Citeste mai multe despre dermatita seboreica la copii – care pot fi cauzele, semnele si simptomele asociate, ce implica metodele de diagnostic si tratament.
CUPRINS:
1. Ce este dermatita seboreica?
2. Semne si simptome
3. Ce cauzeaza dermatita seboreica?
4. Metode de diagnostic si tratament
Dermatita seboreica este o afectiune dermatologica ce provoaca descuamarea pielii si de obicei afecteaza scalpul. Insa, poate afecta si alte parti ale corpului, ca fata, pieptul etc. Dermatita seboreica este marcata de supraproductia de celule ale pielii (ceea ce duce la descuamare) si uneori de inflamatie (care duce la roseata si mancarime). Variaza ca severitate – poate fi usoara, moderata si severa.
Bebelusii se confrunta adesea cu aceasta afectiune in primele saptamani de viata – de obicei in primele 3 luni – cruste de lapte la bebelusi. De obicei, nu provoaca disconfort. Se manifesta prin pete solzoase inconjurate de o eruptie usor rosiatica pe scalp.
La nou-nascuti si sugari, dermatita seboreica tinde sa afecteze scalpul. Se manifesta prin scuame si cruste galbene dense si groase. Cand aceste scuame se desprind, zona de piele de dedesubt poate ramane usor rosie si cu aspect iritat. Poate sa apara si la nivelul sprancenelor, pe frunte, tample, spatele urechilor, zona de scutec. Este important sa nu fortati in niciun fel desprinderea acestor scuame, pentru ca altfel veti creste riscul de infectare. In general, apar in zonele corpului care au cea mai mare densitate de glande producatoare de sebum, si anume scalp, fata (mai ales in jurul nasului, barbiei si gurii), frunte, spatele urechilor sau ceafa, axila, zona interioara a cotului, spatele genunchilor, zona fesiera, coapsele superioare, abdomenul inferior.
Nu se cunoaste cauza exacta a dermatitei seboreice. Dermatita seboreica apare uneori atunci cand o anumita zona a pielii care are glande producatoare de sebum devine inflamata. Cauza poate fi diferita la bebelusi si la adulti. Poate exista si o componenta ereditara. O cauza poate fi legata de hormoni – hormonii materni care persista in organismul bebelusului in primele saptamani si luni dupa mastere. Acestia pot duce la o activitate prea crescuta a glandelor producatoare de sebum. De obicei, apare la bebelusi si dispare inainte de pubertate. In alte cazuri poate fi legata de o ciuperca, si anume Malassezia. Retineti ca dermatita seboreica nu este contagioasa si nu are nicio legatura cu igiena.
Factorii de risc includ:
Dermatita seboreica de obicei nu produce disconfort copilului si nu este o problema grava sau care poate duce la complicatii. Insa, este important sa nu fortati desprinderea scuamelor si sa mergeti la medic daca dermatita persista dupa varsta de 3 luni. De asemenea, solicitati sfatul medicului daca dermatita provoaca mancarimi, daca se extinde si in alte zone, daca observati ca zona de sub scuame este rosie si inflamata.
Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor, analiza istoricului medical si o examinare fizica. De obicei, nu sunt necesare analize de sange si alte analize de laborator. Trebuie facut diagnosticul diferential cu alte afectiuni, precum psoriazis, dermatita de contact, dermatita atopica, micoza scalpului, rozacee etc.
Ce implica tratamentul? In general nu este necesar un tratament medicamentos specific pentru dermatita seboreica la nivelul sclapului la bebelusi, problema cunoscuta si sub denumirea de cruste de lapte. Aceste cojite se elimina usor de la sine in timpul spalarii parului. Insa, uneori medicul poate recomanda si o serie de medicamente. Produsele pentru bebelusi nu sunt la fel de puternice ca cele folosite pentru adulti. Incepeti cu un sampon usor, fara ingrediente medicamentoase. Utilizati ulei mineral, ulei de masline sau vaselina pentru a slabi scuamele. Periati scalpul bebelusului cu o perie moale, speciala pentru bebelusi, pentru a slabi scuamele.
Dermatita seboreica la sugari se reduce de obicei de la sine in cateva saptamani sau luni. Pana la varsta de 12 luni de obicei bebelusul nu se mai confrunta cu aceasta problema. In aceasta perioada spalati usor parul si scalpul bebelusului o data pe zi cu sampon pentru bebelusi, fara lacrimi. Indepartati usor scuamele cu o perie moale, fara a insista si fara a pune presiune. Daca scuamele nu se desprind usor, aplicati o cantitate mica de ulei pentru bebelusi pe scalp, pentru a le inmuia. Apoi, utilizati o perie moale pentru a indeparta scuamele si samponati scalpul bebelusului ca de obicei.
Pentru dermatita seboreica din alte parti ale corpului, medicul va poate recomanda o crema blanda cu steroizi sau un produs antifungic. Nu utilizati creme cu steroizi sau produse antifungice fara prescriptie medicala sau sampoane antiseboreice la bebelusi fara a consulta mai intai medicul.
Dermatita seboreica poate reveni in perioada pubertatii sub forma de matreata. Tratamentul dermatitei seboreice depinde de localizarea acesteia pe corp. Tratamentul depinde si de varsta copilului. Matreata este de obicei tratata cu un sampon care contine acid salicilic, sulfura de seleniu, ketoconazol (Nizoral) sau piritionat de zinc. Aceste sampoane pot fi folosite de doua ori pe saptamana. Sampoanele pe baza de gudron de carbune pot fi folosite de trei ori pe saptamana. In caz de matreata, puteti incepe prin a utiliza unul dintre aceste sampoane pana cand matreata este tinuta sub control, apoi continuati sa il utilizati pentru a preveni reaparitia. Cand utilizati un sampon pentru matreata, masati bine samponul pe parul umed si lasati-l sa actioneze pe scalp cel putin 5 minute inainte de clatire.
Tratamentul depinde in general de varsta copilului si de localizarea simptomelor. Mai multe sampoane fara prescriptie medicala si medicamente pot ameliora descuamarea si uscaciunea. Daca samponul singur nu ajuta, medicul va poate recomanda o lotiune antiseboreica, folosita dupa samponare.
Dermatita seboreica a scalpului la bebelusi este tratata cu medicamente si produse care nu sunt la fel de puternice ca cele utilizate pentru adulti. De obicei, se incepe cu un sampon usor, fara substante medicamentoase, pentru copii. Daca acesta nu functioneaza, medicul poate recomanda un sampon cu substanta activa, precum ketoconazol.
Referinte:
(1) https://www.childrens.com/specialties-services/conditions/seborrheic-dermatitis
(2) ttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6397947/
(3) https://nationaleczema.org/eczema/children/seborrheic-dermatitis/
(4) https://kidshealth.org/en/parents/cradle-cap.html
(5) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2003/1015/p1611.html
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…