acute. In continuare se desfasoara investigatii epidemiologice si analize de laborator detaliate pentru a stabili ce anume a determinat aparitia hepatitei acute la copii.

Se crede ca la copiii mici, infectiile usoare cu adenovirus se pot transforma in infectii severe pe fondul existentei unuia dintre urmatorii cofactori:

  • sensibilitatea crescuta din cauza lipsei de expunere la adenovirusuri – de exemplu, data de masurile sanitare pentru limitarea raspandirii virusului SARS-CoV-2 au avut drept efect un nivel mai scazut al circulatiei altor virusuri in general, inclusiv adenovirusuri;
  • infectie anterioara cu SARS-CoV-2, inclusiv Omicron;
  • coinfectia cu SARS-CoV-2 sau cu alta infectie;
  • expunerea la anumite toxine, medicamente sau factori de mediu.

In momentul de fata, sunt in desfasurare investigatii medicale cu scopul de a determina cu exactitate ce anume provoaca hepatita acuta de origine necunoscuta la copii.

Diagnostic si tratament hepatita la copii

Diagnosticarea hepatitelor virale se realizeaza prin teste de laborator (analiza de sange) si se urmareste prezenta anticorpilor specifici. In functie de tipul de hepatita si stadiul ei se pot inregistra modificari ale valorilor in cazul enzimelor hepatice TGO si TGP, bilirubina totala etc. De asemenea, pot fi necesare o serie de proceduri imagistice.

Pentru a preveni infectia, este importanta vaccinarea impotriva hepatitei B si a hepatitei A. Nu exista vaccinuri impotriva celorlalte tipuri. In rest, tratamentul se concentreaza pe prevenirea leziunilor suplimentare ale ficatului, inversarea daunelor existente daca este posibil si ameliorarea simptomelor. Tratamentul pentru hepatita variaza in functie de cauza de baza a bolii. Scopul tratamentului este de a opri afectarea ficatului si de a atenua simptomele. Cele mai multe cazuri de hepatita acuta se vor reduce in timp. In hepatita autoimuna, anumite medicamente pot fi utilizate pentru a ajuta la mentinerea sub control a sistemului imunitar hiperactiv si pentru a preveni alte atacuri asupra ficatului.

Tratamentul specific pentru hepatita va fi determinat de diagnosticul copilului – in functie de varsta, starea generala de sanatate, istoricul medical, severitatea bolii, toleranta copilului la anumite medicamente si proceduri.

Tratamentul poate include unul sau mai multe dintre urmatoarele:

  • medicamente antivirale daca este o cauza virala;
  • medicamente specifice daca diagnosticul este o boala autoimuna;
  • ingrijire de sustinere (alimentatie sanatoasa si odihna);
  • medicamente pentru anumite simptome;
  • prevenirea raspandirii bolii – in caz de cauza virala.

In cazuri rare si severe poate fi necesar transplantul de ficat.

Igiena adecvata este cheia pentru prevenirea raspandirii multor boli, inclusiv hepatita. Exista vaccinuri pentru a proteja copiii de doua dintre tipurile comune de hepatita: hepatita A si hepatita B. Vaccinarea ajuta organismul unei persoane sa produca anticorpi care ofera protectie impotriva infectiei cu virusuri hepatice.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/ncird/investigation/hepatitis-unknown-cause/overview-what-to-know.html
(2) https://www.babycenter.com/health/conditions/hepatitis_10882
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/hepatitis
(4) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/abdominal/Pages/Hepatitis.aspx
(5) https://kidshealth.org/en/kids/hepatitis.html

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago