Sanatate

Chistul glandelor Bartholin: cauze, simptome, tratament

Chistul glandelor Bartholin se poate forma la nivelul glandelor cu acelasi nume, situate de o parte si de alta a deschiderii vaginale. Iata care sunt cauzele, simptomele si metodele de tratament utilizate.

CUPRINS:

1. Ce este chistul glandelor Bartholin?
2. Cauze
3. Simptome
4. Metode de diagnostic
5. Metode de tratament
6. Preventie

Ce este chistul glandelor Bartholin?

Chistul glandelor Bartholin sau chistul Bartholin se poate dezvolta la nivelul glandelor cu acelasi nume. Glandele Bartholin se gasesc pe fiecare parte a orificiului vaginal si secreta un lichid ce are rolul de a lubrifia vaginul si vulva. Aceste glande nu sunt de obicei vizibile cu ochiul liber. Cand se formeaza chisturi, acestea sunt ferme, sensibile, dar nu provoaca durere si disconfort mereu. De obicei, nu agentii infectiosi sunt responsabili de dezvoltarea chisturilor. Insa, daca bacteriile patrund in chisturi dupa formarea lor, se pot transforma in abces.

Abcesul glandelor Bartholin

Abcesul Bartholin poate aparea atunci cand una dintre glandele Bartholin dezvolta o infectie. Cand glanda este blocata, se va forma de obicei un chist. In cazul in care chistul se infecteaza, poate duce la un abces al glandelor Bartholin. Abcesul Bartholin de obicei provoaca dureri severe. Medicii considera ca bacteriile, cum ar fi E. coli, precum si bolile cu transmitere sexuala, precum chlamidia sau gonoreea, pot provoca infectii ce pot duce la abcesul glandelor Bartholin. Daca bacteriile ajung in glande, pot aparea umflaturi, infectii si obstructii. Cand lichidul se acumuleaza in glanda, presiunea creste la nivelul zonei. Poate dura ani de zile pentru ca lichidul sa se acumuleze suficient pentru a forma un chist, ce ulterior se poate transforma in abces.

Daca abcesul glandei Bartholin se agraveaza si ramane netratat, infectia s-ar putea raspandi la alte organe din corp. Infectia poate intra in fluxul sangvin, o afectiune numita septicemie. Aceasta afectiune este periculoasa, deoarece infectia poate fi transportata in tot corpul.

Alte tipuri de bacterii care joaca un rol in dezvoltarea abcesului includ:

  • Brucella melitensis
  • Hipermucoviscos
  • Klebsiella varicola
  • Neisseria sicca
  • Pasteurella bettii
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Salmonella panama
  • Staphylococcus aureus
  • Specii de streptococi

Daca abcesul creste suficient de mare, poate aparea o ruptura – ruptura spontana. Cand abcesul se rupe, lichidul este eliminat spontan si se poate observa o scurgere din vagin.

Cauze

Glandele Bartholin se gasesc pe fiecare parte a deschiderii vaginale si produc un lichid care ajuta la lubrifierea vaginului. Uneori, glandele se blocheaza si fluidul duce la formarea unui chist – chistul Bartholin. Daca lichidul se infecteaza, va forma puroi si va deveni abces – abcesul glandelor Bartholin. Chistul se poate mari dupa actul sexual, deoarece glandele produc mai multe lichide de lubrifiere in timpul sexului.

Canalele se pot bloca si din cauza unei leziuni, a unei iritatii sau a unei dezvoltari suplimentare de tesut. In unele cazuri, o infectie poate duce la formarea unui chist. Bacteriile care pot infecta un chist includ Escherichia coli si bacteriile care provoaca gonoree sau chlamydia.

Simptome

Puteti avea un chist Bartholin fara sa aveti simptome. Insa, in cazul in care chistul creste, se poate simti la palpare, langa orificiul vaginal. Daca se infecteaza, devine dureros, apar dureri in timpul actului sexual, roseata si umflaturi in zona vulvei, uneori disconfort la mers si chiar febra. Chisturile lui Bartholin nu provoaca intotdeauna durere.

