Ceai de ghimbir – afla din urmatorul articol ce beneficii are ghimbirul pentru sanatate, caror compusi le sunt datorate aceste efecte si ce contraindicatii are ceaiul de ghimbir.
CUPRINS:
1. Despre ghimbir
2. Cum se prepara ceaiul de ghimbir
3. Proprietati ale ceaiului de ghimbir
4. Ce beneficii pentru sanatate aduce consumul ceaiului de ghimbir?
5. In ce tratamente naturiste poate fi utilizat ceaiul de ghimbir?
6. Ceaiul de ghimbir la copii
7. Ceaiul de ghimbir in sarcina
8. Contraindicatii pentru ceaiul de ghimbir
9. Intrebari frecvente
Ghimbirul (Zingiber officinale) este un condiment cu puternice proprietati antiinflamatorii. Poate reduce greata, durerile, flatulenta etc. Poate fi consumat sub diferite forme – proaspat, uscat, pudra, ceai, suc, ulei. Nu contine cafeina sau zaharuri, dar in schimb este bogat in vitamine si minerale. De asemenea, cand se prepara ceai din ghimbir, se elibereaza gingerol si proteaza, compusi care pot sustine sanatatea sistemului cardiovascular.
Este bogat in carbohidrati, fibre, proteine. Contine un amalgam de minerale si vitamine, ca sodiu, fier, potasiu, magneziu, fosfor, zinc, vitamina C, acid folic, vitamina B6, riboflavina, niacina.
Contine si compusi antiinflamatori, ca acidul pantotenic, beta-caroten, capsaicina, curcumina, acid cafeic, salicilat. Prezenta compusilor activi ca shagaol, zerumbon, terpenoide, flavonoizi, zingeron potenteaza efectele benefice ale ghimbirului.
Ceaiul de ghimbir este un remediu natural pentru multiple probleme de sanatate. Este o bautura energizanta ce poate inlocui ceaiul negru sau cafeaua. Pentru preperarea ceaiului de ghimbir se poate folosi ghimbir uscat sau ghimbir proaspat.
Ghimbirul uscat are o concentratie mai mare de substante active, astfel ca se foloseste o cantitate mai mica de ghimbir. Se lasa la infuzat aproximativ 5-10 minute, si se recomanda sa fie consumat neindulcit.
Ceaiul de ghimbir proaspat este cel mai indicat, deoarece contine mai multi compusi benefici. Se folosesc 1-2 felii de radacina de ghimbir la o ceasca de apa adusa la punctul de fierbere. Se lasa la infuzat 5-10 minute, uneori 15.
Ceai de ghimbir cu scortisoara
Combinatia dintre ghimbir si scortisoara poate accelera procesele antiinflamatorii si antibacteriene. Acest ceai poate sustine imunitatea, prevenind racelile, poate favoriza digestia, combate crampele menstruale si accelereaza metabolismul. Se prepara din ghimbir proaspat sau macinat, si scortisoara baton sau pudra.
Ceai de ghimbir cu lamaie
Combinatia de ghimbir cu lamaie este adesea utilizata pentru ca se considera ca poate favoriza slabirea. Ghimbirul poate reduce apetitul, poate accelera metabolismul, in timp ce lamaia este bogata in vitamina C, avand rol detoxifiant.
Ghimbir cu miere
Ghimbirul in asociere cu mierea este des folosit pentru simptomele de rceala si gripa. Poate favoriza tratarea problemelor respiratorii, si poate creste imunitatea. Acest mix poate favoriza si digestia, poate reduce varsaturile sau greata si poate reduce balonarea.
Ghimbirul are numeroase proprietati benefice, iar cele mai cunoscute si importante sunt:
Principala proprietate a ghimbirului este de a favoriza digestia. Vitamin B6 favorizeaza metaboliSmul si imbunatateste sanatatea stomacului. Poate neutraliza aczidul gastric si favorizeaza productia de sucuri digestive. Reduce refluxul gastric si poate fi util in cazul anumitor ulcere, dar consumat cu moderatie. Are un usor efect laxativ si antispasmodic, ce poate reduce crampele intestinale, balonarea, constipatia si flatulenta. De asemenea, poate reduce diareea si poate fi eficient in parazitozele intestinale.
Ceaiul de ghimbir contribuie, de asemenea, la promovarea pierderii in greutate ca rezultat al unui sistem digestiv imbunatatit. Imbunatateste enzimele digestive care accelereaza arderile calorice. Poate reduce apetitul si poate reduce pofta pentru dulce.
Ghimbirul poate fi util in reducerea starilor de greata, varsaturi, inclusiv a greturilor in sarcina sau a raului de masina. O cescuta de ceai de ghimbir poate calma stomacul.
Ghimbirul este un aliat de incredere pentru starile de raceala, inclusiv cu febra. Mentine temperatura corpului si reduce timpul de recuperarea. Continutul de vitamina C ajuta la reducerea simptomelor si favorizeaza transpiratia. Poate ameliora tusea si durerile in gat si este un excelent expectorant.
Ceaiul de ghimbir poate imbunatatiti circulatia sangelui, fiind util pentru maini si picioare reci. Acest ceai poate, de asemenea, ajuta la dilatarea vaselor de sange si la prevenirea coagularii, reducand astfel riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic. Un alt mare beneficiu al ceaiului de ghimbir pentru o inima sanatoasa este ca va ajuta sa va reduceti nivelul zaharului din sange si sa va imbunatatiti nivelul tensiunii arteriale intr-un mod durabil, datorita continutului de potasiu.
Ghimbirul are efect afrodisiac pentru ca stimuleaza circulatia sangelui si fluxul direct de sange catre organele genitale. De asemenea, se considera ca poate favoriza reducerea disfunctiei erectile prin stimularea circulatiei. Poate favoriza de asemenea reducerea ejacularii premature si poate creste fertilitatea la femei.
Ghimbirul este folosit pentru numeroase probleme de sanatate, sub diferite forme si in diferite combinatii. Se poate prepara ceai de ghimbir in asociere cu tei, busuioc sau ceai de menta, in asociere cu miere, lamaie, turmenic sau scortisoara. Se foloseste adesea in curele de slabire, ca tratament petru sanatatea stomacului sau ca tratament pentru anumite probleme sexuale.
Ceaiul de ghimbir poate fi util pentru copii, dar nu mai devreme de 2 ani si doar la indicatiile medicului. Poate fi util pentru indigestii si gaze intestinale. De asemenea poate fi indicat pentru imunitate si reducerea infectiilor respiratorii, mai ales pulmonare. Poate fi util in raceala si gripa, reducand febra la copii, congestia nazala, raguseala. Ceaiul de ghimbir pentru copii trebuie sa fie neindulcit.
Ghimbirul in sarcina poate fi util pentru reducerea greturilor matinale, reducerea arsurilor gastrice, ameliorarea gazelor. Trebuie consumat insa cu moderatie, deoarece ghimbirul in exces poate afecta sanatatea. In exces, poate duce la scadere in greurare, poate interactiona cu anumite medicamente sau cu anestezia. Se recomanda limitarea la 2-3 cesti cu ceai de ghimbir pe zi in sarcina, echivalentul total a maximum 1 g ghimbir pe zi, divizat in 2-3 portii.
Ghimbirul este in general sigur pentru consum. Pot aparea totusi efecte adverse in cazul consumului excesiv de ghimbir. In timp ce ceaiul de ghimbir poate fi un remediu eficient pentru greata in timpul sarcinii si a greturilor de dimineata, se recomanda sa nu se depaseasca 1 gram de ghimbir proaspet zilnic pentru femeile care sunt gravide. Consumul excesiv poate irita stomacul, gura sau esofagul.
In rare cazuri poate cauza alergii, caracterizate de umflarea limbii, probleme de respiratie, palpitatii etc.
Recomandarile de dozaj comune pentru ghimbir sunt de 1 – 4 g de radacina proaspata (rizom), felii, rase sau zdrobite. Alternativ, pana la 1 g de radacina concentrata zilnic.
Ceaiul pregatit din radacini proaspete de ghimbir poate accelera metabolsimul. Efectele se pot vedea insa doar in asociere cu o dieta sanatoasa si cu un stil de viata activ.
Ceaiul de ghimbir imbunatateste termogeneza si reduce senzatiile de foame. Mentinerea foamei sub control este esentiala atunci cand vine vorba de pierderea in greutate. Ghimbirul poate stimula digestia, reduce pofta de mancare si mentine sub control nivelul de colesterol. De asemenea, regleaza nivelul de cortizol, hormonul legat de stres. Asigura si un plus de energie, ceea ce poate sustine un stil de viata activ si sanatos. Pentru slabire se recomanda de obicei cure a cate 250 ml ceai de ghimbir cu 15 minute inainte de mesele principale.
Ghimbirul a fost utilizat din cele mai vechi timpuri pentru numeroase probleme de sanatate, inclusiv raceala si gripa. Are rolul de a ameliora simptomele si de a grabi vindecarea. Pentru simptome de raceala si gripa, ca migrene, durere de gat, nas infundat, se recomanda 2 lingurite de ghimbir proaspat adaugat in apa calda sau ceai. Se recomanda consumul de 2-3 ori pe zi. Ghimbirul favorizeaza si transpiratia, favorizand vindecarea racelii. Se poate asocia cu lamaie sau miere, care nu confera doar aroma suplimentara, ci si vitamina C si proprietati antibacteriene.
In general se recomanda 3 cani de ceai de ghimbir pe zi maximum. Adultii nu trebuie sa consume mai mult de 4 g ghimbir pe zi, sub orice forma, iar copiii de 2-6 ani nu trebuie sa consume mai mult de 2 mg radacina ghimbir pe zi. Dozele depind si de greutatea corpului. In sarcina se recomanda maximum 1 g ghimbir pe zi.
Ghimbirul este considerat un supliment ce poate fi eficient in reducerea starilor de greata, inclusiv greturile matinale in sarcina, raul de masina, starile de greata post-chirurgicala, starile de greata induse de chimioterapie.
Referinte:
(1) Ginger: Health benefits and dietary tips, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/265990.php
(2) What Are the Health Benefits of Ginger Tea?, link: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-ginger-tea#morning-sickness-or-chemotherapy
(3) The amazing and mighty ginger, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92775/
(4) Ginger Tea Benefits for Digestion, Immunity, Weight Loss & More, link: https://draxe.com/ginger-tea-benefits/
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…