Sanatate copii

Copilul isi roade unghiile – cum il ajutam sa scape de acest obicei?

Rosul unghiilor este un obicei care poate afecta adultii, dar mai ales copiii. Iata care pot fi cauzele pentru care copilul isi roade unghiile si cateva recomandari utile.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. De ce isi rod unii copii unghiile?
3. Este periculos acest obicei?
4. Cum ajut copilul sa renunte la acest obicei?

Informatii generale

Rosul unghiilor (onicofagia) este unul dintre cele mai comune obiceiuri din copilarie. Unele studii estimeaza ca 45-60% dintre copii isi rod unghiile. Rosul unghiilor, ca majoritatea obiceiurilor, dispare adesea de la sine pe masura ce copiii depasesc nevoia de a o face. Intre timp, evitati sa amenintati sau sa pedepsiti copilul – aceste tactici tind sa faca mai mult rau decat bine. In schimb, spuneti-i de ce nu va place comportamentul si oferiti recompense pentru autocontrol.

Un obicei este un tipar de comportament care se repeta, iar copilul care il face, de obicei, nici macar nu este constient de el. Este posibil sa observati ca cel mic isi roade mai mult unghiile atunci cand este stresat. Rosul unghiilor poate face ca varfurile degetelor sa fie rosii si dureroase si cuticulele sa sangereze. De asemenea, poate creste riscul copilului de infectii ale unghiilor si probleme orale si dentare. In timp, rosul unghiilor pe termen lung poate afecta cresterea normala a unghiilor.

De ce isi rod unii copii unghiile?

Copilul poate sa-si roada unghiile din mai multe motive – curiozitate, plictiseala, ameliorarea stresului, obicei sau imitatie. Rosul unghiilor este cel mai comun dintre asa-numitele „obiceiuri nervoase”, care includ suptul degetului mare, scobitul in nas, rasucirea sau trasul parului si scrasnitul dintilor. Este, de asemenea, cel mai probabil sa continue pana la varsta adulta.

Pentru unii copii, rosul unghiilor este o modalitate de a scapa de tensiune sau de a face fata sentimentelor intense si anxietatii. Unele cercetari arata ca rosul unghiilor poate avea cauze genetice. De asemenea, copilul ar putea sa isi roada unghiile din cauza atentiei (desi negative) pe care o atrage atunci cand insisti sa se opreasca. Cu toate acestea, in general acest obicei este o obisnuinta – un comportament repetat de care copilul nici macar nu este constient. Obiceiurile se dezvolta din trei motive principale:

  • plictiseala – un copil plictisit poate incepe sa-si roada unghiile pentru ca nu are nimic mai interesant de facut;
  • reducerea stresului – rosul unghiilor poate fi un raspuns la stres;
  • relaxare – unii copii isi sug degetul mare pentru ca-i ajuta sa adoarma, in timp ce altii isi rod unghiile.

Este periculos acest obicei?

De multe ori, obiceiurile pur si simplu se reduc si dispar. Deci, de obicei, nu este nevoie sa va faceti griji. In ceea ce priveste pericolele legate de rosul unghiilor, cu siguranta merita sa il ajutati sa renunte la obicei. Rosul unghiilor nu poate provoca doar neplaceri minore, cum ar fi dureri, sangerari si inrosire la nivelul unghiei, degetului si cuticulei, dar creste si riscul de infectii la nivelul unghiei si probleme dentare. De asemenea, pentru ca cel mic are tendinta de a baga in gura degetele neigienizate, exista riscul diferitelor infectii ce se transmit astfel.

Uneori, rosul unghiilor poate afecta negativ relatiile sociale ale copilului sau poate interfera cu functionarea zilnica a acestuia. Veti observa ca acest lucru se intampla daca se plange ca alti copii il tachineaza cu privire la unghiile roase. Citeste aici mai multe depre bullying.

Rosul unghiilor poate avea si alte consecinte fizice. Poate duce la unghii incarnate dureroase sau la infectii ale unghiilor cauzate de bacterii care au patruns in pielea deteriorata din jurul unghiei. Rosul unghiilor pe termen lung poate interfera, de asemenea, cu cresterea normala a unghiilor si poate provoca unghii deformate. In cazuri rare, rosul unghiilor poate fi un simptom al tulburarii obsesiv-compulsive (TOC).

Cum ajut copilul sa renunte la acest obicei?

Ajuta-l sa isi gestioneze altfel starile de neliniste si anxietate

Raspunsul nostru initial atunci cand copiii isi rod unghiile sau fac ceva care ne ingrijoreaza este sa incercam sa oprim comportamentul rapid, insa trebuie sa fie un obiectiv pe termen lung. Inainte de a putea face asta, este esential sa te ocupi de cauzele care stau la baza comportamentului si sa te gandesti daca exista stres in viata copilului si ce solutii exista. Aflati care sunt cauzele pentru care copilul este anxios sau stresat si incurajati-l sa vorbeasca despre grijile lui. Citeste pe larg despre anxietatea la copii.

Evitati sa certati sau sa pedepsiti copilul

La fel ca alte obiceiuri nervoase, rosul unghiilor tinde sa fie un comportament are apare inconstient. Daca cel mic nici macar nu isi da seama ca face asta, cearta si pedeapsa sunt strategii destul de inutile. Chiar si adultilor le este foarte dificil sa scape de acest obicei. Puteti, in schimb, sa stabiliti unele limite – cum ar fi „Fara sa iti rozi unghiile la masa”. Evita sa il certi, sa tipi la el, orice fel de pedepse sau jignirea copilului. Citeste aici despre efectele pedepselor la copii.

Aratati empatie

In general, atata timp cat copilul nu isi face rani la degete si nu pare prea stresat, cel mai bun lucru este sa-i tineti unghiile bine taiate, sa-i amintiti sa se spele des pe maini si sa incercati sa-i pastrati atentia concentrata in alta parte. Daca il presati sa se opreasca, asta poate spori stresul si puteti risca sa intensificati comportamentul. Mai mult, orice interventie directa din partea voastra – cum ar fi folosirea unor solutii pentru unghii cu gust neplacut – se va simti ca o pedeapsa pentru el. Cu cat asociaza mai putina agitatie cu obiceiul, cu atat este mai probabil sa se opreasca singur cand este pregatit si cu atat este mai probabil sa se simta confortabil sa va ceara ajutor. In loc de pedepse si cearta, oferiti sustinere si incurajari.

Orice obicei este greu de eliminat. Este posibil sa aveti obiceiuri nervoase de care nu puteti scapa. Astfel, manifestati intelegere fata de copil, fara sa il faceti sa se simta prost ca are acest obicei.

Ajutati copilul sa devina constient de acest obicei, de cauze si care sunt efectele

Uneori, copiii care isi rod unghiile nici macar nu sunt constienti ca o fac. Pentru a-l ajuta pe copil sa-si constientizeze obiceiul, anuntati-l cu blandete cand il vedeti ca isi roade unghiile. Alegeti un semnal discret, cum ar fi o atingere usoara pe brat, astfel incat sa nu fie jenat cand il atentioneti in public. Explicati-i care sunt consecintele acestui obicei, de ce este bine sa incerce sa renunte si spuneti-i ca sunteti alaturi de el, cu tot sprijinul.

Sistem de recompense

Laudati copilul cand reuseste sa se abtina si sa nu isi roada unghiile. Puteti folosi autocolante, buline colorate sau orice alt sistem de recompense. Stabiliti o diagrama cu autocolante si marcati in fiecare zi daca cel mic nu isi roade unghiile. Daca nu poate rezista o zi intreaga fara sa isi roada unghiile initial, poate fi necesar sa impartiti ziua in bucati mai mici de timp, cum ar fi „inainte de micul dejun” sau „seara”. Odata ce strange un anumit numar de buline, oferiti o recompensa.

Alte sfaturi

  • Pentru fetite poate fi utila o vizita la un salon de manichiura – le poate motiva sa nu isi mai roada unghiile.
  • Mentineti unghiile copilului taiate scurt, dar nu din carne, pilite si fara colturi aspre. Daca este suficient de mare, invatati copilul cum sa foloseasca o pila de unghii si sa tina una pe noptiera sau intr-un loc la indemana. Copilul poate fi mai tentat sa-si roada unghiile daca acestea cresc prea mult sau daca are margini rupte care continua sa se agate de lucruri.
  • Asigurati-va ca are multe oportunitati de a se juca – afara, daca este posibil – pentru a scapa de tensiunea si energia nervoasa. Unii copii considera ca proiectele de arta si mestesug sunt o modalitate buna de a-si tine mainile ocupate si de a se relaxa in acelasi timp. Pentru alti copii, cantatul la un instrument muzical poate fi de ajutor.
  • Poate fi util sa aiba la indemana diferite obiecte atunci cand este stresat, precum o jucarie din cauciuc sau spuma cu revenire lenta. Acest lucru poate functiona mai ales daca isi roade unghiile din cauza stresului sau anxietatii.
  • Sunt disponibile diferite solutii pentru unchii cu gust amar pentru a preveni rosul unghiilor. Insa, unele pot afecta ochii, cauzand disconfort, daca cel mic isi duce mainile la ochi.

Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=ad1736
(2) https://www.babycenter.com/child/behavior/nail-biting-why-it-happens-and-what-to-do-about-it_66590
(3) https://www.mottchildren.org/health-library/tw9722spec
(4) https://www.healthline.com/health/childrens-health/toddler-biting-nails#takeaway

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago