Sanatate copii

Cifoza la copii – cauze, tratament, preventie

Iata care sunt semnele si simptomele de cifoza la copii, care sunt cauzele si factorii de risc, ce metode de diagnostic si tratament se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este cifoza?
2. Simptome
3. Ce cauzeaza cifoza la copii?
4. Metode de diagnostic
5. Tratamentul pentru cifoza la copii

Ce este cifoza?

Cifoza este o deformare a coloanei vertebrale – apare atunci cand vertebrele din partea superioara a spatelui se curbeaza spre exterior mai mult decat ar trebui. Un copil cu cifoza are spatele anormal de rotunjit sau cocosat. Cifoza poate fi congenitala (prezenta la nastere) sau cauzata de traumatisme, infectii sau afectiuni subiacente.

Exista diferite tipuri de cifoza care afecteaza copiii si fiecare are propria sa cauza:

  • cifoza posturala este cel mai frecvent tip de cifoza si este rareori o problema, fiind legata de o postura anormala – astfel, nu vorbim despre o deformare structurala, coloana are o flexibilitate normala si de obicei nu provoaca durere;
  • cifoza Sheuermann apare, de obicei, in apropierea adolescentei, fiind cauzata de tulburari de crestere si afectarea discurilor la nivelul coloanei vertebrale;
  • cifoza congenitala apare atunci cand coloana vertebrala se dezvolta anormal in timp ce copilul este inca in uter – mai multe vertebre pot fuziona sau oasele se pot forma necorespunzator.

Citeste si: Scolioza la copii – de ce apare si cum se trateaza.

Simptome

Simptomele pot fi diferite pentru fiecare copil in parte, dar pot include:

  • diferenta de inaltime a umerilor;
  • rotunjirea excesiva a umerilor;
  • diferenta de inaltime sau pozitie a omoplatului;
  • capul aplecat spre inainte in comparatie cu restul corpului;
  • partea superioara a spatelui arata mai sus decat in ​​mod normal atunci cand copilul se apleaca inainte.

Uneori cifoza poate fi observata la un examen fizic – deoarece copilul are aspect cocosat. Unii pacienti cu cifoza se plang de dureri de spate, insa cu toate acestea, multi copii nu au dureri. Pacientii cu cifoza rareori se confrunta cu amorteala, furnicaturi, slabiciune a picioarelor, dificultati de mers sau incontinenta.

Ce cauzeaza cifoza la copii?

Un copil se poate naste cu cifoza sau poate dezvolta problema din alte motive de sanatate mai tarziu in viata. Factorii de risc pentru cifoza includ:

  • probleme metabolice;
  • afectiuni neuromusculare;
  • osteogenesis imperfecta sau boala oaselor fragile;
  • spina bifida;
  • antecedente familiale de probleme ale coloanei;
  • traumatisme ce au ca rezultat fracturi ale coloanei ce nu sunt tratate sau se vindeca incorect;
  • infectii ale coloanei vertebrale, ca osteomielita;
  • tumori ale coloanei, benigne sau maligne.

Cifoza este in general cauzata insa de o postura anormala – cifoza posturala. Acesta este cel mai comun tip. Este adesea observata pentru prima data in anii adolescentei. Cifoza poate fi data de pozitii vicioase, anumite defecte la mers, postura incorecta la birou sau in banca la scoala, purtarea necorespunzatoare a ghiozdanului sau un ghiozdan prea greu. Adesea cifoza poate fi legata si de un deficit de vitamina D in primele etape de viata.

Cifoza Scheuermann tinde sa aiba o componenta ereditara. Alte tipuri de cifoza pot fi cauzate de afectiuni neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrala sau spina bifida. Infectiile coloanei vertebrale si tumorile pot slabi vertebrele, determinand curburi anormale.

Metode de diagnostic

Medicul poate diagnostica cifoza pe baza examinarii fizice si a unor teste suplimentare. Uneori cifoza este foarte usor de identificat, din cauza aspectului spatelui – spate mai rotunjit decat este normal. Alte cazuri sunt mai greu de observat si pot fi foarte putin vizibile. Se va analiza si istoricul medical si familial – daca exista antecedente familiale de cifoza. Pot fi necesare proceduri imagistice, ca radiografii, scanari osoase, CT sau RMN. Medicul va adresa intrebari si privind etapele de dezvoltare, deoarece unele tipuri de cifoza pot fi legate de alte probleme neuromusculare.

Dupa examinarea coloanei vertebrale a copilului, medicul va sti daca acea curbura este din cauza posturii deficitare sau are alte cauze. Este important ca problema sa fie depistata la timp, pentru a primi tratamentul adecvat.

Daca este lasata netrata, cifoza poate duce la discopatii, hernii, spondiloza, dureri severe de spate, dar si dificultati respiratorii in cazul unei probleme agravate, anumite probleme digestive daca apare o presiune la nivelul tubului digestiv etc. In plus, poate duce uneori la limitarea functiei fizice, slabiciune musculara, dificultati la mers etc.

Tratamentul pentru cifoza la copii

Tratamentul optim pentru copil va fi determinat in functie de gradul de curbura, varsta si stadiul de crestere al copilului, precum si daca acea curbura se agraveaza progresiv. Scopul tratamentului este de a opri agravarea curburii si de a preveni deformarea. Medicul poate recomanda uneori medicamente antiinflamatorii pentru dureri. Insa, acestea nu vindeca cifoza, astfel ca nu pot fi singurul tratament pentru aceasta problema.

Kinetoterapia este adesea principala interventie, in special pentru cifoza posturala. Tratamentul fizioterapeutic poate fi necesar timp de cateva luni, in functie de tipul problemei si cauze. Pacientul va fi invatat sa aiba o postura corecta. Pentru copiii care sunt inca in crestere si au curburi ale coloanei vertebrale mai putin severe, un corset pentru spate poate fi prescris ca tratament nechirurgical. Orteza poate ajuta la controlul curburii coloanei vertebrale a copilului. Corsetul poate impiedica agravarea cifozei si poate oferi suport. Recomandarile de purtare variaza in functie de severitatea problemei si de varsta copilului.

In general, aceste interventii sunt suficiente. Insa, in anumite cazuri poate fi necesara operatia. Interventia chirurgicala poate fi recomandata atunci cand tratamentele neinvazive nu dau rezultat in incetinirea progresiei curburii si este detectata cifoza rigida sau progresiva mai mare de 80 de grade. Tipul interventiei va depinde de cauza problemei si varsta copilului/stadiul de dezvoltare. Dupa interventie se va recomanda terapie fizica pentru recuperare. Operatia este recomandata de obicei pentru cifoza congenitala, curburi severe, cifoza Scheuermann, dureri foarte intense de spate etc. Se poate face uneori o fuziune spinala alaturi de plasarea de grefe osoase sau folosirea de placi, tije sau suruburi pentru a stabiliza coloana.

Cum poate fi prevenita cifoza?

Unele forme de cifoza nu pot fi prevenite, ca cifoza congenitala de exemplu. Insa, cifozele date de postura deficitara pot fi prevenite. Este important ca cel mic sa aiba o postura corecta cand sta, cand merge sau cand este la birou. Kinetoterapia poate ajuta la adoptarea si mentinerea unei posturi corecte. De asemenea, este importanta mentinerea la o greutate sanatoasa, precum si un aport optim de calciu si vitamina D si mentinerea unui stil de viata activ.

Referinte:
(1) https://www.seattlechildrens.org/conditions/kyphosis/
(2) https://kidshealth.org/en/parents/kyphosis.html
(3) https://orthokids.org/conditions/kyphosis/

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o săptămână ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

5 luni ago