Intrebari frecvente

De ce esueaza alaptarea in Romania? | Intrebari frecvente

Afla de ce esueaza alaptarea in Romania direct de la domnul Dr. Adrian Craciun, medic primar neonatolog. Urmareste materialul video de mai jos pentru a afla raspunsurile la intrebarea ta, sau citeste transcrierea interviului in randurile de mai jos.

Ai nevoie de mai multe raspunsuri la intrebari frecvente despre sarcina, nastere, sau cresterea copiilor? Gaseste raspunsurile in sectiunea de Intrebari Frecvente.

De ce esueaza alaptarea in Romania?

–  transcriere video interviu cu Dr. Adrian Craciun –

Desi suntem una dintre tarile cu cel mai mare concediu postnatal, care tari din Uniunea Europeana la varsta de 3 luni dupa nastere doar 11% din femeile care au nascut alapteaza exclusiv. Si-ti pui problema: de ce? Mama nu vrea sa alapteze? Vrea sa alapteze. Statul nu da concediu? Da berechet. Si atunci de ce nu merge?

Nu merge pentru ca femeia care naste in Romania este supusa unor chinuri pe care nu le merita. In spitale, din pacate, datorita lipsei de timp si a copiilor mai gravi nu ai timp sa stai de vorba cu mama suficient. Si mama ajunge acasa cu copilasul dupa 3-4 zile. Procesul de cezariene a cresut foarte mult si la cezariene lactatia se instaleaza mai tarziu, si toata lumea tabara pe ea. Si toata lumea incepce cu “nu ai”: “nu ai voie sa mananci cutare, cutare ca face copilul colici”. Tragi liste, nu mai mananci nimic. “Nu ai voie sa iei niciun medicament ca trece in lapte”. Alta prostie. Nu ai voie somnifere, barbiturice, anxiolitice, Doamne fereste medicatie anticonvulsivanta, unele antibiotice foarte puternice. Daca te doare ceva: capul, operatia, poti sa iei Nurofen, Paracetamol, Algocalmin. Alaptatul nu este puscarie. Si ca sa reuseasca, daca nu este o placere pentru mama, nu trebuie sa devina un chin.

Pentru ca daca ai parte si de un copil care mananca des, mai colicativ, mai agresiv, te supui unor restrictii pe care le respecti degeaba. La un moment dat clachezi, esuezi de oboseala, ca om esti, si trebuie sa te odihnesti, si copilul ajunge pe lapte praf. Acesta este cauza esecului alaptarii in Romania. Pentru ca in Romania in loc sa se ia ca pe ceva fiziologic, au aparut mai nou si consultanti de alaptare. Oameni buni, femeia alapteaza de la Eva incoace. Nu trebuie sa apelezi la un consultant. Trebuie sa stii numai cand sa-i dai sa manance. Cand ii este foame, cand ai eliminat celelalte cauze de plans. Ala este momentul. Si atunci, daca reusesti sa te pupi cu foamea copilului, copilul mananca mult. Mananca mult, mananc rar. Mananca mult si rar, nu face colici, mama se odihneste si toata lumea e vesela si fericita. Mananca putin si des – tu ai razboi in mate, iar mama este terminata. Si la un moment dat nu mai suporti, si de oboseala, stres si, v-am spus, prea multe “nu”-uri, clachezi. Si ajungi la lapte praf.

Dr. Adrian Craciun

Medic primar pediatru in cadrul Sectiei de Neonatologie a Spitalului Cantacuzino din Bucuresti.

View Comments

  • Adevărat! Mulțumim ca s-a gândit și la noi -mamicile, cineva. Ne iubim copiii și frustrarea apare când nu reușim" ca la carte" și toți te judeca.

  • Eu nu as fi reusit sa alaptez fara suportul unui consultant pentru ca nu aveam nici cea mai vaga idee cum se face corect atasarea, cand copilul inghite, cand sanul e prea plin si bebe de ineaca. Deci, din pct meu de vedere, sfaturile unui consultant nu numai ca ajuta dar te si i curajeaza sa alaptezi dandu-ti o asigurare ca ceea ce faci faci bine :)

  • Buna ziua
    Am o întrebare.
    Bebelusa mea are aproape o luna
    Ai dau piept dar când suge ma doare f rau
    Și ca-n nu mănâncă ma doare pieptul și ma anjunghie
    Care e cauza?vreau un sfat va rog!
    marzeamaria959@gmail.com

  • La maternitate, după ce am născut mi s-a spus de către asistente: "ai sânii mici", "nu ai mamelonul format", "nu o sa ai lapte"... (nu am ascultat pt ca am stiut ca voi reuși ce mi-am propus).
    În primele 3 zile de viata ale bebelușului am combinat alăptarea cu laptele praf pentru că nu se satura (continuam sa exersam alăptatul si eu si bebe, am învățat împreună cum se face). Dar de acum am ajuns acasă am renunțat definitiv la laptele formula.
    Alăptez exclusiv de 5 luni. Copilul crește si se dezvolta normal. Are mai mult decât dublul greutății de la naștere, 20 de cm in plus si un dinte 😂
    Si da, suge de 12 ori pe zi, dar e frumos si plăcut pt amândoi. Pt mine e un sentiment unic sa il privesc când ii dau să pape. Atunci suntem noi cei mai conectați.
    Alăptatul e mai mult decât hrana pt copil...
    Nu judec mamele care aleg laptele praf, dar dacă se poate, alăptați copii pt ca aveți doar o ocazie sa faceți asta și timpul trece foarte repede.
    NU E GREU
    NU E DUREROS

  • Eu pur si simplu nu am avug lapte. Am facut si ecografie la san si ecografist a spus ca nu as avea probleme dar pur si simplu nu am avut. Am incercat tot ce se putea omeste incerca, supe,ceaiuri,suplimente, schinduf, pompa,consultanti, nimic...

  • Adevărul acesta este,în România nu avem psihologi după naștere, doar asistente care ne dau copii și pleacă la cafea !
    Eu una am născut natural un băiețel perfect sănătos de 3,510 și îl alăptez exclusiv de 6 luni..norocul meu a fost ca am avut lapte din prima ora după naștere și nu m-am chinuit, greul a venit după când am ajuns acasă,nopți nedormite ,răni la mameloane ,statul de mai mult de o ora la san și tot asa ,și eu am avut n momente în care am zis " nu mai pot:,ii dau lapte praf ,însă am zis ca cel mai sănătos pentru copilul meu e laptele matern !

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago