Articole

Frica de dentist la copii

Frica de dentist la copii este foarte comuna si deseori poate duce la amanarea consultatiilor sau tratamentelor dentare. In plus, ideea in sine de a merge la dentist, precum si experienta din cabinetul stomatologic pot fi foarte stresante pentru copii. Care sunt cauzele fricii de dentist la copii, cum o putem preveni si gestiona, atunci cand cei mici se confrunta deja cu ea.

Cuprins:

1. Frica de dentist la copii – informatii generale
2. De ce apare frica de dentist?
3. Cum prevenim frica de dentist la copii?
4. Cum gestionam frica de dentist la copii?

Frica de dentist la copii – informatii generale

Sanatatea dentara implica, printre alte obiceiuri sanatoase, si vizite regulate la medicul stomatolog. Chiar si in situatia fericita in care nu avem dureri dentare, carii sau alte probleme la acest nivel, este important sa mergem o data la 6 luni la un control stomatologic pentru a preveni si a trata din timp aceste probleme.

Frica de dentist sau anxietatea dentara este un fenomen foarte des intalnit la copii. Apare indiferent de varsta, gen, situatie socio-economica.

Frica de dentist la copii se manifesta prin:

  • reactii de evitare (refuzul de a merge la dentist, proteste, plans);
  • grija, anxietate, neliniste in situatia anticiparii unei viitoare vizite la dentist, cu dificultatea de a dormi in noaptea precedenta consultatiei;
  • in situatia in care copiii ajung in cabinetul dentistului, reactiile imediate pot fi tremur, plans, tipete, panica, nesiguranta; cei mici pot refuza sa intre in cabinet, sa se aseze pe scaun sau sa deschida gura.

In cazurile de panica, copiii pot simti o accelerare a batailor inimii, uscarea gurii, ameteala, senzatie de voma, dificultati de respiratie (senzatie de sufocare).

De ce apare frica de dentist?

Frica de dentist este foarte comuna in randul oamenilor in general. Pe de o parte este explicata de frica de durere. Cu atat mai mult daca am avut experiente dureroase sau chiar traumatice la dentist ori daca am auzit povestiri despre ce li s-a intamplat altora. Pe de alta parte, frica de dentist tine si de particularitatea instrumentarului stomatologic. Majoritatea dintre instrumentele folosite pot produce anxietate: freza cu zgomotul ei specific, seringa pentru anestezie, luminile puternice care ii lumineaza fata, alte instrumente care produc vibratii si zgomote mai mult sau mai putin infricosatoare. Toate aceste aspecte sunt valabile deopotriva pentru adulti si copii.

Frica de dentist poate fi un comportament invatat de la parinti, daca si acestia la randul lor se tem sa mearga la stomatolog. De asemenea, povestirile, comentariile pe care le aud copiii (de la parinti, de la cunostinte sau alti copii) privind experientele dureroase sau neplacute la dentist ii pot influenta foarte mult.

Frica de dentist poate aparea sau se poate agrava si in urma unei consultatii cu un medic care nu este atent cu nevoile si temerile unui copil.

Alte cauze

Alte posibile cauze ale dezvoltarii fricii de dentist pot include:

  • lipsa increderii in medicul dentist;
  • frica pierderii controlului;
  • frica de necunoscut;
  • experiente negative prin care au trecut, cum ar fi pierderea unui dinte sau o ranire la nivelul danturii;
  • experiente anterioare negative in cabinetul medicului dentist.

Studiile arata si o asociere intre frica de dentist si procedurile dentare pe care le-au avut copiii (injectii pentru anestezia locala, extractii dentare). De asemenea, timpul petrecut de copii in sala de asteptare contribuie la cresterea anxietatii. Daca in timpul de asteptare aud si alti copii plangand sau gemand, carora li se fac tratamente dentare, frica se accentueaza de obicei.

Cum prevenim frica de dentist la copii?

Medicii dentisti recomanda ca primele vizite ale copiilor la stomatolog sa fie cat mai devreme – cand apar primii dinti sau in jurul varstei de 1 an sau. Cu cat copiii merg mai devreme si se familiarizeaza cu idee de medic dentist, cabinet dentar, verificarea dintilor, cu atat vor fi mai deschisi si mai relaxati la urmatoarele vizite.

Din fericire, sistemul de ingrijire dentara s-a imbunatatit foarte mult in ultimii ani. Au aparut noi tehnologii si tratamente in care durerea e semnificativ redusa in timpul procedurilor si tratamentelor dentare. Exista si o grija mai mare a medicilor dentisti pentru pacienti, precum si dorinta de a face dintr-o vizita la dentist o experienta cat mai placuta.

Studiile arata o anxietate ridicata a copiilor inainte de prima vizita la dentist, apoi aceasta scade cu urmatoarele consultatii. Vizitele regulate la dentist, pentru un control de rutina, ii familiarizeaza pe copii cu medicul dentist si cabinetul dentar. Acestea ajuta si la prevenirea unor probleme mai grave care ar necesita tratamente mai lungi si mai dureroase, eventualele probleme putand fi depistate si tratate din timp.

Pregatirea pentru prima vizita la dentist

Parintii joaca un rol important in a face vizitele la dentist cat mai pozitive. Cu cat parintii sunt mai linistiti si privesc cu deschidere si calm aceste consultatii, cu atat si copiii vor fi si ei curiosi si deschisi. Chiar daca parintii se tem ei insisi de mersul la dentist, e important sa nu le povesteasca din experientele lor neplacuta.

  • Povestiti-le in mare despre cum va fi consultul, cu explicatii simple si fara sa intrati in foarte multe detalii tehnice. Aceste informatii le ofera sentimentul de control si predictibilitate, care ii ajuta sa gestioneze mai usor aceasta situatie noua pentru ei.
  • Folositi cuvinte pozitive precum “zambet”, “dinti puternici si sanatosi”, in locul unor cuvinte care sa ii alarmeze sau sa ii sperie. Intariti faptul ca medicul dentist e acolo sa ii ajute sa aiba dintii sanatosi. Evitati sa ii asigurati ca nu o sa ii doara – daca intr-adevar ii va durea, e posibil sa nu va mai creada data viitoare.
  • Cititi-le carti in care personajele merg la dentist. Explicati-le, cu aceste ocazii, de ce e important sa mergeti la dentist. Cum se desfasoara si ce se intampla (intr-un limbaj cat mai accesibil pentru varsta copiilor). Cateva exemple de carti pentru copii care abordeaza igiena orala si mersul la dentist: “Conni merge la dentist”, “Dintica in Regatul Zanei Merciluta”, “Au, dintii mei!“, “Max merge la dentist”.
  • Jucati-va cu ei de-a dentistul, vorbind despre importanta mentinerii dintilor sanatosi.
  • Evitati sa le promiteti recompense pentru faptul ca merg la dentist.
  • Stabiliti programarea la dentist dupa somnul copilului, fie dimineata, fie dupa somnul de pranz. Astfel evitati ca oboseala sa fie un factor suplimentar de stres si suparare pentru copil.
  • Asigurati-i pe cei mici ca veti fi langa ei in cabinetul dentar.

Cum gestionam frica de dentist la copii?

Din pacate, experientele negative traite pe scaunul dentistului in copilarie sunt de cele mai multe ori cauza aparitiei fobiei de dentist. Aceasta este recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind o afectiune reala, care afecteaza intre 15 si 20 % din populatie la nivel global.

Frica de dentist poate avea implicatii negative pentru sanatatea celor mici. Evitarea si amanarea vizitelor si tratamentelor dentare pot duce la agravarea problemelor, deteriorarea sanatatii orale si la posibila aparitie a unor complicatii. Un alt aspect negativ poate fi automedicatia, respectiv apelarea la calmante sau antibiotice, administrate de catre parinti copiilor, ca alternativa la consultatia si tratamentul stomatologic.

Daca nu este gestionata in copilarie, frica de dentist se poate continua (si agrava) pana la varsta adulta, cu implicatii negative pentru sanatatea dentara si generala.

Gestionarea fricii de dentist

Toate masurile descrise la preventie pot fi aplicate si pentru gestionarea fricii. Cu atat mai mult, la copiii care au o frica pronuntata de dentist, este important sa apelati la un medic dentist cald si intelegator, cu experienta in comunicarea si lucrul cu copiii. Aceste aspecte ii vor ajuta pe copii sa capete incredere in medic. Si sa fie dispusi sa incerce – sa se aseze pe scaun, sa asculte explicatiile medicului privind procedurile si instrumentele dentare si in final sa accepte treptat tratamentul. In plus, medicii stomatologi pentru copii stiu cum sa ii abordeze pe cei mici astfel incat sa le castige increderea, sa le dea sentimentul de control, sa le explice pe intelesul lor in ce constau procedurile, ii incurajeaza sa ceara pauze si sa spuna atunci cand ii doare sau vor sa se opreasca.

Foate utile, mai ales in cazul copiilor mai anxiosi, sunt tehnicile de relaxare. Un exercitiu simplu este respiratia profunda. Acesta presupune inspiratii profunde si expiratii lente, realizate intr-o maniera ritmica. Acest exercitiu ajuta la reducerea reactiilor fizice ale corpului la frica.

Referinte:

(1) Dental Fear and Anxiety in Children and Adolescents – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636260/
(2) Dental Anxiety in Children: A Review of the Contributing Factors – https://www.researchgate.net/publication/324480692_Dental_Anxiety_in_Children_A_Review_of_the_Contributing_Factors
(3) Dental anxiety and phobia – https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/dental-anxiety-and-phobia

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

View Comments

  • Interesant articol. Recomand clinica stomatologica SyroDent din Bucuresti si pe medicul stomatolog Adel Abboud, atat pentru sanatatea orala a copiilor, cat si pentru ingriirea danturii parintilor.
    https://syrodent.ro/

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago