Articole

Batista bebelusului – cum sa alegi aspiratorul nazal potrivit pentru copilul tau

Batista bebelusului si aspiratoarele nazale pentru copii – iata cum se folosesc astfel de dispozitive, ce variante exista si cum alegem cel mai bun aspirator nazal pentru copil.

CUPRINS:

1. Ce este batista bebelusului?
2. Cum se foloseste batista bebelusului / aspiratorul nazal?
3. Sfaturi de urmat pentru desfundarea corecta a nasului bebelusilor / copiilor mici
4. Avantajele folosirii aspiratorului nazal
5. Dezavantajele aspiratorului nazal
6. Cum sa cumperi aspiratorul nazal potrivit?
7. Cat costa batista bebelusului / aspiratorul nazal?
8. Top 5 cele mai bune aspiratoare nazale pentru bebelusi

Ce este batista bebelusului?

Batista bebelusului este o alternativa la aspiratoarele nazale electrice sau pompele nazale, pentru curatarea pasajelor nazale. Este un instrument care ii ajuta pe parinti sa curete de mucus pasajele nazale sensibile ale bebelusului, ajutand la ameliorarea congestiei nazale la copil.

De obicei, se recomanda pentru bebelusi, dar poate fi folosit pana in jurul varstei de 3-5 ani, cand de obicei copiii pot singuri sa isi sufle nasul. Batista bebelusului este compusa din 3 elemente: furtun, tub de colectare a secretiilor si un adaptor. La capatul furtunului este un sistem ce se introduce in nari, fiind numit si cap de aspiratie. Cealalta parte se conecteaza la tubul aspiratorului.

Cum se foloseste batista bebelusului / aspiratorul nazal?

Dispozitivul are doua capete de aspirare. Respectati instructiunile de utilizare, care difera uneori de la produs la produs. Un capat se conecteaza la aspirator si se seteaza nivelul de aspiratie dorit, iar apoi celalalt capat se va introduce in narile copilului pentru aspira mucusul. Se va seta viteza de aspiratie si aspiratia se face cu scurte intreruperi, pentru ca mucusul sa se scurga. Necesita curatare minutioasa si sterilizare. In prezent, multe surse sugereaza ca aceasta metoda nu este cea mai indicata, atat din cauza zgomotului puternic ce poate speria copilul, dar si din cauza faptului ca puterea mare de aspiratie poate irita caile nazale si se pune si problema igienei.

Astfel, exista o serie de metode alternative, ca pompele cu vid, de exemplu.

Aspiratorul nazal manual – aspiratie bucala

Initial trebuie folosite cateva picaturi de solutie salina nazala in nasul copilului pentru a umezi si pentru a slabi mucusul inainte de a-l aspira. Aspiratorul nazal foloseste un tub flexibil care este plasat in nara copilului in timp ce se inspira la celalalt capat al tubului – aspiratie bucala. Un filtru din tub blocheaza bacteriile si va impiedica sa inhalati orice germeni. Dispozitivul poate fi indepartat si spalat cu sapun si apa calda. Mucusul este prins intr-un filtru de unica folosinta sau o bucata de tesut, in functie de model.

Stergeti varful furtunului si repetati procedura pentru cealalta nara. Retineti ca pasajele nazale ale bebelusului sunt delicate, deci aspirati usor, nu prea tare si nu mai mult de trei ori pe zi. Dupa aspirare, clatiti bine dispozitivul si lasati-l sa se usuce, cu varful in jos. Un astfel de dispozitiv manual are avantajul ca aspiratia e reglata de cat de tare trageti aerul. Asta va ajuta sa indepartati mucusul in functie de cantitatea sa, fara a-i cauza disconfort micutului.

Retineti ca acesta ar trebui sa fie un proces bland. Daca aspirati prea agresiv, tesuturile nazale pot deveni inflamate (sau chiar apare sangerare), ceea ce poate agrava congestia.

Aspiratorul manual cu bulb de cauciuc

Aspiratoarele cu bulb au un balon de cauciuc care permite aspirarea mucusului. Astfel de sisteme sunt mai ieftine, sunt usor de folosit, dar au dezavantajul ca sunt greu de curatat si exista riscul de aparitie a mucegaiului daca nu sunt curatate si uscate corect.

Aspirator nazal electric

Acest aspirator nazal nu necesita deloc suctiune sau alt proces manual. Doar se apasa pe buton, se introduce in nasucul copilului si asteptati sa aspire excesul de mucus. E usor de folosit, iar aspiratia este constanta. Nivelul de aspiratie nu este prea mare, limita fiind pusa pentru a preveni iritarea cailor nazale. Astfel, ca urmare a aspiratiei mai slabe, aspiratoarele nazale electrice functioneaza cel mai bine pentru mucusul subtire, in general. Au avantajul ca sunt mult mai silentioase si riscul de leziuni la nivelul narilor este mult mai mic.

Sfaturi de urmat pentru desfundarea corecta a nasului bebelusilor / copiilor mici

Aspirarea mucusului NU inseamna ca e tratata cauza, ci doar se curata pasajele nazale si se previn unele complicatii. Pentru a preveni iritarea cailor nazale, exista o serie de sfaturi cand vorbim de aspirarea mucusului:

  • inainte de aspirare trebuie sa se inmoaie seceretiile nazale cu solutie salina sau ser fiziologic;
  • se evita presiunea prea mare asupra nasului si cailor nazale;
  • pentru copiii mai mari de 7 luni se pot folosi picaturi pentru a mentine nasucul desfundat;
  • se pot folosi si aerosoli sau inhalatii, dar NU cu dexametazona sau adrenalina;
  • curatati si sterilizati atent instrumentul de aspirare nazala, indiferent de tipul sau;
  • batista bebelusului sau alt instrument de aspiratie nazala se va folosi DOAR cand exista mucus, cand copilul e racit si e nevoie, nu se recomanda folosirea de rutina;
  • se foloseste doar pentru copiii de pana la 3-6 ani, care nu isi pot sufla nasul singuri inca;
  • folositi aspiratorul nazal cu blandete, fara a agita copilul si fara a irita caile nazale.

Avantajele folosirii aspiratorului nazal

Aspiratorul nazal de orice tip are diferite beneficii pentru copil:

  • cel mai important este ca ajuta la curatarea pasajelor nazale, eliminarea excesului de mucus si faciliteaza respiratia, imbunatatind si somnul copilului si hranirea, atunci cand e racit;
  • cand se elimina excesul de mucus, se reduce riscul de complicatii ale sistemului respirator, ca otita, sinuzita sau infectii ale cailor respiratorii inferioare;
  • aspiratorul nazal este relativ usor de folosit, in functie de tipul sau si chiar si cel conectat la aspirator isi regleaza puterea de aspiratie.

Dezavantajele aspiratorului nazal

Cand vorbim de aspiratorul nazal exista si unele dezavantaje:

  • cand e folosit inutil, incorect sau prea des, poate irita caile nazale, crescand riscul de inflamatii (poate duce la inflamatii ale mucoasei nazale daca e folosit prea des si fara ser fiziologic, de exemplu);
  • in cazul batistei bebelusului, zgomotul prea intens produs de aspirator poate agita copilul si poate fi dificil de folosit;
  • daca e folosit pentru mai multi copii, exista riscul de transmitere a microbilor daca nu e curatat si dezinfectat corect;
  • daca e folosit gresit, ca parte a „igienei zilnice a nasului la copii”, poate duce la iritatii si complicatii.

Cum sa cumperi aspiratorul nazal potrivit?

Alege un aspirator nazal usor de folosit, silentios si care sa nu cauzeze disconfort. Pompele de aspiratie si aspiratoarele cu sistem de aspiratie umana sunt cele mai sigure si viteza de absorbtie este astfel reglata de parinte mai usor. Alege aspiratorul in functie de necesitati. Poate fi vorba de aspirator nazal tip para, cel mai usor de folosit, cel mai ieftin si sigur, dar dificil de curatat si recomandat sa fie de unica folosinta. Pe de alta parte, poti opta pentru un aspirator cu aspirate umana, un aspirator tip batista bebelusului cu conectare la aspirator sau aspirator nazal electric. In timp ce sistemele cu pompita sunt usor de folosit si ieftine, acestea se recomanda sa fie de unica folosinta, si nu au control asupra fortei de suctiune, fiind indicate mai ales pentru mucusul subtire.

Aspiratoarele cu suctiune umana au avantajul unui control clar si precis privind forta de suctiune, ieftine si usor de folosit si curatat, dar e necesara aspirarea cu gura. In cazul celor electrice, avantajele includ faptul ca sunt usor de folosit, eficiente pentru orice tip de mucus, risc redus de a contracta microbi, absorbtie constanta, dar sunt mai scumpe.

Varfurile sistemului care se introduc in nari trebuie sa fie moi, din silicon, pentru a nu cauza disconfort. Asigura-te ca e usor de curatat si igienizat, tine cont de varsta pentru care poate fi folosit si daca este certificat BPA Free, adica din materiale plastice non-toxice.

Cat costa batista bebelusului / aspiratorul nazal?

Preturile pentru aspiratoarele nazale variaza in functie de modul de utilizare, de sistem si de alte elemente. Pentru batista bebelusului sau batista sugarului cu sistem de conectare la aspirator preturile pornesc de la 30 lei, la fel ca pentru aspirator nazal tip para sau pompita nas. Preturile pentru un aspirator nazal electric pornesc de la 100 lei si pot ajunge pana la 700 lei, pentru cele cu melodii si sisteme extrem de silentioase.

Top 5 cele mai bune aspiratoare nazale pentru bebelusi

  1. Aspirator nazal Chicco PhysioClean

Afla mai multe despre Aspirator nazal Physioclean Chicco, 0 luni+

Este un aspirator nazal eficient care nu necesita utilizarea unui aspirator casnic, fiind cu sistem de suctiune umana. Dispune de filtre eficiente care nu permit trecerea mucusului si procedura este una simpla, igienica si eficienta. Este silentios, nu cauzeaza disconfort si poate fi reglata viteza si forta de aspirare. Este usor de curatat si igienic. Nu irita mucoasa nazala si este indicat mai ales pentru nou-nascuti. Pretul este de aproximativ 30-50 lei, iar rezervele pentru aspiratorul nazal costa proximativ 20-30 lei (10 rezerve). Un dezavantaj este ca trebuie schimbati bureteii de filtrare.

    2. Batista bebelusului „Arianna Bebizsepi”

Afla mai multe despre Batista bebelusul Arianna, 0 luni+

Este un sistem cu conectare la aspirator casnic si poate fi folosit pentru copiii de 0-6 ani. Pretul este de aproximativ 20-40 lei si include 2 duze de aspirare. Este indicat in acele perioade de raceala cu secretii abundente de mucus, dificil de eliminat in alt mod. Este usor de curatat si sterilizat si are o capacitate buna de absorbtie a mucusului. Pentru asamblare, capul de aspirare „A” se introduce in partea „B”, se pune in functiune aspiratorul si se introduce partea „C” in tubul flexibil al aspiratorului.

Dezavantajul este ca trebuie conectat la un aspirator, astfel ca e dificil de folosit in deplasari, iar zgomotul puternic poate agita copilul.

    3. Aspirator nazal manual BO Jungle

Afla mai multe despre Aspirator nazal manual BO Jungle

Este un aspirator manual util pentru curatarea cailor nazale la bebelusi si copii mici. Capul este ajustabil si este usor de folosit. Se curata usor si poate fi sterilizat. Nu trebuie sa schimbati filtrul. Poate fi folosit inca de la nastere. Un aspirator nazal BO Jungle costa aproximativ 40-50 lei.

    4. Aspirator nazal Nosiboo Pro

Afla mai multe despre Aspirator nazal electric Nosiboo Pro

Este dezvoltat in colaborare cu specialisti ORL pentru o curatare rapida si sigura, luandu-se in considerare toti factorii medicali. Este usor de folosit si usor de curatat. Puterea de suctiune este controlata complet, ajustata in functie de varsta si de consistenta mucusului. Acest tip de aspirator electric are avantajul reglarii intensitatii fortei de aspirare, in functie de vascozitate, cantitatea de mucus si de varsta copilului. Este silentios si usor de curatat si de transportat. Dezavantajul este pretul relativ mare, aproximativ 600-700 lei.

   5. Aspirator nazal electric Penguin AGU

Afla mai multe despre Aspirator nazal Penguin AGU

Aici vorbim de un aspirator nazal electric ce dispune de un set de 12 melodii care ii vor distrage atentia copilului pe durata curatarii nasucului. Se foloseste cu baterii si dispune de doua capete de aspirare din silicon. Este usor de folosit, usor de curatat, confortabil pentru copil. Sistemul cu melodii poate fi dezactivat, astfel ca nu va trezi copilul daca vrei sa il folosesti noaptea pentru a-i curata caile nazale. Pretul este de aproximativ 200-250 lei.

Mancas Malina

Absolventa a Facultatii de Bioinginerie Medicala - Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi, si a unui masterat de Bioinginerie Clinica.

Recent Posts

Cămășile de damă – un must have pentru stilul de zi cu zi al fiecărei femei

În modă, cămășile de damă reprezintă o piesă fundamentală în definirea stilului unei femei. Aceste…

6 zile ago

Ce sunt copiii curcubeu și ce trebuie să știi despre ei?

Copiii curcubeu sunt termenul afectuos dat nou-născuților care vin pe lume după ce familia a…

3 săptămâni ago

Cele mai mari provocari pentru parinti in primul an de viata al bebelusului

Ai venit acasa cu bebe care a dormit tot drumul, il privesti cum sta senin…

3 săptămâni ago

Descoperă cele 3 avantaje ale unei perne pentru gravide

Perioada sarcinii este un moment special în viața unei femei. Pe parcursul a 9 luni,…

o lună ago

Trucuri pentru a ține copiii departe de ecrane

Având în vedere că trăim într-o eră digitală, ecranele au devenit o parte tot mai…

o lună ago

Beneficiile vitaminei D3 pentru sănătate

Vitamina D3 (colecalciferol) are câteva beneficii pentru sănătate, cel mai important fiind acela că ajută organismul…

2 luni ago