Articole

Cum protejam copiii de infectia cu noul coronavirus – COVID-19 la copii

Copiii sunt, la fel ca adultii, expusi riscului de infectie cu noul coronavirus. COVID-19 la copii  ➤ Iata cum ii putem proteja pe cei mici, cum avem grija de sanatatea lor fizica si mentala in aceasta perioada dificila.

CUPRINS:

1. COVID-19 poate afecta si copiii?
2. Simptome COVID-19 la copii
3. Cum se raspandeste coronavirusul la copii?
4. Cum le vorbim copiilor despre coronavirus
5. COVID-19 si protejarea copiilor
6. Sfaturi pentru sanatatea mentala a copiilor in perioada de izolare
7. Ce fac daca cel mic se simte rau?

COVID-19 poate afecta si copiii?

Raspunsul este DA. Orice persoana se poate imbolnavi, de orice varsta, dar exista diferente in ceea ce priveste severitatea si durata simptomelor. Spre deosebire de varstnici, infectia cu noul coronavirus se poate manifesta in general prin simptome relativ usoare la copii, in special la cei cu varsta sub 10 ani, dupa cum arata datele. Exista cateva teorii cu privire la motivul pentru care copiii nu sunt in grupa de risc. O teorie este ca plamanii copiilor sunt mult mai putin inflamati decat plamanii adultilor, iar virusul se dezvolta intr-un plaman inflamat. In al doilea rand, unii cred ca cei mici sunt mult mai susceptibili sa fi fost expusi la diferite variatii ale coronavirusului, ceea ce ii ajuta sa creeze anticorpi pe care ii pot folosi pentru a combate COVID-19. Niciuna dintre aceste teorii nu a fost testata in laborator sau clinic, dar acestea sunt cele mai populare teorii de pana acum.

Unele studii recente sugereaza, pe de alta parte, ca nu toti copiii sunt feriti de complicatii. Un procent mic de copii poate dezvolta boli grave de la COVID-19. Un astfel de studiu, publicat online pe 16 martie in jurnalul Pediatrics, este cel mai mare studiu de pana in prezent axat pe severitatea COVID-19 la copii. Din peste 2.000 de cazuri confirmate si suspectate de COVID-19 la copii s-a observat ca peste 90% au fost usoare sau moderate. Printre aceste cazuri, copiii au prezentat simptome precum febra, tuse, dureri in gat, stranut si uneori pneumonie. Insa, aproximativ 6% dintre copii au prezentat complicatii severe sau critice, cu simptome precum probleme grave de respiratie si nivel scazut de oxigen in tesuturile corpului.

Simptome COVID-19 la copii

Simptomele COVID-19 sunt similare la copii si adulti. Cu toate acestea, copiii cu COVID-19 au prezentat in general simptome usoare. Simptomele raportate la copii includ simptome asemanatoare gripei, cum ar fi febra, secretii nazale si tuse. Stari de voma si diareea au fost, de asemenea, raportate.

Simptomele comune ale infectiei cu coronavirus (COVID-19) includ:

  • simptome ca de raceala sau gripa, inclusiv tuse, stranut, dureri in gat, dureri muscalare;
  • febra;
  • respiratie dificila;
  • oboseala.

Simptomele pot varia de la copil la copil. Unii copii ar putea sa nu prezinte simptome deloc, iar alti copii ar putea avea simptome usoare. Perioada de incubatie pentru coronavirus poate fi de 1-14 zile. Acest lucru inseamna ca virusul poate infecta oamenii cu pana la 14 zile inainte de a incepe sa apara simptomele, dar exista si posibilitatea ca virusul sa fie transmis si de persoane asimptomatice. De aceea este atat de importanta distantarea sociala si purtarea mastilor de fata.

Cum se raspandeste coronavirusul la copii?

Noul coronavirus este raspandit prin contactul cu particulele respiratorii. Cand o persoana vorbeste, stranuta, tuseste – raspandeste picaturi in aer, si exista riscul ca acele particule sa contina virusul si sa provoace infectii. Conform CDC, riscul principal de infectare cu noul coronavirus este prin contactul cu persoane infectate. De exemplu, daca picaturile respiratorii care contin virusul sunt inhalate, ajung in sistemul respirator – fiind metoda principala pentru raspandirea virusului.

Cu toate acestea, virusul se poate raspandi si atunci cand picaturile cu virus ajung pe o suprafata. Daca atingeti acea suprafata contaminata si apoi va atingeti gura, ochii, nasul sau alte mucoase, exista riscul de a lua infectia. Cercetarile recente arata ca virusul responsabil de COVID-19 poate supravietui timp de multe ore pe diverse suprafete (4 ore pe cupru, 24 ore pe carton si pana la 2-3 zile pe plastic sau otel inoxidabil).

Deocamdata, pediatrii spun ca trebuie sa consideram ca cei mici sunt la fel de vulnerabili la infectie ca adultii si, poate la fel de important este de precizat faptul ca acestia pot raspandi virusul la fel ca adulti, chiar daca nu au simptome.

Cum le vorbim copiilor despre coronavirus

Stirile despre COVID-19 sunt peste tot, fiind imposibil ca cei mici sa nu vada ca e ceva diferit. Pandemia COVID-19 este o problema serioasa de sanatate pentru toata populatia in acest moment. E bine sa vorbim cu cei mici despre infectie, virus, dar intr-un maniera potrivita, pentru a nu-i afecta mai mult.

Oferiti informatii adaptate varstei si in doze limitate

Nu oferiti prea multe informatii, deoarece acest lucru poate fi coplesitor pentru copil. In schimb, incercati sa raspundeti la intrebarile copilului. Incercati sa gasiti un echilibru intre a raspunde la intrebari suficient de bine fara a alimenta anxietatea. Copiii au imaginatii bogate care ii pot face sa creeze in mintea lor povesti catastrofale inutile daca parintii nu le vorbesc deloc sau insuficient despre un subiect ca acesta. La celalalt capat, prea multe detalii inseamna stres inutil pentru copil. E un moment potrivit ca cei mici sa invete mai multe desprigiena corporala – inclusiv prin diverse joculete.

Discutati si ascultati

Intrebati-l ce crede despre aceasta problema, sa va spuna ce a auzit despre coronavirus si cum se simte. Oferiti-i ocazia de a pune intrebari. Parintii pot sa compare acest virus cu alte virusuri, ca in caz de gripa, si sa le vorbeasca celor mici despre modul in care igiena mainilor este cel mai important lucru pentru a preveni boala. Le puteti explica ce este acest virus, cum ne afecteaza, cum se transmite si cum ne putem proteja (de ce sunt importante mastile de fata si de ce trebuie sa ne spalam pe maini).

Linistiti-l si asigurati-l ca il protejati

Cei mici se pot speria la gandul ca ei sau parintii/cei dragi se vor imbolnavi. Incercati sa ii explicati cat de important si de util este sa ne protejam si ca aveti grija de el. Evitati expunerea copilului la stiri si date inutile despre boala pentru varsta lui. E bine sa ii distrageti atentia cu tot felul de activitati placute in familie. Important e ca cel mici nici sa nu isi reprime sentimentele si trairile. Spuneti-i ca e normal sa resimtim toti stres si griji, dar ca nu trebuie sa lasam aceste stari sa ne acapareze.

Rutina zilnica

Mentineti o rutina zilnica. Scolile s-au inchis, nu mai iesiti in parculet sau in natura, nu mai vizitati prieteni, rude si bunici. Pentru cei mici este greu sa inteleaga de ce nu mai putem face toate aceste lucruri. E important sa mentineti o rutina – asta pentru ca rutina le ofera celor mici un sentiment de stabilitate si siguranta.

Limitati expunerea la stiri despre noul coronavirus!

Desi stirile pot fi de ajutor prin asigurarea de informati, uneori pot folosi o formulare prea dura si infricosatoare pentru copii. Incercati sa limitati expunerea celor mici la stiri – uitati-va la stiri dupa care copiii merg la somn sau cititi stirile in mod independent, astfel incat copiii sa nu auda toate informatiile.

Controlati-va propria anxietate

Parintii ar trebui, de asemenea, sa se conecteze cu ei insisi si sa ia in considerare modul in care fricile lor pot avea impact asupra copiilor. Cand un parinte este nelinistit, copilul va simti acea anxietate si o va prelua, indiferent de cat de bine cred ca isi mascheaza sau isi ascund anxietatea.

COVID-19 la copii – cum protejam copiii

Cel mai bun mod de a preveni infectia este de a evita expunerea la virus. Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • Distantarea sociala este cel mai important lucru in acest moment. Evitati vizitele, plimbarile si iesirile inutile din casa, intalnirile etc.
  • Spalatul pe maini! Invatati copilul sa se spele cat mai des pe maini folosind sapun si apa sau un dezinfectant pe baza de alcool. Prima linie de aparare impotriva coronavirusului este pur si simplu spalarea mainilor.
  • Incurajati copilul sa nu isi atinga fata daca nu s-a spalat pe maini. Cei mici au obiceiurl de a duse degetele la gura sau diferite obiecte.
  • Evitati contactul cu persoane care pot fi bolnave.
  • Curatati si dezinfectati zilnic suprafetele atinse frecvent din casa (manere, clante de usa,  intrerupatoare, toaleta, chiuveta etc.).
  • Invatati copilul sa foloseasca servetel sau batista cand stranuta sau sa duca cotul la gura.
  • Daca alaptati, continuati alaptarea la san – laptele matern ofera cea mai buna imunitate.

Sfaturi pentru nou-nascuti si sugari

  • Spalati-va pe maini cat mai des si evitati sa atingeti copilul fara sa va spalati mai intai pe maini.
  • Evitati sa lasati alte persoane sa interactioneze cu copilul cand sunteti iesiti afara. Mentineti oamenii la cel putin 2 metri distanta de copil.
  • Dezinfectati si curatati toate suprafetele atinse frecvent si jucariile copilului.
  • Daca e urgent si neaparat necesar sa iesiti cu copilul, folositi un carucior cu sistem de acoperire din material textil care ofera o anumita protectie(desi foarte mica) impotriva picaturilor din aer. Insa, cel mai bine este sa evitati in aceste momente sa iesiti din casa cu copilul.

Covid-19 la copii – De ce e importanta distantarea sociala?

Cheia pentru incetinirea raspandirii COVID-19 este de a limita contactul cat mai mult posibil. Scolile sunt inchise,  si asta nu trebuie privita ca o vacanta in care sa mergem prin parcuri sau vizite. Evitati iesirile inutile si care nu sunt o urgenta. Pentru a ajuta copiii sa mentina conexiunile sociale in aceasta perioada, puteti apela la convorbiri telefonice sau online cu prietenii lor, sub supraveghere.

Este contraindicat sa mergeti in vizite sau la locuri de joaca. Copiii cu COVID-19 pot avea doar simptome usoare, dar totusi pot transmite acest virus altor persoane care pot avea un risc mai mare, inclusiv adultilor in varsta si persoanelor care au afectiuni medicale subiacente grave.

Putem merge in vizita la bunici in perioada aceasta?

COVID-19 afecteaza persoanele in varsta mai grav decat tinerii – iar copiii pot transmite cu usurinta germenii. Bunicii au un rol extrem de important in dezvoltarea copiilor. Insa, pentru siguranta, bunicii ar trebuie sa intre cat mai putin  sau deloc in contact cu nepotii in aceasta perioada. Intr-o perioada de criza, este firesc sa doriti sa fiti alaturi de familie si sa ii ajutati, dar in aceasta criza particulara familiile trebuie sa gandeasca diferit – si sa se gandeasca la siguranta si sanatatea bunicilor.  Puteti apela la apeluri telefonice mai dese si alte modalitati de conectare ca cele online.

Copiii si masca de fata

Copiii cu varsta de 2 ani si mai mult trebuie sa poarte o masca de fata atunci cand ies afara. Masca trebuie sa le acopere nasul si gura. Aceasta este o masura suplimentara de sanatate publica pe care oamenii ar trebui sa o aplice pentru a reduce raspandirea COVID-19, pe langa distantarea sociala, curatarea frecventa a mainilor si alte actiuni preventive de zi cu zi.

Sfaturi pentru sanatatea mentala a copiilor in perioada de izolare

  • Incurajati copilul sa ramana activ. Incurajati copilul sa se joace in aer liber daca stati la curte sau faceti miscare in casa.
  • Incurajati si ajutati copilul sa ramana conectat social. Stabiliti convorbirii si discutii cu prietenii si familia prin intermediul telefoanelor sau online.
  • Stabiliti un program flexibil si o rutina pentru programul de scoala. Stabiliti ora de culcare si de trezire in fiecare zi, de luni pana vineri. Structurati ziua pentru a avea timp pentru invatare, timp liber de joaca, orele de mese si gustari sanatoase si activitate fizica. Permiteti in acelasi timp flexibilitate in program – este in regula sa va adaptati in functie de zi.
  • Faceti activitati de tot felul, cum ar fi puzzle-uri, pictura, desen etc. Aflati de aici mai multe despre activitatile recomandate pentru cei mici in perioada de izolare – exemple si recomandari.

Ce fac daca cel mic se simte rau?

Ce se intampla daca copilul face febra, tuseste se confrunta cu durere in gat? In primul rand, pastrati-va calmul.

  • Sunati la medicul de familie sau la pediatru. Medicul cunoaste istoricul medical al copilului si va sti daca exista riscuri. Medicul va intreba despre starea copilului si daca a fost in jurul unei persoane cu coronavirus confirmat sau suspectat. Medicul va va spune ce sa faceti in continuare si daca e nevoie de o vizita la cabinet. Nu mergeti cu copilul la cabinetul medicului fara sa fi discutat inainte cu medicul. Daca cel mic este infectat ar putea transmite infectia si altor persoane. Sunati la 112 daca copilul a intrat in contact cu o persoana infectata si/sau are simptome ca febra mare, tuse si dificultati respiratorii.
  • Pentru diferite consultatii, puteti apela si la serviciile medicale online – telemedicina. Exemple de servicii de telemedicina in pediatrie includ serviciul „Dr. Sanador – consultatii medicale online”, aplicatia Medic Chat, Aurora Pediatric, Clinica Virtuala „Regina Maria” sau PEDITEL (1791) linie telefonica gratuita non-stop de asistenta pediatrica la telefon.

Referinte:
(1) https://www.livescience.com/why-kids-missing-coronavirus-cases.html
(2) https://pediatrics.aappublications.org/content/pediatrics/early/2020/03/16/peds.2020-0702.full.pdf
(3) https://medicine.yale.edu/news-article/22996/
(4) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/children.html
(5) https://kidshealth.org/en/parents/coronavirus-child-is-sick.html
(6) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/coronavirus-and-children-in-australia

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago