Sanatate copii

Boala zgarieturii de pisica – infectia cu Bartonella henselae

Iata ce este boala zgarieturii de pisica sau infectia cu Bartonella henselae, care sunt cauzele si modul de transmitere, cum se manifesta aceasta problema si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este boala zgarieturii de pisica?
2. Cauze si mod de transmitere
3. Semne si simptome
4. Metode de diagnostic si tratament
5. Preventie

Ce este boala zgarieturii de pisica?

Boala zgarieturii de pisica se refera la infectia cu Bartonella, numita si limforeticuloza benigna, bartoneloza sau boala ghearelor de pisica. Bartoneloza este cauzata de bacteria gram-negativa Bartonella. Exista aproximativ 20 de specii diferite ce pot provoca infectii. Dintre acestea, doar cateva, inclusiv B. bacilliformis, B. quintana si B. henselae au fost izolate si sunt legate de infectii la om. Cea mai raspandita infectie cauzata de speciile Bartonella este boala zgarieturii de pisica, data de Bartonella henselae.

Cauze si mod de transmitere

Bartonella henselae este o bacterie ce poate fi transmisa de la pisica la om, in timpul unei zgarieturi sau muscaturi de pisica. Puricii sunt considerati a fi vectori pentru transmiterea infectiei de la o pisica la alta si in unele cazuri de la pisica la om. De asemenea, infectia se poate transmite de la o pisica la alta prin zgarieturi sau muscaturi. Infectia nu se transmite de la om la om.

Pisicile infectate pot transmite ulterior bacteria la om prin zgarieturi/muscaturi si prin saliva, daca pisica infectata linge o rana deschisa a unei persoane sau musca/zgarie o persoana suficient de tare pentru a afecta suprafata pielii. Se estimeaza ca proximativ 40% dintre pisici poarta bacteria Bartonella henselae la un moment dat in viata, desi majoritatea pisicilor cu aceasta infectie NU prezinta semne de boala. Pisicile cu varsta mai mica de 1 an sunt mai predispuse sa aiba infectie cu B. henselae si sa o transmita la om.

Oricine detine sau interactioneaza cu o pisica este expusa riscului de a dezvolta aceasta infectie. De asemenea, riscul de a va imbolnavi si de a avea mai multe simptome este mai mare daca aveti un sistem imunitar slabit.

Citeste si: Toxoplasmoza in sarcina

Semne si simptome

La aproximativ 3-10 zile dupa ce pielea este zgariata sau afectata, poate aparea o infectie usoara la locul zgarieturii sau muscaturii de pisica. Zona infectata poate deveni umflata si rosie, cu leziuni rotunde, proeminente, mici bubite. Reducerea durerii si a veziculelor poate dura mai mult. Aceste eruptii de contact sunt numite leziuni de inoculare. O astfel de leziune poate sa nu apara in unele cazuri sau un individ poate sa nu o observe. Cateva saptamani mai tarziu, ganglionii limfatici din apropierea leziunii pot deveni umflati sau sensibili.

Simptomele includ uneori si febra, dureri de cap, apetit scazut si senzatie de epuizare. Mai tarziu, dupa 1-3 saptamani, este posibil ca ganglionii limfatici din apropierea zgarieturii sau muscaturii initiale sa devina umflati, sensibili sau durerosi – limfanenopatie. De exemplu daca zgarietura a fost pe brat, se pot umfla ganglionii limfatici de la axila si din apropierea cotului.

La majoritatea copiilor, ganglionii limfatici umflati sunt simptomul principal al bolii, iar boala este adesea usoara. Daca apar alte simptome, acestea pot include febra (de obicei mica), oboseala, pierderea poftei de mancare, dureri de cap, eruptii cutanate, dureri in gat si o senzatie generala de rau.

Complicatii posibile

Infectia nu provoaca de obicei complicatii severe, dar poate duce la probleme in cazul celor cu sistem imunitar slabit. Este important sa mergeti la medic daca aveti o zgarietura sau muscatura de pisica ce nu se vindeca, o zona rosie formata in jurul unei zgarieturi sau muscaturi de pisica ce continua sa devina mai mare pentru mai mult de 2 zile, febra dupa zgarietura, ganglioni limfatici durerosi si umflati. In foarte rare cazuri infectia poate duce la complicatii grave – poate afecta creierul, ochii, inima sau alte organe interne. Aceste complicatii rare, care pot necesita un tratament intensiv, sunt mai frecvente la cei cu sistem imunitar foarte slabit.

Metode de diagnostic si tratament

Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor si a istoricului medical, inclusiv date despre contactul cu pisici. Analizele recomandate ulterior includ: anticorpi anti Bartonella henselae IgG si IgM si uneori Bartonella henselae ADN.

Boala zgarieturii de pisica nu este de obicei grava si, in general, nu necesita tratament. Tratamentul include odihna si repaus la pat daca este necesar si un analgezic daca apar dureri din cauza ganglionilor limfatici umflati. Boala zgarieturii de pisica nu este contagioasa, nu se transmite de la o persoana la alta.

Antibioticele pot fi recomandate persoanelor cu simptome severe, ca febra mare sau celor cu un sistem imunitar slabit. Azitromicina este utilizata pentru a reduce rapid volumul ganglionilor limfatici. De obicei, este prescrisa timp de 5 zile. Alte antibiotice folosite uneori pentru a trata infectiile cu Bartonella includ ciprofloxacina, rifampicina, tetraciclina, trimetoprim-sulfametoxazol. Timpul de tratament si doza acestor antibiotice variaza in functie de fiecare caz clinic, dar poate fi de la 5 zile pana la 2 saptamani.

Preventie

Un episod de infectie cu Bartonella nu inseamna ca ar trebui sa renuntati la animalul de companie. Cu toate acestea, pentru a preveni boala zgarieturii de pisica, se recomanda urmatoarele:

  • Invatati copiii sa evite contactul cu pisicile fara stapan sau pisici necunoscute, iar cand se joaca impreuna cu un animal de companie sau cu o pisica familiara, sa evite jocurile dure pentru a preveni zgarierea sau muscaturile.
  • Invatati copiii sa se spele pe maini dupa ce s-au jucat cu o pisica.
  • Tineti pisicile in casa pentru a reduce riscul de muscaturi de purici sau contactul cu alte pisici ce ar putea avea infectia.
  • Nu permiteti pisicilor sa linga rani sau zone afectate ale pielii, nici zona ochilor sau a gurii.
  • Duceti pisica periodic la veterinar pentru controale si deparazitari. Mentineti unghiile pisicilor taiate scurt pentru a preveni zgarieturile.
  • In cazul in care copilul sau o alta persoana este zgariata de un animal de companie, spalati bine zona ranita cu apa si sapun.
  • Deoarece pisicile cu varsta mai mica de un an sunt mai predispuse sa aiba aceasta infectie si sa o transmita, deoarece tind sa fie mai jucause, persoanele cu un sistem imunitar slabit ar trebui sa adopte pisici cu varsta mai mare de un an.

Majoritatea pisicilor cu infectie cu B. henselae NU prezinta semne de boala. Uneori pot avea febra care dureaza 48-72 de ore. In rare cazuri aceasta boala poate provoca letargie la pisici sau inflamarea inimii, cauzand dificultati respiratorii.

Citeste si despre: Animalele de companie in familie – beneficii pentru copii

Referinte:
(1) https://www.news-medical.net/health/What-is-Bartonellosis.aspx
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cat-scratch-disease
(3) https://www.cdc.gov/bartonella/bartonella-henselae/index.html
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430874/
(5) https://www.cdc.gov/healthypets/diseases/cat-scratch.html

Surse foto: Pixabay, Pexels

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

4 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

4 săptămâni ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

4 săptămâni ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago