Cum lucrezi de acasa cand ai copii? Cu siguranta NU exista formula perfecta! Important este sa gasesti ceea ce vi se potriveste voua. In contextul pandemiei de COVID-19, multi sunt nevoiti sa lucreze de acasa. Acest lucru poate fi util si benefic, dar cand ai si copii, situatia se schimba putin. Daca unii parinti faceau asta si inainte sau au reusit sa se obisnuiasca, in alte cazuri situatia poate fi diferita.
Cand trebuie sa lucrezi de acasa si ai copii, programul zilnic sufera inevitabil unele modificari. Astfel, e esential sa stabilesti o rutina zilnica echilibrata, care sa functioneze atat pentru parinti, cat si pentru copii. Daca cel mic este la gradinita cu program prelungit, are o bona sau merge la scoala pana la pranz si eventual la after-school, situatia poate fi alta. Insa, daca lectiile se desfasoara tot de acasa, cu siguranta ai nevoie de un program adaptat.
Cum lucrezi de acasa cand ai copii? E important sa construiti impreuna un program zilnic echilibrat, adaptat la nevoile voastre si ale celor mici. Iata 8 sfaturi utile:
Cand lucrezi de acasa, analizeaza volumul de lucru la inceputul saptamanii si estimeaza cate ore de lucru vor fi necesare pentru a finaliza sarcinile. Foloseste acest numar pentru a afla cate ore vei avea nevoie in fiecare zi de lucru.
Mentinerea unei rutine zilnice ii va ajuta pe toti sa ramana ocupati si sa gestioneze o parte din anxietatea cauzata de aceasta schimbare. Stabiliti in scris un program si lipiti-l pe frigider sau pe un perete, astfel incat cei mici sa aiba acces la el. Fiecare dintre voi e bine sa aiba un program clar cand lucrezi de acasa. Chiar si copiii mici vor beneficia de o rutina, desi va trebui sa le ghidati activitatile mai mult decat in cazul celor mai mari. Ganditi-va la modul in care o gradina sau o cresa planifica ziua, cu ore de mese stabilite, orele de somn, orele de activitati si orele de joaca.
Daca pe unii nu ii distrage zgomotul, altii au nevoie de liniste pentru a lucru si pentru a se putea concentra. Pentru a te separa mental de restul casei, stabileste in casa o zona de lucru – destinata doar lucrului. Desemnati o anumita zona ca zona de lucru si utilizati-o in mod constant. Stabiliti legatura si asocierea ca, atunci cand un adult sta acolo, lucreaza. Poti folosi casti pentru bloca zgomotul. Poti chiar delimita spatiul de lucru cu banda fixata pe podea sau poti apela la alte trucuri. De asemenea, poti face un semn de stop care sa fie lipit pe laptop sau pe perete in timpul apelurilor video sau telefonice. Ii poti oferi copilului posibilitatea de a face sau de a decora chiar el semnul. Asta il poate face entuziasmat ca poate contribui la aplicarea regulii.
Profita de orele de somn pentru a ramane productiv in timp ce lucrezi de acasa. Fie ca cel mic doarme o ora sau trei, foloseste acest timp pentru a termina sarcinile care necesita concentrare completa. Poti programa in acest interval apeluri sau sa lucrezi la un proiect mai dificil.
Daca ai un partener, discutati si stabiliti „schimburi” cand vine vorba de cine sa stea cu copilul, sa il scoata in parc, sa il supravegheze sau sa il puna la somn. In acest timp, celalalt va putea lucra in liniste. De exemplu, unul dintre parinti ar putea lucra intre orele 6:00 – 13:00, iar celalalt in intervalul 13:00 – 20:00. E important sa comunicati deschis si sa stabiliti de comun acord un plan care sa se plieze pe nevoile voastre. Fiecare dintre parteneri are nevoie de timp pentru a se concentra exclusiv asupra muncii sale.
Cand trebuie sa lucrezi de acasa, ofera-i o varietate de optiuni ca mini-proiecte la care sa lucreze cat timp tu lucrezi. Poate fi vorba de un plan de lectura, diferite activitati de lucru manual, desen sau proiecte de stiinta. Astfel, poate petrece timp alaturi de tine, dar lucrand fiecare separat la activitatea sa.
Desi la prima vedere pare util sa il „pacalesti” pe cel mic strecurand lucrul in timpul jocului, copiii se pot simti frustrati ca nu sunteti cu adevarat prezenti la joc. In plus, cu siguranta nu vei putea fi nici la fel de productiv. Astfel, programeaza zilnic o perioada de timp in care sa te dedici cu totul jocului cu cel mic sau oferindu-i ajutor la teme. E bine ca activitatea sa fie programata la aceeasi ora in fiecare zi. Fa-ti timp pentru copii si pe durata zilei – un moment pentru a povesti, pentru o imbratisare sau putina joaca. Pauzele regulate pe parcursul zilei pot ajuta la minimizarea intreruperilor.
Daca inainte puteai strecura in program diferite activitati, acum, daca lucrezi de acasa, situatia poate sta altfel. Sigur ca pot fi zile in care sa ai timp de astfel de activitati, dar incearca sa stabilesti un program zilnic realist. E important sa cuprinda in special elemente de baza pentru copil: timp de calitate in familie, timp independent si timp semi-independent. De asemenea, trebuie sa includa orar clar de mese si gustari, timp in aer liber, timp de relaxare, timp de joaca etc. E bine sa fii constient ca nu va fi perfect, ca pot exista unele intreruperi de la lucru, situatii neprevazute etc.
Cu siguranta nu este usor sa fii parinte care lucreaza de acasa. Important este sa incerci sa gasesti strategia care functioneaza in cazul vostru si sa adaptezi rutina pentru a se plia pe nevoile intregii familii. Cand lucrezi de acasa, ce functioneaza pentru o familie e posibil ca in cazul vostru sa nu dea roade – de aceea, e bine sa cauti combinatia care functioneaza cel mai bine pentru voi!
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…