Bebelusi

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin la el in patut si te gandesti ca esti norocoasa sa ai un copil atat de cuminte. Ei bine, cu siguranta incepe o noua perioada in viata voastra de parinti, una cu suisuri si coborasuri si cu multe emotii. Daca vrei sa stii la ce sa te astepti, iata care sunt cateva dintre cele mai mari provocari din primul an de viata al copilului.

Puseele de crestere

Nu e un concept familiar pentru tine si te intrebi cum sa recunosti un puseu de crestere? Nu ai cum sa il ratezi pentru ca toti bebelusii trec prin aceasta etapa.
In timpul puseului de crestere, bebelusul devine mancacios si plangacios si vrea sa isi petreaca intregul timp atasat la san. Este felul sau de a-ti influenta corpul sa produca mai mult lapte, pentru ca el sa creasca mai mult si mai repede. Asadar, priveste aceste perioade dificile cu optimism si aminteste-ti ca nu dureaza decat cateva zile!

Colicile

Debutul colicilor coincide, in general, cu primul puseu de crestere – asadar s-ar putea sa fie greu sa le deosebesti. Dar nici nu e important!
Specialistii spun ca bebe are colici atunci cand plange neconsolat si fara un motiv aparent (foame, sete, vreun alt disconfort). Colicile debuteaza in jurul varstei de 3 saptamani si pot tine pana pe la varsta de 3 luni, dupa care se estompeaza si dispar.
Unii pediatri cred ca ele sunt determinate de dureri abdominale. Altii considera ca e vorba despre o suprastimulare a sistemului nervos. Indiferent cine are dreptate, leganatul, atasarea la san si zgomotul alb sunt trei dintre cele mai eficiente remedii.

Prima constipatie

Foarte multi dintre parintii nou-nascutilor ajung sa se planga de faptul ca bebe e constipat, ca nu are scaun decat cu supozitor sau stimulat cu termometrul. Situatia este foarte frecventa in cazul bebelusilor alaptati exclusiv.
Faptul ca bebelusul are scaun o data la cateva zile – poate chiar o data pe saptamana, dupa prima luna de viata, daca e alaptat exclusiv – este normal si nu reprezinta constipatie. De fapt, vorbim despre constipatie doar daca scaunul e tare si greu de eliminat.
Realitatea este ca laptele matern este atat de bine digerat si asimilat, incat aproape ca nu genereaza reziduuri. Prin urmare, bebe nu prea are ce elimina in fiecare zi. Dar asta nu inseamna ca parintii vor fi mai linistiti cand stiu ca au trecut 3 – 4 zile bune, iar scutecul lui bebe ramane doar udat.

Eruptia dentara

Probabil ca primul dintisor va aparea discret, mai intai ca o dunga fina si albicioasa pe gingie, apoi va erupe pe nesimtite si te va face sa te bucuri si sa impartasesti familiei si prietenilor ce bebelus cuminte ai si cum parca nici nu ai stiut ca ii cresc dintii.
Majoritatea copiilor intampina probleme la momentul eruptiei caninilor si premolarilor, iar faptul ca primul dintisor a iesit fara mare tam-tam e normal sa te bucure, dar nu reprezinta o garantie a linistii.

Diversificarea

Introducerea alimentelor solide in dieta bebelusului este o etapa foarte importanta, iar parintii sunt constienti de asta. Exista o mare presiune: copilul sa manance ca sa nu devina anemic si sa se poata dezvolta adecvat, sa primeasca alimente cat mai sanatoase, bio, fara reziduuri de pesticide, hormoni sau antibiotice, mancarea sa ii placa, sa fie bogata in nutrienti, sa nu ii declanseze alergii sau alte probleme de sanatate.
Evident, bebelusul tatoneaza, gusta si testeaza, iar felul in care mananca nu seamana  mai deloc cu asteptarile adultului.
Nu e usor sa fii parinte, dar e una dintre cele mai frumoase aventuri ale vietii tale
Sursa foto: www.pexels.com

Mamisicopilul.ro

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago