Top 10 ceaiuri pentru constipatie – iata o serie de ceaiuri laxative ce pot fi folosite in tratamentul constipatiei. Iata ce proprietati au acestea, cum se consuma si cum actioneaza.
CUPRINS:
1. Tipuri de laxative
2. Ceai de crusin
3. Ceai verde
4. Ceai de frunze de senna
5. Ceai de fenicul
6. Ceai de papadie
7. Ceai de soc
8. Ceai de lemn dulce
9. Ceai de volbura
10. Ceai de seminte de anason
11. Ceai de frasin
Constipatia apare atunci cand miscarile intestinale devin dificile sau mai putin frecvente decat in mod normal. Frecventa sau timpul dintre miscarile intestinale variaza mult de la o persoana la alta. Unele persoane au miscari intestinale de mai multe ori pe zi, in timp ce altele doar de 1-2 ori pe saptamana.
Printre simptomele constipatiei se numara:
Constipatia la adulti are multe cauze posibile. Cele mai frecvente cauze includ:
Constipatia este frecventa si in timpul sarcinii si timp de 6 saptamani dupa nastere. In cazuri mult mai rare, constipatia poate fi cauzata de o afectiune medicala. Unele dintre cele mai frecvente afectiuni medicale care provoaca uneori constipatie includ probleme endocrine, cum ar fi scaderea functiei glandei tiroide sau diabetul.
Constipatia e inconfortabila, dar rareori poate pune viata in pericol. Cu toate acestea, constipatia severa se poate dezvolta in conditii mai grave, inclusiv:
Pentru constipatie se apeleaza adesea la laxative – remedii sau pastile pentru constipatie. Acestea pot fi de mai multe tipuri:
Aceste laxative stimuleaza muschii ce captusesc interiorul intestinului, favorizand trecerea fecalelor. Astfel de laxative includ:
Laxativele stimulente pe baza de plante contin antranoizi, compusi chimici care stimuleaza intestinele, imbunatatind motilitatea in intestin. Aceste produse nu sunt recomandate pentru utilizare pe termen lung si pot avea reactii adverse.
Laxativele mecanice actioneaza prin inmuierea scaunului, care stimuleaza intestinele. Laxativele de acest tip includ:
Ca si in cazul tuturor laxativelor, este esential sa bei multe lichide. Psyllium se descompune in intestin si devine o sursa de hrana pentru bacteriile intestinale bune. Este utilizat pentru o serie de afectiuni, inclusiv diverticuloza (retineti: nu este recomandat pentru diverticulita). Policarbofilul de calciu absoarbe apa din tractul digestiv, facand scaunele mai moi si mai voluminoase. Metilceluloza, ca si policarbofilul, este pe baza de plante si absoarbe apa in intestin.
Laxativele osmotice atrag apa din restul corpului in intestin pentru a inmuia fecalele si pentru a favoriza eliminarea lor. Includ:
Polietilen glicol actioneaza in mod similar laxativelor de fibre, deoarece atrage apa in scaun, facandu-l mai moale si mai usor de trecut. De asemenea, stimuleaza miscarile intestinale mai frecvente. Lactuloza creste viteza contractiilor intestinale, stimuland miscarile intestinale.
Cat de benefice sunt ceaiuri pentru constipatie? Multe persoane apeleaza la ceaiuri pentru constipatie datorita proprietatile lor calmante si relaxante. Unele ceaiuri pot ajuta la ameliorarea constipatiei. Anumite ingrediente au proprietati naturale laxative.
Consumul regulat de lichide precum apa si ceaiul este una dintre cele mai bune metode de a preveni constipatia sau de a o trata atunci cand apar simptome. Cu cat esti mai hidratat, cu atat intestinele iti sunt mai bine lubrifiate si cu atat mai multa umiditate ramane in scaune. Iata care sunt cele mai cunoscute ceaiuri care te scapa de constipatie rapid:
Crusinul contine compusi numiti antraquinone, care au un puternic efect purgativ si laxativ asupra organismului. Creste capacitatea colonului de a se contracta spontan. De asemenea, reduce absorbtia apei de catre intestine, ceea ce inseamna ca mai mult lichid este lasat in colon. Acest lucru produce un volum mai mare si scaune mai moi, ceea ce la randul sau reduce constipatia.
Uneori, crusinul este de asemenea folosit pentru curatarea colonului in pregatirea procedurilor de diagnostic gastrointestinal. Proprietatile sale diuretice ajuta la curatarea sangelui si, la randul lor, ajuta la reumatism, probleme hepatice si ale vezicii biliare.
Ceaiul verde contine o cantitata semnificativa de taninuri, sub forma de catechine. In functie de tipul de cultura si sezon, o frunza de ceai verde poate contine de la 10% la 15% de catechine. Taninurile sunt responsabile de gustul astringent, efectul specific la nivelul gurii. Aceste substante fac ca mucoasa intestinala sa devine hidratata si sa elibereze enzime si alte lichide in interiorul intestinului. Ceaiul verde contine cofeina. Cofeina din ceaiul verde actioneaza ca un laxativ usor pentru a face ca intestinele sa se miste si facand colonul sa se contracte si sa impinga fecalele.
Senna este printre cele mai cunoscute si frecvent utilizate ingrediente laxative in ceaiuri. Ceaiul de Senna este obtinut din frunzele uscate si pastaile arbustului Senna alexandrina. Planta Senna contine compusi numiti glicozide care stimuleaza sistemul digestiv. Acest lucru poate avea efecte laxative Datorita capacitatii sale de a trata constipatia, uneori este folosit pe termen scurt pentru a trata hemoroizii. Cu toate acestea, nu exista dovezi suficiente pentru a sustine utilizarea de senna pentru hemoroizi sau pierderea in greutate.
Semintele de fenicul pot fi uscate si folosite pentru a obtine un ceai laxativ, cu miros puternic. Ceaiul de fenicul relaxeaza muschii digestivi, care ar putea fi exact ceea ce aveti nevoie pentru constipatie. Consumul de ceai de fenicul va ajuta la curatarea corpului si la eliminarea toxinelor prin organism. In medicina traditionala, feniculul a fost utilizat pe scara larga pentru imbunatatirea digestiei si a apetitului, pentru ameliorarea flatulentei, balonarii si indigestiei si ca laxativ. De asemenea, a fost utilizat pentru ameliorarea colicilor la sugari, pentru cresterea aportului de lapte al mamelor care alapteaza si pentru tratarea glaucomului si hipertensiunii arteriale.
Ceaiul de papadie poate ajuta la simptome digestive usoare, cum ar fi balonarea sau constipatia ocazionala. Papadia poate stimula ficatul sa produca bila, ceea ce poate ajuta indirect in caz de constipatie. Ceaiul de papadie poate actiona, de asemenea, ca diuretic in organism, adaugand mai multa apa sistemului digestiv si scaunelor. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea constipatiei usoare. Pentru a favoriza procesul digestiv, incercati sa beti o ceasca de ceai de papadie dupa mese.
Ceaiul de soc poate sa reduca simptomele de constipatie si sa creasca sansa de a avea o miscare a intestinului la persoanele constipate. Socul contine rutina, izoquercitina si alte substante care au proprietati detofixiante si laxative. Este un ceai pentru constipatie si balonare care sustine sanatatea digestiva si previne problemele si disconfortul abdominal. Cand se bea ceaiul laxativ? Se recomanda in general dimineata intre orele 7:00-9:00, cand activitatea intestinala este favorizata, si dupa mesele principale ale zilei.
Lemnul dulce face parte din categoria remedii constipatie si balonare. Poate fi un laxativ natural cu efect rapid sustinand o digestie normala si o sanatate digestiva. Ceaiul preparat din radacina de lemn dulce este un tonic popular pentru problemele digestive. Radacina de lemn dulce are un efect antiinflamator si poate sustine digestia. Dupa masa, bea o ceasca de ceai de radacina de lemn dulce pentru a calma sistemul digestiv si pentru a incuraja miscarea intestinului. Se poate consuma individual sau in combinatie cu alte ceaiuri laxative usoare – ca ceai laxativ Dacia Plant.
Volbura este numita si „rochita-randunicii”, si este una dintre cele mai cu cunoscute plante pentru constipatie. Ceaiul de volbura e unul dintre ceaiuri recomandate pentru astfel de probleme precum constipatia. Este folosit ca laxativ inca din cele mai vechi timpuri, stimuleaza activitatea intestinala si favorizeaza eliminarea fecalelor. Volbura este din categoria plante laxative. Se prepara un ceai pentru constipatie si hemoroizi ce contine substante care inmoaie fecalele si favorizeaza contractiile musculaturii intestinale. Aceste efecte favorizeaza trecerea fecalelor.
Anasonul poate reduce constipatia favorizand trecerea fecalelor, fiind un ceai care face parte din categoria de ceaiuri naturale impotriva constipatiei. De asemenea, este indicat pentru disconfort gastric, gaze intestinale si nu numai. Are si o aroma placuta si poate fi consumat in asociere cu alte ceaiuri. Efectele sale benefice generale sunt date de anetol, care este ingredientul activ al plantei. Pentru ceai se folosesc semintele de anason. Se folosesc 2 lingurite de planta la o cana cu apa fierbinte, lasate la infuzat 10 minute. Poate fi consumat impreuna cu ceai de chimen pentru constipatie. Poate fi consumat individual sau in combinatie cu alte plante – cum ar fi ceai constipatie Fares.
Frasinul poate fi benefic pentru tratarea constipatiei pe termen scurt. Efectele sunt date de taninuri, uleiurile volatile, glucozide si vitamina C. Se foloseste o lingura de planta la o cana cu apa fierbinte, si se lasa la infuzat 10 minute. Se consuma 2-3 cani pe zi.
Aceste ceaiuri se pot prepara atat cu planta uscata, cat si proaspata. De obicei se recomanda dupa mese, in special dimineata cand capacitatea de a stimula intestinul este mai mare. Pentru copiii se recomanda cantitati mai mici.
Referinte:
(1) What to know about constipation, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/150322.php
(2) Safely Using Laxatives for Constipation, link: https://www.webmd.com/digestive-disorders/laxatives-for-constipation-using-them-safely#1
(3) 20 Natural Laxatives to Help Keep You Regular, link: https://www.healthline.com/nutrition/20-natural-laxatives
(4) Teas for Constipation Relief, link: https://www.healthline.com/health/digestive-health/tea-for-constipation
(5) Nine herbal teas for constipation, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322624.php
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
Fetita MEA are probleme nu poate face treaba mare si se inbaloneaza multumesc