Articole

Carob versus cacao: ce sunt, ce contin si cand se introduc in alimentatia copilului

Diversificarea alimentatiei este un pas important pentru dezvoltarea sanatoasa a copilului. Este etapa in care cel mic incepe sa primeasca si altceva in afara de lapte, cum ar fi fructe, legume (de regula, facute piure) si chiar lactate.

De asemenea, carobul si cacaua sunt doua ingrediente folosite de parinti in procesul de diversificare, tocmai pentru ca acestea dau gust si culoare preparatelor destinate celui mic.

Desi au un aspect similar, iar carobul este considerat un bun inlocuitor al ciocolatei, proprietatile nutritive ale celor doua sunt diferite. Iar in randurile ce urmeaza dezbatem pe larg despre ele, analizand continutul si beneficiile acestor ingrediente, si aflam care este cel mai bun moment pentru a le introduce in alimentatia copilului.

 

Ce este carobul

Cunoscut si sub numele de pudra de roscove, carobul este tot o pulbere, a carei textura se aseamana foarte mult cu cea pe care o are cacaua. Roscovele sunt fructele arborelui cu acelasi nume, un copac (Ceratonia siliqua) din zona mediteraneeana, ce poate ajunge pana la zece metri inaltime.

Roscovele au forma unor pastai de culoare cafenie si sunt dulci, motiv pentru care sunt folosite si ca indulcitor inca din Antichitate. Prajite si macinate, pastaile se transforma intr-o pudra gustoasa si sanatoasa, cu un continut nutritional bogat.

Ce contine carobul

Pudra de carob este o sursa importanta de calciu, mineral esential pentru dezvoltarea copilului, fibre, dar si alte vitamine si minerale care contribuie la buna functionare a organismului: fosfor, potasiu, fier, sodiu, mangan, complexul de vitamine B, E si A.

Interesant este faptul ca pudra de roscove nu contine cafeina, substanta pe care adultii o adora, dar care poate cauza agitatie si insomnie copiilor.

Iar asta nu este tot: pudra de carob nu are nici gluten, fiind o alternativa dulce si sanatoasa chiar si pentru cei diagnosticati cu boala celiaca (intoleranta la gluten), de care pot suferi inclusiv cei mici.

Ce efecte benefice are carobul

Avand un complex atat de bogat de vitamine si minerale, carobul poate fi considerat un superaliment cu nenumarate beneficii pentru organism.

Datorita aportului de calciu, pudra de roscove contribuie la intarirea sistemului osos. Contine fibre, ceea ce inseamna ca imbunatateste digestia, previne constipatia si reduce colesterolul. Tot gratie acestor fibre, care absorb lichidele din tubul digestiv, pudra de carob este si un remediu contra diareei.

Mai mult decat atat, potrivit unui studiu realizat in 2003 de un grup de cercetatori germani, carobul este o sursa excelenta de antioxidanti care protejeaza organismul de boli.

Nu in ultimul rand, pudra de roscove are zaharuri proprii (naturale, la fel ca fructele) si nu contine cofeina, ceea ce o transforma intr-un inlocuitor perfect pentru ciocolata si alte alimente dulci, numai bun de inclus in dieta copiilor.

Cand poate fi introdusa pudra de carob in alimentatia copilului

Avand un continut nutritional benefic pentru organism, pudra de carob poate fi introdusa in cadrul diversificarii, in alimentatia copilului cu varste cuprinse intre 8 si 12 luni. Inainte de a introduce alimente noi in dieta celui mic, este indicat sa ceri sfatul medicului pediatru.

Ce este cacaua

Cand auzim despre cacao, ne gandim aproape imediat la ciocolata. Si nici nu am avea cum sa facem o alta conexiune, pentru ca boabele de cacao reprezinta materia prima pentru ciocolata.

Semintele produse de arborele de cafea (Theobroma cacao), o planta care se gaseste preponderent in America de Sud si Asia de Sud-Est, sunt lasate la uscat, dupa care sunt macinate si transformate in pudra.

Interesant este si faptul ca arborele de cacao are un statut privilegiat, fiind considerat hrana zeilor. Exista si o poveste despre aparitia acestei plante, legenda fiind legata de numele lui Quetzalcoatl, zeul suprem in mitologia aztecilor, care a luat din paradis un abore de cacao si l-a daruit supusilor.

Ce contine cacaua

In stare pura, cacaua contine o multime de minerale importante pentru organism (magneziu, fosfor, fier), dar si acizi grasi esentiali si flavonoizi, antioxidanti cu rol benefic pentru organism.

Problema pudrei de cacao este ca, de multe ori, ea ajunge in comert prelucrata, cu mult zahar in componenta, si isi pierde toate aceste proprietati.

In plus, boabele de cacao sunt bogate in cofeina, substanta despre care toata lumea stie ca ofera energie, dar care poate provoca si stari de agitatie sau iritabilitate.

Ce efecte benefice are cacaua

Datorita continutului bogat in magneziu si fosfor, acest aliment contribuie la protejarea si buna functionare a sistemului osos. Fierul din cacao este un mineral esential, deoarece asigura fluidizarea fluxului sangvin, ajutand celulele rosii sa transporte oxigenul in organism.

Cat despre flavonoizii din cacao, acesti antioxidanti au fost asociati cu imbunatatirea functiilor cognitive (memorie, capacitate de concentrare), ameliorarea starilor depresive si a sanatatii cardiace.

Nu in ultimul rand, gratie aportului de fibre, cacaua ajuta la reducerea colesterolului rau.

Cand poate fi introdusa pudra de cacao in alimentatia copilului

Desi are, la randul ei, numeroase beneficii pentru sanatate, pudra de cacao nu ar trebui introdusa in alimentatia copilului pana la varsta de doi ani. Continutul de cofeina i-ar putea provoca micutului stari de agitatie si probleme cu somnul.

Carob versus cacao: ce alegem

Beneficii sunt, evident, de ambele parti, asa ca nu poate exista un verdict clar pentru o tabara sau alta.

Insa carobul este o varianta mai sigura pentru cel mic: are mai multe vitamine si minerale, este dulce in stare pura (ceea ce inseamna ca nu mai trebuie sa adaugi alti indulcitori preparatelor care includ carob) si nu contine cofeina.

Cum introducem carobul si cacaua in alimentatie

Atat pudra de carob, cat si pudra de cacao pot fi folosite intr-o multime de preparate, de la banalul pahar de lapte cald, aromat de aceasta pulbere cu gust de ciocolata, la prajituri, briose sau chiar torturi.

Cele mai simple retete cu pudra de cacao sau carob

Una dintre cele mai usoare retete pentru cel mai mic este ciocolata de casa. Ai nevoie de:

  • un pachet de unt
  • 1-2 lingurite de miere
  • 250 de grame de lapte praf
  • o lingura cu varf de pudra de carob/cacao
  • nuci, alune, migdale tocate marunt

Topeste untul si mierea la bain marie, adauga pudra de carob si restul ingredientelor, amesteca-le bine. Pune compozitia intr-un recipient si las-o la frigider cateva ore.

O alta reteta simpla si rapida si o varianta foarte buna pentru micul dejun este bolul de cereale cu lapte. Pune intr-un blender un pahar de lapte, o banana, cateva linguri de cereale si o lingurita de pudra de carob/cacao si amesteca toate ingredientele. In mai putin de un minut vei avea un mic dejun pe care copilul tau il va adora!

Sursa foto: Shutterstock.com

Ruxandra Micu

Food Coach si specialist in nutritie si stil de viata sanatos. Creatoare a unei aplicatii web de planuri de masa - www.gourmandelle.com.

View Comments

  • Bună seara..eu am o fetiță de trei luni jumătate..și medicul pediatru dar și cel de familie..mi-a zis să folosesc pudră de roșcovă in lăptic.. câte o cupă..la biberon..aici citesc că după vârsta de șase luni

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago