Articole

Febra in sarcina si frisoane – ce inseamna si cum se trateaza

Febra in sarcina si frisoane – ce probleme poate ascunde cresterea temperaturii in sarcina si care sunt riscurile pentru mama si fat?

CUPRINS:

1. De ce apar febra si frisoanele in sarcina?
2. Ghidul temperaturii gravidei 
3. Tratamentul febrei in sarcina

De ce apar febra si frisoanele in sarcina?

Febra, prin definitie, este modul in care organismul arata ca sistemul imunitar lucreaza pentru a apara organismul impotriva unei infectii. Acelasi lucru este valabil si pentru o febra in timpul sarcinii, deoarece sistemul imunitar lucreaza mai greu pentru a mentine siguranta mamei si a fatului.

O febra usoara, de scurta durata, nu reprezinta o amenintare majora pentru copil. In schimb, febra extinsa sau severa poate fi o indicatie a unei probleme mai grave pentru sarcina. In special la inceputul primului trimestru de sarcina, mai exact febra in sarcina incipienta, poate fi periculoasa pentru dezvoltarea normala si sanatatea fatului, crescand riscul de malformatii congenitale.

In trimestrul al treilea, fatul este dezvoltat si doar castiga in greutate, astfel ca febra in sarcina la 36 de saptamani de exemplu poate prezenta un risc mai mic pentru copil.

Temperatura medie a corpului masurata oral este de 36-37 grade Celsius, iar cand temperatura creste la mai mult de 38,3 ° C, este considerata febra. Este asociata de anumite semne si simptome specifice, ca tremur, transpiratii, cefalee, deshidratare, dureri musculare si oboseala.

Cauze frecvente

Puteti avea febra in timpul sarcinii din aceleasi motive pentru care aveti febra atunci cand nu sunteti gravida. In principal poate fi vorba de infectii virale comune, cum ar fi gripa sau raceala in sarcina . Febra usoara poate fi rezultatul unei infectii virale benigne, ca o raceala, in timp ce febra mare poate fi un simptom al gripei. Uneori, febra poate fi cauzata de o infectie bacteriana (cum ar fi o infectie a tractului urinar, o infectie renala sau streptococ), ce necesita antibiotice.

  • Infectia urinara in sarcina – hormonii din corp pot slabi apararea imuna a tractului urinar, ducand la febra, frisoane si durere pelvina. Aceasta este o problema frecventa in timpul sarcinii. Ar trebui tratata pentru a preveni raspandirea infectiei la vezica urinara sau rinichi, ceea ce poate provoca mai multe probleme.
  • Raceala in sarcina – Racelile sunt comune in sarcina, dar si usor de tratat, in ciuda faptului ca genereaza o perioada scurta de febra pentru femeile insarcinate.
  • Gripa – In cele mai multe cazuri, gripa se resimte ca o raceala mai severa, dar ar putea fi necesar sa luati medicamente pentru a accelera procesul de vindecare. Femeile gravide au un risc mai mare de a avea gripa, deoarece sistemul lor imunitar este suprimat. Gripa se declanseaza rapid si simptomele sunt mai severe.
  • Probleme gastrointestinale – Infectiile la nivelul tractului gastrointestinal pot duce la varsaturi si diaree in sarcina, precum si la febra si deshidratare, din cauza pierderii de lichide din organism. Aceste infectii pot afecta grav consumul de nutrienti al bebelusului si pot provoca nastere prematura daca sunt lasate netratate. Intoxicatia alimentara este cauzata, de obicei, de virusuri si, mai rar, de bacterii (sau toxinele lor). In acest caz, pot aparea si dureri abdominale, greata si varsaturi. Diareea si varsaturile sunt deosebit de problematice in timpul unei sarcini, deoarece pot provoca deshidratare, contractii si travaliu prematur. Alte reactii adverse potentiale includ hipotensiunea arteriala, ameteli, slabiciune, lesin si, in cazuri grave, dezechilibru electrolitic.

Cauze mai putin intalnite

In cazuri rare, febra, frisoanele si durerile sunt legate de afectiuni medicale care vizeaza numai femeile insarcinate.

Corioamniotita

In plus fata de febra si frisoane, aceasta infectie bacteriana a membranelor care inconjoara fatul (corionul si amnionul) si lichidul amniotic poate provoca transpiratii, ritm cardiac rapid si scurgeri vaginale anormale. Se trateaza cu antibiotice si de multe ori e necesara declansarea nasterii. Daca boala corioamnionita este severa sau este lasata netratata, mama poate suferi de infectii ale regiunii pelvine si ale abdomenului si cheaguri de sange, iar copilul ar putea avea complicatii, inclusiv sepsis, meningita si probleme respiratorii. Factorii de risc pentru corioamnionita includ amniocenteza anterioara (de obicei in ultimele doua saptamani) si ruptura prematura sau prelungita a membranelor.

Avortul septic

Avortul septic este atunci cand uterul devine infectat din cauza unui avort spontan sau avort medical. Apare in primul trimestru si se manifesta prin febra si frisoane in sarcina, dureri abdominale severe, sangerari anormale vaginale si scurgeri vaginale anormale. Daca e lasata netratata, problema poate duce la soc septic ce poate fi letal.

Listerioza

Listerioza este o infectie care rezulta din consumul de alimente contaminate sau consumul de apa contaminata. Femeile gravide, nou-nascutii, varstnicii si adultii cu afectarea sistemului imunitar sunt mai expusi riscului. Simptomele precoce pot include febra, dureri musculare, greata si diaree. Acestea pot aparea la cateva zile sau chiar dupa doua luni de la consumul de alimente contaminate.

Infectia cu parvovirus B19

Numita si boala a cincea, este o boala comuna a copilariei, asa ca multi adulti sunt deja imuni la aceasta. Cel mai frecvent simptom la adulti este durerea articulatiilor care poate dura cateva zile sau saptamani. Simptomele ca eruptii cutanate, usoara febra si dureri in gat sunt mai frecvente la copii. Virusul poate cauza febra la gravide si creste riscul ca fatul sa aiba anemie.

Ghidul temperaturii gravidei

O crestere a temperaturii corpului in sarcina este normala. Aceasta apare in primul trimestru, chiar de la primele semne de sarcina si se poate mentine usor crescuta pe toata durata sarcinii. De aceea, femeile gravide au un necesar mai mare de apa si sunt expuse unui risc mai mare de hipertermie si deshidratare. Aceste cresteri ale temperaturii sunt date de progesteron si de cresterea metabolismului.

Febra poate fi un semn al sarcinii?

Febra ar putea fi un semn de sarcina, dar doar in asociere cu alte semne care pot indica graviditatea. Acestea includ greturi matinale, modificari de apetit, schimbari de dispozitie, oboseala, dureri de cap, constipatie, diaree, crampe etc.

Temperatura bazala a corpului

Temperatura bazala a corpului este temperatura cea mai scazuta a corpului in repaus. De obicei, aceasta se masoara dupa mai multe ore de somn. De indata ce va ridicati din pat, temperatura creste usor. Temperatura corpului se modifica usor ca raspuns la modificarile hormonale legate de ovulatie. Inainte de ovulatie, temperatura corpului este de obicei intre 36,2 ° C si 36,5 ° C. In ziua de dupa ovulatie, temperatura va creste cu cel putin 0,5 ° C (de exemplu 36,7 ° C pana la 37,1 ° C). Se va mentine la aceasta temperatura pana la menstruatie.

Tratamentul febrei in sarcina

In general, se poate administra la recomandarile medicului acetaminofen (paracetamol in sarcina) cand aveti febra in timpul sarcinii. In plus, trebuie mentinuta hidratarea optima si gravida trebuie sa se odihneasca. Plasarea unui prosop umed pe frunte poate da o stare de bine. Tabletele de paracetamol sunt cea mai frecventa forma de medicamente prescrise pentru febra si pot fi cumparate de la aproape orice farmacie. Medicamentele pentru febra in timpul sarcinii pot duce la efecte secundare atat pentru mama, cat si pentru copil. Este intotdeauna mai bine sa consultati medicul inainte de a lua orice forma de medicamente in sarcina.

NU trebuie sa luati aspirina, ibuprofen si algocalmin in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru, si niciun medicament pe baza de plante fara indicatiile medicului. Evitati medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul. De asemenea, evitati medicamentele homeopate, cum ar fi Echinacea. Este recomandabil intotdeauna sa urmati cu acuratete informatiile de dozare ale medicamentului pentru febra in timpul sarcinii. Nu luati antibiotice aleatoriu, deoarece acestea pot afecta cresterea fatului.

Adresati-va medicului daca febra nu se reduce cu acetaminofen sau daca observati o crestere a contractiilor, durere abdominala sau sensibilitate, pierderea de lichid sau scaderea miscarii fetale.

Febra in sarcina afecteaza bebelusul?

In cele mai multe cazuri, o febra fara alte semne sau simptome este inofensiva pentru bebelus. Cu toate acestea, situatia se poate schimba daca febra este extrem de ridicata. O febra ridicata ar putea duce la afectarea cresterii sau la cresterea riscului de defecte de dezvoltare, pierderea sarcinii, slabirea sistemului imunitar al copilului, leziuni ale creierului, sensibilitate la infectii etc.

Sfaturi

Iata cateva remedii naturale care va ajuta la atenuarea febrei:

  • Mentineti hidratarea organismului. Consumati multe lichide si bauturi electrolitice la indicatiile medicului.
  • Anumite ceaiuri pot stimula imunitatea si pot reduce congestia, daca este cazul.
  • Odihniti-va corespunzator pentru a facilita recuperarea organismului.
  • Puteti folosi comprese cu otet in sarcina – acestea sunt sigure in sarcina si pot fi eficiente.

Ce pot face pentru a preveni febra in timpul sarcinii?

Evitati sa contractati o raceala sau gripa spalandu-va de multe ori pe maini, evitand contactul cu persoane bolnave si efectuand vaccinul impotriva gripei. Gripa nu numai ca poate cauza febra, dar poate duce la alte complicatii – cu atat mai mult fiind indicat vaccinul antigripal la inceputul sezonului de gripa (ideal in luna octombrie) daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.

Referinte:

(1) Can a Fever During Pregnancy Harm My Baby?, link: https://www.healthline.com/health/pregnancy/could-fever-harm-my-baby#1
(2) Fever during pregnancy, link: https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/fever-during-pregnancy/
(3) Fever in pregnancy, link: http://www.antimicrobe.org/e42.asp
(4) What to Do for a Fever During Pregnancy, link: https://www.thebump.com/a/fever-during-pregnancy

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago