Articole

Calatoriile cu copiii – beneficii si importanta

Calatoriile cu copiii sunt experiente care contribuie la dezvoltarea lor emotionala si mentala. Fie ca sunt excursii mai scurte sau vacante mai lungi, copiii au ocazia sa petreaca timp de calitate cu familia, sa experimenteze activitati si lucruri noi. Mai multe despre beneficiile vacantelor pentru copii, dar si pentru intreaga familie, aflati din articol.

Cuprins:

1. Calatoriile cu copiii – informatii generale
2. Ce beneficii au calatoriile pentru copii?
3. Ce beneficii au calatoriile pentru intreaga familie?
4. Calatoriile cu copiii – provocari si recomandari

Calatoriile cu copiii – informatii generale

Copiii, prin natura lor, sunt curiosi, dornici sa exploreze si sa cunoasca lumea si lucrurile din jurul lor. Vacantele le ofera contextul ideal pentru acestea. Atunci cand merg in excursii si vacante alaturi de familie, pe langa oportunitatile de explorare si activitati noi, au parte si de mai mult timp cu parintii si de posibilitatea de a se (re)conecta cu ei, dincolo de rutinele si grijile cotidiene.

Astfel, vacantele in familie ofera copiilor un context bogat in experiente si interactiuni care ii stimuleaza senzorial, mental si social.

Ce beneficii au calatoriile pentru copii?

Excursiile si vacantele alaturi de parinti si familie pot avea o serie de efecte pozitive pentru copii. Iata cateva dintre acestea:

Calatoriile le ofera copiilor noi oportunitati de invatare.

La fel ca si adultii, si ei ies din zona lor de confort, din rutinele cu care sunt obisnuiti si au astfel ocazia sa interactioneze cu oameni noi, sa cunoasca orase si zone noi, sa auda limbi straine (in cazul excursiilor in afara tarii). In calatorii, copiii invata despre natura, geografie, diversitate, istorie intr-un mod mult mai practic decat o fac in mediul scolar.

Calatoriile stimuleaza curiozitatea si imaginatia

Stimulii noi la care sunt expusi cei mici (locuri noi, limbi straine, mirosuri, gusturi de alimente noi) ii stimuleaza mental, contribuie la dezvoltarea imaginatiei si le hraneste curiozitatea specifica copilariei. Totodata, calatoriile departe de casa ii ajuta pe copii sa inteleaga ca lumea e mai mare decat isi imaginau si sunt multe de descoperit.

In calatorii copiii au ocazia sa incerce experiente noi, chiar unice

Experientele noi din vacante sunt nenumarate: a dormi la cort, a zbura cu avionul, a face o plimbare cu vaporul, a vedea animale cunoscute doar din carti, diferite activitati sportive sau chiar activitati si experiente unice (in cazul vacantelor mai exotice).

Calatoriile inseamna timp mai mult petrecut in natura

In majoritatea destinatiilor de vacanta (la mare, in zone rurale, in drumetii pe munte), copiii au ocazia sa petreaca timpul exclusiv in natura, lucru care are numeroase efecte pozitive pentru sanatatea si starea lor de bine. Mai multe despre rolul timpului petrecut in natura pentru copii gasiti in acest articol.

Alte posibile efecte pozitive:

  • Expunerea la culturi si obiceiuri diferite de cand sunt mici ii ajuta pe copii sa devina mai deschisi si mai toleranti fata de ce e nou si diferit de ei.
  • Cand copiii sunt mai mari, parintii pot aborda subiectul banilor si al economiilor, avand ca exemplu achizitionaree de noi excursii si calatorii.

Ce beneficii au calatoriile pentru intreaga familie?

Calatoriile nu sunt doar activitati placute si distractive, ci pot veni in intampinarea a numeroase nevoi pe care le avem: nevoia de explorare, nevoia de relaxare, de noutate, nevoia de a fi impreuna cu cei dragi. Apoi, pe durata excursiei sau vacantei, toti membrii familiei sunt expusi la noutate: peisaje, oameni, flora, fauna, arhitectura, istorie, experiente si activitati diverse, pe care nu le intalnesc in rutina cotidiana.

Calatoriile ofera pauze de la rutina

Excursiile si vacantele ofera deopotriva adultilor si copiilor o pauza de la rutinele de zi cu zi si de la stres. De multe ori, chiar si o excursie de o zi ne incarca bateriile, ne relaxeaza si ne ajuta sa vedem lucrurile dintr-o alta perspectiva.

In calatorii, familiile petrec mai mult timp impreuna

Vacantele sunt o ocazie pentru intreaga familie sa petreaca timp impreuna, de dimineata pana seara, fara ca parintii sa mai mearga la serviciu si cei mici la gradinita sau scoala. Parintii le pot acorda mai multa atentie si timp copiilor, cu mai mult calm si relaxare decat ar face-o, poate, in mod obisnuit. Dupa cum arata rezultatele unui sondaj realizat de Asociatia Americana de Psihologie in 2013, vacantele ii ajuta pe adulti sa gestioneze mai usor stresul si emotiile negative.

De asemenea, daca de obicei si parintii si copiii tind sa petreaca mult timp in fata dispozitivelor electronice (TV, telefon, laptop), in vacante miscarea si activitatea fizica iau locul acestora. Intreaga familie petrece timp impreuna. Membrii ei trec prin experiente noi impreuna, lucru care contribuie la imbunatatirea legaturii dintre ei.

In calatorii construim amintiri cu familia

Nu in ultimul rand, vacantele si calatoriile cu copiii sunt ocazia ideala pentru a crea amintiri de familie, care ii vor insoti pe cei mici si la varsta adulta. In plus, fotografiile si inregistrarile video ale momentelor din vacanta ajuta la rememorarea acestora si dupa ce vacanta s-a incheiat.

Alte beneficii pentru intreaga familie

  • Planificarea si organizarea vacantei cu copiii, dar si vacanta in sine implica de obicei o munca de echipa. Atat intre parinti, cand copiii sunt mici, dar si intre parinti si copii, cand acestia sunt mai mari.
  • Calatoriile cu copiii ii fac pe parinti sa calatoreasca intr-un ritm mai lent. Sa vada lucrurile prin ochii lor, inclusiv detaliile de care cei mici sunt fascinati.

Calatoriile cu copiii – provocari si recomandari

Vacanta este acea perioada pe care o asteptam cu nerabdare, care ne reincarca bateriile si ne ofera o pauza de la viata obisnuita. Pentru parinti, calatoriile cu copiii nu sunt, de obicei, la fel de usoare ca cele in doi. Incepand de la pregatirea vacantelor pana la intoarcerea acasa, parintii au mai multe provocari carora trebuie sa le faca fata: cautarea de locatii si restaurante cat mai child friendly, bajage semnificativ mai mari, ajustarea programului de vacanta la programul copiilor (in cazul celor mai mici), gestionarea unor evenimente neprevazute etc.

Ce pot face parintii pentru ca excursiile si vacantele cu cei mici sa fie cat mai reusite? In primul rand, cu cat asteptarile sunt mai realiste, cu atat riscul de a fi dezamagiti este mai mic. Apoi, documentarea despre destinatie, alegerea unor activitati potrivite varstei celor mici pot contribui la un mai mare succes al vacantei.

Calatoriile cu bebelusi si copiii mici

  • Prima calatorie cu un bebelus este de obicei cea mai dificila. Dar odata ce parintii trec cu bine de aceasta „incercare”, ei capata mai mult curaj. In general, in cazul bebelusilor, daca alimentatia si somnul sunt indeplinite, este o perioada ideala pentru parinti sa calatoreasca cu ei. Cu atat mai mult daca au un sistem de purtare, se pot bucura inclusiv de vizite la muzee sau galerii, lucru mai putin posibil in cazul micutilor de 2-3 ani.
  • La copiii mici se recomanda, in general, respectarea rutinelor, astfel incat sa nu fie foarte bulversati de schimbare. In aceeasi idee, alternati zilele mai agitate cu cele mai linistite.
  • Daca zburati cu avionul, alegeti zboruri cat mai scurte si care se potrivesc pe unul dintre somnurile de zi ale celor mici.
  • In ceea ce priveste destinatia, aveti in vedere si varsta copiilor. Daca cu bebelusii este realizabil un citybreak, in cazul celor de 2-3 ani poate fi mai potrivita o vacanta la mare sau in natura. (Sigur ca acest lucru tine mult si de temperamentul fiecarui copil, nu doar de varsta).

Calatoriile cu copiii mai mari

De la varsta prescolara, unele aspecte ale calatoriilor de familie devin mai usoare prin prisma faptului ca ei devin mai cooperanti, inteleg mai multe, pot anticipa vacantele si se pot bucura de toate aspectele unei vacante. Implicati-i in pregatirea vacantei. Faceti impreuna itinerariul calatoriei. Gasiti activitati care sa fie placute pentru majoritatea membrilor familiei. Cautati activitati noi pe care sa le incercati si care sa le trezeasca interesul. Studiile arata ca anticiparea unei vacante ne aduce o stare de bine comparabila cu trairea efectiva a vacantei, lucru care ar putea fi valabil si in cazul copiilor.

Referinte:

(1) How Travel Can Benefit Our Mental Health – https://psychcentral.com/blog/how-travel-can-benefit-our-mental-health/
(2) Stress in America Survey – https://www.apa.org/news/press/releases/stress/2012/full-report.pdf
(3) Top tips for travelling with children – https://www.firstfiveyears.org.au/lifestyle/top-tips-for-travelling-with-children

Oana Costin

Oana Costin a absolvit Facultatea de Psihologie din Iasi si a urmat apoi un master in domeniul Psihologiei organizationale. In prezent este psihoterapeut in supervizare in Psihoterapie cognitiv-comportamentala.

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o lună ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

2 luni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

2 luni ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

4 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

4 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

5 luni ago