Sanatate copii

Cearcane la copii – cauze, tratament

Cearcanele pot afecta atat adultii, cat si copiii. Iata care pot fi posibilele cauze pentru cearcane la copii, cand trebuie sa va adresati medicului si ce tratamente exista.

CUPRINS:

1. Ce sunt cearcanele?
2. Care pot fi cauzele pentru cearcane la copii
3. Diagnostic si tratament

Ce sunt cearcanele?

Cearcanele sunt o problema mult mai putin frecventa la copii decat la adulti. Copiii pot avea uneori cearcane din cauze destul de comune. In marea majoritate a cazurilor, cauzele acestor cearcane la copii nu sunt grave si pot fi abordate cu usurinta. Cearcanele se formeaza de obicei atunci cand pielea delicata de sub este mai subtire, expunand venele violet si albastrui de sub piele. Nuanta violet-albastruie a vaselor de sange este cea care poate da pielii de sub ochi un aspect intunecat sau umbrit. Cearcanele pot fi permanente sau pot aparea doar pentru putin timp. La copii, acestea sunt de obicei temporare.

Care pot fi cauzele pentru cearcane la copii

Cu totii avem pielea mai subtire sub ochi decat pe restul fetei. Asta inseamna ca vasele de sange de sub piele pot face ca zona din jurul ochilor sa para mai intunecata, deoarece sunt mai aproape de suprafata. Daca cel mic are un ten mai deschis, pielea din jurul ochilor poate fi chiar mai transparenta decat la alti copii. Acest lucru poate face ca cearcanele sa fie mai evidente.

Iata care pot fi cauzele pentru cearcane la copii:

Factori genetici

Unii copii sunt mai predispusi sa aiba pielea mai subtire sau sa aiba pigmentare a pielii sub ochi din motive ereditare (factori genetici). Plansul si frecarea la ochi pot agrava acest lucru. Cearcanele date de pigmentare au de obicei o culoare mai inchisa a pielii, mai degraba decat violet sau albastruie. Daca parintii au cearcane, este mai mare riscul ca si copiii sa aiba cearcane. Diferenta este de obicei ca cei mici pot avea cearcane care par sa vina si sa dispara. Insa, pe masura ce cresc, cearcanele pot sa devina persistente. Cearcanele din motive genetice nu sunt in mod normal legate de niciun fel de problema de sanatate.

Lipsa somnului

La fel ca in cazul adultilor, lipsa somnului la copii poate duce la cearcane. Este posibil ca anumite comportamente sa duca la lipsa somnului si implicit la cearcane. Unii copii pot sa adoarma foarte tarziu seara din diferite motive – de obicei lipsa unei rutine sanatoase de somn. Copiii se pot confrunta uneori cu sforait sau apnee in somn, la fel ca adultii. In cazul copiilor, sforaitul este in mod normal cauzat de polipi, amigdale marite, infectii respiratorii, apnee in somn, astm sau deviatie de sept. In acest caz, copilul ar putea sforai si sa doarma cu gura deschisa sau sa respire pe gura mai mult. In plus, sforaitul poate afecta somnul – iar lipsa somnului sau somnul de proasta calitate este asociat in sine cu cearcane.

Oboseala

Oboseala poate face ca cearcanele sa iasa mai mult in evidenta. Daca cel mic este foarte obosit, tenul lui poate parea mai palid. Acest lucru va face ca vasele de sange de sub piele sa para mai intunecate. De asemenea, copilul se poate freca la ochi atunci cand este obosit, facand pielea sensibila din jurul ochilor sa devina rosie. De multe ori, cearcanele pot fi legate de oboseala ochilor din diferite motive, inclusiv un timp prea lung petrecut in fata ecranelor.

Citeste si: Dependenta de telefon la copii

Iritatii ale ochilor

Plansul poate cauza umflaturi in jurul ochilor. Acest lucru poate provoca aparitia de cearcane la copii. De asemenea, este posibil ca alte iritatii oculare, cum ar fi date de praf, par de animale, fum etc. sa duca la disconfort si iritatii ale ochilor. Cand se intampla acest lucru, copiii se freaca foarte mult la ochi. Acest lucru poate duce la agravarea iritatiei, a umflarii si sa apara cearcane.

Congestie nazala

Venele de la nivelul nasului sunt conectate cu venele din zona ochilor. Astfel, daca nasul devine infundat, poate bloca si venele din jurul ochilor. Cearcanele pot aparea la copii si adulti daca venele din jurul ochilor devin mai mari, din cauza congestiei nazale. Problemele obisnuite de sanatate care pot cauza congestie nazala pot duce, de asemenea, temporar la cearcane. Acestea includ alergii, raceli, gripa, infectii ale urechii, infectii ale sinusurilor.

Deshidratarea

In cazul in care copilul nu bea suficienta apa, este posibil sa aiba cearcane. Acest lucru se intampla deoarece pielea, in special de sub ochi, pare mai subtire atunci cand suntem deshidratati. Pielea are nevoie de umiditate din interior si din exterior.

Anemie

Copilul are nevoie de un aport optim de alimente nutritive pe masura ce creste. Copiii cresc atat de repede incat uneori dieta nu tine pasul. In plus, unii copii pot fi mai mofturosi la mancare. In cazul in care copilul are o alimentatie deficitarea si evita multe alimente, este posibil sa apara carente nutritive. Anemia este frecventa la copiii din intreaga lume. Apare atunci cand copiii nu primesc suficient fier in dieta. Se poate sa apara si daca fierul si alti nutrienti pur si simplu nu sunt absorbiti corespunzator de organism.

Alte probleme medicale

Ocazional, cearcanele pot fi cauzate de alte probleme. De exemplu, alergiile, cum ar fi rinita, ar putea cauza cearcane. O infectie virala sau bacteriana a sinusurilor (sinuzita) ar putea, de asemenea, sa duca la cearcane si pungi sub ochi. Aceste afectiuni ar putea provoca si alte simptome, cum ar fi stranutul in caz de rinita si nas infundat sau secretii nazale in caz de sinuzita. Este mai probabil ca pielea din jurul ochilor sa arate si sa se simta umflata si sensibila la atingere.

Retineti ca uneori umflaturile la nivelul ochilor pot fi date de anumite leziuni la nivelul ochilor care pot fi confundate cu cearcanele.

Diagnostic si tratament

Diagnosticarea cauzei de baza a cearcanelor persistente la copii poate include teste de sange, analiza somnului si teste de urina. Insa, la inceput, medicul pediatru va adresa o serie de intrebari pentru a vedea care pot fi cauzele pentru aceste simptome. Medicul va adresa intrebari privind alte simptome asociate, alergii, modelul de somn etc. Adesea, copiii dezvolta cearcane din cauza alergiilor, astfel ca este intotdeauna mai bine sa excludeti orice afectiune medicala pentru a putea primi tratamentul adecvat. Se pot face diferite analize, daca se suspecteaza alergii, anemie sau alte probleme.

De cele mai multe ori, in caz de cearcane, copilul nu are nevoie de niciun tratament. De fapt, este important sa fie tratata cauza care sta la baza problemei. Uneori, somnul odihnitor si aportul optim de apa sunt masuri suficiente pentru reducerea cearcanelor. Daca are alergii sezoniere sau o raceala, cearcanele vor disparea probabil odata ce se reduce expunerea la polen sau odata ce se reduce raceala. De asemenea, uneori ajuta medicamentele pentru alergii – atunci cand alergiile sunt cauza.

Dupa ce au fost excluse cauze ca alergii, congestie nazale sau alte afectiuni medicale, este important sa fie gestionate alte posibile cauze pentru cearcane – precum oboseala, lipsa somnului, deshidratarea etc. Este esential ca cel mic sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata din punct de vedere nutritional. De asemenea, trebuie sa aiba un program sanatos de somn – suficiente ore de somn in functie de varsta, aceeasi ora de culcare si de trezire si o rutina relaxanta inainte de somn. Nu in ultimul rand, este important sa aiba un stil de viata activ, sa petreaca suficient timp in natura si sa se limiteze timpul petrecut in fata ecranelor – pe telefon, tableta, la laptop sau televizor.

 

Sursa foto: Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago