Articole

Care este rolul cărţilor de parenting și cum te ajută acestea

Cu toţii îndeplinim de-a lungul vieţii o serie de roluri, iar cel de părinte se va dovedi a fi cel mai important, pentru mulţi dintre noi. Încă de când aflăm că vom deveni părinţi, ne propunem să îndeplinim cu succes toate sarcinile pe care le vom avea, astfel încât să oferim copiilor noştri toate condiţiile de care au nevoie pentru a creşte echilibraţi, sănătoşi şi frumoşi.

Ajutorul celor din jur

Naşterea unui copil este motiv de mare bucurie, nu doar pentru părinţi, ci pentru toţi cei din jur. Astfel, odată cu sosirea micuţului, sfaturile nu vor întârzia să apară, în ajutor venind toţi cei care sunt deja familiarizaţi cu rolul de părinte. Însă trebuie să ţinem cont că fiecare copil are particularităţile lui şi nu toate sfaturile primite vor fi în măsură să ajute.

Deşi sosirea unui copil  va reprezenta o schimbare foarte solicitantă în viaţa noastră, va trebui să ne găsim echilibrul şi forţa cu ajutorul cărora vom reuşi să discernem ce este mai bun şi mai folositor pentru copilul nostru şi pentru noi, alegând să acţionăm într-un mod corect şi benefic celui mic.

În acest sens, prima persoană care ne va oferi cea mai bună îndrumare şi ajutorul cel mai benefic,  va fi medicul neonatolog care a preluat bebeluşul la naştere. Acesta, alături de personalul medical al unităţii sanitare unde s-a născut copilul, vor acorda primele îndrumări legate de modul în care ar trebui să se desfăşoare programul zilnic al micuţului, pornind de la hrană şi somn, până la igienă şi plimbarea în aer liber.

Ulterior, rolul acestuia va fi preluat de medicul pediatru care se va ocupa de micuţ. Fiecare etapă de creştere va fi bine monitorizată, părinţii primind toată susţinerea şi sfaturile necesare, astfel încât să facă faţă oricărei situaţii. Pe măsură ce micuţii cresc, părinţii se vor confrunta cu şi mai multe contexte noi şi solicitante, astfel că orice sfat şi ajutor avizat sunt bine venite.

Cărţile de parenting

Cărţile de parenting tind să acopere o paletă foarte largă de aspecte de interes, venind în sprijinul părinţilor pe parcursul tuturor etapelor de vârstă ale copiilor. Accesându-le, părinţii au posibilitatea de a beneficia de informaţii şi date concrete, de sfaturile şi îndrumarea specialiştilor, pentru toate perioadele de creştere şi pentru toate etapele copilăriei şi ale adolescenţilor.

Cărţile de parenting reprezintă mici tratate şi recomandări realizate de cărte psihologi, rolul acestora fiind acela de a ajuta părinţii să înţeleagă mecanismele care stau la baza manifestării anumitor comportamente, dar şi cum să descopere cele mai eficiente modalităţi de intervenţie, astfel încât să fie înlăturate aspectele negative şi susţinute cele pozitive.

Cum alegi o carte de parenting

Atunci când vrei să îţi achiziţionezi o carte de parenting, va trebui să ţii cont de câteva aspecte, asigurându-te astfel că intri în posesia unor informaţii avizate, corecte şi potrivite ţie şi contextului vizat.

În primul rând, este foarte important să ştii exact ceea ce vrei să afli şi să diagnostichezi corect problema cu care te confrunţi. Astfel, vei localiza căutarea celei mai bune cărţi în funcţie de vârsta copilului şi de problema pe care o manifestă. Sunt tratate care te vor ajuta să îţi împrieteneşti copilul cu oliţa şi tratate care te vor învăţa cum să desluşeşti comportamentul unui adolescent rebel.

Un alt criteriu foarte important este cel al autorului cărţii. În era tehnologiei şi a vitezei, te poţi informa cu uşurinţă în legătură cu palmaresul profesional al unui autor de carte, precum şi cu recomandările altor cititori. Este posibil să îţi fie de folos chiar şi editura unde este publicată cartea, fiind aspecte definitorii care dau valoare şi care caracterizează publicaţiile unei anumite edituri.

De asemenea, atunci când alegi o carte de parenting, este foarte important să o înţelegi, să aibă o scriere fluidă, să nu folosească foarte mulţi termeni medicali sau explicaţii  greoaie şi  prea multe detalii cu caracter tehnic. În alegerea celei mai bune cărţi de parenting îţi pot veni în ajutor prietenii care deja au parcurs respectiva etapă sau care s-au confruntat cu o problemă asemănătoare. Aceştia îţi pot recomanda un autor sau o editură care le-au fost de folos.

Cum te poate ajuta o carte de parenting

O carte de parenting corect aleasă te va putea ajuta pe perioada oricărei etape de creştere a copilului, de la nou-născut până la adolescenţă. Evident, aceste tratate vizează comportamentele şi contextele generale, tipologiile manifestate în mod normal pe durata copilăriei, la diferite grade de intensitate şi severitate.

În situaţiile în care nu poţi face faţă unui anumit context şi copilul este expus unui anumit risc, este recomandat să te adresezi specialiştilor, aceştia având sarcina de a stabili o metodă de abordare personalizată, raportându-se la caracteristicile unice ale copilului tău.

Mamisicopilul.ro

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

6 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago