Mentinerea greutatii in limita normala in sarcina poate fi o provocare pentru viitoarele mame. De greutatea acumulata depinde atat dezvoltarea armonioasa a fatului, cat si evolutia sarcinii. O monitorizare atenta pe tot parcursul starii de graviditate este una dintre prioritatile medicului specialist. Acesta poate indica unele ajustari in dieta si practicarea exercitiilor fizice pentru ca mama si copilul sa mentina starea de sanatate, nastarea sa aiba loc fara probleme, iar femeia sa se poata recupera rapid dupa marele eveniment.
Explicam in cadrul acestui articol cum sa iti mentii greutatea in limita normala in sarcina, iti oferim sfaturi practice in acest sens si iti spunem si care sunt complicatiile ce pot sa apara daca acumulezi prea multe kilograme in plus.
Importanta monitorizarii greutatii in sarcina
Greutatea in sarcina este un subiect sensibil pentru multe viitoare mamici. In timp ce unele cred ca pot manca orice, oricat, indiferent de ora, altele sunt mult mai atente cu cantitatile de hrana ingerate. Majoritatea femeilor acumuleaza intre 10 si 12,5 kilograme in timpul sarcinii, cele mai multe kilograme in plus sunt luate in a doua jumatate a perioadei, dupa saptamana 20.
Ceea ce trebuie sa stii despre greutatea in sarcina este ca nu toate kilogramele sunt reprezentate de starea de graviditate, o parte a acestora pot fi stocate de organismul mamei sub forma de grasime. O greutatea prea mare sau una prea mica determina probleme de sanatate pentru copil si pentru tine. (1)
Monitorizarea greutatii in sarcina este importanta. Cu o alimentatie sanatoasa si miscare fizica atat cat permite conditia fizica, odihna de calitate, hidratare optima si evitarea factorilor stresori, fatul primeste nutrientii de care are nevoie pentru o buna dezvoltare. O crestere sanatoasa inseamna si reducerea riscului de complicatii ce pot sa apara in sarcina precum diabet gestational, preeclampsie, nastere prematura sau nasterea unui copil cu o greutate mica. (2)
Sfaturi practice pentru mentinerea greutatii normale in sarcina
In functie de inaltimea, greutatea si starea generala de sanatate a femeii, medicul stie care sunt valorile normale in ceea ce priveste greutatea ce poate fi acumulata in sarcina. Tinand cont de valoarea indicelui de masa corporala inainte de sarcina, medicul poate stabili nivelul optim pentru tine si te poate ajuta sa te mentii in limita rezonabila pe tot parcursul sarcinii, de aceea controlul lunar in prima perioada este important, urmand ca dupa saptamana 20 de sarcina, in functie de nevoi, sa te vada chiar mai des. Fiecare control presupune cantarirea, masurarea, alaturi de examinarea fizica si ecografie.
Factorii genetici si alimentatia
Ereditatea joaca un rol important si in ceea ce priveste evolutia ta pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Unele persoane au o predispozitie pentru acumularea de kilograme in plus, iar sarcina poate fi un factor care influenteaza semnificativ greutatea. Acesta este un motiv pentru a mentine o dieta echilibrata si sanatoasa pe tot parcursul starii de graviditate si dupa.
In urma controalelor medicul iti poate recomanda modificari alimentare pentru a te ajuta sa oferi copilului toti nutrientii de care are nevoie, fara a exclude proteinele, fibrele, vitaminele si mineralele esentiale, dar si sa iti mentii greutatea in limitele normale.
Activitatea fizica
Exercitiile fizice moderate sunt un factor important in mentinerea unei greutati normale in sarcina. Daca ai unele contraindicatii legate de sarcina si nu poti face miscare intensa, exista solutii, mersul pe jos este la fel de benefic si nu presupune un efort deosebit, iar exercitiile in apa pot avea aceleasi efecte.
Stilul de viata
Lipsa somnului, stresul, emotiile negative, consumul de alcool si fumatul au un impact negativ deosebit de puternic asupra sarcinii si a copilului. Adoptarea unui stil de viata sanatos contribuie la mentinerea greutatii normale si a unei sarcini fara probleme. (1), (2)
Cand greutatea in sarcina este mai mica riscul este de nastere prematura sau de nastere a unui copil cu o greutate mica. In situatiile in care vorbim de o greutatea prea mare copilul se poate confrunta cu probleme de sanatate, complicatii la nastere precum blocarea umarului la nasterea naturala, iar mama poate sa dezvolte obezitate postpartum. (3)
Acest articol despre greutatea in timpul sarcinii este strict informativ si nu poate inlocui un consult de specialitate. Daca esti insarcinata, mergi periodic la control si respecta indicatiile medicului!
Surse de informare:
Sursă Foto: Pexels
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…