Fratii Kratt de la Minimax te ajuta sa hranesti curiozitatea copilului tau. Descoperiti impreuna cele mai interesante curiozitati despre animale. Aveti idee de ce testoasele au carapace? Aflati raspunsul din articol si urmarind episoadele noi „Cu fratii Kratt in salbaticie” pe Minimax.
Broastele testoase sunt unele dintre cele mai interesante vietuitoare terestre. Iar carapacea lor starneste cea mai mare curiozitate. Oare ce se ascunde dincolo de cochilie? Si din ce este alcatuita aceasta armura super rezistenta? Cum le ajuta pe simpaticele creaturi faptul ca isi poarta casa in spate? Haideti sa descoperim impreuna lucruri uimitoare despre testoase. Ne vin in ajutor si eroii desenelor educative „Cu fratii Kratt in salbaticie” de la Minimax. Fratii Chris si Martin Kratt cunosc multe despre carapacea testoaselor si tocmai de aceea vehiculul cu care se deplaseaza in habitatele animalelor are forma unei… testoase.
Broastele testoase exista pe Pamant de peste 200 de milioane de ani, cu mult inaintea dinozaurilor. Insa primele testoase nu aratau asa cum le vedem noi pe cele de astazi. Stramosii lor nu isi putea retrage capul in carapace, aveau dinti mari si tepi ascutiti de-a lungul gatului si cozii. Ele erau totusi echipate cu acea carapace, dar era mai fragila. Insa structura si forma carapacei s-au modificat pe masura ce specia a evoluat.
Stiti cum se dezvolta carapacea? Ea incepe sa se formeze inca de cand mica testoasa se afla in ou. Cochilia creste direct din coastele puiului de testoasa, iar la maturitate, oasele coastelor se unesc cu carapacea, formand un scut de jur imprejurul corpului. Partea de pe piept a testoasei este acoperita cu o membrana groasa, protectoare.
Carapacea este alcatuita din peste 50-60 de oase diferite, unite intre ele prin punti osoase avand o rezistenta remarcabila. Aceasta armura este salvatoare pentru testoasa. Cand se simte in pericol, isi retrage capul si membrele in scutul osos, astfel incat atacatorului ii va fi aproape imposibil sa o atinga.
Nu intamplator fratii Kratt si-au ales sa fie protejati in calatoriile lor de un vehicul testoasa. In carapacea eroilor de la Minimax se afla un laborator extraordinar coordonat de Aviva, care ii ajuta pe Chris si Martin sa se transforme in animalele pe care le salveaza.
Broastele testoase se numara printre cele mai longevive specii de vertebrate. In mod curent, multe testoase pot trai peste 100 de ani. Recordurile sunt detinute de testoasele marine gigant. Oamenii de stiinta au descoperit ca Adwaita, o broasca testoasa gigant din Insulele Albadra, a trait 250 de ani. Cea mai batrana broasca testoasa de Galapagos a murit, in iunie 2006, la varsta de 175 de ani. Harriet, dupa cum a fost botezata de Steve Irwin, si-a petrecut ultimii ani de viata in rezervatia regretatului cercetator australian, cunoscut datorita documentarelor din lumea animalelor.
Longevitatea testoaselor este atribuita metabolismului foarte lent si abilitatii lor senzationale de a economisi energie. Din acest motiv, ele se misca foarte lent. Pare ca nimic nu le perturba, insa testoasele sunt animale dotate cu o forta de adaptare notabila.
La fel si Testoasa fratilor Kratt este capabila a se adapta in toate mediile de viata ale animalelor: din padurea amazoniana sau desertul african pana in tinuturile inghetate din Antarctica sau adancurile oceanelor.
Exista in jur de 300 de specii de testoase impartite in trei mari categorii: testoase de uscat, testoase de apa dulce si testoase marine.
Testoasele traiesc pe toate continentele, mai putin in Antarctica. In rezervatia naturala din insula Aldabra, Oceanul Indian, traiesc cele mai multe broaste testoase din lume. Aici se afla peste 100.000 de testoase uriase. Cea mai grea testoasa din lume este broasca pieloasa Luthul (Dermochelys Coriaceea), cu o greutate de 700 kg si o lungime de peste 2 m. Testoasa pieloasa este si cea mai rapida, ceea ce se datoreaza faptului ca ea nu are carapace, ci este protejata de o piele groasa, sustinuta de 7 creste distincte, un fel de coaste care se ridica din corp.
Cea mai renumita pentru frumusetea ei este testoasa cu stele – Testudo elegans, care vietuieste pe coastele de rasarit ale Indiei. Carapacea ei de forma ovala prezinta desene sub forma unor stele galbene pe fond negru.
Cele mai mari broaste testoase de uscat traiesc in Insulele Galapagos si se mai numeste „testoase elefant” – Testudo elephantopos. Ele depasesc 1 m lungime si cantaresc 250-400 kg.
In aceste insule si teritorii va poarta si fratii Chris si Martin Kratt, impreuna cu prietenii lor: Aviva, Koki si Jimmy, care calatoresc impreuna cu Testoasa.
Multe specii de testoase se afla in pericol de disparitie din cauza faptului ca necesita conditii speciale de viata. Ca urmare a incalzirii globale, viata testoaselor care depind foarte mult de mediul inconjurator este amenintata. Testoasele gigant nu pot supravietui nici frigului si nici caldurii excesive, de aceea schimbarile bruste de temperatura, provocate de modificarile climatice globale, le scurteaza durata de viata. Din pacate, in unele state, oamenii continua sa vaneze testoase pentru carnea si ouale lor sau pentru carapacea rezistenta folosita in unele industrii.
Descopera impreuna cu copilul tau aceste informatii. Iar pentru a afla si mai multe lucruri despre animale incredibile urmariti pe MINIMAX aventurile lui Chris si Martin Kratt in habitatele vietuitoarelor din intreaga lume. „Cu Fratii Kratt in salbaticie” sunt desene animate educative care imbina informatiile stiintifice cu distractia.
„Cu fratii Kratt in salbaticie”, episoade noi zilnic, de la ora 18.00, pe MINIMAX.
Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…
Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…
Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…
Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…
Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…
Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…
View Comments
da,mie inca de la 3 ani si jumatate mam uitat la FRATI KRAT ei mau invatat o gramada de lucruri uimitoare ca si efectul sopirlei gheko, frati crat ,toata viata mea miau amplificat pasiune mea despre biologie so zoologie de si am acum12 ani tot ma uit la frati crat mereu invat ceva nou