Probleme de comportament

Cand copilul este nepoliticos sau lipsit de respect – sfaturi pentru parinti

Afla din articolul de mai jos care pot fi cauzele posibile pentru anumite probleme de comportament si ce putem face cand copilul este nepoliticos sau lipsit de respect.

CUPRINS:

1. De ce uneori copilul poate fi nepoliticos sau lipsit de respect?
2. Sfaturi si recomandari

De ce uneori copilul poate fi nepoliticos sau lipsit de respect?

Cei mai multi copii trec prin diferite etape in care incearca sa testeze limitele parintilor sau manifesta un anumit tip de comportament nepoliticos fata de parinti. Una dintre cele mai mari probleme de disciplina cu care se confrunta uneori parintii este cand copilul raspunde obraznic sau agresiv. La polul opus este comportamentul sfidator.

Cauzele pot fi variate, de la faptul ca cel mic incearca sa-si exercite independenta si controlul asupra propriei vieti, cum ar fi ceea ce poarta, ce mananca sau ce face, pana la un mod prin care copilul testeaza limitele si incearca si obtina o reactie. Iata mai exact cauzele posibile pentru comportamentul nepoliticos sau lipsit de respect al copilului fata de parinti:

  • testarea limitelor;
  • atragerea atentiei – chiar daca este o atentie negativa;
  • exercitarea independentei si a controlului;
  • mascarea altor emotii, dificil de exprimat;
  • oferirea de prea multe avertismente de catre parinti – cand oferiti prea multe avertismente, copilul devine antrenat sa nu asculte din prima ce ii spuneti si va astepta sa repetati de mai multe ori;
  • lipsa limitelor, a regulilor, a consecintelor sau lipsa consecventei lor;
  • folositi un ton ridicat al vocii si tipete →→ vezi si: Tipatul la copii – cum ii afecteaza pe termen lung

Retineti si ca daca cel mic nu va asculta sau va raspunde, asta nu inseamna intotdeauna lipsa de respect. De multe ori poate fi o etapa prin care trec copiii pe masura ce cresc si se dezvolta. Uneori copiii nu au rabdare sa asculte tot ce aveti de spus, mai ales daca explicati intr-un mod nepotrivit. De asemenea, un astfel de comportament este frecvent in randul copiilor mici, care din cauza dezvoltarii insuficiente au un comportament egocentric iar comentariile nepoliticoase sau rautacioase nu sunt cu intentie.

Retineti!

Oricare ar fi cauza, comportamentul nepoliticos si lipsa de respect necesita masuri, pentru a-i invata pe copii sa-si exprime emotiile, dorintele si opiniile intr-o maniera respectuoasa si constructiva. Este esential ca parinti sa stabilim limite si standarde de respect, intr-un mod sanatos si pozitiv. Nu este indicat sa ignorati problema, considerand ca se va rezolva de la sine pe masura ce copilul creste.

Sfaturi si recomandari

Modul in care raspunzi la comportamentul si replicile copilului poate da tonul interactiunilor dintre voi. Iata cateva recomandari utile:

Evitati sa raspundeti cu furie si agresivitate

Emotiile sunt contagioase – furia ta va alimenta furia copilului tau. Astfel, in primul rand, cand copilul are un comportament negativ, lipsit de respect sau nepoliticos, raspundeti cu calm. Monitorizati-va propriul limbaj si modelati respectul. Nu raspundeti cu furie si agresivitate. Este dovedit faptul ca cei mici invata din exemplele pe care le vad in jur – mai ales ceea ce vad la parinti. Daca reactionam cu lipsa de respect la comportamentul lor, perpetuam comportamentul pentru ca modelam lipsa de respect. Trebuie sa tratam copiii cu respect.

De asemenea, conectati-va cu copilul. Desi ultimul lucru pe care il aveti in minte in astfel de momente este sa il imbratisati, cu toate acestea (pentru multi copii), conexiunea este exact ceea ce are nevoie. Uneori, o imbratisare este mai buna decat orice raspuns verbal.

 

Stabiliti limite si consecinte

  • Stabiliti limite, asteptari (rezonabile) si care este comportamentul acceptat. Aceste limite si reguli trebuie sa fie clar explicate, rezonabile, specifice si simple. Explicati-i copilului pe intelesul sau de ce un anumit comportament nu este acceptabil.
  • Stabiliti, de asemenea, consecinte clare pentru situatiile in care limitele sunt incalcate. Luati in considerare varsta copilului si gravitatea comportamentului atunci cand determinati consecintele. Pentru ca acestea sa fie eficiente, consecintele trebuie sa fie adecvate varstei. Asigurati-va ca veti comunica din timp consecintele. Daca ignoram lipsa de respect, intensificam acel comportament, pentru ca nu raspundem la ceea ce exprima sau la felul in care il exprima.
  • Aceste consecinte trebuie aplicate mereu, consecvent. Nu treceti cu vederea comportamentul lipsit de respect. Consecintele ii vor transmite copilului mesajul ca un comportament nepoliticos sau lipsit de respect nu este acceptabil. Fiti intotdeauna consecventi in aplicarea atat a regulilor, cat si a consecintelor pentru comportamentul neadecvat. Daca il pedepsiti doar uneori pentru acelasi comportament lipsit de respect, copilul va invata rapid ca poate scapa cu anumite actiuni si s-ar putea sa nu ia in serios avertismentele. Cu toate acestea, evitati sa fiti prea dur sau sa fiti agresiv cu copilul atunci cand se comporta negativ sau nepoliticos.

Incurajati exprimarea sanatoasa a emotiilor

  • Fiti constienti de faptul ca, adesea, atunci cand un copil raspunde nepoliticos sau obraznic, ceea ce el exprima cu adevarat este furie, frustrare, frica sau durere. Cand raspunde nepoliticos si va testeaza limitele, se asteapta de obicei sa primeasca atentie, iar atentia negativa este mai buna decat deloc. Cand copilul se simte ignorat poate recurge uneori la astfel de comportamente negative pentru a atrage atentia. Aceste perioade cu tantrumuri, crize si alte tipuri de probleme de comportament sunt mai frecvente in perioadele de tranzitie, cum ar fi nasterea unui fratior, mutarea in alta locuinta, la alta gradinita/scoala etc. Incercati sa intelegeti cauza de baza a comportamentului.
  • Discutati deschis cu cel mic atunci cand se calmeaza si incurajati exprimarea emotiilor.
  • Recunoasteti si validati emotiile copilului, inclusiv furia. Validarea emotiilor este o strategie de coping mai buna decat incercarea de a le suprima. Cei care folosesc acceptarea ca mecanism de adaptare au o toleranta mai buna la suferinta emotionala.
  • Invatati copilul sa isi exprime emotiile si dorintele intr-un mod pozitiv, cu respect. Fiti un exemplu pentru el in acest sens.

Recomandari suplimentare

  • Oferiti un anumit nivel de control copilului. Implicati copiii in luarea anumitor decizii. Oferiti-le posibilitatea de a alege intre 2-3 variante.
  • Acordati atentie. La fel ca nevoia de putere si control, copiii au nevoie si de atentie in fiecare zi. Petreceti zilnic un anumit timp cu fiecare copil in parte. In acest timp trebuie sa fiti centrat doar pe copil, fara surse de distragere, timp neintrerupt.
  • Monitorizati ceea ce vede copilul la televizor, pe internet etc. Copiii trebuie sa stie ca imitarea acestui tip de comportament nu este amuzanta sau acceptabila in viata reala.
  • Laudati comportamentul pozitiv si rasplatiti cu o imbratisare, un „multumesc” sau un compliment.
  • Nu luati lucrurile personal. Copiii spun uneori lucruri dureroase in starile de furie, si, desi nu inseamna ca un astfel de comportament trebuie ignorat sau permis, retineti ca cei mici nu vorbesc serios – sunt doar lucruri spuse la furie sau frustrare.
  • Fiti rabdator. La fel ca orice abilitate noua, controlul temperamentului necesita timp si practica.
  • NU folositi niciodata pedepse fizice. Evitati, de asemenea, amenintarile, insultele, critica. Aceste actiuni nu vor ajuta si pot agrava problemele de comportament. Scopul este de a ramane conectati, de a-i invata pe cei mici abilitati valoroase si de a mentine o relatie sanatoasa parinte-copil.

Daca sunteti ingrijorati sau nu reusiti sa gestionati problema, discutati cu medicul pediatru al copilului. Impreuna puteti determina daca problemele de comportament ale copilului sunt cauzate de o problema de baza care trebuie abordata.

Referinte:
(1) https://www.ahaparenting.com/read/what-to-do-when-your-kid-talks-back
(2) https://www.positiveparentingsolutions.com/parenting/five-steps-to-put-the-brakes-on-back-talk
(3) https://www.verywellfamily.com/child-discipline-101-kids-wont-listen-1270213
(4) https://www.verywellfamily.com/ways-to-deal-with-disrespectful-children-1094948

Surse foto: Pixabay, Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago