Iata ce este boala zgarieturii de pisica sau infectia cu Bartonella henselae, care sunt cauzele si modul de transmitere, cum se manifesta aceasta problema si ce implica tratamentul.
CUPRINS:
1. Ce este boala zgarieturii de pisica?
2. Cauze si mod de transmitere
3. Semne si simptome
4. Metode de diagnostic si tratament
5. Preventie
Boala zgarieturii de pisica se refera la infectia cu Bartonella, numita si limforeticuloza benigna, bartoneloza sau boala ghearelor de pisica. Bartoneloza este cauzata de bacteria gram-negativa Bartonella. Exista aproximativ 20 de specii diferite ce pot provoca infectii. Dintre acestea, doar cateva, inclusiv B. bacilliformis, B. quintana si B. henselae au fost izolate si sunt legate de infectii la om. Cea mai raspandita infectie cauzata de speciile Bartonella este boala zgarieturii de pisica, data de Bartonella henselae.
Bartonella henselae este o bacterie ce poate fi transmisa de la pisica la om, in timpul unei zgarieturi sau muscaturi de pisica. Puricii sunt considerati a fi vectori pentru transmiterea infectiei de la o pisica la alta si in unele cazuri de la pisica la om. De asemenea, infectia se poate transmite de la o pisica la alta prin zgarieturi sau muscaturi. Infectia nu se transmite de la om la om.
Pisicile infectate pot transmite ulterior bacteria la om prin zgarieturi/muscaturi si prin saliva, daca pisica infectata linge o rana deschisa a unei persoane sau musca/zgarie o persoana suficient de tare pentru a afecta suprafata pielii. Se estimeaza ca proximativ 40% dintre pisici poarta bacteria Bartonella henselae la un moment dat in viata, desi majoritatea pisicilor cu aceasta infectie NU prezinta semne de boala. Pisicile cu varsta mai mica de 1 an sunt mai predispuse sa aiba infectie cu B. henselae si sa o transmita la om.
Oricine detine sau interactioneaza cu o pisica este expusa riscului de a dezvolta aceasta infectie. De asemenea, riscul de a va imbolnavi si de a avea mai multe simptome este mai mare daca aveti un sistem imunitar slabit.
Citeste si: Toxoplasmoza in sarcina
La aproximativ 3-10 zile dupa ce pielea este zgariata sau afectata, poate aparea o infectie usoara la locul zgarieturii sau muscaturii de pisica. Zona infectata poate deveni umflata si rosie, cu leziuni rotunde, proeminente, mici bubite. Reducerea durerii si a veziculelor poate dura mai mult. Aceste eruptii de contact sunt numite leziuni de inoculare. O astfel de leziune poate sa nu apara in unele cazuri sau un individ poate sa nu o observe. Cateva saptamani mai tarziu, ganglionii limfatici din apropierea leziunii pot deveni umflati sau sensibili.
Simptomele includ uneori si febra, dureri de cap, apetit scazut si senzatie de epuizare. Mai tarziu, dupa 1-3 saptamani, este posibil ca ganglionii limfatici din apropierea zgarieturii sau muscaturii initiale sa devina umflati, sensibili sau durerosi – limfanenopatie. De exemplu daca zgarietura a fost pe brat, se pot umfla ganglionii limfatici de la axila si din apropierea cotului.
La majoritatea copiilor, ganglionii limfatici umflati sunt simptomul principal al bolii, iar boala este adesea usoara. Daca apar alte simptome, acestea pot include febra (de obicei mica), oboseala, pierderea poftei de mancare, dureri de cap, eruptii cutanate, dureri in gat si o senzatie generala de rau.
Infectia nu provoaca de obicei complicatii severe, dar poate duce la probleme in cazul celor cu sistem imunitar slabit. Este important sa mergeti la medic daca aveti o zgarietura sau muscatura de pisica ce nu se vindeca, o zona rosie formata in jurul unei zgarieturi sau muscaturi de pisica ce continua sa devina mai mare pentru mai mult de 2 zile, febra dupa zgarietura, ganglioni limfatici durerosi si umflati. In foarte rare cazuri infectia poate duce la complicatii grave – poate afecta creierul, ochii, inima sau alte organe interne. Aceste complicatii rare, care pot necesita un tratament intensiv, sunt mai frecvente la cei cu sistem imunitar foarte slabit.
Diagnosticul incepe cu analiza simptomelor si a istoricului medical, inclusiv date despre contactul cu pisici. Analizele recomandate ulterior includ: anticorpi anti Bartonella henselae IgG si IgM si uneori Bartonella henselae ADN.
Boala zgarieturii de pisica nu este de obicei grava si, in general, nu necesita tratament. Tratamentul include odihna si repaus la pat daca este necesar si un analgezic daca apar dureri din cauza ganglionilor limfatici umflati. Boala zgarieturii de pisica nu este contagioasa, nu se transmite de la o persoana la alta.
Antibioticele pot fi recomandate persoanelor cu simptome severe, ca febra mare sau celor cu un sistem imunitar slabit. Azitromicina este utilizata pentru a reduce rapid volumul ganglionilor limfatici. De obicei, este prescrisa timp de 5 zile. Alte antibiotice folosite uneori pentru a trata infectiile cu Bartonella includ ciprofloxacina, rifampicina, tetraciclina, trimetoprim-sulfametoxazol. Timpul de tratament si doza acestor antibiotice variaza in functie de fiecare caz clinic, dar poate fi de la 5 zile pana la 2 saptamani.
Un episod de infectie cu Bartonella nu inseamna ca ar trebui sa renuntati la animalul de companie. Cu toate acestea, pentru a preveni boala zgarieturii de pisica, se recomanda urmatoarele:
Majoritatea pisicilor cu infectie cu B. henselae NU prezinta semne de boala. Uneori pot avea febra care dureaza 48-72 de ore. In rare cazuri aceasta boala poate provoca letargie la pisici sau inflamarea inimii, cauzand dificultati respiratorii.
Citeste si despre: Animalele de companie in familie – beneficii pentru copii
Referinte:
(1) https://www.news-medical.net/health/What-is-Bartonellosis.aspx
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/cat-scratch-disease
(3) https://www.cdc.gov/bartonella/bartonella-henselae/index.html
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430874/
(5) https://www.cdc.gov/healthypets/diseases/cat-scratch.html
Surse foto: Pixabay, Pexels
Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…
Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…