Ceaiul de musetel este consumat nu doar pentru aroma sa placuta, ci si pentru beneficiile asupra sanatatii. Iata ce compusi benefici contine si cum poate fi de ajutor pentru sanatate.
CUPRINS:
1. Despre musetel
2. Cum se prepara ceaiul de musetel
3. Proprietati ale ceaiului de musetel
4. Ce beneficii pentru sanatate aduce consumul ceaiului de musetel?
5. In ce tratamente naturiste poate fi utilizat ceaiul de musetel?
6. Ceaiul de musetel la copii
7. Ceaiul de musetel in sarcina
8. Contraindicatii pentru ceaiul de musetel
9. Intrebari frecvente
Musetelul (Matricaria recutita sau Matricaria chamomilla) este numele universal pentru o planta din familia Asteraceae. Florile de musetel, atat cele proaspete cat si cele uscate, sunt folosite pentru a pregati ceai. Compusul activ din musetel este cunoscut sub numele de bisabolol. Acesta a fost identificat in uleiul esential de musetel si este responsabil pentru beneficiile sale pentru sanatate. Bisabololul are caracteristici anti-iritante, antiinflamatorii si antimicrobiene. Ceaiul de musetel este cunoscut si pentru proprietatile sale antistres si de calmare. Exista multe tipuri de plante de musetel, dar numai doua dintre acestea pot fi folosite pentru a prepara infuzii, si anume musetel german (Matricaria recutita) si musetel roman (Chamaemelum nobile).
Motivul pentru care musetelul are proprietati uimitoare de vindecare este dat de florile sale care contin mai multe uleiuri volatile, inclusiv oxizi de bisabolol, bisabolol si matricin. Aceste mici flori contin, de asemenea, flavonoizi, dintre care unul – apigenina – confera numeroase beneficii.
Pentru prepararea ceaiului de musetel se foloseste apa fiarta si usor racita. Se folosesc 2 linguri de flori uscate la o cana cu ceai. Se lasa la infuzat intre 2-5 minute.
Ceaiul de musetel se poate prepara si cu flori proaspat culese. In acest caz se folosesc 4 linguri cu flori proaspete si se lasa la infuzat in apa fierbinte, dar nu oparita, timp de 5 minute.
Ceai de musetel pentru ochi
Musetelul este bogat in antioxidanti si elemente antiinflamatorii ce pot mentine sanatatea ochilor. Poate reduce ochii umflati si pungile de sub ochi, si poate fi utilizat pentru conjunctivita, desi nu exista suficiente dovezi care sa sustina siguranta si eficienta. Se pot folosi comprese cu ceai de musetel sau pliculetele de la ceai de musetel, aplicate 5 minute pe ochi. Pliculetele trebuie sa fie calde, usor reci, nu fierbinti.
Ceai de musetel pentru ten
Ceaiul de msetel poate fi utilizat si pentru ten. Se poate folosi ca tonic pentru curatarea fetei, ca bai de aburi pentru ten sau in combinatie cu alte elemente pentru masti de fata. Se poate curata fata cu o discheta de vata imbibata in ceai racit sau usor caldut de musetel. Poate ajuta la hidratare, cutatare si are efect tonic. Se poate folosi si ca scrub in asociere cu alte elemente.
Ceai de musetel pentru stomac
Ceaiul de musetel poate favoriza digestia, reducand balonarea, flatulenta. Se recomanda adesea consumul dupa mesele principale ale zile, recomandat sa fie consumat neindulcit.
Ceai de musetel pentru par
Musetelul poate reduce matreata, scalpul iritat, poate favoriza cresterea parului si confera stralucire. Se poate folosi ca tratament de clatire, urmat sau nu de clatirea cu apa curata. Se poate clati la final parul cu ceai de musetel. Se poate folosi si pentru masca de par – ceai de musetel impreuna cu miere si zeama de lamaie. Se lasa amestecul sa actioneze 30 minute pe par apoi se clateste. Ceaiul de musetel se poate folosi si pentru deschiderea culorii parului. Dupa samponare si clatire se aplica ceai de musetel si sa lasa parul se se usuce in mod normal. Se obtine o usoara tenta mai deschis, nu o schimbare majora a culorii. Trebuie facut tratamentul timp de mai multe zile la rand pentru a se obtine nuanta dorita.
Ceai de musetel cu miere si lamaie
Combinatia de musetel, menta si lamaie favorizeaza in special relaxarea, fiind un tratament des intalnit in medicina ayurvedica. Reduce stresul, relaxeaza musculatura si induce relaxarea generala. De asemenea, poate favoriza digestia, avand rol stimulant pentru digestie. Combinatia poate fi utila si pentru problemele de somn si reducerea simptomelor de raceala si gripa.
Ceaiul de musetel este cel mai bine cunoscut ca un ajutor de nadejde pentru inducerea somnului si reducerea insomniilor, calmarea sistemului nervos central si inducerea relaxarii. Mai precis, florile de musetel contin un bioflavonoid numit crizina, care reduce anxietatea si tensiunea musculara in timp ce induce somnolenta.
Iata care sunt principalele proprietati ale musetelului:
Mai multe substante nutritive din musetel pot fi eficiente pentru anxietate. Printre acestea se numara calciu, magneziu, luteolin si apigenin. Un studiu din 2009, publicat in Journal of Clinical Psychopharmacology, a aratat ca musetelul a redus simptomele de ingrijorare excesiva cu 50% la subiectii diagnosticati cu tulburare generala de anxietate. Pentru a reduce nervozitatea, beti trei cesti de ceai de musetel zilnic. Cercetarile sustin faptul ca musetelul poate calma si poate reduce anxietatea. Persoanele care sufera de anxietate au prezentat nu numai simptome reduse, ci si imbunatatirea starii generale.
Musetelul elibereaza tensiunea musculara care declanseaza durerile de cap. Ca masura preventiva impotriva migrenelor, consumati ceai de musetel de pana la patru ori pe zi. Pentru a reduce un episod de migrena, beti doua cesti la aparitia simptomelor. Apoi, aplicati o compresa calda cu ceai pe frunte.
Gama de afectiuni gastro-intestinale reduse de musetel este una extinsa – constipatie, arsuri la stomac, diaree, ulcere, indigestie si sindromul intestinului iritabil. La copii, scurteaza perioada de colici. Poate reduce raul de miscare.
Compusii antispasmodici relaxeaza muschii stomacului si dizolva gazele, reducand balonarea si crampele. Musetelul poate ajuta la relaxarea sistemului digestiv si este folosit pentru a trata numeroase probleme digestive. Poate reduce si greturile matinale la femeile gravide.
Pentru a reduce simptomele de raceala, inhalati vaporii ceaiului de musetel. Si consumul de ceai de musetel poate reduce simptomele, favorizand respiratia si reducand congestia nazala. Adesea se adauga ca ingredient natural in spray-urile nazale, menite sa amelioreze acumularea de mucus.
Ceaiul de musetel poate reduce starile din sindromul premenstrual, mai ales crampele menstruale. Glicina, un aminoacid din musetel relaxeaza muschii tensionati, inclusiv cei ai uterului. Musetelul poate regla ciclurile menstruale prin stimularea circulatiei in regiunea pelvina.
Quercitina din musetel protejeaza pielea si o hraneste in profunzime. Un decoct de musetel poate fi folosit si pentru a calma pielea, de asemenea. Este o modalitate foarte buna de a trata pungile de sub ochi. Aplicat topic poate ajuta la tratarea afectiunilor cutanate, cum ar fi eczema, arsuri solare si eruptii cutanate.
Musetelul poate reduce bacteriile din gura si amelioreaza durerea gingivala. Clatiti gura cu ceai de musetel sau faceti gargara. Pentru a calma gingiile care sangereaza, plasati un pliculet de ceai de musetel pe gingii pentru cateva minute.
Aroma usoara a ceaiului de musetel si compusii beneficii induc somnul si favorizeaza relaxarea corpului. Imbunatateste calitatea somnului si reduce simptomele depresive. Unele studii arata ca folosirea musetelului in aromoterapie, inclusiv masaj, poate imbunatati calitatea vietii. Planta poate fi folosita si intr-o baie relaxanta, care va calma muschii si va favoriza circulatia.
Puterea musetelului depinde de multi factori, cum ar fi forma in care este folosit, daca produsul este organic si cat de natural este. Cea mai eficienta forma de musetel este pulberea uscata. Se poate folosi ca atare consumat pentru efectele sale benefice, adesea cate 2-3 cani pe zi, in cure de cate saptamani sau luni. Se poate folosi si in asociere cu alte plante sau miere, lamaie etc.
Musetelul poate fi util si pentru copii, in special pentru ca vindeca si calmeaza pielea cu eruptie cutanata, de exemplu. Ingerarea ceaiului de musetel poate ajuta si la alergii si inflamatii. Ceaiul trebuie insa administrat doar dupa ce ati primit aprobarea pediatrului si nu pentru copiii mai mici de 6 luni. Se poate oferi direct cu canita la copiii mai mari, sau li se poate oferi sa suga o carpa imbibata in ceai.
Ceaiul de musetel poate fi consumat in sarcina, dar in cantitati moderate. Efectele calmante si antiinflamatorii ale musetelului au fost legate de travaliul prematur, sangerare si, chiar de avort spontan, dar mai sunt necesare cercetari in acest sens. Se recomanda administrarea doar la indicatiile medicului.
Ceaiul de musetel este in general considerat foarte sigur si in esenta netoxic, astfel incat efectele secundare sunt minime si rare, dar unele dintre proprietatile sale se pot combina cu anumite medicamente si pot stimula efectele acestora. De exemplu, musetelul poate spori efectele warfarinei, care este un medicament anticoagulant sau diluant sangvin, utilizat pentru prevenirea formarii trombilor in vasele de sange. Cantitati substantiale ale ceaiului pot spori, de asemenea, efectele medicamentelor antiepileptice si sedative. Ar trebui sa evitati sa beti ceai de musetel cand conduceti vehicule sau folositi utilaje deoarece poate provoca somnolenta.
Musetelul este considerat a fi contraindicat pentru persoanele care iau ciclosporina (un medicament utilizat pentru a preveni respingerea dupa un transplant de organe).
Medicamentele care sunt administrate pentru subtierea sangelui, cum ar fi warfarina, clopidogrel si aspirina nu trebuie luate impreuna cu musetelul deoarece musetelul poate creste riscul de sangerare. Musetelul ar trebui evitat si in asociere cu orice tip de medicamente care cauzeaza somnolenta, cum ar fi narcotice, barbiturice, alcool, unele tipuri de antidepresive sau benzodiazepine.
Urmatoarele persoane trebuie sa evite musetelul, cu exceptia cazului in care medicul recomanda altfel:
Ceaiul de musetel nu constipa, ba chiar poate fi eficient in reducerea starilor de flatulenta, indigestie si constipatie.
Musetelul are proprietati antiinfectioase, favorizeaza vindecarea ranilor si regenerarea, reducand si riscul de infectii. Poate fi aplicat topic pe piele pentru a facilita vindecarea.
Ceaiul de musetel poate favoriza arderile calorile si scaderea in greutate, dar doar in asociere cu un deficit caloric alimentar si cu un stil de viata activ.
Ceaiul de musetel poate fi utilizat pentru o varietate de probleme digestive, inclusiv diareea. Are proprietati de calmare a stomacului, si in plus are propriatati antibacteriene si antivirale care pot favoriza eliminarea parazitilor si a patogenilor care cauzeaza diaree.
In general se recomanda 1-2 cani de ceai de musetel pe zi, uneori chiar 3-4 in functie de problema.
Referinte:
(1) What Is Chamomile?, link: https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-chamomile
(2) What are the benefits of chamomile tea?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031.php
(3) The Health Benefits of Roman Chamomile, link: https://www.verywellhealth.com/roman-chamomile-4571307
(4) Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
(5) A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile), link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5074766/
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…