Batista bebelusului si aspiratoarele nazale pentru copii – iata cum se folosesc astfel de dispozitive, ce variante exista si cum alegem cel mai bun aspirator nazal pentru copil.
CUPRINS:
1. Ce este batista bebelusului?
2. Cum se foloseste batista bebelusului / aspiratorul nazal?
3. Sfaturi de urmat pentru desfundarea corecta a nasului bebelusilor / copiilor mici
4. Avantajele folosirii aspiratorului nazal
5. Dezavantajele aspiratorului nazal
6. Cum sa cumperi aspiratorul nazal potrivit?
7. Cat costa batista bebelusului / aspiratorul nazal?
8. Top 5 cele mai bune aspiratoare nazale pentru bebelusi
Batista bebelusului este o alternativa la aspiratoarele nazale electrice sau pompele nazale, pentru curatarea pasajelor nazale. Este un instrument care ii ajuta pe parinti sa curete de mucus pasajele nazale sensibile ale bebelusului, ajutand la ameliorarea congestiei nazale la copil.
De obicei, se recomanda pentru bebelusi, dar poate fi folosit pana in jurul varstei de 3-5 ani, cand de obicei copiii pot singuri sa isi sufle nasul. Batista bebelusului este compusa din 3 elemente: furtun, tub de colectare a secretiilor si un adaptor. La capatul furtunului este un sistem ce se introduce in nari, fiind numit si cap de aspiratie. Cealalta parte se conecteaza la tubul aspiratorului.
Dispozitivul are doua capete de aspirare. Respectati instructiunile de utilizare, care difera uneori de la produs la produs. Un capat se conecteaza la aspirator si se seteaza nivelul de aspiratie dorit, iar apoi celalalt capat se va introduce in narile copilului pentru aspira mucusul. Se va seta viteza de aspiratie si aspiratia se face cu scurte intreruperi, pentru ca mucusul sa se scurga. Necesita curatare minutioasa si sterilizare. In prezent, multe surse sugereaza ca aceasta metoda nu este cea mai indicata, atat din cauza zgomotului puternic ce poate speria copilul, dar si din cauza faptului ca puterea mare de aspiratie poate irita caile nazale si se pune si problema igienei.
Astfel, exista o serie de metode alternative, ca pompele cu vid, de exemplu.
Initial trebuie folosite cateva picaturi de solutie salina nazala in nasul copilului pentru a umezi si pentru a slabi mucusul inainte de a-l aspira. Aspiratorul nazal foloseste un tub flexibil care este plasat in nara copilului in timp ce se inspira la celalalt capat al tubului – aspiratie bucala. Un filtru din tub blocheaza bacteriile si va impiedica sa inhalati orice germeni. Dispozitivul poate fi indepartat si spalat cu sapun si apa calda. Mucusul este prins intr-un filtru de unica folosinta sau o bucata de tesut, in functie de model.
Stergeti varful furtunului si repetati procedura pentru cealalta nara. Retineti ca pasajele nazale ale bebelusului sunt delicate, deci aspirati usor, nu prea tare si nu mai mult de trei ori pe zi. Dupa aspirare, clatiti bine dispozitivul si lasati-l sa se usuce, cu varful in jos. Un astfel de dispozitiv manual are avantajul ca aspiratia e reglata de cat de tare trageti aerul. Asta va ajuta sa indepartati mucusul in functie de cantitatea sa, fara a-i cauza disconfort micutului.
Retineti ca acesta ar trebui sa fie un proces bland. Daca aspirati prea agresiv, tesuturile nazale pot deveni inflamate (sau chiar apare sangerare), ceea ce poate agrava congestia.
Aspiratoarele cu bulb au un balon de cauciuc care permite aspirarea mucusului. Astfel de sisteme sunt mai ieftine, sunt usor de folosit, dar au dezavantajul ca sunt greu de curatat si exista riscul de aparitie a mucegaiului daca nu sunt curatate si uscate corect.
Acest aspirator nazal nu necesita deloc suctiune sau alt proces manual. Doar se apasa pe buton, se introduce in nasucul copilului si asteptati sa aspire excesul de mucus. E usor de folosit, iar aspiratia este constanta. Nivelul de aspiratie nu este prea mare, limita fiind pusa pentru a preveni iritarea cailor nazale. Astfel, ca urmare a aspiratiei mai slabe, aspiratoarele nazale electrice functioneaza cel mai bine pentru mucusul subtire, in general. Au avantajul ca sunt mult mai silentioase si riscul de leziuni la nivelul narilor este mult mai mic.
Aspirarea mucusului NU inseamna ca e tratata cauza, ci doar se curata pasajele nazale si se previn unele complicatii. Pentru a preveni iritarea cailor nazale, exista o serie de sfaturi cand vorbim de aspirarea mucusului:
Aspiratorul nazal de orice tip are diferite beneficii pentru copil:
Cand vorbim de aspiratorul nazal exista si unele dezavantaje:
Alege un aspirator nazal usor de folosit, silentios si care sa nu cauzeze disconfort. Pompele de aspiratie si aspiratoarele cu sistem de aspiratie umana sunt cele mai sigure si viteza de absorbtie este astfel reglata de parinte mai usor. Alege aspiratorul in functie de necesitati. Poate fi vorba de aspirator nazal tip para, cel mai usor de folosit, cel mai ieftin si sigur, dar dificil de curatat si recomandat sa fie de unica folosinta. Pe de alta parte, poti opta pentru un aspirator cu aspirate umana, un aspirator tip batista bebelusului cu conectare la aspirator sau aspirator nazal electric. In timp ce sistemele cu pompita sunt usor de folosit si ieftine, acestea se recomanda sa fie de unica folosinta, si nu au control asupra fortei de suctiune, fiind indicate mai ales pentru mucusul subtire.
Aspiratoarele cu suctiune umana au avantajul unui control clar si precis privind forta de suctiune, ieftine si usor de folosit si curatat, dar e necesara aspirarea cu gura. In cazul celor electrice, avantajele includ faptul ca sunt usor de folosit, eficiente pentru orice tip de mucus, risc redus de a contracta microbi, absorbtie constanta, dar sunt mai scumpe.
Varfurile sistemului care se introduc in nari trebuie sa fie moi, din silicon, pentru a nu cauza disconfort. Asigura-te ca e usor de curatat si igienizat, tine cont de varsta pentru care poate fi folosit si daca este certificat BPA Free, adica din materiale plastice non-toxice.
Preturile pentru aspiratoarele nazale variaza in functie de modul de utilizare, de sistem si de alte elemente. Pentru batista bebelusului sau batista sugarului cu sistem de conectare la aspirator preturile pornesc de la 30 lei, la fel ca pentru aspirator nazal tip para sau pompita nas. Preturile pentru un aspirator nazal electric pornesc de la 100 lei si pot ajunge pana la 700 lei, pentru cele cu melodii si sisteme extrem de silentioase.
Afla mai multe despre Aspirator nazal Physioclean Chicco, 0 luni+
Este un aspirator nazal eficient care nu necesita utilizarea unui aspirator casnic, fiind cu sistem de suctiune umana. Dispune de filtre eficiente care nu permit trecerea mucusului si procedura este una simpla, igienica si eficienta. Este silentios, nu cauzeaza disconfort si poate fi reglata viteza si forta de aspirare. Este usor de curatat si igienic. Nu irita mucoasa nazala si este indicat mai ales pentru nou-nascuti. Pretul este de aproximativ 30-50 lei, iar rezervele pentru aspiratorul nazal costa proximativ 20-30 lei (10 rezerve). Un dezavantaj este ca trebuie schimbati bureteii de filtrare.
Afla mai multe despre Batista bebelusul Arianna, 0 luni+
Este un sistem cu conectare la aspirator casnic si poate fi folosit pentru copiii de 0-6 ani. Pretul este de aproximativ 20-40 lei si include 2 duze de aspirare. Este indicat in acele perioade de raceala cu secretii abundente de mucus, dificil de eliminat in alt mod. Este usor de curatat si sterilizat si are o capacitate buna de absorbtie a mucusului. Pentru asamblare, capul de aspirare „A” se introduce in partea „B”, se pune in functiune aspiratorul si se introduce partea „C” in tubul flexibil al aspiratorului.
Dezavantajul este ca trebuie conectat la un aspirator, astfel ca e dificil de folosit in deplasari, iar zgomotul puternic poate agita copilul.
Afla mai multe despre Aspirator nazal manual BO Jungle
Este un aspirator manual util pentru curatarea cailor nazale la bebelusi si copii mici. Capul este ajustabil si este usor de folosit. Se curata usor si poate fi sterilizat. Nu trebuie sa schimbati filtrul. Poate fi folosit inca de la nastere. Un aspirator nazal BO Jungle costa aproximativ 40-50 lei.
Afla mai multe despre Aspirator nazal electric Nosiboo Pro
Este dezvoltat in colaborare cu specialisti ORL pentru o curatare rapida si sigura, luandu-se in considerare toti factorii medicali. Este usor de folosit si usor de curatat. Puterea de suctiune este controlata complet, ajustata in functie de varsta si de consistenta mucusului. Acest tip de aspirator electric are avantajul reglarii intensitatii fortei de aspirare, in functie de vascozitate, cantitatea de mucus si de varsta copilului. Este silentios si usor de curatat si de transportat. Dezavantajul este pretul relativ mare, aproximativ 600-700 lei.
Afla mai multe despre Aspirator nazal Penguin AGU
Aici vorbim de un aspirator nazal electric ce dispune de un set de 12 melodii care ii vor distrage atentia copilului pe durata curatarii nasucului. Se foloseste cu baterii si dispune de doua capete de aspirare din silicon. Este usor de folosit, usor de curatat, confortabil pentru copil. Sistemul cu melodii poate fi dezactivat, astfel ca nu va trezi copilul daca vrei sa il folosesti noaptea pentru a-i curata caile nazale. Pretul este de aproximativ 200-250 lei.
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
Săptămâna a doua de sarcină reprezintă un moment esențial în dezvoltarea viitorului bebeluș. Din punct…