Articole

Calendarul de Advent – idei de cadouri si activitati pana la Craciun

Calendarul de Advent – In ultimii ani devine tot mai mult o traditie, mai ales in familiile cu copii mici, ca in asteptarea sarbatorilor de iarna, parintii sa pregateasca un calendar de Advent. De la inceputul lunii decembrie si pana de Craciun, calendarul poate cuprinde numeroase idei, pentru fiecare zi: mici cadouri, dulciuri, activitati specifice acestei perioade sau o combinatie de mai multe idei.

Cuprins:

1. Carti de Craciun sau carti in general
2. Activitati pe care sa le faceti impreuna in asteptarea Craciunului
3. Jucarii sau surprize micute
4. Piesele unui puzzle sau cuburi de construit
5. Mici proiecte artistice
6. Acte de caritate
7. Activitati de curatenie si ordonare a casei
8. Iesiri si activitati pe care sa le faceti in afara casei
9. Poezii si colinde de Craciun

Calendarul de Advent – traditie in asteptarea Craciunului

Fiecare familie are propriile traditii legate de sarbatorile de iarna. Iar odata cu aparitia copiilor, putem crea noi ritualuri de familie; iar odata cu ele, amintiri si pentru parinti si pentru copii deopotriva.

Calendarul de Advent isi are originea in traditia catolica si protestanta. In luna decembrie copiii primesc zilnic, pana la Craciun, cate o mica surpriza din calendarul de Advent. La origine, acesta era un calendar cu 24 de usite, pentru fiecare zi incepand cu 1 decembrie si pana in Ajunul Craciunului. In spatele usitei, copiii gaseau cate o mica surpriza, de obicei o mica ciocolata. Astazi, aceasta traditie a devenit foarte populara, fiind adaptata la o serie de produse, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Poate include produse cosmetice, dulciuri, bijuterii pentru fete, ceaiuri, jucarii, bauturi etc.

Utilitatea calendarului de Advent este ca ii ajuta pe copii sa inteleaga mai bine trecerea timpului si zilele ramase pana la Craciun si in acelasi timp ofera prilejul de a face activitati impreuna cu parintii, de a petrece timp impreuna si a se conecta. Aceste calendare pot fi confectionate sau cumparate in diverse modele, iar fiecare parinte poate opta pentru combinatiile cele mai potrivite pentru copii: dulciuri, carti, activitati.

Idei de calendare de Advent pe care sa le realizati acasa:

  • pliculete mici in care sa introduceti cate un biletel cu fiecare activitate;
  • cutiute din carton, (optional) colorate si decorate de Craciun;
  • un borcan in care sa puneti toate cele 24 de biletele pe care ati notat activitatile celor 24 de zile de decembrie;
  • mici saculeti din material textil, pe care sa ii agatati de o creanga uscata;

Idei de activitati si cadouri pe care le puteti introduce in calendarul de Advent pentru copii:

1. Carti de Craciun sau carti in general

Daca aveti copii pasionati de citit sau doriti sa le dezvoltati aceasta pasiune ori sa faceti o biblioteca formata din carti specifice sarbatorilor de iarna, acestea pot fi o optiune pentru calendarul de Advent. Practic in fiecare zi a lunii decembrie si pana la Craciun, copiii vor descoperi o noua carte de iarna sau cu tematica Craciunului ori a sarbatorilor de iarna. Nu trebuie sa va limitati insa la carti de sarbatori, puteti include si carti cu alte tematici sau sa le combinati cu cele de Craciun. De asemenea, nu e nevoie sa cumparati atatea carti, le puteti imprumuta de la biblioteca din oras, daca exista aceasta posibilitate.

2. Activitati pe care sa le faceti impreuna in asteptarea Craciunului

In fiecare zi a lunii decembrie puteti planifica activitati pe care sa le faceti in familie sau impreuna cu copiii, ca sa va ajute sa intrati in atmosfera de sarbatori. De la pregatirea de decoratiuni, gatitul de prajituri specifice iernii, vizionarea unui film de Craciun, plimbari in oras cand se aprind luminitele, pana la vizitarea unei piete de Craciun sau o excursie la munte.
Gasiti aici o lista cu idei de activitati pe care le puteti face cu copiii in asteptarea sarbatorilor de iarna.

3. Jucarii sau surprize micute

Calendarul de Advent poate fi umplut cu jucarii mici, autocolante, mingi de cauciuc si alte obiecte de dimensiuni mici, care stiti ca le-ar aduce bucurie copiilor. Le puteti combina cu mici dulciuri sau le puteti lasa ca atare, doar jucariile.

Alte idei cu care ii puteti surprinde pe cei mici:

  • accesorii de par pentru fetite;
  • creioane colorate;
  • mici decoratiuni de Craciun;
  • magneti de frigider;
  • stampile colorate pentru copii;
  • mingi micute;
  • baloane;
  • plastilina;
  • forme de decupat biscuiti, cu care sa gatiti apoi cu copiii;
  • mici obiecte pentru bricolaj;
  • sosete cu tematica de Craciun etc.

4. Piesele unui puzzle sau cuburi de construit

O idee pentru cei mici poate fi sa le oferiti in fiecare zi cate o piesa de puzzle, pe care ei sa le colecteze si sa formeze treptat imaginea finala. O alta idee poate fi sa le oferiti cuburi de construit sau piese de Lego, pe care adunandu-le pe parcursul celor 24 de zile, sa formeze o constructie.

O idee similara poate fi aceasta: creati un brad (fie din hartie verde, fie din fetru), pe care sa-l lipiti undeva la vedere si la indemana copiilor. In fiecare zi, copiii gasesc in calendarul de Advent cate o decoratiune pe care o vor lipi in brad.

5. Mici proiecte artistice

Pentru copiii care iubesc sa coloreze, sa picteze sau sa faca diverse activitati de lucru manual, calendarul de Advent poate sa includa astfel de idei. Pregatiti pentru fiecare zi cate o activitate care presupune creativitate si folosirea de diverse materiale. Pot fi decoratiuni de Craciun, felicitari pentru bunici sau alte persoane apropiate, accesorii (margele, bratari), peisaje de iarna, ornamente pe care sa le faceti cadou etc.

6. Acte de caritate

Pregatiti cadouri pentru copii in cadrul campaniilor care se organizeaza in orasul vostru, povestindu-le celor mici de ce este important sa facem aceste actiuni. Sau contribuiti la a oferi mese calde celor nevoiasi. De asemenea, daca aveti un vecin singur sau in varsta, ii puteti duce prajituri sau ceva cald de mancare, impreuna cu copiii. O alta activitate care se incadreaza in aceasta zona este sa sortati jucariile impreuna cu copiii si sa decida ei pe care ar vrea sa le ofere altor copii. Hainele care lor le-au ramas mici si sunt in stare buna pot de asemenea sa ajunga la copiii care au nevoie de haine si incaltari.

7. Activitati de curatenie si ordonare a casei

Daca v-ati propus sa va indreptati mai mult catre stilul minimalist sau pur si simplu ati adunat prea multe lucruri si doriti sa faceti ordine in casa, pana la sarbatorile de iarna, zilele din decembrie pot fi cele mai potrivite pentru aceste actiuni. Mobilizati intreaga familie, inclusiv copiii si stabiliti pentru fiecare zi cate o activitate mica prin care sa reciclati, sa ordonati, sa donati sau sa aruncati lucrurile care nu va mai sunt utile.

8. Iesiri si activitati pe care sa le faceti in afara casei

Chiar daca iarna petrecem mai mult timp in casa, luna decembrie ofera si numeroase oportunitati de a petrece timpul afara. De exemplu:

  • plimbari in oras dupa ce se aprind instalatiile de sarbatori;
  • excursii la munte;
  • participarea la concerte cu colinde;
  • vizite la rude si prieteni, cu seri de jocuri sau filme de Craciun;
  • mersul la patinoar;
  • filme sau animatii de Craciun la cinema;
  • intalnirea lui Mos Craciun (daca se organizeaza astfel de evenimente in oras);
  • iesiri in natura in care sa adunati materiale pentru activitati de lucru manual (crengute, conuri de brad, pietricele);
  • sedinte foto de Craciun cu intreaga familie;
  • diferite ateliere si evenimente organizate pentru copii cu tematica de Craciun.

9. Poezii si colinde de Craciun

Un alt tip de activitate pe care il puteti introduce in calendarul de Advent pot fi poeziile sau colindele de Craciun sau de Sarbatori, pe care sa le cititi copiilor si sa le pregatiti pentru zilele de Craciun si mersul la colindat. Cateva idei de poezii de Craciun – in acest articol.

Sursa foto: Pexels

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

o săptămână ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago