Articole

Copiii trebuie sa se joace impreuna afara – sfaturi de siguranta

In contextul pandemiei de COVID-19, ingrijorarile privind sanatatea copiilor cresc si apar nenumarate intrebari si incertitudini. Iata de ce e important ca cei mici sa petreaca timp in aer liber si de ce copiii trebuie sa se joace impreuna afara, precum si masurile de siguranta necesare in acest sens.

Timpul petrecut in aer liber – esential pentru fiecare dintre noi

Cu totii simtim nevoia de comunicare si socializare, mai ales in aceasta perioada, si la fel simt si cei mici. Timpul petrecut in aer liber ofera beneficii asupra sanatatii mentale si fizice. Din pacate tot mai multi copii petrec mai putin timp afara si mai mult timp in interiorul locuintei, si asta nu doar in ultima perioada, ci si inainte. Jocurile in aer liber sunt adesea inlocuite de jocurile pe telefon, pe Internet sau timp petrecut pe retelele de socializare sau jocuri online. ➣➣Citeste mai multe si despre dependenta de telefon la copii si autismul virtual.

Tulburarea deficitului de natura”, desi nu se regaseste in Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale, este un concept care se refera la pretul pe care il platim cand orele petrecute in aer liber si in natura sunt mai putine decat ar trebui. Este un termen non-medical pentru problemele de comportament care pot sa apara din cauza timpului prelungit petrecut in interior si lipsei jocului in natura si a timpului petrecut in natura.

Desi nu toti avem acces la spatiu in aer liber acasa, putem gasi modalitati de a obtine „doza” zilnica necesara de natura. In plus, riscurile de transmitere a noului coronavirus sunt mai mari in spatii inchise decat in exterior. In aer liber, riscul este mai mic si scade si mai mult cand se respecta masurile ca purtarea mastii de protectie si mentinerea distantarii sociale.

Timpul petrecut in aer liber – beneficii pentru copii

Joaca in natura are beneficii majore pentru copii. Timpul petrecut in natura si jocul nestructurat incurajeaza dezvoltarea fizica a celor mici, in primul rand. Copilul poate alerga, sari, se joaca cu mingea, ridica, apuca, impinge – ce antreneaza dezvoltarea motorie. Activitatea fizica reduce riscul de obezitate la copii si sustine dezvoltarea osoasa si musculara. In plus, timpul petrecut in natura permite sinteza vitaminei D.

De asemenea, joaca in aer liber contribuie la dezvoltarea cognitiva, sociala si emotionala. Cei mici invata sa fie inventivi, sa exploreze si sa invete despre lumea din jurul lor, precum si sa-si foloseasca propriile abilitati. Interactiunea cu ceilalti copii contribuie la imbunatatirea abilitatilor de comunicare, cooperare si abilitati de organizare.

Timpul petrecut in natura sporeste atentia si capacitatea de concentrare. In plus, se dezvolta toate simturile si creste nivelul de fericire.

Joaca impreuna cu alti copii

Exista 6 etape de joc in timpul copilariei timpurii, toate fiind importante pentru dezvoltarea copilului. Toate etapele jocului implica explorarea, creativitatea si distractia.

  1. Jocul neocupat (0-3 luni) – bebe face diferite miscari si invata despre sine;
  2. Jocul solitar (0-2 ani) – se joaca singur, nu e inca interesat de jocul cu alti copii;
  3. Jocul cu spectatori (2 ani) – invata sa priveasca alti copii in timp ce se joaca fiecare separat;
  4. Jocul paralel (2+ ani) – se joaca alaturi sau langa altii, dar nu se joaca impreuna cu ei;
  5. Jocul asociat (3-4 ani) – incepe sa interactioneze cu ceilalti in timpul jocului, dar nu exista o interactiune prea mare;
  6. Jocul de cooperare (4+ ani) – copilul se joaca impreuna cu ceilalti si prezinta interes atat pentru activitate, cat si pentru alti copii implicati in joaca.

Jocul de cooperare implica mai multi copii care se joaca si interactioneza cu ceilalti pentru un scop comun. Joaca in aer liber este cel mai bun mod prin care puteti incuraja dezvoltarea interactiunii si a comunicarii dintre copii. Prin jocul impreuna cu alti copii, cei mici invata despre cooperare, se dezvolta comunicarea, invata sa isi exprime dorintele si nevoile, precum si sa le auda si sa le respecte pe ale celorlalti, invata despre empatie, incredere, rezolvarea conflictelor, lucrul in echipa etc.

Masuri de siguranta

  • Evitati spatiile de joaca foarte aglomerate pentru a proteja copiii de COVID-19. Este esential sa evitam multimile mari si sa facem tot posibilul pentru a respecta masurile de distantare sociala.
  • Dezinfectati des copilul pe maini si invatati-l sa nu isi duca mana la gura, la nas sau la ochi.
  • Se recomanda ca cei mici sa poarte masca de protectie daca o tolereaza in spatiile aglomerate – copii mai mari de 2 ani, conform CDC.
  • Stabiliti regulile de siguranta inainte de a iesi afara cu cei mici si explicati-le pe intelesul lor importanta respectarii acestor masuri.
  • Nu mergeti cu copilul in spatii de joaca si in alte medii cu alte persoane daca prezinta semne de raceala sau e posibil sa fie infectat cu noul coronavirus.
  • Optati pentru timp petrecut in natura impreuna cu putine persoane, eventual persoane apropiate. Optati pentru drumetii, picnic-uri, plimbari in medii neaglomerate.
Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

3 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago