Iata ce beneficii pot avea pentru copii coloratul, desenul si pictura, cum ajuta la dezvoltarea fizica, mentala si emotionala si cateva recomandari utile.
CUPRINS:
1. De ce este bine ca cei mici sa deseneze si sa coloreze?
2. Recomandari
Daca exista o activitate indragita de aproape toti copiii, aceasta este reprezentata de desen si colorat. Celor mici le place sa-si foloseasca imaginatia si creativitatea pentru a desena si pentru a face ca o imagine alb-negru sa prinda viata. Coloratul, pictura si desenul sunt unele dintre cele mai timpurii si simple activitati pe care le fac cei mici si sunt si extrem de benefice.
Iata cateva beneficii ale desenului, coloratului si picturii:
Inca din primele etape de viata, copiii isi perfectioneaza si isi consolideaza permanent functiile si abilitatile motorii si le integreaza in toate domeniile. Desenul si coloratul pot imbunatati abilitatile motorii ale copiilor. Miscarile implicate in colorare, cum ar fi tinerea uneltelor si mazgalitul cu pixuri si creioane colorate, pot ajuta la dezvoltarea muschilor mici de la incheietura mainii si a degetelor. Abilitatile motorii fine ii ajuta pe copii sa scrie si sa manipuleze obiecte mici. Prinderea corecta a creionului este foarte importanta, dar se invata treptat. Coloratul este un mod distractiv de a lucra la prinderea corecta a creionului. Este util sa incepeti cu creioane mai mari sau cu forma triunghiulara si sa va indreptati treptat spre cele de dimensiune obisnuita. Aceasta este o abilitate care se dezvolta cel mai bine cu practica.
Cand copilul deseneaza sau coloreaza, isi dezvolta capacitatea de a tine in mana creioanele, ceea ce sustine abilitatile motorii fine. Coloratul si desenul pot fi primul pas pentru a sustine scrisul de mana ulterior. Dezvolta forta in mana, dexteritatea si atentia la detalii – abilitati necesare pentru scrisul de mana. Scrisul de mana va deveni astfel mai usor si mai natural.
Modul in care sunt tinute creioanele sau markerele, alegerea culorilor, urmarirea liniilor – toate acestea ajuta in timp la dezvoltarea coordonarii si a capacitatii de concentrare.
Desenul, coloratul si pictura ii ajuta pe copii sa invete si ce este rabdarea. Invata ca este nevoie de timp si pasi mici pentru a ajunge la produsul final. In timp, nivelul de concentrare al copilului se va extinde. Concentrarea este necesara pentru a mentine atentia pe o singura sarcina pentru o perioada, asa ca activitatile de colorat si desen pot ajuta la dezvoltarea acestei capacitati.
Creionul si materialul folosit (foaie, panza, carton etc.) devin instrumente de exprimare a lumii interioare. Prin alegerea culorilor si a desenului in sine copiii dau glas emotiilor si sentimentelor chiar si atunci cand, din diverse motive, nu vor sau nu reusesc sa le verbalizeze. Coloratul este o activitate prin care un copil poate sa isi exprime sentimentele si emotiile printr-un mediu vizual, ajutand la dezvoltarea increderii in sine pe parcurs. Ajuta si la dezvoltarea imaginatiei si a creativitatii intr-un mod artistic.
Desenul, coloratul si pictura le ofera copiilor posibilitatea de a-si exprima latura creativa. Un copil isi face o lume imaginara in minte inainte de a desena imaginea pe foaie. Arta le permite copiilor sa-si dezvolte creativitatea, care este importanta de-a lungul vietii. Facand ceva creativ, are loc auto-exprimarea. De asemenea, stimuleaza cresterea mentala la copii, oferind oportunitati de a incerca noi idei, noi moduri de gandire si de rezolvare a problemelor.
Nu este nicio problema daca nu coloreaza corect, daca nu foloseste culorile potrivite sau daca depaseste conturul. Invatati-l treptat cum sa umple un spatiu si sa coloreze in directii diferite. Indiferent daca depaseste sau nu conturul, coloratul incurajeaza un spirit creativ, dezvolta imaginatia si sustine exprimarea de sine.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale coloratului sau desenului este efectul calmant pe care il are asupra copiilor. Aceste activitati pot avea beneficii asupra sanatatii emotionale, permitandu-le copiilor sa-si proceseze sentimentele, in special emotiile neplacute sau confuze. Ii ajuta sa se calmeze in anumite situatii si sa se relaxeze. Coloratul este o activitate terapeutica si nu intamplator li se recomanda copiilor si chiar adultilor sa coloreze mandale si planse de colorat pentru a gestiona stresul. Coloratul este o activitate relaxanta pentru toata lumea. Psihologia confirma beneficiile coloratului si ale desenului pentru combaterea stresului. Cand ne concentram pe o activitate manuala, cum ar fi coloratul, mintea este eliberata de griji si ganduri.
Utilizarea diferitelor culori atunci cand coloreaza sau deseneaza le ofera copiilor ocazia perfecta de a explora diferite combinatii de culori. Astfel au posibilitatea de a vedea cum pot schimba aspectul unei imagini.
Abilitatile pe care le dezvolta copilul din activitatile de desen si pictura il pot ajuta sa isi dezvolte constientizarea spatiala. Invata despre directie si spatiu, precum si forme, dimensiuni si masuratori, ceea ce promoveaza constientizarea si cunoasterea spatiala. Formele sunt concepte fundamentale care sunt strans legate de invatarea matematica. Formeaza baza pentru intelegerea geometriei, care ii ajuta pe copii sa organizeze informatiile vizuale si sa acorde atentie detaliilor. Constientizarea spatiala inseamna sa fii constient de mediul inconjurator in raport cu pozitia ta, ceea ce imbunatateste capacitatea de rezolvare a problemelor, gandirea matematica si multe altele.
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…