Educatia financiara poate incepe de la varste mici, iar a le vorbi copiilor despre bani poate fi primul pas catre a le dezvolta abilitatile financiare viitoare. De cand incepem sa le vorbim copiilor despre bani si cum ii implicam in activitatile cu implicatii financiare – pe larg in acest articol.
1. Educatia financiara la copii – informatii generale
2. De ce sa le vorbim copiilor despre bani – importanta educatiei financiare
3. Cand si cum sa aducem banii in discutie cu cei mici?
4. Obiceiuri sanatoase legate de bani pe care sa le insuflam copiilor
Educatia financiara ne poate ajuta foarte mult sa invatam cum sa gestionam banii si cum sa avem o atitudine sanatoasa fata de ei. Din pacate, in scoala nu se invata aceste lucruri, iar banii sunt, in general, un subiect tabu.
Educatia financiara se refera la a le transmite copiilor informatii si abilitati pe care sa le utilizeze in felul in care vor gestiona banii (atat acum, cu banii lor de buzunar, cat si pe viitor, cu banii castigati de ei).
Parintii si persoanele implicate in primii ani ai educatiei lor (educatori, invatatori, profesori) au un rol important in modul in care copiii se vor raporta la bani in viata lor de alti. Indiferent de varsta, le putem vorbi copiilor despre bani, folosind un limbaj adecvat nivelului lor de intelegere; cat mai concret la inceput si gradual mai abstract, pe masura ce incep sa se familiarizeze cu operatiile matematice.
A-i familiariza pe copii cu ideea banilor poate fi o ocazie buna de a ne evalua propria atitudine fata de bani. Si de ce nu, sa imbunatatim lucrurile de care nu suntem multumiti. Cateva exemple de intrebari pe care sa ni le punem in aces sens:
Copiii incep sa se familiarizeze destul de devreme cu ideea de “bani”, pentru ca inevitabil le vorbim despre faptul ca muncim ca sa castigam bani si ca lucrurile (mancarea, hainele, jucariile) si experientele (vacantele) costa bani.
Daca ne gandim la propriile noastre abordari legate de bani si la felul cum gestionam finantele, vom observa influente din partea familiei si a persoanelor importante din viata noastra. In mod similar, copiii nostri vor fi influentati in atitudinile lor despre bani de obiceiurile din familie si de modul in care parintii gestioneaza acest subiect.
Educatia financiara de la varste mici contribuie la dezvoltarea unei relatii sanatoase cu banii. In plus, abilitatile lor financiare se dezvolta cu cat vorbim cu copiii despre bani, cu cat le dam ocazia sa gestioneze banii (dandu-le bani de buzunar sau platindu-i pentru diferite “munci” pe care le fac) sau dandu-le responsabilitatea de a cheltui si economisi.
Necesitatea de a le vorbi copiilor despre bani poate fi o ocazie buna si pentru parinti de a afla mai multe despre educatia financiara. Exista numeroase articole, carti, webinarii pe teme financiare, cu ajutorul carora putem invata cateva informatii de baza din domeniul financiar:
Subiectul banilor apare deseori in familie, iar cand copiii sunt prin preajma, pun intrebari si se arata curiosi de aceasta tematica, pot fi ocazii potrivite pentru a le vorbi despre bani.
Includeti-i pe copii in unele decizii financiare simple. De exemplu, daca mergeti cu ei la cumparaturi, spuneti-le ca bugetul pentru desert sau pentru o jucarie este de atat, iar ei sa decida ce anume vor sa cumparati, astfel incat sa va incadrati in suma respectiva.
Vorbiti cu ei despre ideea de cost al unui produs. Faptul ca e nevoie de materie prima, de oameni, de utilaje care sa lucreze pentru a se ajunge la produsul final. De asemena, puteti vorbi despre diferentele de pret ale unor produse similare – ce le determina: calitatea materialelor, renumele brandului, conditii mai bune de munca ale oamenilor implicati in realizarea lui etc.
Este varsta la care cei mai multi copii incep sa puna o serie de intrebari, despre tot ceea ce observa in jurul lor. Este o perioada potrivita pentru a-i familiariza cu notiuni precum “banii”, “a cumpara”, “a strage bani”. Insa notiunile abstracte trebuie insotite, la aceasta varsta, de lucruri concrete.
Copiii inteleg mult mai bine numerele si isi pot mentine atentia concentrata pentru perioade mai lungi. In aceasta etapa de dezvoltare, copiii inteleg mult mai multe aspecte legate de bani (de exemplu, ca diferite monede sau bancnote au valori diferite; ca pot strange bani intr-o pusculita, pentru a cumpara ceva ce isi doresc).
Copiii incep sa inteleaga diferenta dintre nevoile si dorintele lor, astfel ca este o varsta potrivita pentru a-i incuraja sa economiseasca pentru ceea ce isi doresc sa cumpere (o jucarie, un joc, o experienta).
La cumparaturi, vorbiti despre preturile produselor si incurajati-i sa le compare. Vorbiti despre modalitati prin care puteti economisi intreaga familie, astfel incat sa puneti bani deoparte pentru ceva ce va doriti ca familie (o excursie, anumite obiecte).
Copiii isi doresc tot mai multa independenta, care se reflecta implicit si asupra aspectelor financiare. In plus, ei resimt tot mai puternic presiunea grupului de a avea si de a-si cumpara ce au si prietenii lor. Le puteti propune sa faca diferite activitati pe langa casa sau ca sa ajute pe cineva din familie sau dintre prieteni, in schimbul carora sa fie platiti. De asemenea, incurajati-i sa gaseasca si ei astfel de oportunitati prin care sa castige proprii lor bani.
Parintii pot aborda subiectul banilor si prin intermediul cartilor. Cateva idei de carti care abordeaza educatia financiara la copii:
(1) Talking to Kids About Money – https://childmind.org/article/talking-kids-money/
(2) How to teach kids about money – https://www.moneyhelper.org.uk/en/family-and-care/talk-money/how-to-talk-to-your-children-about-money
(3) Talking to Your Kids about Money – https://www.360financialliteracy.org/Topics/Spending-Saving/The-Basics/Talking-to-Your-Kids-about-Money
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Foarte interesant articolul.