Calculator ovulatie
Foloseste calculatorul de ovulatie si calculeaza-ti cu exactitate data ovulatiei astfel incat sa stii exact in ce perioada ai cele mai mari sanse sa ramai insarcinata.
Alege prima zi a ultimei menstruatii si mentioneaza si care este durata medie a ciclului tau menstrual. Apasa pe butonul „Calculeaza data ovulatiei si perioada fertila”. Se va afisa cand este data ovulatiei si care este perioada fertila din aceasta luna.
Acest calculator de ovulatie (calculator de fertilitate) functioneaza cel mai bine pentru femeile cu un ciclu menstrual regulat. In cazul unui ciclu menstrual neregulat, zilele de ovulatie si perioada fertila nu pot fi calculate cu exactitate.
Afla care e perioada ovulatiei tale si creste-ti sansele de a ramane insarcinata! In fiecare luna, exista doar cateva zile cand sunt cele mai mari sanse de a ramane insarcinata. Acestea sunt zilele din jurul perioadei de ovulatie. In functie de data ultimei menstruatii si durata ciclului menstrual, calculatorul nostru poate estima perioada cea mai fertila.
Ce este ovulatia?
Ovulatia este procesul in care corpul femeii elibereaza un ovul in trompa uterina, pentru a fi fertilizat. Ovulatia este o parte a ciclului menstrual si are loc in fiecare luna.
In mod normal, ciclul menstrual are o durata de 28 de zile. In a 14-a zi dupa o menstruatie, ovulul este eliberat – ovulatia, iar zilele 12-16 zile se considera ca fiind perioada cea mai fertila.
Fazele ovulatiei
Cele mai multe femei se gandesc la menstruatie cand aud notiunea de „ciclu menstrual”. Menstruatia este doar o parte din ciclu, reprezentand doar aproximativ 20%.
Ciclul menstrual poate fi impartit in patru faze cheie:
- Etapa menstruala (zilele 1-5) – eliminarea mucoasei si a sangelui;
- Faza foliculara sau proliferativa (zilele 1 – 13) – creste nivelul de estrogen si se dezvolta mucoasa uterina;
- Ovulatia (ziua 14) – nivelul de estrogen este maxim, glanda pituitara elibereaza un nivel crescut de hormon luteinizant (LH) si ovarul elibereaza ovulul maturat;
- Faza luteala sau secretorie (zile 15-28) – ovulul se deplaseaza catre uter si are la dispozitie aproximativ 24 de ore pentru a fi fertilizat, altfel se declanseaza un nou ciclu menstrual.
Simptomele ovulatiei
- modificari ale mucusului cervical – mucusul este mai vascos, mai limpede (aspect de albus de ou) si in cantitate mai mare;
- dureri abdominale;
- simptome premenstruale – marirea si sensibilitatea sanilor, balonare, modificari ale starii de dispozitie etc.;
- cresterea temperaturii bazale (cu aproximativ 0,5- 1 °C – cresterea arata ca ovulatia a avut loc deja);
- cresterea dorintei sexuale;
- nivelurile hormonale cresc in perioada ovulatiei, si pot fi detectate cu ajutorul testelor de ovulatie ce analizeaza hormonii din urina.
Factorii care pot influenta ovulatia
- greutatea corporala – femeile supraponderale sau subponderale pot avea tulburari de ovulatie;
- sportul intensiv poate afecta ovulatia;
- alimentatia deficitara, postul sau faptul ca sari peste mesele principale ale zilei;
- stresul emotional si psihic;
- fumatul;
- alte afectiuni dependente de nivelurile hormonale.
De ce este necesar sa urmariti perioada fertila
- Iti cunosti corpul mai bine.
- Depistezi eventuale probleme de sanatate.
- Cresti sansele de a concepe.
- Poti evita sarcinile nedorite.
- Iti intelegi mai bine ciclul menstrual.
- Identifici corect simptomele care pot fi confundate cu alte probleme.
Foloseste si: