Educatie

Back to school cu fratii Kratt – De ce somonii calatoresc sute de kilometri?

Fratii Kratt de la Minimax te ajuta sa hranesti curiozitatea copilului tau. Descoperiti impreuna cele mai interesante curiozitati despre animale. Aveti idee de ce somonii calatoresc sute de kilometri? Aflati raspunsul din articol si urmarind episoadele noi „Cu fratii Kratt in salbaticie” pe Minimax.

Somonul este unul dintre cei mai cunoscuti pesti de pe planeta. Insa nu este un peste ca oricare altul. Somonul porneste in lungi calatorii din apele marilor si oceanelor in amonte pe rauri reci si involburate. Totul cu un scop primordial: depunerea icrelor si protejarea puietului. In rauri se gasesc locurile propice pentru supravietuirea si dezvoltarea puilor. Martin si Chris Kratt – eroii din desenele educative „Cu fratii Kratt in salbaticie” de la Minimax – va poarta in calatorii minunate in lumea acvatica pentru a descoperi o multime de informatii despre somoni si alti pesti uimitori.

Sunt multe lucruri miraculoase pe care vietuitoarele pamantului le fac pentru puii lor. Iar somonii se numara printre acestea. Parasesc habitatul marin si pornesc in amonte pe rauri, intr-o calatorie fara intoarcere pentru perpetuarea speciei. Isi sacrifica propria viata pentru a da viata.

O lectie despre sacrificiu

Calatoria somonilor reprezinta o veritabila lectie despre sacrificiul suprem. In momentul in care pleaca din mari si oceane, somonul este bine hranit si se afla intr-o forma optima de sanatate. Insa dupa ce isi incepe calatoria, pestele inceteaza a se mai hrani. In lipsa hranei si epuizat dupa sute de kilometri parcursi, cu ultimele puteri, somonul isi cauta cel mai potrivit loc pentru depunerea icrelor.

Cu aripioarele, coada si corpul, femela sapa un fel de cuib in nisip, unde depune icrele, din care vor iesi micii pestisori. Ouale depuse in cuib sunt fertilizate de somonul mascul. Apoi femela acopera ouale. Odata ce misiunea lor se incheie, puterea lor de a trai se stinge treptat. Se lasa dusi de curent in aval si sfarsesc printre stanci. Extrem de putini somoni reusesc sa supravietuiasca si sa faca si o a doua sau a treia calatorie spre munti.

Calatoria nuptiala

Migratia somonilor pentru depunerea icrelor este o calatorie nuptiala. Ei parcurg distante impresionante cu ajutorul simtului lor olfactiv foarte bine dezvoltat. Pestii isi schimba complet infatisarea. Intr-un nou episod din programul „Cu fratii Kratt in salbaticie” puteti observa cum somonii capata nuante de la argintiu-verzui la rosiatic-violaceu. Calatoria incepe in cele mai calde luni ale verii, iulie-august, pentru a beneficia de cat mai multe sanse de a ajunge in apele bine oxigenate ale raurilor montane. Insa aventura poate dura si un an intreg, pana cand somonii gasesc locurile prielnice de inmultire. Imaginati-vă că în toată această perioadă peștii nu mănâncă nimic. Ei trăiesc doar datorită rezervelor de grasime si muschi acumulate în oceane. La sfarsitul perioadei de migratie, somonii sunt extrem de slabiti, putina carne ramasa este decolorata, haina nuptiala frumos colorata se exfoliaza incet-incet, iar gura se deformeaza.