Metode de diagnostic

Este posibil sa puteti palpa chistul sau sa fie vizibil daca este mai mare. De asemenea, poate fi depistat uneori la un control ginecologic. Abcesul este diagnosticat pe baza semnelor de infectie, cum ar fi febra sau umflare, precum si durerea in zona vulvei. Medicul poate diagnostica de obicei un chist Bartholin dupa evaluarea istoricului medical si efectuarea unui examen fizic pelvin. In cazul in care chistul este infectat, este posibil ca medicul sa ia o proba de secretii vaginale pentru a vedea daca este prezenta o infectie cu transmitere sexuala.

Metode de tratament

Chistul glandelor Bartholin poate sa nu necesite tratament daca este mic si nu provoaca niciun simptom. In cazul in care chistul provoaca simptome, e nevoie de tratament. Un chist asimptomatic poate sa nu necesite tratament, dar chisturile simptomatice Bartholin si abcesele glandei necesita drenaj. Daca nu apare o ruptura spontana, un abces rareori se reduce de la sine.

Medicul poate recomanda aplicarea de comprese calde local sau bai calde de sezut pentru a favoriza drenarea fluidului. Consultati din nou medicul in cazul in care chistul nu se reduce dupa 3 zile de tratament cu bai si comprese calde. Daca durerea este severa, consultati imediat medicul. Tipul de tratament va depinde de dimensiunea chistului, daca este dureros, infectat etc. Chisturile mai mari sau cele care au devenit abcese pot necesita drenaj si tratament.

In multe cazuri, ingrijirea la domiciliu poate fi suficienta pentru tratarea chistului. Daca devine dureros, medicul poate recomanda medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi acetaminofen, pentru a reduce durerea si disconfortul. Pentru un chist infectat vor fi necesare antibiotice. Daca persoana a intrat la menopauza, medicul poate recomanda o biopsie a chistului pentru a exclude cancerul vulvar.

Cand sunt necesare interventiile pentru chistul glandelor Bartholin?

Daca e vorba de un chist mare ce provoaca simptome, se poate face o mica incizie pentru a scurge fluidul. Pentru chisturi mari, simptomatice, recurente, medicul poate introduce un tub mic de drenaj in chist pentru a permite scurgerea fluidului si pentru a mentine canalul deschis. Cateterul ramane in pozitie timp de aproximativ 4 saptamani pentru a permite scurgerea fluidului. Drenajul unui chist se poate face folosind anestezie locala sau generala. De asemenea, se poate face marsupializarea chistului lui Bartholin. Se taie chistul si se coase pielea din jur, formand o mica punga ce permite scurgerea fluidului. Acest lucru previne reaparitia chistului. In cazul in care problema reapare, poate fi necesara indepartarea glandelor Bartholin. Alte proceduri posibile sunt cele cu laser si aspiratia cu ac pentru a drena chistul.

Desi incizia si drenajul sunt proceduri relativ simple, care asigura o reducere aproape imediata a disconfortului, aceasta abordare nu trebuie efectuata mereu, deoarece exista tendinta ca acel chist sau abcesul sa reapara.

Preventie

Nu exista metoda sigura de prevenire a chistului Bartholin. Insa, folosirea prezervativului sau a altei metode de bariera in timpul sexului ajuta la reducerea riscului de infectii cu transmitere sexuala ce pot duce la chisturi infectate. De asemenea, e importanta igiena intima corespunzatoare pentru prevenirea infectarii unui chist.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/bartholins-cyst/
(2) https://www.aafp.org/afp/2003/0701/p135.html
(3) https://www.webmd.com/women/guide/bartholins-gland-cyst
(4) https://www.uofmhealth.org/health-library/tw2685
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/185022

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 săptămâni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

o lună ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

2 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago

Săptămâna 2 de sarcină. De la concepție la implantare

Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…

5 luni ago