Bebelusi

Bebelusul | Ghid de ingrijire a sugarului

Esti mamica aflata la inceput de drum? Afla din acest articol cum sa iti ingrijesti bebelusul, totul despre imbaierea sugarului, infasare si multe alte informatii utile. 

Imbaierea sugarului

Desi in aparenta foarte usor de facut, imbaierea sugarului prezinta totusi unele dificultati iar de felul cum se face prima baie depinde si modul in care nou-nascutul o va accepta mai tarziu. Sunt copii mai maricei, care alarmeaza toata familia cand urmeaza sa faca o baie generala, in astfel de cazuri de vina au fost primele baite care au fost fie prea reci, fie prea fierbinti, de aici aparand si reflexele de aparare. Asadar, atentie la prima baie a bebelusului!

In general se face baie inaintea ultimului supt, deoarece copilul e mai puternic dupa aceea si adoarme mai profund. Iata pe scurt cateva indicatii care se pot dovedi utile.

  1. Camera in care se face baia bebelusului va avea o temperatura de 22-24 grade.
  2. Cadita trebuie sa fie curatata inainte de fiecare baie cu apa fierbinte si un detergent.
  3. Rufaria: ca la infasatul obisnuit.
  4. Apa de imbaiat trebuie sa aiba temperatura de 37-38 grade. Daca nu aveti termometru de baie, mama va incerca cu cotl temperatura apei, regiunea cotului fiind una dintre cele mai sensibile ale corpului (atunci cand la cot simtim caldura placuta inseamna ca apa are temperatura potrivita pentru baie). Se pot intampla accidente daca, din neatentie, se intrebuinteaza apa fierbinte! Cantitatea de apa pentru o baie este aceea care acopera corpul copilului. Deoarece mamele tinere nu sunt obisnuite sa tina bine copilul in cadita, se recomanda pentru primele bai o cantitate mai mica de apa. Pentru a impiedica alunecarea copilului in baie este bine sa se puna pe fundul cazii o bucata de tifon.
  5. Folositi un sapun bland, pentru copii.
  6. Prosoapele plusate, moi sunt cele mai potrivite.

Tehnica imbaierii unui bebelus

Dupa ce toate pregatirile sunt gata, mama ia bebelusul pe care il dezbraca, indepartand rufele murdare, si il introduce in baie in felul urmator:

  • Se trece mana stanga sub capul copilului (ceafa),  subtioara stanga a copilului fiind prinsa cu degetele mamei de la aceeasi mana.
  • Cu mana dreapta, mama prinde picioarele in dreptul gleznelor si apoi introduce in apa intai sezutul, apoi plcloarele si restul corpului (aceasta manevra trebuie facuta cu indemanare pentru a nu crea copilului senzatia neplacuta de cadere.
  • Capul bebelusului trebuie sa fie bine asigurat pe mana stanga.
  • Dupa ce s-a asezat copilul in baie se uda pielea cu apa. Mai intai se spala fata si capul, apoi se sapuneste bine corpul de la gat in jos pe piept, abdomen, picioare, dupa care se clateste cu apa din baie.
  • Se intoarce copilul cu fata in jos si se procedeaza la fel ca la prima parte, spaland bine sezutul.
  • La sfirsit, la copiii de peste 2-3 luni, dezvoltati normal si sanatosi, este bine sa se clateasca copilul cu apa la o temperatura mai mica decat cea din timpul baii, adica la 34-35 grade, care invioreaza copilul.
  • Dupa imbaiere, copilul se scoate din apa cat mai repede posibil si se inveleste cu un prosop plusat. Este mai bine sa se tamponeze pe portiuni, decat sa se frece cu prosopul.
  • La fetite se sterge sezutul totdeauna din fata inspre spate, pentru a nu infecta organele genitale cu microbi din anus.
  • Dupa uscarea pielii se ung cutele si sezutul cu ulei.
  • Obiceiul unor mame de a pudra cu talc copilul la cute nu este de recomandat, deoarece talcul se amesteca cu urina, materiile fecale sau transpiratia si provoaca iritarea pielii.
  • Dupa aceasta se infasa bebelusul cat mai repede si se alapteaza, dupa care este asezat in patut.
  • Daca baia a decurs in conditii bune, bebelusul doarme linistit.
  • Durata unei bai este de 5-10 minute. Pana la 6 luni este de recomandat cu baia sa se faca zilnic, iar de la 6 la 12 luni, la 2 zile, ajungand ca dupa 1 an, la 3 zile cel putin.

Baia de seara nu asigura insa intreaga igiena a copilului. Trebuie ca in fiecare dimineata sa i se faca toaleta, care consta in urmatoarele:

  • Se va sterge cu ulei pielea capului si se va peria parul cu o perie moale, personala.
  • Ochii vor fi stersi cu tampoane de vata (cate un tampon de vata pentru fiecare ochi) inmuiate in ser fiziologic sau apa fiarta si racita la temperatura de 36-37 grade. Se incepe stergerea pleoapelor de la coltul dinspre nas spre coltul din afara.
  • Urechile se curata cu ajutorul unor fitile facute din vata (se recomanda sa nu se foloseasca betisoare de urechi deoarece putem zgiria conductul auditiv sau perfora timpanul).
  • La fel se curata si nasul. Pentru fiecare nara si ureche se intrebuinteaza un fitil curat, spre a nu imprastia o eventuala infectie.
  • Unghiile pot fi taiate numai cand sugarul doarme, avand grija sa dezinfectam intai forfecuta.
  • Nu se va spala niciodata gura sugarului, cu atat mai mult in timpul baii si in special cu apa din baie. Pentru a pastra igiena gurii trebuie respectata igiena sanului mamei, a tetinei, a linguritei, a anii copilului. Niciodata nu se va sterge gura sugarului, intrucat putem rani mucoasa foarte fragila a gurii, ceea ce favorizeaza aparitia unor infectii.

Infasatul si imbracatul unui bebelus

Atunci cand manevrele intrebuintate la imbracat si infasat sunt neindeminatice, ele produc copilului o senzatie neplacuta, care se traduce prin nervozitate si plians. Pentru desfasurarea in bune conditii a infasatului se vor pregati pe masa de infasat cele necesare.

Se recomanda infasatul bebelusului doar pana la varsta de doua luni, fiindca de atunci acesta devine mai activ. Afla mai multe despre infasarea corecta a bebelusului, aici.

Cand se schimba bebelusul?

De 6-8 ori pe zi, si anume inainte de fiecare masa si dupa baie. Daca il schimbam mai des, copilul va urina mai des, va cere prin plans si tipete sa fie schimbat de fiecare data. El incearca astfel sa impuna mamei si celor din jur sa se ocupe cat mai des de el. Schimband copilul mai rar ii formam deprinderea de a urina mai rar. Aceasta ne va folosi la 6-7 luni, cand il putem obisnui sa urineze la olita. Subliniem ca este bine ca infasatul sa fie facut inainte de supt, pentru a nu misca si tulbura copilul dupa aceea; in caz contrar putem provoca varsaturi si ii intirziem adormitul.

Pentru a evita iritarea pielii copilului va trebui ca inainte de a-i schimba rufaria sa-l sapalam bine de urina sau materii fecale cu apa calduta, folosind un tampon de vata pe care apoi il aruncam. Insistam ca pielea sa nu fie pudrata cu talc sau unsa cu ulei inainte de a fi spalata bine de urina sau materii fecale, deoarece grasimea adaugata peste pielea murdara favorizeaza aparitia iritatiilor.

Spalatul rufelor copilului

Rutele murdare se spala cel mai bine cu apa calda si un detergent special pentru copii, cat mai rapid dupa intrebuintare. Obiceiul de a folosi rufele care au ramas imbibate de urina este neigienic, pentru ca provoaca o serioasa iritare a pielii.

Daca rufele murdare nu pot sa fie spalate imediat dupa schimbare se vor indeparta materiile fecale de pe ele si vor fi pastrate intr-o galeata metalica cu capac pana la ora spalarii; ele se mai pot pastra in apa cu detergent. In orice caz, rufele murdare nu pot fi pastrate mai mult de 6-10 ore. Se va evita spalarea rufelor bebelusului impreuna cu ale adultilor!

Imbracamintea si incaltamintea adecvate pentru un bebelus

Cele mai bune materiale pentru rufarie, rochite, bluze si pantalonasi sunt pinza de bumbac, batistul si tricotajul datorita proprietatilor lor izolatoare si calitatii de a absorbi mai bine transpiratia. Se prefera culorile deschise, pastel sau alb, intrucat eventualele pete se observa mai usor si pentru ca reflecta mai bine lumina, ferind astfel copilul de supraincalzire, imbracamintea va avea dimensiunile corespunzatoare varstei si nu va stinjeni miscarile copilului.

Rufaria de iarna trebuie sa fie de asemenea comoda, cu maneci lungi. Copilul trebuie sa aiba totdeauna un aspect ingrijit, caci imbracamintea murdara, necalcata, patata, il obisnuieste cu dezordinea pe care o va manifesta si in alte domenii. Obisnuiti copiii sa fie ordonati inca de mici, sa le placa curatenia si frumosul.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

View Comments

  • Bună seara,

    Am un bebeluș de 3 săptămâni și ma trezesc ca plânge dintr-o data și nu-mi dau seama care ar fi cauza.
    Plus ca plânge și când îl scot la aer, iar aici nu reușesc să-l liniștesc decât dacă intram în casa și il pun la san.

    Va mulțumesc!

Recent Posts

Cum să-ți pregătești copilul pentru pubertate: Sfaturi esențiale

Navigarea prin provocările și incertitudinile pubertății nu este ușoară, nici pentru copii, nici pentru părinți.…

o săptămână ago

Magia Crăciunului se trăiește în familie la Băneasa Shopping City

Crăciunul devine magic atunci când nu trebuie să fie perfect. În goana după cadouri impecabile,…

3 săptămâni ago

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

o lună ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

2 luni ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

3 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

4 luni ago