O noua viata freamata in rauri

Puii abia iesiti din icre sunt protejati de mediul in care sunt lasati de parintii lor. Ei raman in rauri, unde se hranesc si inoata in salturi, pana in al doilea an de viata. Apoi pornesc si ei in calatoria indelungată in aval, spre mare si ocean. Se aventureaza pana dincolo de platforma continentala, la adancimi de 500-1.000 m. Dupa ce ating maturitatea sexuala in mare, la varsta de 3-4 ani si cand au o lungime de peste 1,5 m si o greutate de 40 kg, sunt pregatiti pentru marea migratie nuptiala. Este uimitor faptul cum somonii isi gasesc raul natal dupa mirosul unic si calatoresc inapoi pentru a da viata la randul lor. Haideti si voi in uimitoarea lume a vietuitoarelor acvatice urmarind noile episoade „Cu fratii Kratt in salbaticie” de la Minimax.

Habitatul somonului se afla in partea de nord a Oceanului Atlantic, in Oceanul Inghetat, in Marea Nordului, Marea Alba, Marea Baltica si Canalul Manecii. Pentru depunerea icrelor, somonii migreaza in raurile din coastele nord-estice ale Americii de Nord si din Europa. Pescuitul somonului se practica mai ales in raurile din Peninsula Scandinava, Rusia, dar si Polonia, Germania, Franta, Marea Britanie.

Prin stiinta protejam minunata lume a animalelor!

Pescuitul excesiv, poluarea si distrugerea habitatului din cauza industrializarii sunt factori care au dus la diminuarea ingrijoratoare a somonilor din raurile montane. Printre speciile vulnerabile se numara somonul de Atlantic, supranumit somonul-rege. In ultimii ani, somonul salbatic (de captura) – considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente – a devenit foarte scump si inaccesibil pentru majoritatea populatiei. In schimb, somonul provenit din acvacultura este disponibil pe scara larga, dar nu este intotdeauna o optiune sanatoasa din cauza furajelor industriale. Asadar, mediul in care traiesc si alimentatia pestilor sunt factori care dau valoare acestora ca sursa de hrana. Informatia este cheia unei alimentatii sanatoase.

Citeste si copilului tau aceste informatii sau lasa-l pe el sa le descopere. Iar pentru a afla si mai multe lucruri despre animale incredibile urmariti pe MINIMAX aventurile lui Chris si Martin Kratt in habitatele vietuitoarelor din intreaga lume. „Cu Fratii Kratt in salbaticie” sunt desene animate educative care imbina informatiile stiintifice cu distractia.

„Cu fratii Kratt in salbaticie”, episoade noi zilnic, de la ora 18.00, pe MINIMAX.

Steluta Indrei

Licentiata in Jurnalism, are o experienta profesionala de peste 15 ani in presa de sanatate. A scris la Jurnalul National, din 2003 pana in 2011, perioada in care a contribuit la realizarea Jurnalului de Sanatate, primul supliment de sanatate al unui cotidian central.

Recent Posts

Ce echipamente să alegi pentru un loc de joacă?

Părinții care locuiesc la curte și dispun de un spațiu mai generos, optează pentru amenajarea…

7 zile ago

Păstrarea pasiunii în cuplu după sosirea copiilor

Ai născut recent, ești în al nouălea cer, dar parcă ceva s-a schimbat. Cu toate…

o lună ago

COMUNICAT DE PRESĂ – Mâine se deschide Baby Boom Show, singurul târg al toamnei pentru copii şi viitori părinţi

Mâine, 3 octombrie 2024, se dă startul celei mai mari expoziții din România dedicate copiilor…

2 luni ago

Alegeri ideale pentru începerea școlii: Cutia de prânz perfectă pentru copii activi și părinți ocupați

Descoperă gama noastră de produse pentru prânz, concepute special pentru a oferi confort, siguranță și…

3 luni ago

Gastroenterita la copii – 3 cauze comune

Gastroenterita pediatrică poate avea cauze variate; de identificarea lor corectă depinde instituirea tratamentului adecvat. Din…

4 luni ago

Economisește cu ajutorul tehnologiei: care sunt avantajele alegerii unui frigider cu Wi-Fi?

Un frigider cu Wi-Fi poate fi controlat de la distanță cu ajutorul unui app dedicat,…

4 luni ago